Welke verwarmingsinstallaties zijn er?

Van plan om je centrale verwarmingsinstallatie te vervangen? Er is een grote verscheidenheid aan centrale verwarmingsinstallaties.

Het grootste verschil tussen de verschillende cv-installaties, is de energiebron waarop ze werken. Zo zijn er verwarmingsinstallaties op gas, met een waterpomp, met een zonneboiler, op hout of op mazout.

Verwarmingsinstallatie

Optie 1: Verwarmingsinstallatie op gas

Wat is het? Hoe werkt het?

Een verwarmingsinstallatie op gas werkt aan de hand van een gascondensatieketel op gasvormige brandstof. Die ketel recupereert warmte van zijn eigen rookgassen. In die gassen zit waterdamp, die door te condenseren een tweede keer warmte afgeeft.

Waarom wel, waarom niet? 

Uit een verwarmingsinstallatie op gas haal je het meeste. Het rendement is erg hoog, terwijl de kosten aan de lage kant zijn in vergelijking met andere verwarmingsinstallaties. Nadeel is wel dat gas een fossiele brandstof is, wat niet duurzaam is.

Richtprijzen

Prijs gasketel: van 2.100 tot 5.500 euro, inclusief btw en plaatsing.
Prijs volledige cv-installatie: van 7.500 tot 15.000 euro , inclusief btw en plaatsing.

Onderhoud 

Het is verplicht je gasketel tweejaarlijks te onderhouden, als het vermogen meer dan 20 kilowatt bedraagt. Dit is bij de meeste woningen wel het geval. Ook bedrijven hebben deze wettelijke verplichtingen.

Enkel een erkende technicus mag onderhoud van je verwarmingsinstallatie op gas uitvoeren. Hier krijg je een attest voor.

Offertes voor verwarming op gas

Het is verplicht je gasketel te laten onderhouden door een vakman. Vraag via deze knop offerte aan.

Optie 2: Verwarmingsinstallatie met warmtepomp

Wat is het? Hoe werkt het?

Een andere keuze is een nieuwe verwarmingsinstallatie met warmtepomp.  Een warmtepomp haalt warmte uit een omgevingsbron, zoals de bodem, grondwater of de lucht. Zo verwarmt de verwarmingsinstallatie je cv-water.

Waarom wel, waarom niet? 

Het voordeel aan een verwarmingsinstallatie met warmtepomp is dat het erg milieuvriendelijk is.

De nadelen zijn dat een warmtepomp installeren niet goedkoop is. Ook past het niet in elke situatie. Zo moet je woning goed geïsoleerd zijn, lage temperatuur verwarming hebben of over zonnepanelen beschikken. Een voorbeeld van lage temperatuur verwarming is vloerverwarming.

Bij een nieuwbouw die goed geïsoleerd is kan je dus een verwarmingsinstallatie met warmtepomp installeren.

Richtprijzen

Prijs warmtepomp: van 10.000 euro tot 20.000 euro, inclusief btw en plaatsing.

Prijs volledige cv-installatie: van 13.000 tot 25.000 euro, inclusief btw en plaatsing.

Onderhoud 

Het onderhoud van een verwarmingsinstallatie met warmtepomp is niet wettelijk verplicht.

Toch is het ten zeerste aangeraden je warmtepomp te laten nakijken door een technicus. Het is belangrijk om tweejaarlijks het koelcircuit te checken of te controleren of er onderdelen reparaties of vervangingen nodig hebben.

Laat deze controles uitvoeren door een erkend installateur. Die hebben de nodige ervaring om juiste inschattingen te kunnen maken.

Vraag raad aan een vakman

Via onderstaande button kan je makkelijk en vrijblijvend offerte aanvragen voor plaatsing of onderhoud van je warmtepomp.

Optie 3: Verwarmingsinstallatie met zonneboiler

Wat is het? Hoe werkt het?

Een verwarmingsinstallatie met zonneboiler is een duurzame manier om je cv-water te verwarmen. Je kan ook sanitair water verwarmen met een zonneboilercombi. Een zonneboilercombi bestaat uit zonnecollectoren om zonne-energie op te vangen, een voorraadvat en een geïntegreerde cv-brander voor bijverwarming wanneer er weinig zon is.

