Hoe werkt accumulatieverwarming en wat is het?

Accumulatieverwarming zet ‘s nachts elektriciteit om in warmte en geeft die overdag aan de omgeving af. In de accumulatiekachel zit een stenen kern waarin de weerstand zich bevindt. ‘s Nachts wordt de elektriciteit door de weerstand geleid en opgewarmd.

De stenen nemen deze warmte op en houden vervolgens de warmte vast. Dankzij de hoge warmteopslagcapaciteit van deze stenen, kan de kachel de warmte ‘s nachts gemakkelijk opslaan. De volgende dag wordt de opgeslagen warmte afgegeven, waardoor de ruimte opwarmt.

Prijs accumulatieverwarming

Je vindt een accumulatieverwarming (elektrische verwarming) in uiteenlopende prijzen. Zo is de gemiddelde prijs van een dynamische accumulatiekachel € 800 en betaal je voor statische accumulatiekachels gemiddeld € 600.

De prijs van de accumulatieverwarming hangt natuurlijk wel af van het vermogen, het merk en het type verwarming dat je wilt. We vergelijken de prijzen met het vermogen van de accumulator in een tabel, omdat deze de grootste invloed heeft op de prijs.

Vermogen Accumulatieverwarming prijzen (incl. btw)
2.000 W € 600 – € 800
3.000 W € 800 – € 1.100
5.000 W €1.050 – € 1.500
6.000 W € 1.200 – € 1.750

Voor een elektrische accumulatieverwarming hoef je geen dure verbouwings- en breekwerkzaamheden te doen, aangezien je de radiatoren eenvoudig zelf kan bevestigen. Het is wel belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is. Op die manier behaal je met elektrisch verwarmen een hoog rendement.

Accumulatieverwarming

Soorten accumulatieverwarming

Er zijn twee soorten accumulatieverwarming op elektriciteit die je kan gebruiken als centrale verwarming: de dynamische accumulatieverwarming en de statische.

Beide verwarmingen hebben hun eigen specifieke kenmerken, voor- en nadelen. Het is dus belangrijk om alle eigenschappen goed te analyseren en zo de juiste elektrische verwarming te vinden.

Dynamische accumulatieverwarming

De dynamische variant wordt ook wel eens de spaarkachel genoemd. Dit type verwarming heeft een groot vermogen en heeft een ventilator die de koude lucht aanzuigt en de verwarmde lucht naar buiten blaast, waardoor het op een natuurlijke convectie lijkt.

De ventilator werkt door middel van een slimme thermostaat, waardoor je nauwkeurig de temperatuur kan regelen. De accumulator heeft hiervoor een aparte leiding die naar de thermostaat van de kamer gaat.

In andere gevallen heb je ook thermostaten die in een accumulatiekachel geplaatst kunnen worden of draadloos zijn.

Statische accumulatieverwarming

Een statische accumulatiekachel verwarmt massa in plaats van lucht. Statische accumulatieverwarmingen onderscheiden zich door een geleidelijke warmteafgifte. Het grootste verschil tussen statische en dynamische accumulatoren is dat de statische accumulatoren geen ventilatoren bezitten en deze dus geen nauwkeurige temperatuurregeling hebben. Hierdoor is de statische accumulator goedkoper dan een dynamische accumulator.

Statische accumulatieverwarming

Waarom kiezen voor accumulatoren?

Accumulatoren kunnen een goede investering zijn, omdat ze veel voordelen hebben en een relatief lage investering zijn. We sommen de voor- en nadelen van een elektrische accumulatieverwarming voor je op.

Voordelen

  • Geen onderhoudskosten: een verwarmingsketel heeft zo goed als geen onderhoud nodig.
  • Makkelijk te installeren: accumulatoren zijn makkelijk te plaatsen, waardoor je het ook gemakkelijk zelf kan doen.
  • Compact: elektrische verwarming neemt niet veel plaats in, waardoor je niet veel ruimte verliest.
  • Vrij goedkoop: in vergelijking met een verwarming op gas of fossiele brandstoffen, is een accumulatieverwarming goedkoop.
  • Voordelig nachttarief: een accumulator maakt gebruik van het nachttarief, waardoor die een laag verbruik heeft en het je goedkoper uitkomt in tegenstelling tot een dagtarief.

Nadelen

  • Je moet een tweevoudig uurtarief inschakelen.
  • Het is duurder dan elektrische radiatoren.
Soorten accumulatieverwarming

Alternatieven

Als alternatief van een accumulator kan je kiezen voor een andere soort elektrische verwarming of infraroodverwarming.

Belangrijk is wel om te weten dat een accumulator nog altijd een lager verbruik heeft. Tenzij je geen beroep doet op het nachttarief. Indien dit het geval is, is een elektrische radiator voordeliger.

Het enige waardige alternatief voor elektrisch verwarmen via een accumulatiekachel is een lucht-lucht warmtepomp. Die heeft een rendement dat nog hoger is dan dat van een elektrische accumulator.

Accumulatieverwarming plaatsen: vergelijk gratis offertes

Elektrische verwarming via accumulatie is dus voordelig en gemakkelijk. Heb je ook interesse in de aantrekkelijke voordelen van een accumulatieverwarming? Dan is producten vergelijken belangrijk.

Via onderstaand formulier ontvang je snel en eenvoudig professioneel advies en offertes. Zo kan je makkelijk prijzen en diensten vergelijken voor een correcte uitvoering van de werken en een keuze maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verwarmingsketel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Verwarmingsketel