Verwarmingsketels: krijg het warm vanbinnen

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel? Wil je een onderhoud of herstelling laten uitvoeren? Dan heb je nood aan een betrouwbare verwarmingsspecialist. Gelukkig ben je hier aan het juiste adres, want wij brengen je graag in contact met enkele chauffagisten uit jouw buurt.

Energiezuinig & milieuvriendelijk
Is jouw verwarmingsketel al meer dan 15 jaar oud? Dan is de kans op storingen hoger en het rendement lager. Een nieuwe verwarmingsketel heeft een extreem hoog rendement (tot 109% dankzij de warmterecuperatie), waardoor je tot 30% minder energie verbruikt.

Kostenbesparend
Minder energie verbruiken betekent natuurlijk ook een lagere energiefactuur. Een nieuwe verwarmingsketel is dus goed voor het milieu én de portemonnee.

Onderhoud & herstelling
Is jouw verwarmingsketel kapot of is het tijd voor een onderhoud? Onze chauffagisten zorgen ervoor dat jouw verwarmingsketel in topconditie blijft.

Wat kost een verwarmingsketel?

Een nieuwe verwarmingsketel is een slimme investering. Een nieuwe ketel kan al snel tot 15% zuiniger zijn dan een ouder type. Wacht daarom niet te lang om een nieuw en zuiniger model in huis te halen.

Hoeveel jouw nieuwe cv-ketel zal kosten hangt grotendeels af van het type ketel. Je moet er rekening mee houden dat een goedkopere ketel vaak een kleiner rendement heeft en ook een hoger verbruik. Deze ketel zal dus lager liggen in aankoopprijs, maar je zal als gevolg hogere stookkosten moeten betalen.

Type ketel Richtprijs
Condensatieketel op gas tussen €1.500 en €5.000
Condensatieketel op stookolie tussen €5.000 en €7.500
Zonneboiler tussen €4.000 en €6.000
Warmtepomp tussen €7.500 en €12.500

Op welke premies heb je recht?

Voor een condensatieketel kan je in Vlaanderen dankzij de renovatiepremie kan je tot 30% van je facturen terugbetaald krijgen, met een maximumfactuur van €7.500. Om van de renovatiepremie gebruik te kunnen maken, is de minimumfactuurbedrag wel €2.500 exclusief btw. Daarbij mogen ook andere kosten in rekening gebracht worden, zoals het aanleggen van je cv-systeem of het verwijderen van een oude gas- of mazoutketel. Hou er wel rekening mee dat de werken moeten uitgevoerd worden door een erkend installateur. In Brussel kan je met een erkend installateur dan weer tot €1.200 terugbetaald krijgen voor de installatie van je gasketel.

In Vlaanderen kan je bij het plaatsen van een zonneboiler rekenen op een premie van 550 euro per m² oppervlakte van de zonnecollector, die door de netbeheerder wordt uitgereikt. Het maximumbedrag voor deze premie is 40% van het factuurbedrag met een limiet van 2.750 euro per geplaatste installatie. In Brussel kan je ook op een premie rekenen voor je zonneboiler zodra je zonnecollector 2m² bedraagt. Je kan maximaal rekenen op een terugbetaling van 50% van de kosten. Hou er ook hier rekening mee dat je moet samenwerken met een erkende installateur.

De premie waarvoor je in aanmerking komt bij het plaatsen van een warmtepomp in Vlaanderen, aan te vragen via de netbeheerder, is geplafonneerd op 40% van je kosten met een limiet die afhankelijk is van welke soort warmtepomp je verkiest (geothermisch, lucht-water, lucht-lucht). In Brussel is de premie geplafonneerd op 50% van je kosten.

Je kan ook extra premies ontvangen wanneer je een totaalrenovatie doorvoert. Daarnaast zijn er ook premies op lokaal niveau. Raadpleeg dus zeker je installateur om meer te weten komen over de premies waarvoor jij in aanmerking komt!

Wat kost het onderhoud van een verwarmingsketel?

In Vlaanderen moeten gasketels om de 2 jaar verplicht gekeurd worden door een erkende technicus. In Brussel en Wallonië is dit om de drie jaar. Indien je een open aardgasketel hebt, moet ook je schoorsteen geveegd worden tijdens dit onderhoud. Wanneer je verwarmingsketel meer dan 5 jaar oud is, moet je ook een verwarmingsaudit van de installatie laten uitvoeren om de 4 of 5 jaar.

Wanneer je cv-systeem gebruik maakt van een stookolieketel, moet een erkende technicus deze jaarlijks goedkeuren. Ook hier ben je verplicht een verwarmingsaudit te laten uitvoeren om de 2 of 5 jaar wanneer je verwarmingsketel ouder is dan 5 jaar.

De kosten van een standaard onderhoud liggen tussen de €100 en €150 exclusief btw.

