Wat kost een radiator?

De prijs van een radiator varieert tussen de € 100 en € 600 per stuk. Het ontkoppelen, afvoeren, laten leeglopen van de oude radiator en het ontluchten van de nieuwe radiator inbegrepen.

Het type en aantal radiatoren dat je kiest, heeft een grote invloed op de kostprijs. Daarom vind je hieronder een overzicht van de gemiddelde prijs per soort radiator.

Soort radiatorGemiddelde prijs per stuk (incl. btw)
Paneelradiator€ 50 – 120
Ledenradiator€ 100 – 150
Designradiator€ 150 – 400
Elektrische radiator€ 300 – 600

Hoeveel betaal je voor vervangen, plaatsen of verwijderen?

Een goede installateur vraagt ongeveer € 50 per uur en heeft meestal 4 uur nodig om een nieuwe radiator te plaatsen. Als je meerdere radiatoren wilt, zal iedere extra radiator 2 uur langer duren.

De uurlonen van vakmannen kunnen echter variëren. Het is dus belangrijk om prijzen te vergelijken. Via ons offerteformulier kan je gemakkelijk en gratis offertes aanvragen en vergelijken. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde prijs voor elke klus.

Soort werkzaamheidTotaalprijs (incl. btw)
Radiator vervangen€ 225 – 300
Radiator aansluiten€ 140 – 200
Radiator verwijderen€ 140 – 200
Radiator verplaatsen€ 225 – 500
Radiator kopen

Prijsbepalend voor radiatoren

De keuzes die je over de radiatoren maakt, zullen de prijs beïnvloeden. Zo zullen het type radiator dat je kiest en de locatie waar je de verwarming wilt de prijs doen verhogen of juist dalen.

Het type

Er is geen vast type radiator dat iedereen kiest, omdat het afhangt van je persoonlijke situatie. Als jouw huis snel opgewarmd moet zijn, dan kies je best voor een paneelradiator. Als je een perfecte radiator wilt die goed past bij jouw interieur, dan kies je beter voor een designradiator.

De locatie

Waar je de radiatoren wilt plaatsen heeft ook een grote invloed op de prijs. Als de installateur een aansluiting in orde moet brengen omdat deze er nog niet is, zal dit bij de prijs gerekend worden. Ook het aanleggen en verleggen van leidingen kan de kosten hoger maken.

Soorten radiatoren

Er zijn verschillende soorten radiatoren waaruit je kan kiezen:

  • Ledenradiatoren
  • Paneelradiatoren
  • Designradiatoren
  • Elektrische radiatoren
Ledenradiator

Ledenradiator of kolomradiator

Een ledenradiator bestaat uit afzonderlijke warmtekanalen die met elkaar verbonden zijn via verticale holle platen. De platen maken de oppervlakte van de ledenradiator groter dan bijvoorbeeld een paneelradiator.

Dit zorgt ervoor dat de radiator veel warmte kan vasthouden en afgeven. Daardoor blijft de ruimte nog lang warm als de radiator is uitgeschakeld. De ledenradiator staat trouwens ook bekend als het klassieke type van de radiatoren. Ze hebben een elegante uitstraling. Bij een kolomradiator kan je kiezen tussen verticale radiatoren en horizontale radiatoren.

Paneelradiator of plaatradiator

Een paneelradiator (plaatradiator) is de meest gebruikte radiator. Deze populaire radiatoren zijn geschikt voor alle ruimtes in de woning. De paneelradiatoren hebben een gesloten plaat die voorzien is van een geribbelde voorzijde.

Door deze kanalen wordt het contactoppervlak tussen de paneelradiator vergroot. Hierdoor kan de radiator veel sneller opwarmen. Een plaatradiator bestaat vaak uit twee of zelfs drie platen. Dit is om het oppervlak voor warmteafgifte te vergroten, zodat jouw woning snel de gewenste temperatuur heeft.

Paneelradiator

Design radiatoren

Een designradiator is populair, omdat deze het interieur van jouw woning mooier maakt. Er zijn zowel paneel- als ledenradiatoren die als designradiator kunnen dienen. Er is geen vaste stijl voor designradiatoren.

Het kan een radiator met een vlakke voorzijde, geïntegreerde radiatorkraan of een radiator met ombouw zijn. De prijs van een designradiator ligt wel iets hoger dan de andere radiatoren.

Elektrische radiator

Een elektrische radiator is vaak handig als bijverwarming in ruimtes waar geen centrale verwarming is (bijvoorbeeld een toilet). Een elektrische verwarming is makkelijk te verplaatsen, omdat je enkel een stopcontact nodig hebt.

Het nadeel van een elektrische radiator is dat je deze niet aan het CV-systeem kan aansluiten. Daarom is een paneelradiator op lange termijn voordeliger. Een paneel radiator is trouwens ook een van de goedkoopste radiatoren.

Welke radiator kopen?

Het assortiment radiatoren is vrij uitgebreid. Radiatoren zijn er dus in allerlei soorten, maten, gewichten en prijsklassen. Welke verwarming voor jou het beste is, hangt af van je persoonlijke situatie.

Daarom is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren. Onderstaande video helpt je alvast op weg.

Kies je op prijs?

Het is natuurlijk belangrijk om rekening te houden met het budget dat je hebt. Is je budget eerder krap? Dan is de paneelradiator de beste keuze, aangezien je deze al kan kopen voor € 50.

Kan en wil je wat meer spenderen, dan kan je misschien voor een design radiator kiezen. Deze vind je al voor € 150.

Eenvoud als criterium

Wil je een eenvoudige verwarmingsketel? Dan is een elektrische radiator misschien een goede keuze voor jou. Het is simpel aan te sluiten en je kan het verplaatsen naar waar je wil.

Radiator plaatsen

‘Het moet perfect aansluiten op de rest van mijn interieur’

Als je een verwarming wilt die bij jouw interieur past, dan kies je best voor een design radiator. Design radiatoren zijn er in allerlei kleuren en vormen, waardoor je sowieso diegene vindt die het best bij je interieur past.

Alternatieven voor radiator

Als je toch geen interesse hebt in het installeren van een gewone radiator, dan zijn er nog een aantal alternatieven. We sommen ze op in onderstaande tabel.

Soort verwarmingPrijs per stuk (incl. btw)
Raamradiator€ 50 – 100
Plintverwarming€ 60 – 120
Verticale radiator€ 60 – 160
Vloerverwarming€ 800 – 1.500

Meer weten? Vraag gratis advies en offertes

Het kopen van nieuwe radiatoren is voordelig en je hebt keuze uit verschillende soorten. Aarzel dus zeker niet om via onderstaand offerteformulier professioneel advies en offertes te vragen om prijzen en diensten te kunnen vergelijken. Het is volledig gratis.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verwarmingsketel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Verwarmingsketel