Soorten verwarmingssystemen

Er is een groot aanbod aan verwarmingssystemen in heel diverse prijsklasses. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten verwarming.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Stel je vragen aan verwarmingsspecialisten in jouw regio
arrow Ontvang gratis offertes

1. Warmtepomp

Warmtepompen halen energie uit hun omgeving (lucht, grond en water) en produceren hiermee warm water. Sommige warmtepompen kunnen ook de lucht afkoelen en bijgevolg in de zomer als airco gebruikt worden. 

Om een geothermische warmtepomp te laten werken, heb je wel elektriciteit nodig. Er zijn een aantal voordelen aan het gebruik van een warmtepomp:

Soorten verwarming

2. Gasverwarming

Gasverwarming is nog altijd zeer populair. Het water wordt opgewarmd door thermische energie die ontstaat bij het verbranden van het binnenkomende gas. Het warm water wordt gebruikt om de radiatoren op te warmen. 

Moderne condensatieketels kunnen ook de warmte van verbrandingsgassen gebruiken. Een voordeel aan het gebruik van een gasketel is dat de ketel relatief goedkoop is. Een paar nadelen aan gasverwarming zijn:

 • Gas is een fossiele brandstof en is dus niet eeuwig beschikbaar.
 • Je bent afhankelijk van de grondstofprijzen.

3. Elektrische verwarming

Elektrische verwarming wekt warmte op via elektriciteit. Een voordeel aan deze vorm van verwarmen is dat de verwarming direct na het inschakelen al warmte afgeeft. Er zijn echter wel een paar nadelen aan een elektrische CV-ketel:

 • Hoge verbruikskosten
 • Lage efficiëntie
Thermische zonnepanelen

4. Zonnepanelen

Het is ook mogelijk om door middel van zonne-energie jouw woning te verwarmen. Er zijn twee technologieën die gebruik maken van de zon als energiebron: thermische zonnecollectoren en fotovoltaïsche zonnepanelen. Thermische zonnepanelen combineer je met een zonneboiler. De panelen zetten zonlicht om in thermische energie (hernieuwbare energie) die voor warm water zorgt.

Fotovoltaïsche zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, die je kan gebruiken om de warmtepomp of elektrische verwarming van stroom te voorzien.

5. Verwarming op stookolie of mazout

De werking van een gascondensatieketel op stookolie is gelijkaardig met de gasverwarming: de verbrande stookolie verwarmt het water en dat water zorgt ervoor dat een radiator aangename warmte kan produceren.

Ook de nadelen van een verwarming op stookolie zijn hetzelfde als die van een gasverwarming. Alleen heb je bij een verwarming op stookolie of mazout wel een olietank nodig.

Verwarming

Hoe de juiste verwarming kiezen voor jouw huis?

Er zijn veel opties van warmtebronnen, daarom is het belangrijk om de juiste optie voor jouw situatie te vinden. We geven je hieronder enkele zaken waar je best rekening mee houdt.

Advies nodig van een verwarmingsspecialist?

Het vinden van een nieuwe verwarming is niet altijd even makkelijk. Laat je daarom informeren door een expert. Vind vakmannen en vergelijk prijsvoorstellen via onze offertepagina.

1. Op basis van de staat van de woning

De isolatie van de woning is een belangrijke factor die invloed heeft op de keuze van de verwarming. Als jouw huis slecht geïsoleerd is, zal de centrale verwarming harder moeten werken.

2. Wat is je budget?

De ene soort verwarming is duurder dan de andere. Daarom is het niet onbelangrijk om te bekijken hoeveel je kan of wil investeren.

3. Volgens de beschikbaarheid van de energiebron

Hou in het achterhoofd dat fossiele brandstoffen uitputbaar zijn en dat ze een hoge kostprijs hebben die wel eens durft toenemen.

4. Ben je afhankelijk van lokale distributienetwerken?

De nieuwe verwarming moet beschikbaar zijn en geplaatst kunnen worden. Bekijk daarom goed wat energieleveranciers kunnen aanbieden.

