Hoe het vermogen van een radiator berekenen?

Het benodigde vermogen van een radiator bereken je door de gewenste temperatuur te vermenigvuldigen met 3,86. Wat je dan uitkomt is het benodigd aantal Watt per kubieke meter die de radiatoren nodig zullen hebben.

Dit moet je dan nog vermenigvuldigen met het aantal kubieke meter (m³) van de kamer. Het resultaat is het aantal Watt dat je nodig hebt. Dus:

(Gewenste temperatuur x 3,86 = W / m³) x m³ kamer = benodigde Wattage

De 3,86 in de formule is een vaste factor die ooit bepaald is. Onderstaande video helpt je nog wat beter de berekening te begrijpen.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Waarop letten als je het vermogen van de verwarming berekent?

Om het benodigde vermogen van een radiator te berekenen moet je rekening houden met 3 zaken:

 • Het volume van de ruimte
 • De gewenste kamertemperatuur
 • Hoe goed de ruimte geïsoleerd is

1. Het volume van de ruimte (in m³)

Het volume van de ruimte berekenen is een van de belangrijkste zaken bij het berekenen van hoeveel vermogen de radiator nodig heeft. De formule om het volume van een ruimte te berekenen gaat als volgt:

Grondoppervlak x hoogte van de kamer = volume van de ruimte in m³

Als je bijvoorbeeld een rechthoekige kamer van 4 op 5 meter met een hoogte van 3 meter hebt, doe je dus 4m x 5m = 20m² x 3m hoogte = 60 m³

Via onderstaande tabel kan je berekenen hoeveel vermogen (aantal Watt) de radiator nodig zal hebben om de ruimte te kunnen opwarmen. Als je woning goed geïsoleerd is, heb je wel een lager vermogen nodig, aangezien er minder warmte verloren gaat.

Kamer Gemiddelde gewenste temperatuur Vermogen per m³
Gang 18 °C 70 W
Keuken 20 °C 77 W
Toilet 18 °C 70 W
Leefruimte 22 °C 85 W
Badkamer 24 °C 93 W
Vermogen radiator berekenen

2. De gewenste temperatuur in de ruimte of kamer

Aangezien je sommige kamers niet zoveel gebruikt, heeft niet iedere kamer dezelfde aanbevolen temperatuur nodig. Een woonkamer zal bijvoorbeeld warmer moeten zijn dan een toilet of slaapkamer.

In onderstaande tabel sommen we de geschatte, aanbevolen temperatuur van de ruimtes op. De temperaturen zijn berekend met een buitentemperatuur van – 10 graden Celcius.

Ruimte Gemiddelde gewenste temperatuur Vermogen per m³
Hal 18 °C 60 W
Toilet 18 °C 60 W
Slaapkamer 18 °C 60 W
Keuken 20 °C 65 W
Studeerkamer 22 °C 77 W
Woonkamer 22 °C 77 W
Badkamer 24 °C 85 W

3. Het isolatieniveau en andere factoren eigen aan de woning

De isolatie, beglazing en het type huis waar je in woont, kunnen invloed hebben op het resultaat van de radiator. Het is dus belangrijk om met deze zaken rekening te houden.

Het isolatieniveau

Als je een huis hebt met goed geïsoleerde muren, zal de radiator minder hard moeten werken om de ruimte warm te houden.

Indien jouw huis een slechte isolatie heeft, moet je 15 % tellen bij de berekening van het gewenste vermogen, aangezien de radiator harder zal moeten werken om de ruimtes warm te houden. Goed geïsoleerde muren zijn dus aangeraden.

De beglazing

Glas laat meer warmte door dan muren. Hou er dus rekening mee dat indien je veel ramen hebt in de ruimte, je waarschijnlijk meer vermogen nodig zal hebben. Dit is wel lastig om uit te rekenen, daarom is het handig om hier een specialist voor in te schakelen.

