Wat is luchtverwarming?

Luchtverwarming combineert ventilatie en verwarming in eenzelfde systeem. In welke situaties bewijst luchtverwarming zijn nut? Hoe werkt het precies? Je vindt de antwoorden hieronder. 

Waar en wanneer gebruiken?

In vergelijking met vloerverwarming is het niet zo evident om luchtverwarming te plaatsen in een al bestaande woning. De luchtkanalen van de luchtverwarming worden namelijk aangebracht in de kruipruimte of de wanden. Het zorgt voor extra breek- en andere werken. Kortom, als gevolg van de praktische en technische complexiteit is het voor bestaande huizen een relatief dure klus.

Bij nieuwbouw vallen die bezwaren weg. Door te kiezen voor luchtverwarming in je nieuwbouwwoning, spaar je aanzienlijk wat ruimte uit. Je hebt bijgevolg geen nood aan een installatie van convectoren en/of radiatoren. De roosters waardoor de verse lucht zich verplaatst, worden geplaatst in de muur, het plafond of de vloer.

Werking

Luchtverwarming functioneert via een kanalensysteem dat met roosters en buizen zelf de opgewarmde lucht in het hele huis verspreidt. Om voor een gelijke luchtverdeling te zorgen, worden de kanalen nauwgezet berekend op basis van de kameroppervlakte en de afstand tot de verwarmingsketel.

Een retoursysteem filtert eerst de lucht in de ruimte om ze daarna terug op te warmen. In het geval van vochtige kamers, zoals een badkamer, is het een optie om de vochtige lucht af te voeren. Moderne installaties met luchtverwarming worden steevast uitgerust met kwalitatief isolatiemateriaal om eventuele warmteverliezen tot een minimum te beperken.

prijs luchtverwarming

Prijs luchtverwarming

Gemiddeld mag je voor een eengezinswoning rekenen op een kostenplaatje tussen 10.000 en 15.000 euro voor een luchtverwarmer. Dat prijskaartje kan verder oplopen naargelang bepaalde wensen op maat van jouw woning.

Wat betreft verbruik liggen de kosten van luchtverwarming gemiddeld tot 5 % hoger dan vloerverwarming. Voor radiatoren liggen die verbruikskosten zelfs tot 25 % hoger. De prijs voor plaatsing is nagenoeg dezelfde.

Luchtverwarming is fiscaal een interessante optie in combinatie met andere energiezuinige oplossingen voor airco, ventilatie en allergieën.

Voordelen en nadelen van luchtverwarmers

Aan indirect gestookte luchtverwarmers zijn onlosmakelijk zowel plus- als minpunten verbonden.

Voordelen

Hieronder sommen we de voordelen op van indirect gestookte luchtverwarmers. Die maken het zeker de moeite waard om je nieuwe huis te voorzien van dit soort verwarming.

1. Zuinig verwarmen

Een luchtverwarmer verwarmt in de eerste plaats op een zuinige manier. Luchtkanalen worden gebruikt voor zowel ventilatie als luchtverwarming, waardoor je een behoorlijk bedrag kan uitsparen. Naast de kostenbesparende werking kan je bij uitbreiding van het systeem naar airco, bevochtiger of elektronische filter rekenen op extra comfort.

2. Snel je woning opgewarmd krijgen

De snelheid waarmee een ruimte opgewarmd wordt, is zonder enige twijfel een belangrijke troef. Ga voor een luchtverwarmer en breng je je huis in een mum van tijd op een aangename temperatuur.

3. Gezonde manier van verwarmen

Een volgende, niet te verwaarlozen voordeel aan luchtverwarmers, is dat ze naast zuinig en snel ook gezond zijn. De zuivere lucht die circuleert wordt steeds gefilterd, bevochtigd of gekoeld. Zo is de kamer in kwestie op eender welk moment verzekerd van frisse en gezonde lucht. De lucht in een doorsnee kamer blijft overigens maar enkele uren vers.

4. Ook geschikt als airco

Naast verwarming en ventilatie leent het systeem zich eveneens prima tot airco en de daaraan gekoppelde koele lucht. Op die manier geniet je zelfs in de zomer van de meest optimale kamertemperaturen.

5. Ruimtebesparend

Eerder in dit artikel werd je eerder al op de hoogte gebracht van het ruimtebesparende karakter van een luchtverwarmer. De luchtroosters worden geïnstalleerd in muur, plafond of vloer en maken convectoren en/of radiatoren zodoende compleet overbodig.

6. Haalt stof, huisstofmijt, pollen en andere bacteriën uit de lucht

De gerecupereerde lucht uit de ruimtes wordt eerst gefilterd. Zo wordt tot wel 95 % van het rondzwevende stof uit de verse lucht gehaald. Als je een maximale zuivering beoogt, kan je de luchtverwarming aanvullen met een elektronische filter. Die haalt naast stof ook huisstofmijt, pollen en andere bacteriën uit de lucht.

Dat maakt een luchtverwarming een heel interessante optie voor mensen met allergieën.

verwarmen met lucht

Nadelen

Naast de troeven zijn er ook enkele nadelen. 

1. Pas op voor de circulatie van ongezonde lucht

Controleer op regelmatige basis of je filter nog werkt naar behoren. Anders kan het voorvallen dat de gezonde, verse lucht omslaat in ongezonde circulerende lucht. Wat je absoluut wil vermijden.

2. Onderhoudskosten

Een regelmatig en grondig onderhoud is noodzakelijk om de goede werking van je luchtverwarming in stand te houden. Hou er rekening mee dat dit extra kosten met zich meebrengt.

3. Snelle afkoeling van de woning

Met hete luchtverwarming bereik je snel een aangename temperatuur, maar ze koelt even snel weer af. Wees jezelf hiervan bewust.

luchtverwarming

Meer weten over luchtverwarming? Vraag advies en ontvang gratis offertes

Wil je meer weten over luchtverwarming, andere soorten verwarming en verwarmingsketels? Vraag gerust om professioneel advies en prijsoffertes aan professionele vakmannen via onderstaand formulier. Zo kan je makkelijk adviezen en prijzen vergelijken, en mogelijk een goede deal maken bij de beste installateur in jouw regio.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Verwarmingsketel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Verwarmingsketel