Welke verwarming kiezen

Nieuwbouw versus renovatie

Als je een nieuwe verwarming wil kiezen, spelen er verschillende factoren een rol, als je bijvoorbeeld een installatie hebt en deze wilt vervangen of een nieuw huis bouwt.

Nieuwbouw

Als je een verwarmingssysteem in een nieuwbouw plaatst, dien je rekening te houden met volgende factoren:

 • Complexiteit: voor bodem/water- en water/water-warmtepompen zijn graafwerken nodig
 • Installatietijd: het installeren van gasketels gaat sneller dan warmtepompen
 • Vergunningen: voor warmtepompen heb je een vergunning nodig.

Wat is de beste centrale verwarming voor een nieuwbouw?

De meeste mensen met een nieuwbouwwoning kiezen een warmtepomp of gascondensatieketel om te verwarmen. De beste optie is de warmtepomp, aangezien deze geen fossiele brandstof nodig heeft, je energie bespaart en recht hebt op premies.

Nieuwbouw

Renovatie

Als je gaat renoveren, heb je volgende opties:

 • Dezelfde energiebron: gewoon de oude gasketel vervangen door een nieuwe
 • Andere energiebron: het oude verwarmingssysteem (bijvoorbeeld aardgas) vervangen door bijvoorbeeld een warmtepomp.

Tip: vervang verwarmingssystemen in de zomer, zodat je in de winter geen risico hebt om een koud huis te hebben.

Wat is de beste verwarming voor een oud huis?

De beste centrale verwarming voor een oud huis is een verwarming op gas. Je hebt hier verschillende voordelen mee:

 • Gemakkelijke installatie
 • Efficiënte warmteterugwinning

Controleer wel of er gas in de straat aangelegd is en of er een gasaansluiting is in de woning, anders kan je de centrale verwarming niet gebruiken en dus niet verwarmen.

Renovatie

Vrijstaande woning versus rijwoning

Het soort verwarming dat je kiest hangt ook af van de soort woning die je hebt. Zo zal de geschikte verwarming voor een vrijstaande woning verschillen van een rijwoning.

Wat is de beste verwarming voor een vrijstaand huis?

Als je een vrijstaande woning hebt, kies je best voor een centrale verwarming op stookolie of gas of voor een warmtepomp. Omdat elektrische verwarming veel elektriciteit verbruikt, is deze niet echt ideaal.

Wat is de beste verwarming voor een rijwoning?

Als je in een rijwoning woont, kies je best voor een gasverwarming. Je kan ook gebruik maken van een warmtepomp, maar dit is enkel bruikbaar als je ruimte hebt voor een buitenunit.

Op zoek naar een specialist?
Vraag naar info, advies en offertes op maat

Prijs verwarming

De aankoop van een nieuwe verwarming kost ongeveer € 6000 (inclusief installatie). In onderstaande tabel vind je de prijs per soort verwarming.

Soorten verwarming Gemiddelde prijs (incl. installatie)
Warmtepomp € 10.000 – 25.000
Gasverwarming € 6.000 – 12.000
Elektrische verwarming € 12.000 – 20.000
Zonnepanelen € 10.000 – 15.000
Verwarming op stookolie € 5.000

Op welke premies maak je aanspraak?

Bij het plaatsen van een nieuwe verwarming, heb je mogelijk recht op 1 of meerdere premies. Plaatste je vóór 31 oktober 2023 nog een nieuwe gascondensatieketel? In dat geval maak je aanspraak op Mijn VerbouwPremie van de Vlaamse overheid.

Wil je een warmtepomp installeren? Ook dan kom je in aanmerking voor Mijn VerbouwPremie. Bekijk daarnaast in welke situaties je mag rekenen op een verlaagd btw-tarief.

Wat is de terugverdientijd?

Door je oude verwarmingstoestel te vervangen met een nieuwe condensatieketel bespaar je jaarlijks zo’n 35 % bij het verwarmen. De gemiddelde terugverdientijd bedraagt dan 6 jaar.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes van professionele installateurs

Vraag gerust via onderstaand offerteformulier advies aan een gespecialiseerde installateur. Ontvang en vergelijk gratis vrijblijvende offertes. Op die manier vind je de beste verwarming voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verwarmingsketel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Verwarmingsketel