Onderhoud van zonneboiler en warmtepomp is in het algemeen niet verplicht in Vlaanderen en Brussel (let op: er zijn uitzonderingen op basis van het type warmtepomp). Het is wel aangeraden om dit alsnog regelmatig te doen. Om kalkaanslag te voorkomen, maak je het waterreservoir van je zonneboiler best om de drie à vier jaar leeg. Warmtepompen zijn nog onderhoudsvriendelijker dan zonneboilers, maar niet onderhoudsvrij: bepaalde elementen worden best regelmatig schoongemaakt (vb. de filters) of nagekeken voor slijtage (vb. de compressor of het koelstofwater).

Werking verwarmingsketel

Een centraleverwarmingsketel, kortweg cv-ketel, zorgt ervoor dat er warm water door jouw woning of bedrijf kan stromen. Het is dus het kloppend hart van jouw centrale verwarmingssysteem. Je hebt natuurlijk verschillende opties bij het kiezen van een verwarmingsketel. Om er zeker van te zijn dat jouw nieuwe verwarmingsketel voldoet aan jouw voorkeuren, overlopen we op deze pagina alles wat je moet weten voor een doordachte keuze!

Welke verwarmingsketel is de beste?

We zetten hier voor jou even alle soorten verwarmingsketels op een rijtje, gesorteerd van lager rendement en lagere kosten tot hoger rendement en hogere kosten.

Hoogrendementsketel

Een hoogrendementsketel spreekt een stuk voor zich. Meestal werken deze ketels op aardgas of mazout. Ze hebben een hoger rendement dat conventionele gasketels. Dit type centrale verwarming wordt ook wel laagtemperatuurketel genoemd.

Hoe werkt een hoogrendementsketel? Een hoogrendementsketel heeft een aantal voordelen ten opzichte van oudere modellen. Ten eerste wordt voordeel gehaald in de manier waarop warmte gerecupereerd wordt. Door warmte te recupereren wordt meer rendement gehaald met dezelfde hoeveelheid verbruik. Dat gebeurt via de warmtewisselaar in een hoogrendementsketel, die het koude retourwater voorverwarmt met rookgassen. Daardoor condenseert warmtedamp en wordt warmte overgedragen.

Een tweede voordeel van een hoogrendementsketel ten opzichte van oudere modellen is dat een hoogrendementsketel pas aanslaat wanneer er effectief vraag naar warm water is. Oudere ketels houden water vaak op een constante temperatuur, ook op momenten dat er geen vraag is naar water. Dat is dus niet het geval bij een hoogrendementsketel.

Condensatieketels

Sinds 2015 zijn alle nieuwe cv-ketels condensatieketels. Deze behoren tot een van de nieuwste generatie verwarmingsketels. Met een condensatieketel kan zowel stookolie als aardgas gestookt worden. Het verschil met een gewone verwarmingsketel is dat er een hoger rendement gehaald wordt vanwege de omzetting van de waterdamp van rookgassen in warmte.

Hoe werkt een condensatieketel? Een condensatieketel heeft dezelfde voordelen als een hoogrendementsketel maar haalt een aanzienlijk hoger rendement in de manier waarop het vrijkomende rookgassen opvangt. Normaal worden de gassen die vrijkomen bij het opwarmen van het water door een schoorsteen afgevoerd. Dat zorgt dus voor veel verlies van energie. Een condensatieketel maakt gebruik van deze vrijgekomen gassen door deze aan het verwarmingscircuit af te geven.

De kleine hoeveelheid condensatiewater dat vervolgens overblijft, kan zonder verdere neutralisatie via het normale rioleringssysteem worden weggeleid. Een zeer efficiënt proces!

Zonneboilers

Een zonneboiler bestaat uit grote collectoren die in de tuin of op het dak worden geplaatst. Deze collectoren worden vervolgens opgewarmd door zonnestralen. Deze warmte kan vervolgens gebruikt worden in bijvoorbeeld de badkamer. Er bestaan zonneboilers die samenwerken met de centrale verwarming om zo de meest goedkope en milieuvriendelijke manier van verwarming te garanderen.

Hoe werkt een zonneboiler? Een zonneboiler, zoals de naam al doet vermoeden, verwarmt water via zonnecollectoren op het dak. Dankzij dit proces kan water enorm hoge temperaturen bereiken, en heb je een heel groot warm waterreservoir. Wanneer je warm water afneemt, wordt daar koud water aan toegevoegd zodat je steeds over de gewenste temperatuur beschikt. Als de zon al even niet geschenen heeft, zorgt je cv-ketel gewoon voor het verschil. Je kan een zonneboiler dus zien als een zeer rendabele toevoeging aan je cv-systeem.

Warmtepomp

Een warmtepomp haalt het grootste deel van de energie uit de nabije omgeving. Bovendien is zo’n pomp heel milieuvriendelijk en energiezuinig. U kunt tot 50% op uw stookkosten besparen voor een doorsnee woning. Het is een grotere investering die zich dubbel en dik terugverdient.

