Wat houdt onderhoud van cv-ketel precies in? Stappenplan

Het onderhouden van een cv-ketel gebeurt in een aantal stappen. Zo zullen alle onderdelen van de verwarmingsketel gecontroleerd en gereinigd worden. Een onderhoud omvat:

  • Reinigen van de schoorsteen en de rookgasafvoer
  • Controleren van de werking van de ketel
  • Controle van de aanvoer van verbrandingslucht en het stooklokaal
  • De verbranding controleren
  • Opmaken van attesten

Tijdens het onderhoud zullen de veiligheidsmaatregelen uiteraard strikt nageleefd worden. Nadat de volledige installatie nauwkeurig geanalyseerd is, ontvang je attesten die aanduiden dat jouw ketel voldoet aan de wettelijke vereisten en volledig in orde is.

Je kan na het vakkundig onderhoud terug zonder zorgen de ketel blijven gebruiken. De attesten moet je goed bijhouden, aangezien deze bewijzen dat je centrale verwarming voldoet aan de eisen.

Voordelen van onderhoud

Een regelmatig onderhoud van de cv-installatie brengt vele voordelen met zich mee:

  • De kans op CO-vergiftiging verkleint
  • Minder risico op schouwbrand
  • Na een afstelling van de ketel werkt de ketel zuiniger
  • Verminderde verwarmingskosten
  • Minder onderhoudskosten

Als je de ketel niet regelmatig zou laten controleren, loop je een grote kans op een CO-vergiftiging, schouwbrand en de uitstoot van schadelijke stoffen. Ook voor een optimaal rendement en correcte werking te blijven behouden, is het belangrijk om de ketel een nazicht te geven.

Controle verwarmingsketel

Prijs onderhoud centrale verwarmingsketel

De gemiddelde prijs voor een onderhoud van de centrale verwarmingsketel is € 150. De prijzen verschillen per soort ketel. De prijs voor een onderhoud van een ketel op mazout is ongeveer € 150 tot € 250. De prijs van het onderhoud van een gasketel ligt dan weer tussen de € 100 en € 150 euro.

Deze is dus iets goedkoper dan het onderhoud van een mazoutketel. Belangrijk om te weten is dat er 6 % btw aangerekend wordt voor een woning die ouder dan 10 jaar is en 21 % btw voor een woning jonger dan 10 jaar.

Hoe vaak onderhoud cv-installatie nodig?

Er gelden bepaalde regels over hoeveel je de centrale verwarming best kan onderhouden. Het is wettelijk verplicht dat je een tweejaarlijks onderhoud van een ketel op mazout laat doen. Bij een gasketel is dit om het jaar.

Als de verwarming afgekeurd wordt, heb je 3 maanden de tijd om de tekortkomingen op te lossen. Nadien laat je terug een nieuw onderhoud van je cv-ketel doen, zodat je een nieuw reinings- en verbrandingsattest krijgt.

Keuring verwarmingsketel

Gasketel versus Mazoutketel

Een cv-installatie op stookolie (mazoutketel) moet jaarlijks onderhouden worden. Dit onderhoud gebeurt door een erkend technicus vloeibare brandstof.

Als de erkende technicus klaar is met de controle en het onderhoud, krijg je een reinigings- en verbrandingsattest. Het onderhoud duurt ongeveer 1,5 uur en kost je tussen de € 150 en € 250 (excl. btw).

Het onderhoud van een gasketel moet in Vlaanderen om de 2 jaar gebeuren. Dit tweejaarlijkse onderhoud is echter niet over heel België verplicht. In Wallonië en Brussel is dit om de drie jaar. Als je een open aardgasketel hebt, dan is het aangeraden om je schoorsteen geveegd te laten worden.

Ook dit onderhoud moet gebeuren door een erkend technicus en duurt ongeveer een uur. Het keuren van de gasketel kost je ongeveer € 100 à € 170 (excl. btw). De technicus zal je na de controle en het onderhoud een reinigings- en verbrandingsattest bezorgen.

Onderhoud pelletketel

Je bent verplicht om je pelletketel jaarlijks te laten reinigen en onderhouden. Zelfs als je huurder bent van een appartement en een pelletketel hebt, ben je verplicht om deze verwarming een onderhoud te geven.

Het is aangeraden om de asbak om de 3 à 6 maand leeg te maken, maar dit kan je wel perfect zelf. Het jaarlijks onderhoud laat je wel best doen door een expert. Voor een onderhoud van de pelletketel betaal je tussen de € 100 en € 200 (excl. btw). Het onderhoud duurt ongeveer anderhalf uur.

Werken gasketel

Ben je huurder of verhuurder? Spelregels

Als dit in het huurcontract vermeld wordt, ben je als huurder zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de verwarmingsketel. Je zal dus als huurder zelf een afspraak met een erkend technicus moeten maken. Het onderhoud betaal je zelf en de attesten bezorg je vervolgens best aan de verhuurder.

Merk je als persoon die huurt dat er aanpassingen of herstellingen aan de ketel nodig zijn? Dan wijs je de verhuurder hier best op. Vervolgens zal in onderling gesprek beslist worden wie verantwoordelijk is voor welke herstellingen en wie welke herstellingen zal betalen.

Als verhuurder breng je de centrale verwarming in orde voor het eerste gebruik door de persoon die huurt. Wettelijk gezien is het onderhoud van de ketel een verplichting voor de verhuurder, tenzij dit anders vermeld wordt in het huurcontract.

Onderhoud cv-installatie: vergelijk gratis vrijblijvende offertes

Het onderhoud van je ketel is dus belangrijk en wordt best uitgevoerd door een gespecialiseerde, erkende technicus. Aarzel zeker niet om via het offerteformulier professioneel advies te vragen en tegelijk offertes aan te vragen om prijzen en diensten voor een onderhoud te kunnen vergelijken. Dit is volledig gratis.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Verwarmingsketel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Verwarmingsketel