Werking zonnecollector

Zonnecollectoren liggen op een hellend of plat dak en zijn onderdeel van een systeem waarmee een zonneboiler water opwarmt. De zonnecollectoren bestaan uit met vloeistof gevulde metalen buizen. De werking van zonnecollectoren verloopt als volgt:

  • De collectoren liggen op het dak (kan zowel een hellend als een plat dak zijn), waar ze zonne-energie omzetten in warmte.
  • Waarna de absorber de warmte afgeeft aan de vloeistof. 
  • Vervolgens geeft deze vloeistof de warmte door aan het water dat zich in het geïsoleerd voorraadvat bevindt.
  • Je kan het opgewarmd water gebruiken voor alle huishoudelijke taken (koken, douchen, centrale verwarming, …).

Je plaatst het voorraadvat best dicht bij de zonnecollectoren (bijvoorbeeld in een technische ruimte op zolder), aangezien er anders veel warmteverlies is. De collectoren kunnen zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden.

Een plaatsing richting het Zuiden met een hellingshoek van 36 graden is aangeraden. Zo komt er niet veel schaduw op de panelen, waardoor ze optimaal kunnen presteren. Je hebt hierdoor een jaarlijkse besparing aan energiekosten.

Wat kost een zonnecollector? [Prijs in 2024]

De zonnecollectoren prijzen liggen meestal tussen de € 550 en € 750. Met een zonnecollector alleen ben je niet veel, je hebt de volledige installatie van een zonneboiler nodig om water op te warmen.

Daarom is het interessanter om prijzen van zonneboilers te geven. Hoeveel collectoren er nodig zijn hangt af van het persoonlijk verbruik en het aantal gezinsleden.

Soort zonneboilerAantal literPrijs zonneboiler
(incl. btw & plaatsing)
1 zonnecollector100 liter€ 2.000 – € 2.700
2 zonnecollectoren100 liter€ 3.000
2 zonnecollectoren200 liter€ 3.400 – € 3.900
3 zonnecollectoren300 liter€ 5.000
zonnecollectoren

Soorten zonnecollectoren

Er bestaan 2 soorten zonnecollectoren: een vlakke plaat zonnecollector en vacuümbuis zonnecollector. De vlakke plaat collector is wat goedkoper dan de vacuümbuis collector.

Vlakke plaat zonnecollector

Een vlakke plaat zonnecollector is opgebouwd uit een rechthoekige bak die ongeveer 10 cm dik is. Daarin zit een buizensysteem gevuld met vloeistof. Bovenop de leidingen van dit type collector ligt er een donkergekleurde, absorberende plaat. 

Wanneer de zon op de vlakke plaat schijnt, absorbeert die de warmte van de zon. De koperen leidingen warmen op en bijgevolg ook de collectorvloeistof. Deze vloeistof zal vervolgens het water in het voorraadvat opwarmen.

Bij vlakke plaat collectoren is de bovenzijde afgesloten met een afdekplaat (glasplaat) die warmte vasthoudt, anders zou je teveel warmteverlies hebben. Voor een vlakke plaat zonnecollector met een vlakke plaat van 2,5 m², betaal je gemiddeld € 550 (excl. plaatsing).

Vacuümbuis collector

Een vacuümbuis zonnecollector bestaat uit dubbelwandige glazen buizen die naast elkaar gemonteerd zijn. Binnenin de collector zitten buizen die voorzien zijn van gecoat staal. Hierdoor wordt de warmte goed vastgehouden.

In deze glazen buizen zit een koperen absorber (heat pipe) die de warmte absorbeert en deze verzamelt in de top van de pijp. In de top wordt de warmte overgedragen aan de vloeistof die erlangs stroomt via de heat pipe.

Vervolgens wordt de warmte van de vloeistof overgedragen aan het water in het voorraadvat, waardoor dit koude water warm water wordt en opwarmt tot de gewenste gebruikstemperatuur. Meestal is een constante temperatuur van 60 graden Celsius voldoende om gebruik te kunnen maken van het opgewarmde water.

Vacuümbuis collectoren (2,5 m²) zijn iets duurder dan een vlakke plaat collectoren: ze kosten gemiddeld € 750 (excl. plaatsing).

zonnecollectoren op dak

Hoe kies je de juiste zonnecollector?

Als het aankomt op zonne-energie opvangen, heeft de vacuümbuis zonnecollector een lager rendement dan een vlakke plaat zonnecollector. In koude maanden heeft de vacuümbuis zonnecollector een beter rendement

De vacuüm zonnecollector zal dus een beetje minder opbrengen in de zomer, maar de rest van het jaar heeft deze zonnecollector een beter rendement dan de vlakke zonnecollectoren. Bij lage temperaturen zal je minder snel een extra verwarming voor de zonneboiler nodg hebben.