Waarom wel, waarom niet? 

Vooral voor grote gezinnen is een verwarmingsinstallatie met zonneboiler aan te raden. Dan is deze verwarmingsinstallatie een erg duurzame optie.

Het systeem is, net zoals een warmtepomp, vooral geschikt als je lage temperatuurverwarming gebruikt. Voorbeelden van lage temperatuurverwarming zijn wand- en vloerverwarming.

Richtprijzen 

Prijs zonneboiler: van 4.000 tot 7.000 euro, inclusief btw en plaatsing.

Prijs volledige cv-installatie: van 11.000 tot 15.000 euro, inclusief btw en plaatsing.

Onderhoud

Ook op vlak van onderhoud is een verwarmingsinstallatie met zonneboiler gelijkend met een warmtepomp. Onderhoud is niet verplicht, maar het laten nakijken van je zonneboiler is aangeraden.

Een installateur controleert zaken die belangrijk zijn voor de efficiëntie van het verwarmingssysteem. Voorbeelden zijn de systeemdruk of vorming van kalkaanslag in het voorraadvat.

Onderhoud en plaatsing van je zonneboiler door een technicus

Het is erg slim en aangeraden hier een vakman voor raad te plegen.

Thermostaat verwarming

Optie 4: Verwarmingsinstallatie op hout / pellets

Wat is het? Hoe werkt het?

Een andere optie is gebruik maken van een verwarmingsinstallatie op vaste brandstof, ofwel op hout of pellets. Het werkt hetzelfde als verwarmingsinstallaties die werken op fossiele brandstoffen zoals gas en mazout. Alleen gebruikt dit systeem vaste brandstof om je centrale verwarming te verwarmen.

Waarom wel, waarom niet? 

Een volledige verwarmingsinstallatie op hout/pellets is milieuvriendelijker. Dankzij organische brandstoffen is de installatie erg ecologisch. Ook haalt dit type verwarming met vaste brandstof een hoog rendement.

De aankoop van een centrale verwarming op hout is duurder dan een volledige verwarmingsinstallatie op gas. Daar staat tegenover dat je bespaart op de prijzen van grondstoffen.

De prijs van het hout of de pellets is goedkoper dan de prijzen van mazout of gas. Je hebt wel een opslagruimte nodig.

Richtprijzen 

Prijs biomassaketel: van 10.000 tot 15.000 euro, inclusief btw en plaatsing.
Prijs volledige cv-installatie: van 15.000 tot 23.000 euro, inclusief btw en plaatsing.

Onderhoud 

Je verwarmingsinstallatie op hout laten onderhouden is verplicht. Jaarlijks dien je de installatie te onderhouden. Deze verplichting is ook van tel voor bedrijven. Let erop dat enkel erkende technici dit onderhoud mogen uitvoeren.

Controle of onderhoud van je verwarmingsinstallatie door een vakman

Het is ten zeerste aangeraden beroep te doen op een vakman voor de installatie van je verwarmingsinstallatie op hout. Onderhoud van dit soort installatie mag je niet zelf doen.

Optie 5: Verwarmingsinstallatie op mazout?

Wat is het? Hoe werkt het?

Een verwarmingsinstallatie op mazout is te vergelijken met een verwarmingsinstallatie op gas, alleen werkt het op een vloeibare brandstof. Ook dit soort verwarmingsketels recupereren warmte van de rookgassen om je cv-water en sanitair water voor te verwarmen.

Waarom wel, waarom niet? 

Het grote voordeel aan deze installatie is dat je niet afhankelijk bent van gasprijzen. Mazout is te stockeren in een mazouttank.

Daar staat tegenover dat de prijs van een mazouttank wat hoger ligt. Ook verbruikt een verwarmingsinstallatie op mazout meer.

Richtprijzen 

Prijs mazoutketel: gemiddeld 7.500 euro, inclusief btw en plaatsing.
Prijs volledige cv-installatie: van 11.000 tot 16.000 euro, inclusief btw en plaatsing.

