Wat is een expansievat of drukvat?

Een expansievat wordt ook wel ‘drukvat’ genoemd. Het is een rood, bolvormig vat van staal. In een expansievat bevinden zich twee compartimenten. Het ene compartiment is verbonden met de CV-installatie en is gevuld met water. Het andere compartiment bevat stikstof.

Een expansievat beperkt de drukverandering in een met vloeistof gevuld systeem, doordat water door verhitting en verkoeling uitzet of krimpt. De buizen van je verwarming kunnen niet zo veel uitzetten, dus komt het overtollig water in het expansievat terecht. Met behulp van een expansievat zorg je ervoor dat de druk niet te groot wordt.

vloeistof gevuld systeem

Hoe werkt het?

Zoals eerder gezegd: in een expansievat bevinden zich twee compartimenten met tussenin een rubberen membraan. Het ene deel staat in verbinding met de cv-installatie. De bovenste helft is verbonden met de cv-installatie en is gevuld met water. De onderste helft is gevuld met stikstof.

Zodra er meer water in het vat terecht komt, zal het rubberen membraan opbollen naar de ruimte die gevuld is met stikstof. De stikstof wordt vervolgens in elkaar gedrukt, waardoor de druk toeneemt. Wanneer de druk te hoog wordt, wordt er automatisch water afgevoerd via het overstortventiel.

Nood aan een expert?

Hulp nodig bij het kiezen van het juiste expansievat? Wij helpen je graag daarmee! Vraag advies aan specialisten en ontvang gratis offertes.

Expansievat prijs

De prijs van een expansievat is afhankelijk van volgende factoren:

– De inhoud van het expansievat

– Het volume van het expansievat. Hoe groter het volume, hoe duurder het vat.

– Het merk van het expansievat

In onderstaande tabel geven we je een overzicht van de prijzen (incl. btw & excl. plaatsing):

Soort expansievatGemiddelde kostprijs
0,5 bar – 18 liter30 en 45 euro
0,5 bar – 18 liter35 en 50 euro
0,5 bar – 25 liter45 en 60 euro
1 bar – 25 liter50 en 70 euro
0,5 bar – 35 liter70 en 90 euro
1 bar – 35 liter80 en 100 euro
0,5 bar – 50 liter100 en 120 euro
1 bar – 50 liter120 en 140 euro

Expansievat kopen: welk soort drukvat kies ik?

Expansievat kopen? Bij het kopen van een expansievat is het belangrijk om te weten dat er verschillende volumes beschikbaar zijn en dat de voordruk een belangrijke rol speelt. Een hogere voordruk betekent een hogere aanschafwaarde. Een expansievat met een druk van 1 tot 1,5 bar worden het meest gebruikt bij particuliere woningen.

Bovendien zijn er enkele factoren waar je rekening moet houden bij het kopen van een geschikt expansievat. We bespreken ze hieronder.

1) Statische hoogte

De eerste factor waar je rekening mee moet houden is de statische hoogte. De statische hoogte is de hoogst geplaatste radiator boven je cv-ketel. Dit is het verschil van de hoogste radiator in huis boven de ketel.

Staat je ketel bijvoorbeeld op de zolder en de hoogst geplaatste radiator in de kelder? Dan zal je statische hoogte bijvoorbeeld 10 meter zijn.

2) Vermogen

Een tweede factor waar je rekening mee moet houden is het vermogen van de ketel. Het vermogen van je expansievat is verbonden met het vermogen van je verwarmingsketel.

Het vermogen kan variëren van 20 kW tot 50 kW. Hoe hoger het vermogen van de ketel is, hoe groter de inhoud van het expansievat moet zijn.

Hieronder een overzicht.

Statische hoogteVermogen ketelInhoud/druk
0 tot 5 meter20 kW18 liter / 0,5 bar
5 tot 10 meter20 kW18 liter / 1 bar
0 tot 5 meter25 kW18 liter / 0,5 bar
5 tot 10 meter25 kW25 liter / 1 bar
0 tot 5 meter35 kW25 liter / 0,5 bar
5 tot 10 meter35 kW35 liter / 1 bar
0 tot 5 meter50 kW35 liter / 0,5 bar
5 tot 10 meter50 kW50 liter / 1 bar

Heb je een ketel met een vermogen van 35 kW en hangt je hoogste radiator 6 meter boven de ketel, dan heb je een expansievat nodig van 35 liter met een voordruk van 1 bar.