Deze zonnecollectoren zorgen dus voor een grotere jaarlijkse besparing. Om de beste zonnecollector voor jouw situatie te vinden, vergelijk je best offertes via ons offerteformulier.

Bekendste merken

Er zijn veel merken van zonnecollectoren. We geven je de 2 bekendste merken die het best verkopen. Je kan deze zonnecollectoren ook gemakkelijk bestellen via het internet.

Als je bij de erkende installateurs zelf besteld, komen ze het wel zelf installeren, wat een groot voordeel is, want zelf een zonneboiler installeren is niet zo simpel.

Oku zonnecollector

Oku maakt zeer sterke zonne-energiesystemen. Hun zonnecollectoren zijn van goede kwaliteit, waardoor de panelen een lange levensduur hebben. Hun collectoren worden vooral gebruikt door mensen die een zwembad hebben. Ze gebruiken de zonneboiler om op een voordelige manier het water warm te houden.

Je kan echter ook de zonnecollector op het dak van je huis laten monteren en gebruiken voor het sanitair water dat je nodig hebt voor huishoudelijke taken.

Blozoen zonnecollector

Blozoen is een Belgische fabrikant die gespecialiseerd is in zonnecollectoren voor zwembaden en zwemvijvers. Ze hebben al meer dan 30 jaar ervaring in de sector, dus weten waar ze mee bezig zijn. Het is niet zomaar dat Blozoen het beste bedrijf voor zonnecollectoren in België genoemd wordt.

zonnepaneel naast zonnecollector voor zonneboiler

Wat is het rendement van een zonnecollector?

Een zonnecollector heeft een rendement van 40 tot 70%. Van alle zonne-energie die de collector opvangt, wordt dus ongeveer de helft omgezet in bruikbare warmte. Het rendement hangt sterk af van de hellingsgraad, de oriëntatie, het temperatuursverschil tussen de collector en de buitenlucht en de hoeveelheid zonlicht.

In de zomer halen de collectoren meestal een rendement van 100%, want er is zonlicht in overvloed en het temperatuurverschil tussen collector en buitenlucht is beperkt. ‘s Winters heb je het omgekeerde effect: door het gebrek aan zonlicht en de koude kan de zonnecollector het water niet voldoende opwarmen en moet de verwarmingsinstallatie bijspringen.

Hoeveel zonnecollectoren heb ik nodig?

Het aantal zonnecollectoren hangt af van de hoeveelheid warm water die je gezin verbruikt en dus onrechtstreeks van het aantal personen die het gezin telt. Als vuistregel rekent men op 1 tot 1,5 m² zonnecollector per bewoner. Voor de opslagcapaciteit van opslagvat moet je rekenen op 50 à 60 liter water per m² zonnecollector.

Dit betekent dat een gemiddeld gezin van 4 personen gemiddeld 5 m² zonnecollector nodig heeft, wat neer komt op 3 zonnecollectoren. Een standaard zonnecollector heeft namelijk een oppervlakte van 1,6 m².

Wat is beter: zonnepanelen of zonnecollectoren?

Ben je aan het twijfelen tussen het zetten van een aantal zonnecollectoren of zonnepanelen? In Vlaanderen wordt de installatie van zowel zonnepanelen als zonneboilers gestimuleerd met een premie. We zetten de belangrijkste verschillen even op een rijtje:

  • De prijs van zonnecollectoren ligt tussen de € 4.000 en € 6.000 per installatie. Een zonnepaneelinstallatie van 10 panelen en 250 Wp kost € 4.500 à € 5.000.
  • De terugverdientijd van een zonnecollector is 7 à 9 jaar, bij zonnepanelen is dit 10 à 15 jaar.
  • Zonnecollectoren en kristallijne zonnepanelen gaan ongeveer 30 jaar mee. Amorfe zonnepanelen maar 15 jaar.
  • Een zonnecollector levert 3 tot 4 keer meer zonne-energie in warmte.

Het is ook mogelijk om een zonneboiler te combineren met zonnepanelen. De zonneboiler zorgt dat koud water, warm water wordt en de zonnepanelen wekken elektriciteit op. Hou er wel rekening mee dat de combinatie van een zonneboiler en zonnepanelen een serieuze investering is.

Zonnecollector kopen: offertes vergelijken

Als je zonnecollectoren wil aankopen, is het een goed idee om eerst offertes te vergelijken. Vergelijk vrijblijvende offertes via onderstaand formulier en vind de beste, erkende installateurs. Het is volledig gratis.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wilt u een zonneboiler installeren?
2*. Waar wenst u de panelen (collectoren) te plaatsen?
3. Wanneer wenst u de installatie van de zonneboiler?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Zonneboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonneboiler