Hoe werkt een thermostatische kraan?

In een thermostatische kraan bevindt zich een wasbolletje (balg), die een vloeistof, gas of gel bevat. Deze balg meet de omgevingstemperatuur en afhankelijk van die temperatuur krimpt of zet de balg uit. Daardoor opent of sluit hij de klep, waardoor het water van de verwarmingsketel in de radiator kan stromen.

Je kan de thermostaat kranen op een bepaalde waarde instellen (meestal is dit van 1 tot en met 5). Op die manier kan je de temperatuur van de ruimte zelf bepalen. De thermostaatkraan zorgt ervoor dat het warm water op de gewenste temperatuur blijft. Zodat je kan genieten van een constante warmte.

Thermostatische kraan

Voordelen van een thermostatische radiatorkraan

Er zijn een heel aantal voordelen aan thermostatische kranen. Zo is een thermostaatkraan veilig, comfortabel en bespaar je op energie en water.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Stel je vragen aan erkende verwarmingsspecialisten in jouw regio
arrow Ontvang offertes

1. Veiligheid

Doordat je de thermostaatkraan kunt instellen zodat de warmte gelijk blijft, is er geen risico op verbranding bij eventuele temperatuurverschillen. Tegenwoordig zijn er ook thermostaatkranen met een SafeStop (CoolTouch technologie).

Die zorgt ervoor dat het water nooit warmer wordt dan 38 °C. De kans dat je jezelf aan de kraan verbrandt verkleint ook, omdat de buitenzijde van de kraan niet heet wordt. Dit komt doordat het hete water in de kraan omgeven wordt door een koudwaterkanaal.

2. Comfort

De thermostaatkraan behoudt zijn ingestelde temperatuur, waardoor dit voor een geweldig comfort zorgt. Als er tijdelijk geen watertoevoer is, blijft de warmte van het water constant tot je het water weer laat stromen. Dit is het geval voor alle ruimtes waar je water verbruikt.

3. Besparing op water en energie

Dankzij thermostatische kranen bespaar je op energie en water. Door de thermostaatkraan bereikt het water sneller de gewenste temperatuur, waardoor je minder water verbruikt.

Als je nog meer wilt besparen op water, kan je zelfs kiezen voor een kraan met eco-knop. Die knop zorgt ervoor dat het verbruikte water gehalveerd wordt.

Thermostatische kranen worden ook veel gebruikt om de ruimtes die minder warmte nodig hebben warm te houden. De standaard radiatorkraan zal de warmte voor de ruimte regelen op de ingestelde temperatuur. Hierdoor bespaar je al snel 5 tot zelfs 8 % aan energie per jaar.

Thermostatische radiatorkraan besparing

Thermostatische radiatorkraan vervangen

Wil je thermostatische kranen vervangen of plaatsen? Je kan dit perfect zelf. We leggen je stapsgewijs uit hoe je dit doet, zodat je geen fouten maakt.

Stap 1: Schakel de verwarmingsketel uit

De verwarming schakel je uit door op de aan/uit knop te duwen. Als er geen knop is, kan je de stekker uit het stopcontact trekken.

Stap 2: Laat de verwarmingsinstallatie leeglopen

Als je de radiator hebt uitgeschakeld, is het tijd om de verwarmingsinstallatie leeg te laten lopen. Dit doe je door de kraan van de CV-installatie helemaal open te draaien.

Als je dit doet, zie je de druk op de drukmeter dalen. Als vervolgens al het water eruit is gelopen, draai je de kraan terug dicht.

Verwarmingsinstallatie leeglopen

Stap 3: Draai de radiatorkraan los

De kraan van de radiator losdraaien doe je best met een steeksleutel. Als je dit hebt gedaan, kan je ook de schroefdraad schoonmaken en resten van het oude vlasdraad verwijderen.

Stap 4: Plaats de nieuwe thermostatische kraan

Om te vermijden dat de kraan gaat lekken, doe je eerst wat tape rond de schroefdraad. Als je dit hebt gedaan, draai je de kraan op het koppelstuk.

Hou wel in het achterhoofd dat de thermostaatknop voor de radiator naar voren of de zijkant moet wijzen. Als je deze naar boven of onder plaatst, zal dit een invloed hebben op de werking van de radiator.

Stap 5: Thermostatische radiatorknop installeren

Voordat je de radiatorknop op de kraan draait, zet je eerst de knop op de hoogste stand. Als je dit doet, zal de knop de stift van de radiatorkraan niet blokkeren. Draai de wartel van de knop vervolgens op de radiator.

Thermostatische radiator

Stap 6: CV-installatie vullen

Steek de stekker van de CV-ketel terug in het stopcontact en vul vervolgens de radiator. Terwijl je dit doet, ontlucht je het systeem en herhaal je dit als de installatie op druk is.

Stap 7: Instellen temperatuur

Als laatste stap stel je de radiatorknop in op de gewenste temperatuur. We geven je voor elke stand de geschatte warmte:

Stand radiatorknop Graden Celcius Soort kamer
1 15 °C Ongebruikte kamer
2 17 °C Hal of gang
2 – 3 18 °C Slaapkamer
3 19 – 20 °C Keuken
3 – 4 20 – 21 °C Woonkamer
4 22 °C Badkamer
5 > 22 °C Klep is volledig open

Thermostatische kraan laten vervangen?

Zie je het niet zitten om zelf een thermostaatkraan te installeren? Vind via ons offerteformulier vakmannen in je buurt en vergelijk offertes.

Hoe een thermostaatkraan afstellen?

Als de thermostaatkraan geplaatst is, moet deze nog afgesteld worden. Je kunt dit als volgt doen:

  1. Vind de gewenste warmte.
  2. Draai de kraan niet volledig open als je het ‘s ochtends te koud vindt.
  3. De kraan niet op de minimumstand zetten als je het te warm vindt.
  4. Laat de thermostatische balg zijn werk doen.

“Mijn thermostatische kraan werkt niet”

Als je thermostatische kranen niet werken zoals het hoort, dan zorgt kalk er waarschijnlijk voor dat de klep van de kraan vast zit.

Moet je de radiator en leidingen kalkvrij maken of roest verwijderen? Dan laat je dit best doen door een ervaren chauffagist. Vind de beste vakmannen in je buurt via onderstaand offerteformulier en vergelijk offertes. Het is volledig gratis.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verwarmingsketel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Verwarmingsketel