Het type huis

Ook het type huis waar je in woont heeft een invloed op het benodigde vermogen van de verwarming. Als je in een hoek- of een vrijstaande woning woont, moet je 10 % bij het vermogen optellen om de ruimtes warm te houden, omdat hierdoor warmte verloren gaat.

Radiator huis

Welke radiator kopen?

Na het rekenwerk voor het vermogen van de radiator, is het tijd om te beslissen welke radiator je wil kopen en plaatsen. Je hebt verschillende soorten radiatoren, dus het is belangrijk ze te vergelijken, om zo de geschikte radiator te vinden.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Paneelradiatoren

Er zijn twee soorten paneelradiatoren: een omkast en een niet-omkast radiator. De twee radiatoren hebben een aantal verschillen.

Omkaste paneelradiator:

 • Hoger rendement: de warmteafgifte is hoger.

Niet-omkaste paneelradiator:

 • Heeft een decoratief sierrooster en zijpanelen

Bij het kopen van een paneelradiator is het ook belangrijk om rekening te houden met drie factoren:

 • De hoogte van de radiator
 • De breedte van de radiator
 • Het type van de radiator
Paneelradiator

Sierradiatoren

Sierradiatoren zijn te vinden in verschillende vormen en kleuren: rond, gebogen, verticale en met horizontale of gebogen collectoren. Vroeger was deze radiator vrij duur, maar de laatste jaren is de prijs ongeveer dezelfde als een gewone radiator.

Belangrijk is wel om goed de warmtecapaciteit van de radiator te checken, sommige radiatoren zijn bijvoorbeeld enkel geschikt als bijverwarming.

Deze radiator kan ook op maat gemaakt worden, zodat de radiator goed in je interieur past (bijvoorbeeld in een boog om een ronde muur te volgen).

Sierradiator

Wat beïnvloedt je keuze?

Het vinden van de juiste radiator hangt van verschillende factoren af: de prijs, het design, het onderhoud van de verwarmingsketel en het materiaal waaruit de radiator bestaat.

Prijs

De prijzen van radiatoren kunnen enorm verschillen. Een luxueuze radiator zal uiteraard wat duurder zijn dan een standaard radiator met een goedkoop verwarmingselement.

De gemiddelde prijs van een paneelradiator is € 50 tot € 250, terwijl die van een designradiator (luxueuze radiator) € 150 tot € 400 is.

Design

Het design van de radiator speelt natuurlijk ook een rol bij het maken van de juiste keuze. Je wilt geen lelijke verwarmingsketel, daarom is de kwaliteit van de lak, vormgeving, kleur… wel belangrijk. Hoe beter het design van de radiator, hoe hoger de prijs van de radiator.

Onderhoud

Het is essentieel om na te kijken of de radiator goed bereikbaar is voor onderhoud. Je kan bijvoorbeeld nakijken of de zij-en bovenbekleding er afgenomen kan worden.

Materiaal radiator

Een radiator wordt gemaakt uit verschillende materialen.

 • Gietijzer: een radiator bestaande uit gietijzer vind je vandaag niet meer zo veel, omdat het traag opwarmt en hierdoor zeer traag warmte afgeeft.
 • Plaatstaal: dit is momenteel het meest gebruikte materiaal voor een radiator.
 • Aluminium: warmt zeer snel op, maar is wel duurder dan plaatstaal.
Aluminium radiator

Hou zeker ook rekening met de capaciteit van de cv-ketel

De capaciteit van een CV-ketel is zeer belangrijk. Het is daarom essentieel om na te kijken of de ketel het aantal radiatoren wel aankan. Als de hoeveelheid radiatoren teveel is voor de ketel kan dit invloed hebben op de levensduur en werking van de ketel en radiatoren.

Meer weten over vermogen radiator berekenen? Radiator kopen? Vergelijk gratis offertes

Het vinden van de juiste radiator hangt af van veel factoren. Het is daarom belangrijk om advies te vragen bij experts. Wil je een radiator kopen en laten plaatsen? Vergelijk vakmannen en offertes via onderstaand offerteformulier. Het is volledig gratis.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Verwarmingsketel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Verwarmingsketel