Wat is een combiketel?

Een klassieke combiketel combineert een nieuwe verwarmingsketel (nieuwe CV ketel) en een ingebouwde boiler. Het is dus een combinatie van verwarming en warm water in één toestel.

In de ingebouwde boiler wordt water opgewarmd, waarmee je gelijktijdig warm water door de kraan kan laten stromen als je ze laat lopen. Het is een ideaal apparaat om je oude CV ketel mee te vervangen.

Het klassieke systeem is echter alweer achterhaald. De nieuwe combiketels zijn uitgerust met de zogeheten doorstroomtechniek. Deze ketels hebben geen ingebouwde boiler meer, waardoor de boiler dan ook niet meer verwarmd hoeft te worden. Warm water wordt ter plaatse gegenereerd en zo spaar je een aardige cent uit op energievlak. Een bijkomend voordeel, bij gebrek aan ingebouwde boiler, is het compactere karakter.

Voor- en nadelen

Een combiketel zorgt voor de verwarming van het huis en voor warm water uit de kraan. Dit houdt enkele grote voordelen in:

  • Combiketel prijzen zijn goedkoper dan een verwarmingsketel en een boiler afzonderlijk
  • Lager energieverbruik dan een verwarmingsketel en een boiler afzonderlijk
  • Neemt minder ruimte in beslag
  • Kan in combinatie met een warmtepomp omgevormd worden tot een hybride systeem dat nog energiebesparender is
  • Verzorgde look

Het enige grote nadeel dat er een aan combiketel verbonden is, is dat wanneer er een storing optreedt je tot de herstelling is uitgevoerd zonder verwarming en warm water komt te zitten.

Combiketel prijs

Prijzen van combiketels starten vanaf 700 euro, met uitschieters tot 3.000 euro. In deze bedragen zitten zowel de prijs voor de ketel zelf als de installatiekosten inbegrepen. De installatiekosten zijn een niet te verwaarlozen kost aangezien ze 30 tot 50 % van de totale kostprijs omvatten.

Naast ketel en installatie hangt de prijs verder nog af van de CW-klasse, met CW dat staat voor Comfortklasse Warm water. Hoe hoger deze waarde ligt, hoe hoger het kostenplaatje zal oplopen. Op lange termijn bespaar je evenwel geld uit.

De uiteindelijke kosten bereken je best voor elke situatie afzonderlijk. Omwille daarvan is het noodzakelijk dat de installateur optimaal op de hoogte is van de woonsituatie. In sommige gevallen behoort het tot de mogelijkheden om een subsidieaanvraag in te dienen.

CW-klasse Warm water (liter per minuut) Richtprijs
CW3 10 700 – 950 euro
CW4 12,5 850 – 1.400 euro
CW5 15 1.000 – 1.600 euro
CW6 22 1.800 – 3.000 euro
combiketel prijs

Hoe de prijs drukken?

Als je de prijs van je combiketel wenst te drukken, kan je altijd verschillende installateurs vergelijken met elkaar via onderstaand formulier. Op die manier vergewis je jezelf van de gangbare prijzen in de sector en zal je ongetwijfeld je slag kunnen slaan.

Soorten combiketels

Er zijn twee soorten combiketels in omloop: de HR combi ketel enerzijds en de VR combi ketel anderzijds.

HR combi ketel

De afkorting HR in HR ketel staat gelijk aan Hoog Rendement. Dat betekent dat de ketel een efficiënte werking heeft en zo kosten bespaart. HR-ketels bestaan in drie categorieën: HR100, HR104 en HR107.

De getallen staan voor het percentage in rendement. Dat percentage wordt berekend op basis van de verbrandingswaarde van aardgas gecombineerd met de condensatiewarmte.

VR combi ketel

Naast de HR ketel is ook de VR ketel verkrijgbaar, waarbij VR de afkorting is voor Verbeterd Rendement. Het rendement van een VR ketel ligt lager dan bij een HR combi ketel, maar heeft daartegenover wel een goedkopere aankoopprijs.

Dit type combiketel heeft een rendement dat rond de 83 % schommelt en is met name interessant voor kleine oppervlaktes, mensen die huren en/of weinig thuis zijn.

combiketel gas

Welke ketel kiezen?

Heb je moeite om een keuze te maken tussen een HR ketel of een VR ketel? Raadpleeg dan ervaren installateurs uit je buurt. Zij helpen je de juiste beslissing te nemen.

Verbruik combiketel: hoeveel warm water?

Combiketels worden opgedeeld naargelang de hoeveelheid warm water die ze kunnen voorzien. Die opdeling gebeurt in verschillende CW-klassen.

CW-klasse Warm water (liter per minuut) Verbruik
CW3 10 Keuken, douche of bad, niet tegelijk voor 1 à 2 personen
CW4 12,5 Keuken, douche of bad, niet volledig tegelijk voor 2 à 3 personen
CW5 15 Keuken, douche of bad, beperkt tegelijk voor 3 à 4 personen
CW6 22 Keuken en douche of keuken en bad voor 4+ personen

Het hangt van situatie tot situatie af welke CW uitgekozen wordt. Als je bijvoorbeeld tegelijkertijd nood hebt aan enkele liters warm water uit zowel douche als kraan, vereist dat op z’n minst een CW4 om in beide gevallen warm water op te wekken.

Combi of toch een aparte boiler?

Voor een doorsnee gezin volstaat de aanschaf van een combiketel om aan de vraag naar warm water te voldoen. Dat neemt evenwel niet weg dat het in sommige gevallen toch interessant kan zijn om de plaatsing van een aparte/extra boiler in overweging te nemen.

Zo kan een externe boiler enorm van nut blijken als je grote hoeveelheden warm water op hetzelfde moment nodig hebt. Een aparte boiler, die een grotere hoeveelheid warm water kan leveren, kan namelijk veel beter aan die voorwaarde tegemoetkomen.

Combiketel combineren met…

We horen je ondertussen al luidop denken of het mogelijk is om een combiketel te combineren met warmtepomp en/of vloerverwarming. Het antwoord op die vraag luidt ja.

combiketel

… warmtepomp?

Een combiketel is perfect te combineren met een warmtepomp en wordt een hybride warmtepomp genoemd. De nieuwere modellen van de HR-ketels kunnen aangesloten worden ter ondersteuning van de warmtepomp. Vraag hiervoor raad aan een specialist of installateur.

Bij een hybride systeem is de warmtepomp grotendeels verantwoordelijk voor de centrale verwarming. Indien er een te groot warmteverlies zich voordoet, wordt dit door de warmtepomp gecorrigeerd. Op die manier hoef je geenszins te vrezen dat je in de winter kou zal moeten lijden.

… vloerverwarming?

Een combiketel kan eveneens aangesloten worden op een vloerverwarmingssysteem. Het systeem is wel verschillend van een warmtepomp met vloerverwarming. Voor de combinatie van een ketel met watergedragen vloerverwarming moet je een beroep doen op een open verdeler.

Een combiketel is een hoge temperatuurverwarming en vloerverwarming dan weer een lage temperatuurverwarming. Om ervoor te zorgen dat ze samen kunnen functioneren, regelt de gesloten verdeler dat warm water van de ketel vermengd wordt met het koudere water. Vanaf dan kan je het gebruiken voor de vloerverwarming.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verwarmingsketel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Verwarmingsketel