Thermostaat verwarming prijs

Voor een nieuwe thermostaat betaal je tussen de € 40 en € 500. De prijzen zijn afhankelijk van het soort thermostaat dat je koopt. Hieronder vind je een gedetailleerde tabel met richtprijzen per soort thermostaat:

Type thermostaat Richtprijzen
Digitale thermostaat € 75 – 200
Slimme thermostaat € 150 – 500
Klokthermostaat € 40 – 80
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Stel je vragen aan verwarmingsspecialisten en ontvang offertes op maat
arrow Vergelijk gratis offertes

Soorten thermostaten

Vooraleer je je huidige thermostaat wilt vervangen of een nieuwe thermostaat wil kopen, moet je rekening houden met alle mogelijkheden. Er zijn 5 soorten thermostaten, namelijk:

  • Analoge thermostaten
  • Digitale thermostaten
  • Slimme thermostaten
  • Klokthermostaten
  • Modulerende thermostaat

Hieronder vind je een handig overzicht.

prijs thermostaat

Type 1: Analoge thermostaat

De eenvoudigste en goedkoopste thermostaat is de analoge thermostaat. Het nadeel van deze traditionele thermostaat is dat ze je alleen informeren dat de ketel naar verwachting zal branden, niet de omvang van de verbranding.

Dit zorgt ervoor dat de centrale verwarming opwarmt tot de gewenste temperatuur bereikt is. Dan slaat de centrale verwarming af. De analoge thermostaat is ingebouwd in een standaard inbouwdoos.

Type 2: Digitale thermostaat

Door de veelzijdigheid en programmeermogelijkheden zijn digitale thermostaten tegenwoordig de meest voorkomende keuze. Je kunt dagelijks een ander temperatuurprogramma instellen. Ook de antivries- en comforttemperatuur zijn eenvoudig in te stellen met een digitale kamerthermostaat.

Type 3: Slimme thermostaat

De slimme thermostaat maakt via wifi verbinding met internet. Slimme thermostaten kunnen bijvoorbeeld voorspellen wanneer verwarming nodig is. Met je smartphone bedien je de slimme thermostaat op afstand.

Ben je de deur uit en de centrale verwarming staat nog aan? Geen paniek, met een slimme thermostaat kan de verwarming op afstand automatisch uit. Met een slimme thermostaat bespaar je op energiekosten.

Type 4: Klokthermostaat

De klokthermostaat gebruikt een tijdmechanisme die ervoor zorgt dat de warmtetoevoer tussen bepaalde tijden wordt geregeld. Ook voor digitale thermostaten is dit heel goed mogelijk.

Type 5: Modulerende thermostaat

Het instellen van de modulerende thermostaat stuurt een signaal naar de cv-ketel. Die is zo ingesteld dat het water in de cv-ketel niet onnodig wordt verwarmd. En er is geen enorme warmte-uitwisseling in het verwarmingssysteem. Gebruik een modulerende thermostaat om de warmte in huis gelijkmatig te houden.

De ketel staat de hele dag aan, maar zal op de laagst mogelijke temperatuur branden om de kamer warm genoeg te houden. Je kunt energie besparen doordat de ketel de hele dag aan staat, in plaats van de hele tijd aan en uit. De radiator wordt niet erg heet, omdat de ruimte geleidelijk opwarmt en warm blijft.

Modulerende thermostaten kan je enkel gebruiken, als je een modulerende cv-ketel hebt. Oudere cv-ketels werken meestal niet met modulerende thermostaten.

Welke kamerthermostaat kiezen?

Een thermostaat voor de centrale verwarming kiezen is niet evident. Laat je altijd adviseren door een erkend installateur om te weten of welke thermostaat geschikt is voor jouw situatie.

Wat is ideale plaats voor een thermostaat?

Meestal wordt de thermostaat in de woonkamer geplaatst, omdat dit de kamer is waar mensen het meeste tijd doorbrengen. Koude of warme luchtstromen kunnen de werking beïnvloeden. Plaats de thermostaat daarom niet op een zonnige muur, naast een buitendeur, buitenmuur of raam, radiator of kachel.

digitale thermostaat

Interessante opties

Er zijn verschillende interessante opties die je aan je thermostaat kan toevoegen. 2 interessante opties zijn:

Meer weten over thermostaten?
Stel je vragen aan specialisten in jouw regio

1. Regelbare thermostaatkranen

De thermostaatkraan is een radiatorkraan die automatisch de temperatuur van de radiator aanpast. Hierdoor kun je de temperatuur van elke kamer afzonderlijk aanpassen.

