Condensatieketel: prijs, premie en voordelen

Condensatieketels of hoogrendementsketels zijn ideaal om uw energiefactuur te minimaliseren en uw wooncomfort te maximaliseren. Door het extreem hoge rendement verdient u de investering snel terug en bespaart u heel wat energie. Daarbovenop krijgt u een aantal premies. Bent u op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel? Vraag gerust een gratis en vrijblijvende prijsofferte voor een condensatieketel.

Energiebesparend
In vergelijking met traditionele verwarmingsketels halen condensatieketels op gas een rendement van meer dan 100%. Zo verbruikt u tot 35% minder energie.

Milieuvriendelijk
Omdat een condensatieketel zo efficiënt is, produceert hij ook een pak minder schadelijke stoffen zoals koolstofmonoxide en stikstof. De overstap naar een condensatieketel is dus ook een keuze voor het milieu.

Comfortabel wonen
Uiteraard doet een condensatieketel wat elke centrale verwarming doet: zorgen voor een aangename kamertemperatuur op elk moment van de dag.

Hoe werkt een condensatieketel?

  • Efficiënte verbranding: Net als bij traditionele verwarmingsketels begint het proces met verbranding. Bijna alle condensatieketels werken op gas. Dat wordt verbrand om de gewenste verbrandingswarmte te bereiken, die gebruikt wordt om het water te verwarmen. Tot hier werkt een condensatieketel op dezelfde manier als de gewone verwarmingsketels.
  • 2. Condenseren voor optimaal rendement: Bij de verbranding komen rookgassen vrij. Bij niet-condenserende ketels leidt een schoorsteen deze gassen naar buiten en de energie in het rookgas gaat verloren. Door de verbrandingsgassen te laten condenseren wordt de warmte-energie van het rookgas wel gerecupereerd. Om te condenseren moet de stoom afgekoeld worden tot een temperatuur lager dan 56°C. Dit gebeurt door een warmtewisselaar. 
  • 3. Water verwarmen: Dankzij de gewonnen energie wordt het koude verwarmingswater voorverwarmd. Dat voorverwarmde water wordt daarna verder opgewarmd tot de juiste temperatuur. Ondertussen komt er wel condensatiewater vrij. Dit afvalwater is onschadelijk en mag rechtstreeks naar de riolering. 

Prijs condensatieketel

Prijs condensatieketel

De plaatsing van een condensatieketel is een serieuze investering. Het loont dus zeker de moeite om prijzen voor condensatieketels te vergelijken. Laat u daarbij niet alleen leiden door de aankoopprijs. Verschillende elementen hebben namelijk een impact op de prijs.

Richtprijs
Rookafvoer € 100 per meter
Gasaansluiting maximaal € 250
Condensatieketel €2.500 tot € 5.000
Installatiekosten Condensatieketel € 250 tot € 1.500
Totaalkost € 3000 tot € 10.000

Dit zijn de verschillende mogelijke oorzaken:

  • Rookafvoer:Ondanks het condenseringsmechanisme blijft er altijd enige rookontwikkeling bij een hoogrendementsketel. Daarom is er altijd een rookafvoer voorzien die de resterende verbrandingsgassen uitstoot en verse lucht aanvoert. De buis moet dubbelwandig zijn en aan specifieke normen voldoen. Reken zeker op een 100 euro per lopende meter.
  • Gasleidingen:Liggen er al gasleidingen in huis, dan kan de condensatieketel daar doorgaans makkelijk op aangesloten worden. Zo niet, dient u eerst een nieuwe aansluiting aan te vragen bij uw netbeheerder, Eandis of Infrax. Doe dit op tijd, want de wachttijd kan oplopen tot 1 à 2 maanden. Een aardgasaansluiting kost maximaal 250 euro. Daarna moeten de leidingen naar en in de woning getrokken worden. Dit is een vrij arbeidsintensief werk en kan een stevige hap uit uw budget nemen. Gemiddeld rekent een chauffagist 40 à 45 euro per uur. Zelf sleuven graven en assisteren bij het plaatsen van de binnenleidingen helpt u de prijs te drukken.
  • Condensatieketel (zelf) installeren:Een nieuwe condensatieketel is doorgaans op een dag geplaatst. Handige Harry’s kunnen de meerprijs van de werkuren vermijden – op eigen risico uiteraard. Bent u geen verwarmingsexpert of wilt u de garantie van een correcte werking, dan werkt u beter met een erkend installateur. Bovendien betaalt u momenteel slechts 6% btw op de werken, als uw woning ouder dan 10 jaar is. Een degelijke condensatieketel op gas heeft u vanaf € 2.000 (incl. plaatsing en btw).

Premies voor een condensatieketel

Een condensatieketel moet u dus zien als een investering. Naast de energiebesparing (tot 35% lager) geniet u ook van enkele  condensatieketel premies:

  • Renovatiepremie: Voor het vervangen van de centrale verwarming kunt u 20 of 30% van de facturen laten terugbetalen. De facturen moeten minimaal € 2.500 en maximaal € 7.500. bedragen.Uw huis moet wel minstens 30 jaar oud.
  • Premie van de netbeheerder: Beschermde afnemers krijgen € 1.800 terug als ze een condensatieketel op aardgas, propaan of stookolie plaatsen, met een maximum van 40% van de eindfactuur.

Veelgestelde vragen over een condensatieketel

Condensatieketel: alles wat je moet weten

Mag ik mijn huidige cv-ketel zomaar vervangen door een condensatieketel?

Er geldt eigenlijk maar één voorwaarde: de rookafvoer moet aangepast worden, want een condensatieketel vereist specifieke buizen. De bestaande schouw kan dus perfect hergebruikt worden, maar moet wel getubeerd worden. Bij een appartement ligt dit moeilijker, omdat de ketels op één schouw zijn aangesloten. In principe worden dan best alle ketels tegelijk vervangen.

Ben ik verplicht mijn oude verwarmingsketel te vervangen?

De condensatieketel is eigenlijk al verplicht sinds 26 september 2015, een beslissing genomen door de EU. Geen paniek, de maatregel geldt enkel voor nieuwbouw en bij renovaties. Zolang uw verwarmingsketel nog werkt, hoeft u die niet te vervangen. Kiest u voor een nieuwe ketel, dan moet het wel een condensatieketel zijn. Sowieso heeft een condensatieketel een veel hoger rendement, waardoor overschakelen van een oude ketel naar een nieuwe condensatieketel zichzelf terug betaald.

Moet ik de schouw van mijn gasketel laten reinigen?

Kort antwoord: ja! Bij ieder onderhoud is het wettelijk verplicht om de schouw en de verbinding tussen schouw en de condensatieketel te vegen en te controleren.

Kies ik voor een wandketel of een vloerketel?

De keuze hangt af van een aantal factoren, waaronder de beschikbare plaats en het gewenste vermogen. Wandketels nemen erg weinig plaats in en de meeste werken zonder schoorsteen. Vloerketels daarentegen hebben een groter vermogen, maar nemen ook meer plaats in.


Wilt u een nieuwe condensatieketel plaatsen?

 

Vergelijk gratis offertes

 

Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type condensatieketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw Gegevens
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .

Vakmannen in België