Prijs condensatieketel (2024)

In het algemeen mag je voor een nieuwe condensatieketel rekenen op prijzen die schommelen tussen de 2.000 en 7.500 euro. Hierin zitten btw en plaatsing reeds inbegrepen.

De prijs van een condensatieketel varieert, afhankelijk van het merk en type. Het is belangrijk om je bij het bestuderen van de prijzen niet louter vast te pinnen op de aankoopprijs. Neem zeker ook het rendement in acht. Een condensatieketel gaat namelijk gemiddeld tussen de 15 en 20 jaar mee.

Als je op voorhand voldoende rekening houdt met een goed rendement en een juiste dimensionering spaar je al een aardig bedrag uit. Een samenwerking aangaan met erkende installateurs die de vereiste certificaten kunnen voorleggen is ook steeds een pluspunt.

Subsidies en Premies

Dat de vervanging van een oude verwarmingsketel door een condensatieketel een fikse besparing oplevert, weet je ondertussen. Maar je kan de terugverdientijd van je gedane investering nog meer versnellen via een aantal subsidies en premies.

condensatieketel prijs

1. Overkoepelende renovatiepremie

Dankzij de overkoepelende renovatiepremie is het mogelijk om 35 tot 50 % van je facturen voor de nieuwe cv-ketel te recupereren. Het minimaal bedrag dat je dient te factureren is dan weer 1.000 euro, exclusief btw.

Merk op dat ook andere klussen, zoals de aanleg van centrale verwarming of de verwijdering van een oude gas- of mazoutketel, tot de premiemogelijkheden behoren. De betreffende werken moeten wel uitgevoerd worden door een erkend installateur.

2. Verlaagd btw-tarief

Ook een verlaagd btw-tarief maakt deel uit van het rijtje aan mogelijke subsidies en premies. Dat tarief geldt voor woningen die ouder zijn dan 10 jaar en voornamelijk dienst doen als privéwoning. In plaats van 21 %, krijg je slechts 6 % aangerekend op ketel en arbeidskosten. Ook in deze situatie dien je beroep te doen op een erkend technicus.

condensatieketel werking

Hoe werkt een condensatieketel?

De werking van een condensatieketel kunnen we als volgt uitleggen:

Stap 1: Verbranding

Bij condensatieketels wordt een brandstof – vaak gas – verbrand, waarbij er waterdamp (stoom) en CO2 (rookgassen) vrijkomen. Bij een traditionele verwarmingsketel is dit het einde van het proces.

Stap 2: Verwarmingscircuit

De stoom komt in het verwarmingscircuit terecht en verwarmt het sanitair water een eerste keer. De rookgassen verlaat de ketel via de afvoer.

Stap 3: Condensor

Na het verwarmingscircuit te doorlopen komt de stoom in contact met de condensor. De stoom condenseert door het temperatuurverschil en geeft zijn warmte af. Het sanitair water wordt op die manier een tweede keer verwarmd.

Stap 4: Herhaling

Het condensatiewater keert terug naar het verbrandingscircuit en wordt opnieuw opgewarmd door gas of mazout te verbranden.

Conclusie: Niet-condenserende ketels recupereren de warmte van de stoom niet, condenserende ketels wel. Dit maakt een condensatieketel veel efficiënter dan een traditionele verwarmingsketel. 

Door de warmte van de verbranding met de warmte van de condensatie te combineren heeft een condensatieketel gemiddeld een rendement van 110%.

Rookgasafvoer

Een condensatieketel stoot aan de ene kant rookgassen uit en zuigt aan de andere kant op hetzelfde moment verse lucht aan. Dit proces verloopt via een dubbelwandige buis. Die mondt uit op het dak of aan de gevel van je woning, afhankelijk van de opstelling en locatie van de ketel.

Voor een dubbelwandige rookgasafvoer, met dak/geveldoorvoer en installatiekosten inbegrepen, mag je rekenen op prijzen gaande van 100 tot 200 euro per lopende meter.

De dubbelwandige buis moet op zijn beurt voldoen aan bepaalde normen, en die zijn er met een reden. Bij minderwaardige buizen zou het perfect kunnen voorvallen dat de condens bevriest. Dat kan leiden tot verstopping van de schouw of zelfs een onomkeerbare beschadiging van je ketel.

Hoogrendementsketel of condenserende ketel

Elke condenserende ketel is per definitie een hoogrendementsketel (hr ketel), maar omgekeerd is dat niet zo. Beide types vangen de vrijgekomen warmte uit verbrandingsgassen en waterdamp op.

Het verschil tussen beiden is dat de rookgastemperaturen bij een condensatieketel tot onder het dauwpunt gaan, met condensatie tot gevolg. Hierdoor wordt nog meer warmte energie gerecupereerd en een optimaal energierendement gehaald. Dit gaat gepaard met een groot warmtecomfort.

Mazout of gas?

