Hoeveel kost een nieuwe verwarmingsketel?

Een centrale verwarmingsketel kost gemiddeld tussen de 1.500 en 25.000 euro, inclusief btw (exclusief plaatsing). De prijs van een nieuwe cv-ketel hangt natuurlijk af van welke soort cv-ketel je wilt.

In de tabel hieronder vind je de prijs van elke soort verwarmingsketel. Zo heb je als je een nieuwe verwarmingsketel nodig hebt toch al een idee van hoeveel het je zal kosten.

Verwarmingsketel prijs 2024

Type ketel Richtprijs ketel
Condensatieketel € 2.500 – 5.000
Zonneboiler € 4.000 – 6.000
Warmtepomp € 7.500 – 25.000
Biomassaketel € 5.000 – 20.000
Hoogrendementsketel € 1.500 – 2.500
Hybride verwarmingsketel € 4.000 – 10.000
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het formulier in. Het is gratis en vrijblijvend
arrow Vergelijk gratis 1 of meer offertes

Premies & Subsidies

In Vlaanderen heb je recht op verschillende premies voor het plaatsen van een nieuwe verwarmingsketel. Deze premies kunnen variëren tussen de 660 en 7.500 euro.

Soort verwarmingsketel Premie verwarmingsketel Bedrag premie
Zuinige verwarmingsketel (bv. gascondensatieketel) Mijn VerbouwPremie 20 – 30 % van de factuur (max. € 7.500, datum factuur vóór 31 oktober 2023)
Warmtepomp, zonneboiler Mijn VerbouwPremie € 300 – 6.400
 

Welke soorten verwarmingsketels zijn er?

Er zijn verschillende soorten verwarmingsketels. Welke verwarmingsketel je uiteindelijk kiest, hangt af van verschillende factoren.

De belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden om de beste verwarmingsketels voor jou te vinden zijn: het gewenste comfort, de oppervlakte van de woning, het vereiste vermogen, het aantal gebruikers en het budget dat je eraan wilt spenderen. We zetten even alle soorten verwarmingsketels op een rij.

Optie 1: Condensatieketel

Een condensatieketel gebruikt de warmte van rookgassen om het water voor de centrale verwarming te verwarmen. Hierdoor hebben condensatieketels een vrij hoog rendement, wat een positieve zaak is en zo kan je tot wel 35 % besparen op je energiefactuur.

Als je je oude ketel wil vervangen door een condensatieketel, kan je de bestaande leidingen en warmtetoestellen gewoon blijven gebruiken. Op die manier bespaar je op arbeidskosten.

De condensatieketel gebruikt gas of mazout als energiebron. Je betaalt voor een condensatieketel € 2.500 à € 5.000 (incl. btw).

Verwarmingsketel

Optie 2: Hoogrendementsketel

Een hoogrendementsketel heeft een hoger rendement dan een gas- of mazoutketel. Deze verwarmingsketel werkt op aardgas of stookolie (mazout) en staat bekend als ‘lage temperatuurketel’. 

Voor een hoogrendementsketel (hr-ketel) betaal je zo’n € 1.500 à € 2.500. Deze verwarmingsketel is dus iets goedkoper dan een condensatieketel.

Optie 3: Hybride cv-ketel

Een hybride verwarmingsketel is een energiezuinige en milieuvriendelijke centrale verwarmingsketel. Deze verwarmingsketel combineert een waterpomp met een condenserende verwarmingsketel.

Afhankelijk van de weersomstandigheden en energieprijzen, kiest de hybride ketel voor de meest voordelige energiebron: de warmtepomp (elektriciteit) of condensatieketel (gas/mazout).

Voor een hybride centrale verwarming betaal je € 4.000 à € 10.000 (incl. btw) en is dus duurder dan de condensatieketel. Deze verwarmingsketel zorgt wel voor nog lagere energiekosten en CO2-uitstoot, waardoor het de investering zeker wel waard is.

Je kan bij de hybride verwarmingsketel ook net zoals bij de condensatieketel gewoon je leidingen en radiatoren blijven gebruiken, waardoor je uitspaart op breekwerken.

Centrale verwarming

Optie 4: Warmtepomp

Een warmtepomp haalt zijn energie uit groene energie (buitenlicht of aardwarmte) en elektriciteit. Daardoor verbruikt deze pomp veel minder dan een klassieke verwarmingsketel. Hierdoor verdien je de investering in de warmtepomp sowieso terug.

Let wel op, want een warmtepomp is enkel interessant als je een woning hebt die goed geïsoleerd is, een lage temperatuurverwarming en zonnepanelen heeft om de stroom voor de pomp zelf op te wekken. Voor een warmtepomp betaal je € 7.500 à € 25.000 (incl. btw).

Optie 5: Zonneboiler

De zonneboiler warmt met zonne-energie water op. Je kan echter ook met een zonneboiler het water voor de centrale verwarming en het sanitair water verwarmen. Het zonneboilercombi systeem bestaat uit zonnecollectoren die op je dak liggen en een voorraadvat.

Als er te weinig zon is om zowel je sanitair water, als je cv-water op te warmen is, dan springt de cv-brander te hulp. Deze cv-brander is geïntegreerd in het zonneboilersysteem.

Een zonneboilercombi is eigenlijk vooral geschikt voor grote gezinnen in combinatie met een lage temperatuurverwarming. Hiermee behaal je het optimale rendement. Voor een zonneboiler betaal je € 4.000 à € 6.000 (incl. btw).

