Onderhoud van je gasketel: prijs

Een tweejaarlijks onderhoud van je gasketel is in veel gevallen verplicht. Het goed onderhouden van je ketel biedt heel wat voordelen. Een goed onderhouden ketel verbruikt minder energie en vermindert de uitstoot van CO-2. Je voorkomt ook storingen en andere gevaarlijke situaties. Kan ik het zelf of heb ik een erkend vakman nodig? Wat kost het? Je vindt hier en verder in het artikel de antwoorden op deze en andere vragen.

Het is aanbevolen een cv-ketel installateur te raadplegen voor het regelmatig onderhoud van je gasketel. Dat is een pak beter voor je persoonlijke gezondheid en die van je gasketel. Zo leeft de centrale verwarming veel langer en is hij veiliger. De meeste installateurs van cv-ketels werken met een onderhoudscontract. Maar evengoed kan je eenmalige onderhoudsbeurten aanvragen bij een erkend technicus gasvormige brandstof. Die consultaties zullen je doorgaans wel meer kosten.

gasketel onderhoud

Als je een onderhoudscontract afsluit met een installateur van gasketels rekent die maandelijks of jaarlijks kosten aan voor het onderhoud van je gasketel. Cv-ketel installateurs bieden vaak pakketten aan met bepaalde vormen van dienstverlening. De prijs voor het onderhoud van je gasketel en centrale stooktoestellen is dus afhankelijk van het soort onderhoudscontract dat je afsluit. Maar ook de tarieven voor een eenmalig periodiek onderhoud kan variëren.

Je profiteert van enkele diensten wanneer je bij een erkende technicus een onderhoudscontract voor je gasketel afsluit. We sommen de belangrijkste voordelen hieronder even voor je op:

  • Een jaarlijks onderhoud aan je gasketel.
  • 24/7 service bij noodgevallen.
  • Je ontvangt een officieel bewijs bij elke periodieke controle.

De tarieven die installateurs hanteren voor het onderhoud van je gasketel variëren. Daarom is het handig om meerdere vakmannen te vergelijken, zo kan je heel wat geld besparen.

Onderstaande tabel met richtprijzen geeft je al een idee van hoeveel het onderhoud van gasketels je kan kosten:

Soort cv-ketel Prijs onderhoudscontract per maand Prijs eenmalige onderhoudsbeurt
Aardgas € 6 – 12 € 60 – 100
Stookolie € 10 – 20 € 80 – 120

Eenmalige onderhoudsbeurten zijn in sommige situaties goedkoper dan een onderhoudscontract. Het is wel zo dat je bij een onderhoudscontract ook profiteert van bepaalde diensten. Denk aan dringende reparaties, 24/7 bereikbaarheid en garantie op geleverd werk. Soms is een onderhoudscontract dan weer goedkoper.

Tip: Voor een woning jonger dan 10 jaar betaal 21% BTW. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan profiteer je van het verlaagde 6 % btw-tarief.

Wat houdt een onderhoud in?

Wat doet een erkend technicus als hij je gasketel onderhoudt? Eerst moet hij de gasketel controleren. Daarnaast stelt de vakman de gasketel correct af en maakt hij attesten op.

Ook de kwaliteit van de verbranding wordt nagekeken en er wordt gecontroleerd of het apparaat voldoet aan de eisen van de gewestelijke EPB-regelgeving, ook gekend als de energieprestatieregelgeving. Deze regelgeving heeft 2 functies, het verbetert zowel de luchtvervuiling door centrale verwarmingsinstallaties als het verminderen van energieverbruik.

Een onderhoud van een gasketel duurt meestal tussen 1 en 2,5 uur. Dit is niet afhankelijk van de snelheid van je installateur, maar van de staat van je gasketel.

Controle van de gasketel

Wanneer de installateur van centrale stooktoestellen een onderhoud aan je gasketel uitvoert zorgt hij eerst voor een grondige controle van je gasketel en reinigt hij het stooktoestel. Het stooktoestel bestaat uit de brander en enkele andere specifieke onderdelen.

Voorts doet hij enkele metingen volgens de wettelijke verplichtingen. Ook de algemene staat van je gasketel wordt gecontroleerd. Daarnaast controleert hij ook de algemene staat van de gasketel, de verluchting van het stooklokaal, de aanvoer van verbrandingslucht en de verbrandingswaarden. Ten slotte controleert hij de schoorsteen of rookgasafvoer.

Als de erkende technicus defecten vindt of opmerkt dat enkele onderdelen vervangen moeten worden zal hij genoodzaakt zijn dat ook te doen. Voorbeelden van onderdelen die wel eens vervangen moeten worden zijn de thermokoppel of de dichtingsringen.

Correct afstellen van de gasketel

Als de cv-ketel installateur tijdens de controle van de gasketel fouten opmerkt zal hij de gasketel terug correct afstellen.

Opmaak van de attest

Wanneer de controle en het onderhoud van de gasketel correct uitgevoerd is en alles in orde is, wordt het reinigings- en verbrandingsattest opgemaakt.

Het reinigings- en verbrandingsattest is voorzien van de naam van de erkende technicus, zijn handtekening en zijn erkenningsnummer. Huurder? Overhandig het attest aan de eigenaar van de woning.