Wanneer moet je een drukvat vervangen?

De gemiddelde levensduur van een expansievat ligt rond de 7 jaar. Een kapot expansievat heeft nadelige gevolgen zoals verminderde verwarmingscapaciteit, hogere energierekening en storende geluiden. Maar waaraan kan je zien dat je expansievat aan vervanging toe is?

Expansievat vervangen

Is mijn expansievat kapot?

Je kan zelf eenvoudig achterhalen of je expansievat kapot is, dankzij het geluid van de boven-en onderkant van het expansievat. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een hard voorwerp.

Je kan bijvoorbeeld een sleutel gebruiken als hard voorwerp. Tik met de sleutel tegen de boven-en onderkant van het vat. Wanneer je tweemaal hetzelfde geluid hoort, dan is het vat gevuld met water en is je membraan stuk. In dit geval kan het membraan het water en de stikstof niet meer scheiden.

Wanneer je twee verschillende geluiden hoort, is je expansievat nog in goede staat. In dit geval is het ene compartiment gevuld met water en het andere compartiment bevat stikstof.

Twijfel je nog steeds? Laat het dan checken door een van onze ervaren installateurs.

Het drukvat lekt water

Een andere manier om erachter te komen of je expansievat kapot is als het lekt van binnen. Het kan ook gebeuren dat jouw ketel lekt door een kapot expansievat. Dit kan ontstaan doordat het expansievat de druk niet meer kan opvangen, waardoor de druk te hoog wordt.  

Je kan het ook zien aan de druk op je cv-installatie. Als je ziet dat de druk lager ligt dan 1,5 bar, dan is de kans groot dat je expansievat kapot is.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van het juiste expansievat? Neem dan eenvoudig contact met ons op via het offerteformulier

Zelf drukvat vervangen: stappenplan

Ben je toe aan een nieuw expansievat? Ben je van plan om zelf je drukvat te vervangen? In dit overzichtelijke stappenplan leggen we je uit hoe je zelf je expansievat kan vervangen en geven we praktische tips.

1. Trek de stekker van je ketel uit het stopcontact.

2. Sluit op de aftapkraan een slang aan, draai de kraan open en laat het water eruit lopen. Als er geen water meer uitkomt, dan is je cv-installatie leeg.

3. Verwijder het expansievat. Let wel op: een expansievat die lek is, zal gevuld zijn met water en kan dus behoorlijk zwaar zijn!

4. Nu het oude expansievat eraf is, kan je de nieuwe vat gaan plaatsen. Breng aan het schroefdraad van het nieuwe vat telfon-tape aan om een nieuwe waterdichte verbinden te krijgen.

5. Zodra het telfon-tape erop zit, kan je het nieuwe expansievat monteren op de ophangbeugel.

6. Vul de cv-installatie met water door de slang aan te sluiten op de wasmachinekraan en de aftapkraan.

7. Blijf vullen tot de druk in je ketel tussen de 1,5 bar en 2,0 bar druk is. Dit kan je aflezen op de manometer van de cv-ketel. Sluit daarna de vulkraan, maar laat de slang nog even vastzitten.

8. Boven de beugels waar het expansievat aan gemonteerd is, bevindt zich de ontluchtingsnippel. Draai voorzichtig de ontluchtingsnippel van je expansievat open totdat er water uitkomt.

9. Tot slot check je of de druk nog steeds voldoende is (1,5 bar tot 2 bar). Sluit vervolgens beide kranen af en haal de slang los. Zorg ervoor dat je een emmer bij de hand hebt, want er kan nog wat water uitkomen.

Hieronder een video waarin wordt getoond hoe je zelf een expansievat kan vervangen.

Expansievat laten vervangen: offertes vergelijken

Is je expansievat aan vervanging toe? Of weet je niet welke verwarmingsinstallatie te kiezen? Een expansievat vervangen is niet eenvoudig. Kies daarom voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Onze installateurs weten precies welk expansievat je nodig hebt en zorgen voor een nauwkeurige installatie. Vul ons offerteformulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verwarmingsketel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Verwarmingsketel