Kostprijs nieuwe cv-ketel

Een centrale verwarmingsketel, kortweg cv-ketel, is verkrijgbaar in verschillende soorten. Welke cv-ketel jou nu het meest op het lijf geschreven is, hangt af van een aantal factoren zoals budget, comfort, gezinsleden en de oppervlakte van je woning. In onderstaande tabel krijg je een overzicht van de meest voor de hand liggende ketels en hun kostprijs.

Soort cv-ketelPrijs
Gasketel1.500 – 4.000 euro
Mazoutketel4.000 – 6.000 euro
Condenserende gasketel3.500 – 5.000 euro
Condenserende mazoutketel4.000 – 6.500 euro
Hoogrendementsketel (hr-ketel)1.250 – 3.000 euro
Hybride cv-ketel5.000 – 10.000 euro
Zonneboiler4.000 – 6.000 euro
Biomassaketel5.000 – 20.000 euro
Warmtepomp7.500 – 25.000 euro
cv ketel

Hoe de beste cv-ketel kiezen?

In je keuze voor de geschikte cv-ketel dien je de volgende aspecten in acht te nemen: brandstof, merk, rendement, uitvoering en installateur.

Punt 1: Welke brandstof?

Een eerste belangrijke factor is de soort brandstof. We onderscheiden gas, mazout, pellets en elektriciteit.

Gasketel

De eerste brandstof in het rijtje is gas. Twee grote voordelen van gas ten opzichte van mazout zijn dat je geen ruimte moet vrijhouden voor een mazouttank en dat de CO2-uitstoot heel wat lager ligt. Verder zijn ze op het vlak van prijs en rendement eveneens in het voordeel.

Voor een gasketel mag je rekenen op bedragen tussen de 1.500 en 4.000 euro, inclusief installatiekosten. Het type ketel haalt een heel hoog rendement, tot wel 107 %.

Mazoutketel

De volgende brandstof is mazout. Waarin mazout een streepje voor heeft op gas, is de controleerbaarheid van de prijs. Je kan van tevoren de prijs verifiëren en je bent niet gebonden aan de kosten van een netwerk.

Een mazoutketel neemt een grotere hap uit je budget met prijzen van 4.000 tot 6.000 euro. Het rendement van de moderne, nieuwe ketel benadert de 100 %. Een nieuwe mazoutketel plaatsen is niet langer aan te raden aangezien het vanaf 2022 bij wet verboden is.

Pellet cv-ketel

Pellet cv-ketels of biomassaketels halen een hoog rendement, zijn milieuvriendelijk van aard en laten geen stank of roetresten achter. Daartegenover staat dat ze een goed onderhoud vereisen en dat de ventilator van sommige pellet cv-ketels behoorlijk wat geluid kan produceren.

Het prijskaartje kan hier beduidend hoger oplopen met bedragen tussen de 5.000 en 20.000 euro. Ze bieden voorts een quasi maximaal rendement van 97 %.

nieuwe cv ketel

Elektrische cv-ketel

De belangrijkste voordelen van een elektrische cv-ketel zijn de voordelige prijs, de efficiëntie (rendement tot bijna 100 %), het makkelijke onderhoud en het ecologische en compacte karakter.

Prijzen voor elektrische cv-ketels starten vanaf 1.000 euro.

Punt 2: Cv-ketel merken

Naast de brandstoffen waarop centrale verwarming functioneert, zijn ook de merken waarin ze te verkrijgen zijn een essentieel element. Enkele van de bekendere verdelers of merken zijn onder meer: Vaillant, ATAG, Bosch en Remeha.

Vaillant

Een Vaillant cv-ketel is zuinig, eenvoudig en snel te installeren en heel gebruiksvriendelijk. Je verzekert je van een degelijke cv-ketel met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

ATAG

Een ATAG cv-ketel is comfortabel, eenvoudig en levert daarnaast snel het gewenste rendement op. ATAG heeft cv-ketels op voorraad die aan ieders specifieke wensen en noden voldoen.

Bosch (ex-Junkers)

Ook Bosch cv-ketels, de voormalige Junkers cv-ketels, maken deel uit van de bekendere distributeurs. Bij Bosch kan je terecht voor een groot aanbod, met een zo hoog mogelijk rendement aan betaalbare prijzen.