Tip: Hou de laatste twee attesten die je ontvangen hebt altijd goed bij.

gasketel onderhoud

Wanneer het onderhoud laten uitvoeren?

Wanneer kan je het best je gasketel onderhouden? In welke gevallen is een onderhoud aan je gasketel verplicht? Is er een verschil tussen ketels op gas en ketels op vaste brandstof?

Ben je wettelijk verplicht? Hoe vaak?

Een onderhoud van een gasketel is wettelijk verplicht. Ook bedrijven moeten hun gasketel controleren. Dit is van toepassing op toestellen met een vermogen hoger dan 20kW. Weet je niet wat het vermogen van je ketel bedraagt? Je kan dat meestal op het (zilverkleurig) kenplaatje aan de buitenzijde van de gasketel vinden.

Huur of verhuur je een woning? De huurder is verantwoordelijk voor het onderhoud van zijn centrale verwarming.

Centrale stooktoestellen op gas dienen tweejaarlijks of jaarlijks onderhoud te krijgen. Gasketels op aardgas, butaan en propaan moeten tweejaarlijks onderhoud krijgen.

Ketels op stookolie (mazout) of een vaste brandstof dienen een jaarlijks onderhoud te krijgen. Denk aan ketels op hout, pellets of steenkool, bij deze ketels is jaarlijks onderhoud verplicht.

De prijzen van deze onderhouden lijken vaak prijzig, maar het is een noodzakelijke uitgave. Indien je dit niet doet loop je kans op een boete bij controles en loop je het risico dat de brandverzekeringsmaatschappij niet tussenkomt in geval van schade.

Onderhoud cv-ketel door wie laten uitvoeren?

Het is verplicht het onderhoud van je gasketel door een erkend technicus te laten doen, een ‘technicus gasvormige brandstof’. Dit voor je eigen gezondheid en de gezondheid van je gasketel.

Er zijn veel erkende installateurs die gasketels onderhouden. Zo zijn er dus ook veel verschillende formules, aanbiedingen en prijzen. Prijzen van onderhoud kunnen ver uit elkaar liggen. Vergelijk daarom zeker meerdere vakmannen. Dat kan makkelijk via de knop hieronder.

Reinigings- en verbrandingsattest

Als je gasketel onderhouden is door een erkend installateur en voorts alles in orde is krijg je een reinigings- en verbrandingsattest ondertekend door je erkende technicus.

Hou de laatste 2 reinigings- en verbrandingsattesten die je na de periodieke controle krijgt zeker bij. Het kan nog van pas komen bij eventuele controles, defecten, reparaties van je ketel.

Onderhoudscontract: bespaar kosten

Om je gasketel jaarlijks of tweejaarlijks te laten onderhouden heb je twee opties: eenmalige onderhoudsbeurten of een onderhoudscontract. Daarbij betaal je per maand een installateur.

Er zijn enkele voordelen aan een onderhoudscontract:

  • Je moet niet onthouden wanneer je onderhoud van je gasketel nodig is, of vanaf wanneer je laatste onderhoudsbeurt te lang geleden is. Zo ben je altijd wettelijk in orde.
  • Bij onvoorziene defecten aan je gasketel schieten ze meteen te hulp.
  • Je bent verzekerd van een vaste prijs voor het onderhoud van je gasketel.

Als je een onderhoudscontract wil afsluiten is het zeker aan te raden bij meerdere bedrijven te gaan luisteren. Zo kan je verschillende contracten met elkaar vergelijken en afwegen welke het beste is.

Geen idee wat voor onderhoudscontract af te sluiten? Ook dit kan je gewoon navragen bij een specialist. Vraag na wat het contract inhoudt, dat verschilt namelijk ook per vakman. Bij zaken die niet onder het contract vallen is er een grote kans dat je dit alsnog uit eigen zak moet betalen.

gasketel onderhouden

Koper of huurder? Particulier of bedrijf? Wat zijn je verplichtingen?

Of je nu een particulier of een bedrijf bent, het is verplicht om je gasketel te laten onderhouden. Er is geen verschil in beide situaties.

Huur je een woning of ben je zelf verhuurder van een woning? Normaal gezien is de gebruiker van de gasketel verantwoordelijk voor het onderhoud van de centrale verwarmingsinstallatie. Bij gehuurde woningen is de huurder dus verantwoordelijk voor zijn eigen centrale verwarming.

Echter bestaan er wel uitzonderingen. In sommige gevallen staat er in het huurcontract geschreven dat de eigenaar van de woning verantwoordelijk is voor het onderhoud van de woning. Wel kan de verhuurder een terugbetaling vragen of eisen, dit hangt allemaal af van het huurcontract. Lees het dus goed na.

Onderhoud gasketel: vind vakmannen in je buurt

Je gasketel onderhouden is verplicht en het is gebruikelijk hier een erkend technicus voor in te schakelen. Wil je een eenmalige onderhoudsbeurt of een onderhoudscontract? Ook dit valt uiteraard te bespreken met specialisten.

Aarzel niet om via het offerteformulier professioneel advies te vragen en tegelijk meerdere offertes aan te vragen om prijzen en diensten te kunnen vergelijken van erkende technici. Zo kan je uitmaken wat de beste keuze is voor het onderhoud van je gasketel.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Verwarmingsketel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Verwarmingsketel