Alle soorten condensatieketels zijn te verkrijgen op zowel mazout als gas. Hieronder kom je voor beide gevallen te weten waarop je je aandacht moet vestigen als je jouw huidige ketel wil inruilen voor een nieuwe condensatieketel.

condensatieketel kopen

Gascondensatieketel

Als je gasketel versleten en/of meer dan 20 jaar oud is, dan ben je dringend toe aan een nieuwe ketel. Met ingang vanaf het jaar 2015 is het enkel nog toegestaan om een gascondensatieketel te plaatsen.

Hiermee zit je opnieuw voor 20 jaar goed en profiteer je bovendien van een niet te verwaarlozen energiebesparing tot wel 30 %. Je verdient je investering enerzijds in een mum van tijd terug en je verhoogt anderzijds je comfortgevoel.

Verder is de vervanging van je oude gasketel door eentje op gascondensatie de beste keuze die je kan maken. Je installatie, meer bepaald de toestellen en leidingen, kunnen gewoon zonder aanpassingen blijven staan. Zo hoef je alleszins niet nog dieper in de buidel te tasten.

Een gascondensatieketel dien je iedere 2 jaar te onderwerpen aan een onderhoud en kost gemiddeld tussen de 2.000 en 5.200 euro.

Condensatieketel op mazout

Ook in het geval van een mazoutketel dringt vervanging zich op wanneer hij versleten is en/of al langer dan 20 jaar meegaat. De reeds bestaande installatie van je oude cv ketel kan evenmin onaangeroerd blijven bij de plaatsing van de nieuwe ketel.

Een kanttekening is wel dat bij nieuwbouw of ingrijpende renovatiewerken mazoutketels niet langer toegestaan zijn. Alternatieven zijn een condensatieketel op gas, een warmtepomp en een biomassaketel.

In tegenstelling tot een gascondensatieketel, moet er bij een condensatieketel op mazout een jaarlijks onderhoud plaatsvinden. Daarnaast ligt het prijskaartje aanzienlijk hoger, met een som tussen de 4.700 en 7.500 euro.

Voor- en nadelen

Aan een condensatieketel zijn een aantal voordelen verbonden:

  • Voordelig
  • Ecologisch
  • Combineerbaar met andere energiebronnen
  • Compact
  • Lange levensduur
prijs condensatieketel

Condensatieketel: merken

Er bestaan logischerwijs heel wat soorten condensatieketels. De fabrikanten die ongetwijfeld een belletje doen rinkelen zijn onder meer Viessmann, Vaillant, Junkers, Buderus.

Viessmann

De gemiddelde kostprijs voor een condensatieketel van Viessmann varieert tussen 1.800 en 1.950 euro. Ze bieden er zowel op gas als stookolie aan en je haalt er een rendement mee dat de 98 % benadert.

Vaillant

Een condensatieketel van Vaillant valt wat duurder uit met prijzen van 2.400 tot 2.650 euro. Ze zijn eveneens te verkrijgen op gas en stookolie en tikken ook een rendement van 98 % aan.

Junkers

Junkers is, alle fabrikanten binnen beschouwing genomen, zowat de goedkoopste eend in de bijt met bedragen tussen 1.200 en 1.400 euro en verdeelt zoals zijn concurrenten gas- en mazoutketels. Het behaalt een quasi maximaal rendement met z’n toestellen.

Buderus

Met Buderus treffen we opnieuw een iets duurdere verdeler aan. Voor een Buderus condensatieketel tel je tussen 2.250 en 2.500 euro neer. Gas en stookolie behoren evenzeer tot hun gamma en het rendement van hun aangeboden apparaten streeft de perfectie na.

Een cruciaal weetje is evenwel dat het sinds 2022 verboden is om bestaande mazoutketels te laten vervangen en nieuwe stookolieketels te laten plaatsen.

Hoe condenserende ketels vergelijken

We gaven het in de inleiding al te kennen, maar zouden er graag nog een laatste keer de nadruk op leggen: baseer je voor condenserende ketels niet alleen op hun kostprijs in de winkel.

Andere factoren als rendement, afmetingen en gewicht (essentieel in de bepaling of je ‘m al dan niet kan installeren) en de installateur (prijzen durven redelijk uiteenlopen) spelen een minstens even doorslaggevende rol.

Hoe lang gaat een condensatieketel mee?

Zoals je eerder in dit artikel al vernam, kan een condensatieketel makkelijk tot 20 jaar meegaan. Om een maximale levensduur te garanderen, is het van kapitaal belang om je te houden aan de (twee)jaarlijkse onderhoudsperiode.

werking condensatieketel

Condensatieketel kopen: hoe vind ik de beste condensatieketel?

Afsluitend raden we je graag aan om zoveel mogelijk offertes voor condensatieketels aan te vragen bij gespecialiseerde installateurs.

Op die manier kan je de vergelijking maken tussen tal van merken en modellen, alsook tussen de prijzen van erkende installateurs. Zo bespaar je tot wel 30% op de eindfactuur.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type condensatieketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Condensatieketel