Remeha

Het ruime gamma van Remeha cv-ketels spitst zich toe op huishoudens (per woning), projecten (grotere hoeveelheid kleinere wooneenheden) en utiliteit (commerciële toepassingen voor groot benodigd vermogen en publieke en professionele gebouwen). Rendement, comfort en duurzaamheid zijn de drie pijlers die centraal staan bij Remeha.

Punt 3: Rendement van de ketel

Centrale verwarming haalt tegenwoordig een heel hoog rendement.  Een condensatieketel op gas haalt ten opzichte van een hoogrendementsketel zelfs nog 15 % meer rendement.

Ten opzichte van een klassieke atmosferische ketel die zijn beste jaren achter de rug heeft, kan het verschil in rendement oplopen tot maar liefst 35 %. Een hr-ketel benadert een rendement van zo’n 92 %, terwijl een moderne gasketel ruim boven de 100 % duikt, tot wel 109 %.

Een condensatieketel op mazout haalt dan weer een maximaal rendement van 98 %. In vergelijking met mazoutketels die al 20 jaar meegaan, verbruiken ze bovendien tot 40 % minder olie. We benadrukken graag nogmaals dat eens je huidige cv-ketel al 15 jaar of meer in gebruik is, je er goed aan doet de ketel te vervangen voor een nieuw model.

Hetgeen waar je het meeste rendement uit kan puren is zonder enige twijfel het energetische rendement. Als je een nog hoger rendement wil halen, raden we je aan om je ketel uit te rusten met slimme sensoren. Die zorgen ervoor dat dat condenserende ketels zich automatisch aanpassen aan plotse temperatuurdalingen door een signaal dat uitgezonden wordt om bij te verwarmen.

Punt 4: Uitvoering

Het spreekt voor zich dat ketels voor centrale verwarming in verschillende modellen te verkrijgen zijn. Hieronder kan je wat inspiratie opdoen op het gebied van de uitvoering.

Vloer- of wandmodel?

Je kan een cv-ketel zowel op de vloer als aan een wand monteren. Hou bij je uiteindelijke keuze voldoende rekening met de ruimte die je ter beschikking hebt. Vloer- en wandketel zijn beschikbaar in verschillende vermogens.

cv ketel kopen

Open- of gesloten verwarmingsketel?

Om jezelf te verzekeren van een goede werking van de ketel, is het absoluut noodzakelijk dat er voldoende verse lucht kan circuleren om de brandstof maximaal te verbranden. Afhankelijk van de stookruimte, kan je voor twee mogelijkheden opteren.

Optie 1: Open verwarmingsketel

De eerste mogelijkheid is een open verwarmingsketel. Bij dit type wordt de zuurstof voor de verbranding gehaald uit de ruimte waar de ketel opgesteld staat.

De hoeveelheid verse lucht die je uiteindelijk nodig zal hebben voor een optimale werking wordt bepaald door het benodigd vermogen van de ketel in kwestie. Hiervoor kan je je wenden tot installateur en verkooppunt.

Optie 2: Gesloten verwarmingsketel

Tegenover de open verwarmingsketel staat de gesloten verwarmingsketel. In dit geval wordt er geen zuurstof uit de ruimte van de ketel onttrokken. Een dubbelwandige buis blaast enerzijds de rookgassen naar buiten en neemt tegelijkertijd verse lucht uit de buitenomgeving op.

De koude lucht wordt na aanraking met de rookgassen voor een deel opgewarmd, waardoor een gesloten ketel een nog iets hoger rendement bereikt dan een open verwarmingsketel. Als je geen schouw hebt in je huis, kunnen de buizen ook altijd aan de buitengevel bevestigd worden.

cv ketel vervangen

Punt 5: Cv-installateur kiezen

Naast de brandstof, het merk, het rendement en de uitvoering is de cv-installateur het vijfde en laatste punt op weg naar de cruciale keuze voor een cv-ketel op maat. Om daadwerkelijk bij de beste cv-installateur te belanden, geven we je de gouden tip om zoveel mogelijk installateurs met elkaar te vergelijken.

Op die manier bouw je de nodige zekerheid in en zal je niet snel een kat in een zak kopen. Een goede installateur herken je overigens aan zijn erkenningsnummer en referenties.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Verwarmingsketel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Verwarmingsketel