Zonneboiler

Optie 6: Biomassaketel

Een biomassaketel werkt op vaste, organische brandstoffen. Deze verwarmingsketel gebruikt houtblokken, houtsnippers of pellets om je woning te verwarmen. Als je een oude gas- of mazoutketel hebt die je wilt vervangen, dan is een biomassaketel een duurder alternatief.

Je kan deze dure prijs natuurlijk wel terugverdienen door de lage prijs van hout en pellets. Voor een biomassaketel betaal je € 5.000 voor een basismodel en tot €20.000 voor een model met een automatisch aanvulsysteem (incl. btw).

Welke brandstof voor een nieuwe ketel?

De keuze voor een bepaald type verwarmingsketel hangt samen met het type brandstof waarop de verwarmingsketel werkt. Elke gebruikte brandstof heeft zijn voor- en nadelen en beperkingen. Zo worden bijvoorbeeld vanaf 2022 mazoutketels verboden. We sommen hieronder de types brandstoffen op.

Optie 1: Aardgas

Aardgas wordt op dit moment nog vaak gebruikt om te verwarmen. Een vereiste is dat je aangesloten moet zijn op het aardgasnet.

De overheid neemt steeds meer maatregelen voor het gebruik van aardgas en andere fossiele brandstoffen, omdat deze niet goed zijn voor het milieu. Volgende ketels kunnen werken op aardgas: condensatieketel, hoogrendementsketel (hr-ketel) en hybride ketel.

Optie 2: Mazout? (gaat eruit!)

Vanaf 2022 mag je geen nieuwe mazoutketel meer plaatsen in België. Dat komt omdat mazout een fossiele brandstof is en dus slecht is voor het milieu. Condensatieketels, hoogrendementsketels en hybride cv-ketels kunnen werken op mazout.

Mazout

Optie 3: Biobrandstof (hout & pellets)

Een biobrandstof is een vaste, organische brandstof die ecologischer is dan fossiele brandstoffen. Met biobrandstof hebben we het dan over hout of pellets.

Een verwarmingsinstallatie op biobrandstof kost wel wat meer, maar de prijs die je betaalt voor houtsnippers, pellets… is een stuk goedkoper dan de kosten voor gas of mazout. Biobrandstof wordt gebruikt door de biomassaketel.

Optie 4: Groene energie

Duurzaam verwarmen wordt steeds belangrijker. Daarom wordt er steeds meer gefocust op groene energie. Zo haal je bijvoorbeeld je energie voor de centrale verwarmingsketel uit zonlicht. Verwarmingsketels die werken met groene energie zijn: een warmtepomp, zonneboiler en hybride verwarmingsketel.

Optie 5: Elektriciteit

Als je verwarmt op elektriciteit hoef je geen fossiele brandstof te gebruiken. Het is ook nog eens makkelijk te installeren en je hebt geen afvoerbuis nodig.

Het enigste nadeel is dat een elektrische verwarming nog altijd redelijk veel kost. Verwarmingsketels die werken op elektriciteit zijn: de warmtepomp en afzonderlijke verwarmingstoestellen zoals infraroodverwarming, elektrische radiatoren…

Wanneer een oude verwarmingsketel vervangen?

Je vervangt je oude cv-ketel best na 15 jaar, aangezien het rendement dan aanzienlijk daalt. Het is dus aangeraden om dan je verwarmingsketel te vervangen en terug te genieten van een goede werking en optimaal rendement.

Als je een mazoutketel hebt en deze wil vervangen, dan kan je geen mazoutketel meer kopen. Dit is een beslissing van de Vlaamse overheid. Je kan de mazoutketel dan best vervangen door een condensatieketel, aangezien dit het voordeligste is voor je portemonnee.

Leidingen

Moet je ook de bestaande leidingen vervangen?

Het is niet noodzakelijk om je bestaande leidingen te vervangen. Je kan de leidingen gewoon blijven gebruiken met de nieuwe ketel.

Als je een grote renovatie doet en isolatiewerken laat uitvoeren, dan kan je wel voor een warmtepomp of zonneboiler kiezen. In deze situatie is het dan wel nodig om je leidingen te vervangen.

Keuring & onderhoud van verwarmingsketels

De keuring van een verwarmingsketel is wettelijk verplicht bij zowel nieuwe, verbouwde en verplaatste cv-ketels op gas, mazout of vaste brandstof.

Deze keuring wordt gedaan door een erkend technicus. Als je gebruik maakt van zonneboilers en warmtepompen wordt de keuring gedaan door gespecialiseerde installateurs met een certificaat van bekwaamheid.

Een verwarmingsketel op gas moet je tweejaarlijks laten onderhouden. Cv-ketels op brandstof en mazout onderhouden moet jaarlijks gebeuren. Het onderhoud is verplicht en zorgt voor een lange levensduur van de verwarmingsketel.

Nieuwe verwarmingsketel installeren: offertes vergelijken

Als je een nieuwe verwarmingsketel wilt installeren, laat je je best bijstaan door een ervaren expert. Deze expert zal met jou bekijken welk type verwarmingsketel het beste past in jouw situatie.

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en persoonlijk advies van verschillende gespecialiseerde installateurs. Deze service is volledig gratis.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bedrijven voor Verwarmingsketel