Wat kost een gasketel in 2024?

Afhankelijk van het vermogen van je ketel op gas, bedraagt het kostenplaatje tussen de 1.500 en 4.000 euro, plaatsingskosten inbegrepen. Om jezelf te verzekeren van een kwalitatief toestel met een vermogen op maat, doe je best meerdere aanvragen bij verschillende chauffagisten.

Premies & subsidies gasketel

Met een gasketel kom je in aanmerking voor de overkoepelende renovatiepremie en een premie van netbeheerder Fluvius.

De uiteindelijke som van de renovatiepremie zal 20 of 30 % bedragen van het totaal aan goedgekeurde facturen. Het bedrag omvat maximaal 10.000 euro voor het maximum van 2 aanvragen die je in een periode van 10 jaar kan doen.

De premie van netbeheerder Fluvius is dan weer uitsluitend van toepassing op beschermde afnemers (mensen met een laag inkomen) of personen die deel uitmaken van de prioritaire doelgroep. Tot laatstgenoemde behoren personen met recht op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds, gezinnen met recht op een Verwarmingstoelage en personen in schuldbemiddeling. Een belangrijke voorwaarde hiertoe is dat een erkende aannemer de installatie van de nieuwe ketel voor zijn rekening dient te nemen.

De uiteindelijke premie ligt tussen de 1.800 (tot 40 % van de investeringskosten) en 2.500 euro (tot 50 % van de investeringskosten), afhankelijk van zaken als doelgroep en aansluiting op het bestaande aardgasnet.

gaswandketel

Soorten gasketels

Op het vlak van gasketels onderscheiden we enerzijds de atmosferische ketel en de condensatieketel, en anderzijds de gaswandketel en de vloerketel.

Atmosferische vs condensatieketel

Traditionele gasketel (atmosferisch)

De traditionele atmosferische of niet-condenserende gasketel voert zijn rookgassen af door middel van thermiek. Dat betekent dat de rookgassen via de schouw opstijgen.

Het grote minpunt aan de klassieke verwarmingsketel zijn de volgende nadelen:

  • Laagste rendement
  • Gezondheidsrisico (risico op CO-vergiftiging bij gebrekkige toevoer van lucht of afvoer van rookgassen)
  • Slecht voor het milieu

Het zal je niet verbazen dat de plaatsing van een traditionele, oude ketel op gas in het algemeen niet meer aangeraden wordt.

Condensatieketel op gas

Een gascondensatieketel gebruikt de warme rookgassen om het water voor de centrale verwarming op te warmen. Eens de rookgassen hun warmte afgegeven hebben, bereiken ze de dauwtemperatuur en treedt het condensatieproces in werking.

Dit type gasketel biedt heel wat voordelen:

  • Hoog rendement (boven de 100 %)
  • Laag verbruik
  • Milieuvriendelijk en zuinig
  • Onderhoudsarm

Gaswandketel vs vloerketel

Naast de keuze tussen traditionele gasketels en een condenserende ketels op gas, kan je opteren voor een gaswandketel of een vloerketel. De gaswandketel vormt het alternatief op de traditionele vloerketel. In tegenstelling tot laatstgenoemde weegt een gaswandketel minder en is hij ook compacter en flexibeler in gebruik.

gas ketel

Rendement gasketel

Een gascondensatieketel haalt een heel hoog rendement, tot wel 107 %. In vergelijking met zijn verouderde tegenhanger puurt hij 15 tot 20 % meer warmte uit een soortgelijke hoeveelheid aardgas.

Met andere woorden houdt de plaatsing van condenserende gasketels ter vervanging van niet-condenserende gasketels in dat je op jaarbasis tot zo’n 20 % op je energiefactuur zal kunnen besparen. Ook wanneer je huidige ketel nog niet helemaal versleten is, loont het dus de moeite om een vervanging in overweging te nemen.

Levensduur: wanneer een gasketel vervangen?

De gemiddelde gasketel gaat tot 25 jaar mee, maar vanaf 15 jaar boeten ze wel in aan rendement. Daardoor is het een goed idee om vanaf dan de afweging te maken om al dan niet tot installatie van een nieuwe ketel over te gaan. Gelukkig heb je de nieuwste generatie van gasketels al terugverdiend binnen de 10 jaar. Op die manier bespaar je jaarlijks 200 euro uit.

Kiezen voor warmtepomp of gasketel?

Zowel de warmtepomp als de gasketel zijn twee toestellen die frequent gebruikt worden om een woning op te warmen. Hieronder vergelijken we de voor- en nadelen tussen een gasketel en een warmtepomp.

condenserende gasketel

Voordelen gasketel versus warmtepomp

Een gasketel is een pak goedkoper, is ook rendabel in woningen die minder goed geïsoleerd zijn, is eenvoudig te installeren in zowel bestaande als nieuwe woningen en is bovendien te combineren met een lage temperatuurverwarming.

Nadelen gasketel versus warmtepomp

Daartegenover staat dat een gasketel minder energiezuinig en milieuvriendelijk is, je afhankelijk bent van fossiele brandstof en er meer onderhoudskosten bij komen kijken.

Ondanks het hoge rendement en de mooie levensduur, zal gas net zoals mazout op termijn uitgefaseerd geraken. Dat wil zeggen dat na verloop van tijd warmtepompen een interessantere keuze zullen zijn, ondanks dat ze een investering vormen.

Verplichte keuring & periodieke controle gasketel

Alvorens je gasketel effectief in gebruik genomen mag worden, dient hij onderworpen te worden aan een verplichte keuring. Nadien zal er ook elke twee jaar een onderhoud/nazicht moeten plaatsvinden.

Bovendien moet dat onderhoud uitgevoerd worden door een erkende ‘technicus gasvormige brandstof’. Aansluitend krijg je een reinigings- en verbrandingsattest overhandigd, waarop naam, erkenningsnummer en handtekening van de technicus in kwestie vermeld moeten staan. Hou telkens je twee laatste attesten goed bij.

 

Aardgasketel

Gasketel installeren: offertes vergelijken is de moeite waard

Met het oog op de installatie van je nieuwe gasketel laat je je best bijstaan door een ervaren expert. Zo is het mogelijk om steeds persoonlijk advies te vragen. Vergelijk verder zoveel mogelijk offertes van verschillende gespecialiseerde installateurs met elkaar. Daardoor verwerf je een concreet beeld inzake de gangbare prijzen en zal je geduld beloond worden met een deal op jouw maat.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Verwarmingsketel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Verwarmingsketel