Zo kun je de verwarming in de badkamer bijvoorbeeld alleen tussen 7.00 uur en 8.00 uur voor het werk aanzetten. De verwarming in de woonkamer kan pas vanaf 16.00 uur weer aan. Zo kun je veel energie besparen.

2. Zoneregeling

Sommige ketels bieden de mogelijkheid om met slechts kleine aanpassingen twee afzonderlijke verwarmingscircuits te laten circuleren. Beide kamers kunnen onafhankelijk van elkaar worden bestuurd en ingesteld.

Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om de studeerkamer en de woonkamer apart te verwarmen. Je kunt de thermostaat nog steeds in de woonkamer laten staan.

Deze 2-zone systemen worden geleverd door diverse cv-ketelfabrikanten. Bij het kiezen van een dergelijk systeem moet je rekening houden met extra investeringen. Je hebt een apart regelapparaat en bijpassende thermostaat nodig.

Zelf thermostaat plaatsen of laten doen?

Een thermostaat kan je eventueel zelf vervangen of plaatsen. Een thermostaat zelf plaatsen begint vanaf €100.

Voor een correcte plaatsing is het verstandiger om de thermostaat te laten installeren door een erkend installateur. Je kan de thermostaat zelf kopen en laten installeren, of gewoon alles overlaten aan de cv-installateur. Een installatie door een erkend installateur kost gemiddeld €250 tot €500.

Besparen op energieverbruik: handige tips

Wil je besparen op energieverbruik? Hieronder vind je enkele handige tips voor een zuinig energieverbruik met behulp van een thermostaat:

thermostaat verwarming

Tip 1. Combineer kamerthermostaat en thermostatische kranen

Kies een combinatie van een kamerthermostaat die de brander regelt en een thermostaatkraan die de verwarming van elke kamer regelt via de radiatorstanden. Zo kun je bepaalde ruimtes afsluiten als ze niet in gebruik zijn.

Tip 2. Kies voor een thermostaat die je verwarming energiezuinig aanstuurt

Zuinige thermostaten zijn de klokthermostaten die de brander direct aansturen. Dit geldt meestal alleen voor condensatieketels of lagetemperatuurketels. Interessant is dat de thermostaat is uitgerust met een buitensensor die de keteltemperatuur kan aanpassen aan de weersomstandigheden. Hierdoor hoeft jouw centrale verwarming geen onnodige warmte op te wekken.

Aan/uit thermostaat is geen slimme optie

De aan-uitthermostaat laat de ketel niet efficiënt, want als je de ketel op vol vermogen laat starten, werkt hij helemaal niet. Om het beste rendement te behalen en energiekosten te besparen, wordt dit type thermostaat niet aanbevolen.

Tip 3. Hou rekening met de afkoelingsperiode van de ruimte(s)

Als je de verwarming uitzet, duurt het nog even voordat de ruimte is afgekoeld. Hier moet je rekening mee houden bij het instellen van de kamerthermostaat. Een half uur voor het slapengaan zet je best de thermostaat op nachtstand. Met een slimme thermostaat kan je dit makkelijk regelen.

Thermostaat verwarming kopen: zelf of door een vakman?

Wil je een nieuwe thermostaat kopen? Een thermostaat kan je zelf installeren, maar daar heb je wel wat voorbereiding voor nodig. Sommige merken zetten handige installatiefilmpjes ter beschikking, die je helpen de klus zelfstandig te klaren.

Heb je twijfels of je dit zelf kan? Ga dan voor een erkend installateur met de juiste kennis en ervaring. Met een installateur heb je een garandeerde correcte installatie.

Aarzel niet om via het offerteformulier professioneel advies te vragen en tegelijk offertes aan te vragen om prijzen en diensten te kunnen vergelijken. Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend offertes.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Verwarmingsketel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Verwarmingsketel