Hoe werkt een warmtepomp? De werking van een warmtepomp verklaard de grotere investering, maar verklaart ook waarom een warmtepomp vaak de meest energiezuinige en steeds de meest milieuvriendelijke oplossing is voor de verwarming van jouw warm water. Een warmtepomp die in staat is een cv-systeem volledig te vervangen pompt meestal warmte uit de lucht of uit grondwater. De vrijgekomen energie wordt vervolgens via koelvloeistof getransporteerd naar een compressor.

Koelvloeistof heeft een zeer lage kooktemperatuur, waardoor deze snel verdampt. In de compressor van de warmtepomp worden deze dampen samengedrukt. Deze drukverhoging zorgt ervoor dat een voldoende hoge temperatuur bereikt wordt om jouw woning te verwarmen. De compressor is zo het enige onderdeel aan een cv-systeem met een warmtepomp dat energie verbruikt. Alle andere energie komt uit de natuur. Een zeer efficiënt proces!

Veelgestelde vragen over verwarmingsketels

Waar je verwarmingsketel plaatsen?

Nieuwere cv-systemen worden meestal op de zolder geplaatst. Dit vanwege het gemak aan ongebruikte beschikbare ruimte op zolder en het gemak om de rookafvoer te vervangen indien nodig, aangezien deze zich meteen onder het dak bevindt. Vroeger werd er soms gebruik gemaakt van open systemen, die gebruik maken van natuurlijke circulatie van verwarmd water en een open watertank. Daarvoor werd het cv-systeem zo laag mogelijk geplaatst, meestal in de kelder.

Wanneer deze bijvoorbeeld vervangen werden door een gesloten systeem, bleef de locatie behouden. Het is dan ook aangewezen om bij een vervanging van je cv-ketel de huidige locatie te behouden indien mogelijk.

Omdat nieuwere systemen veel stiller en veiliger zijn, worden cv-ketels weleens in andere kamers geplaatst. Het is zeer belangrijk om in dat geval een CO-melder te plaatsen. Een cv-ketel in een kast plaatsen mag enkel indien de kast voldoet aan de eisen van de fabrikant, aangezien dit de kans op oververhitting verhoogt. Het is verboden een cv-ketel in een trapgat te installeren omdat dit zowel voor de monteur als voor de bewoners onveilig is.

Hoe verwarmingsketel ontluchten?

  • Stap 1: Om je cv-ketel te ontluchten heb je een ontluchtingssleutel en een wateropnemend doekje nodig. Het is zeer belangrijk om de cv-systeem uit te schakelen voor je begint met ontluchten: daarvoor zet je eerst de thermostaat uit en vervolgens je cv-ketel. Je cv-ketel uitschakelen doe je door het stopcontact uit het stopcontact te trekken. Wacht vervolgens minimaal 15 minuten voor je met de volgende stap van start gaat.
  • Stap 2: Zet alle radiatoren in het huis volledig open. Verplaats u vervolgens naar de radiator die zich het laagst in huis bevindt. Elke radiator beschikt over een ventieltje waaraan u kunt draaien met de ontluchtingssleutel. Draai deze open totdat er water uitkomt. Zodra er water uit komt, is de lucht verdwenen en mag u het ventieltje weer toedraaien. Herhaal dit vervolgens bij elke radiator. Werk steeds eerst de radiatoren die zich beneden bevinden af voor u radiatoren behandeld die zich hoger bevinden. Wanneer alle radiatoren ontlucht zijt, is het tijd voor de cv-ketel weer in gebruik te nemen (zie volgende stap).
  • Stap 3: Voordat je je cv-installatie weer inschakelt, controleer je of de drukmeter nog tussen de 1,5 en 2 bar staat. Indien de drukmeter te laag staat, moet je de cv-ketel bijvullen. Zodra dit in orde is, mag je de cv-ketel weer aansluiten op het elektriciteitsnet. Je cv-ketel is nu volledig ontlucht en klaar om je van dienst te zijn!

Wanneer is een verwarmingsketel aan vervanging toe?

Je vervangt jouw ketel best wanneer zijn rendement te laag is ten opzichte van nieuwere modellen. Zelfs wanneer jouw cv-ketel nog zonder problemen werkt, vervang je deze best na 15 à 20 jaar. De investering in een nieuwe ketel zal worden goedgemaakt door de stevige besparing op je energiefactuur. Je kan door een overschakeling tot 30% gas besparen en de investering terugbetaald zien na 5 à 6 jaar. Bovendien is een nieuwere ketel normaal een heel stuk milieuvriendelijker.

Heeft jouw ketel een aanzienlijke leeftijd bereikt? Of wil je een duurzamer alternatief voor je huidige ketel laten plaatsen? Twijfel dan niet en vergelijk hier offertes van verschillende verwarmingsspecialisten! Een meerwaarde voor je huis, portemonnee en het milieu!

Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Het toevoegen van foto ' s of bijlagen (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw Gegevens
zend mijn aanvraag
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .

Vakmannen in België