Wat kost een onderhoud van een verwarmingsketel?

Het onderhoud van een verwarmingsketel op aardgas kost € 150 à € 170 (excl. btw). Heb je een ketel op mazout? Dan kost je dat € 180 à € 200 (excl. btw).

De btw wordt er nog niet bijgerekend, omdat deze afhankelijk is van je woning. Als je ketel langer dan 10 jaar in je huis staat, dan is de btw 6 %. Als de ketel nog geen 10 jaar in je woning staat, bedraagt de btw 21 %.

Verplicht onderhoud: hoe vaak moet ik mijn ketel laten onderhouden?

De bewoner of huurder moet de oliegestookte verwarmingsketel en het centraal stooktoestel dat werkt op een vaste brandstof, jaarlijks een professioneel onderhoud laten geven. Voor een gasgestookte verwarmingsketel op propaan, butaan of aardgas is een jaarlijks onderhoud verplicht om de 2 jaar.

Dit geldt voor verwarmingsketels met een vermogen hoger dan 20 kW. Hoe vaak je een ketel moet onderhouden, hangt dus af van de brandstof en het vermogen van de verwarmingsketel. De goed onderhouden verwarmingsketel gaat langer mee door het onderhoud.

De Vlaamse overheid heeft beslist dat je je ketel zelf niet mag onderhouden. Het is dus wettelijk verplicht een erkende technicus vloeibare brandstof voor het onderhoud in te schakelen.

Onderhoud condensatieketel

Onderhoud ketel op gas: tweejaarlijks verplicht

De verwarmingsketel of condensatieketel op gas moet je een tweejaarlijks onderhoud geven. Een erkend verwarmingstechnicus ‘gasvormige brandstof’ voert het onderhoud van de centrale verwarming uit en kost je tussen de € 100 en € 170 (excl. btw).

Als de erkende technicus ‘gasvormige brandstof’ klaar is met het onderhoud van je gasketel, krijg je een reinigings- en verbrandingsattest waarop de gegevens van de technicus moeten staan. Dit attest moet je vervolgens bewaren. Als je huurder bent, moet je een kopie van het reinigings- en verbrandingsattest aan je huiseigenaar bezorgen.

Onderhoud ketel op mazout: jaarlijks

Een onderhoud van de mazoutketel laat je 1 keer per jaar uitvoeren. Dit jaarlijks onderhoud moet ook uitgevoerd worden door een erkend verwarmingstechnicus. Het vakkundig onderhoud van een verwarmingsketel op mazout kost je tussen de € 150 à € 250 (excl. btw).

Onderhoud ketel op vaste brandstof: jaarlijks

Ketels met een vaste brandstof moeten ook een jaarlijks onderhoud krijgen. Dit onderhoud moet eveneens gebeuren door een geschoolde vakman. Dit onderhoud kost tussen de € 100 en € 200 (excl. btw).

Onderhoud verwarmingsketel

Wat houdt een ketelonderhoud in?

Tijdens het onderhoud van een CV-installatie wordt de ketel volledig nagekeken, schoongemaakt en afgesteld. Als blijkt dat de CV-ketel problemen heeft, worden deze hersteld en de defecte onderdelen vervangen. Het onderhoud van de CV-installatie verloopt als volgt:

 • De werking van de ketel wordt gecontroleerd
 • Prestaties en uitstoot worden gemeten
 • Water wordt bijgevuld en ontlucht
 • De brander krijgt een schoonmaakbeurt
 • De veiligheid van de ketel wordt nagekeken
 • Er wordt een rookgasanalyse gedaan

Als het onderhoud afgelopen is, bespreekt de monteur alle bevindingen met je. Indien de centrale verwarming afgekeurd wordt, betekent dit dat de ketel niet voldoet aan de verbrandingswaarden. Daardoor zal de ketel niet goed werken. Bij afkeuring heb je drie maanden tijd om de problemen weg te werken.

Je kan dit doen door bijvoorbeeld de ketel of onderdelen van de ketel te vervangen. Je erkend technicus zal je hierover informeren. Als de problemen opgelost zijn, moet je een nieuwe controle laten doen en een nieuw reinigings- en verbrandingsattest laten opstellen.

Hoe lang duurt het nazicht van een verwarmingsketel?

Het onderhoud van een verwarmingsketel duurt ongeveer 60 minuten. Als er onvoorziene problemen opduiken met je CV-installatie of HR-ketel, dan kan het nazicht natuurlijk wel uitlopen. Tijdens dit nazicht wordt er bekeken of de verwarmingsketel naar behoren werkt.

Wanneer laat je je ketel het best laten nakijken?

Je maakt best al een afspraak voor een onderhoud van de ketel in de zomer. Als het herfst is en kouder wordt, denken veel mensen hier pas aan, waardoor erkende technici vaak in de herfst en winter volgeboekt zijn.

Het is daarom moeilijk om nog snel een afspraak in te plannen met een verwarmingstechnicus. In de zomer heeft de technicus dus meer tijd, waardoor het onderhoud sneller ingepland kan worden.

Ketelonderhoud

Nazicht verwarmingsketel: huurder vs verhuurder

Als dit in het huurcontract vermeld staat, ben je als huurder zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de centrale verwarmingsinstallatie in orde te brengen.

Je zal dan als huurder zelf een afspraak met een erkend technicus moeten maken, de prijs van het onderhoud betalen en de onderhoudsattesten aan de verhuurder bezorgen.

Als je als huurder merkt dat er aanpassingen of herstellingen aan de ketel nodig zijn, dan moet je de verhuurder hier op wijzen. In onderling gesprek zal beslist worden wie verantwoordelijk is voor welke herstellingen en zal een herstelling betaald worden door de verhuurder.

Als verhuurder moet je de verwarmingsketel in orde brengen voor het eerste gebruik door de huurder. Wettelijk is het onderhoud van de ketel een verplichting voor de verhuurder, tenzij anders vermeld in het huurcontract.

Niet-centrale stooktoestellen: onderhoud niet verplicht

Bij niet-centrale stooktoestellen die dus niet aangesloten zijn op een centraal verwarmingssysteem, is onderhoud wettelijk gezien niet verplicht. Het is natuurlijk wel aangeraden om deze toestellen toch regelmatig te laten controleren. Het gaat dan over de volgende toestellen:

 • Gashaarden
 • Kachels
 • Open haarden
 • Badgeisers
 • Doorstroomketels
Elektrische boiler

Elektrische verwarmingstoestellen: onderhoud niet verplicht

Bij elektrische verwarmingstoestellen is regelmatig onderhoud ook niet verplicht. Het is toch aangeraden om de toestellen te onderhouden zoals de fabrikant het aangeeft. Het gaat over volgende verwarmingstoestellen:

 • Elektrische radiatoren
 • Elektrische collectoren
 • Elektrische boilers

Verwarmingsketel onderhouden: vind een technicus in de buurt

Voor het onderhoud van je verwarmingsketel, zoek je best een erkend technicus uit de buurt. Vraag vrijblijvend offertes aan via ons offerteformulier en vind de beste erkende installateurs bij jou in de buurt. Deze service is gratis.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verwarmingsketel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Verwarmingsketel