Wat is keramische verwarming?

Een keramische verwarming is een kachel die gebruik maakt van keramische verwarmingselementen. Bij normale elektrische kachels bestaan de verwarmingselementen uit ijzer.

Het verbruik van een keramische kachel en een normale kachel is exact hetzelfde. Het gebruik van een keramische kachel is een voordelige manier van verwarmen op basis van elektriciteit.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Hoe werkt het?

Keramische kachels maken gebruik van keramische verwarmingselementen die warmte creëren. Net als bij een elektrische kachel, warmt de keramische kachel een verwarmingselement (het keramische element) op. Hierdoor geeft het toestel een aangename stralingswarmte af.

De stofdeeltjes van de kachel kunnen niet verbranden, waardoor het verwarmingsproces geen stoffen in de lucht genereert.

Prijs keramische verwarming

De prijs van keramische kachels staat niet vast, omdat deze afhankelijk is van volgende zaken:

  • Het bereik van de keramische kachel
  • Het maximale elektrische vermogen
  • Optionele functies: bijvoorbeeld een timer of omvalbeveiliging

Op basis van het bereik van de keramische kachel geven we hieronder enkele richtprijzen. Dit zijn echter minimumprijzen. De prijzen durven weliswaar sterk variëren naargelang het model dat je kiest. Zo zijn torenmodellen en wandmodellen vaak een heel stuk duurder. Voor deze modellen betaal je gemiddeld tussen de € 80 en € 150.

Bereik keramische kachel Gemiddelde prijs (incl. btw)
Tot 10 m² € 20
Tot 20 m² € 30
Tot 30 m² € 45

Waarom kiezen voor keramische verwarming

Een keramische kachel is een goede keuze als bijverwarming in je woning. We sommen daarom even de voordelen van een keramische verwarming op.

Voordelen

  • Kindvriendelijk: het keramisch verwarmingselement wordt veel minder warm dan bij een gewone elektrische kachel.

  • Energiezuinig: een keramische kachel verwarmt snel, efficiënt en heeft vaak een regelbare thermostaat waardoor je makkelijk de gewenste temperatuur kan instellen.

  • Geen belasting op luchtwegen: de stofdeeltjes kunnen niet verbranden op een keramische verwarmingsplaat, waardoor dit geen negatieve invloed heeft op de luchtkwaliteit en de luchtwegen.

  • Verkoeling: een keramische kachel heeft een ventilator, waardoor ze ook voor verkoeling kunnen zorgen in de zomer.
Keramische verwarming

Waarop letten bij je keuze?

Er is een groot aanbod aan soorten keramische kachels en er is voor elk wat wils. Zo bestaan er heel wat verschillende modellen die ervoor zorgen dat de kachel in je interieur past.

Je hebt keuze uit een plug-inmodel, een torenmodel, een vierkant-boxmodel of een bolvormig model. Uiteraard mag het mooi zijn, maar het moet ook praktisch haalbaar blijven. Afhankelijk van hoeveel plaats je hebt, is het dus niet onbelangrijk om rekening te houden met de afmetingen van de kachels.

Keramische kachels zijn over het algemeen compacter dan andere alternatieven van bijverwarming, maar voor zij die een grote kachel wensen, zijn er ook kachels te vinden in een groter formaat.

Er bestaan ook modellen die je aan een wand kan bevestigen en makkelijk verplaatsbaar zijn. Deze toestellen zijn handig wanneer je jouw keramsiche kachel regelmatig wilt verhuizen van kamer naar kamer. Tot slot kan je kachel over heel wat bijkomende functies beschikken.

Zo kan je kiezen voor een keramische kachel met afstandsbediening of een zelfdraaiend toestel, waardoor de warmte gelijkmatig over de hele ruimte verspreid wordt.

Er zijn ook heel wat kachels die uitgerust zijn met functies die extra comfort garanderen zoals kachels met een timer, omvalbeveiliging, oververhittingsbeveiliging, digitale display …

Keramische kachel

Alternatief: wandverwarming

Uiteraard kan je naast een keramische kachel ook voor andere vormen van bijverwarming kiezen. Wandverwarming biedt een alternatief voor zij die liever iets anders willen. Je kan deze verwarming aan of in de muur bevestigen.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Elektrische radiator

Een elektrische verwarming wordt voornamelijk gelinkt aan centrale verwarming, maar de kachel kan ook gebruikt worden als aparte verwarming, aangezien de radiatoren apart bediend kunnen worden. Er bestaan 2 verschillende soorten van deze verwarming: een elektrische paneelradiator en een elektrische buisradiator.

Beide radiatoren werken echter identiek: elektrische weerstand warmt een interne vloeistof op, waardoor de radiator aangename warmte afgeeft aan de omgeving. De elektrische buisradiator is wel iets duurder dan de elektrische paneelradiator.

Soort elektrische kachel Richtprijs (incl. btw)
Paneelradiator € 250
Buisradiator vanaf € 300
Elektrische radiator

Infraroodverwarming

In tegenstelling tot alle andere vormen van verwarming, verwarmt infraroodverwarming niet de lucht, maar wel de lichamen en voorwerpen die zich in de ruimte bevinden. Hierdoor is deze methode energiezuiniger en efficiënter dan toestellen die de lucht verwarmen.

Wanneer je ervoor kiest om gebruik te maken van deze wandkachel, heb je keuze tussen verschillende soorten kachels: een infraroodpaneel, een infrarood kachel of een infrarood spiegel.

Soort wandkachel Richtprijs (incl. btw)
Infrarood kachel € 20
Infrarood spiegel € 170
Infraroodpaneel € 180

Elektrische kachel

De elektrische verwarming werd al enkele keren aangehaald, aangezien het in heel wat opzichten gelijkaardig is aan de keramische kachel. Deze kachel gebruikt ijzer als verwarmingselement, wat invloed heeft op de luchtkwaliteit.

Daarnaast wordt dit toestel heel erg warm. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar ook zeer verlieslatend. Elektrische kachels vind je al voor € 25 (incl. btw).

Een elektrische verwarming plaatsen? Vraag advies

Heb je interesse in het plaatsen van een keramische kachel of een andere verwarmingsketel? Dan is het aangeraden om prijzen en vakmannen te vergelijken via ons offerteformulier. Het is volledig gratis.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Verwarmingsketel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Verwarmingsketel