Onderhoud 

Check of je mazoutketel een vermogen heeft van meer dan 20 kilowatt. Onderhoud van dit type verwarming moet dan jaarlijks gebeuren.

Het is wettelijk verplicht je installatie te laten keuren door een erkend installateur, ook voor bedrijven.

Verwarmingsinstallatie op mazout laten installeren/onderhouden

Laat je jaarlijkse controle doen door een geschoolde vakman of laat je nieuwe mazoutketel installeren door een installateur.

Wat kost een verwarmingsinstallatie? (prijsoverzicht 2024)

Wat kosten deze verwarmingsinstallaties nu? De prijzen per verwarmingsinstallatie kunnen sterk verschillen. Ook hanteren installateurs verschillende prijzen. Vraag bij meerdere vakmannen offertes aan voor je een keuze maakt.

Onderstaande tabel geeft een indicatie van prijzen van verwarmingsinstallaties:

Soort installatie Prijs verwarmingsketel Prijs volledige installatie
Verwarming op gas € 2.150 – 5.400 € 7.500 – 15.000
Verwarming op mazout Gemiddeld € 7.500 € 11.000 – 16.000
Verwarming op hout/pellets € 10.000 – 15.000 € 15.000 – 23.000
Verwarming met warmtepomp € 7.500 – 15.000 € 13.000 – 23.000
Verwarming met zonneboiler € 4.000 – 7.000 € 11.000 – 15.000

Premies en subsidies

Voor sommige verwarmingsinstallaties heb je recht op premies & subsidies:

1. Premie warmtepomp door netbeheerder

Installeer je een verwarmingsinstallatie met warmtepomp? Je kan geld besparen met een premie van je netbeheerder. Je kan tot 4.800 euro op het totale factuurbedrag besparen.

Hoeveel kosten je drukt is afhankelijk van het type warmtepomp je plaatst.

2. Premie zonneboiler door netbeheerder

Als je een zonneboiler installeert, kan je tot 40% van je kosten besparen. Dit met een maximum van 2.750 euro per woning.

Het premiebedrag bedraagt 550 euro per vierkante meter, bij een beschermde afnemer is dit 660 euro per vierkante meter.

3. Premie condensatieketel (Mijn VerbouwPremie)

Plaatste je een nieuwe condensatieketel vóór 31 oktober 2023? In dat geval kom je nog in aanmerking voor Mijn VerbouwPremie. Afhankelijk van je inkomen krijg je 20 of 30 procent van je factuur terugbetaald door Wonen Vlaanderen (Vlaamse overheid).

De factuur moet minimaal 2.500 euro bedragen voor je recht hebt op deze premie.

Verlaagd btw-tarief bij woning ouder dan 10 jaar

Is je woning meer dan 10 jaar oud? Profiteer van een verlaagd btw-tarief. 21 procent wordt nog slechts 6 procent. Om van dit voordeel te genieten moet je wel beroep doen op een erkend installateur van verwarmingsinstallaties.

De goedkoopste verwarmingsinstallatie?

Het lijkt voor de hand liggend dat de verwarmingsinstallatie die het minst kost ook het meest voordelig is. Dit is niet altijd zo. Ga niet altijd af op de initiële kostprijs van de verwarmingsinstallaties. Hou bijvoorbeeld ook rekening met stookkosten van de grondstoffen en met de duurzaamheid van de installatie zelf.

Vergelijk verschillende verwarmingsinstallaties:

Energiebron Gas Warmtepomp Zonneboiler
Prijs installatie € 2.100 – 5.500 € 10.000 – 20.000 € 4.000 – 7.000
Energiekosten / stookkosten (30 jaar) € 35.000 – 40.000 € 14.000 – 16.000 € 0
Onderhoud en service (30 jaar) € 4.100 € 5.600 € 1.500
Hoofdverwarming? Ja Ja Nee
Milieuvriendelijk? Nee Ja Ja
Totale kostprijs (30 jaar) € 41.200 – 49.600 € 29.600 – 41.600 € 5.500 – 8.500
Energiebron Hout / pellets Stookolie / mazout
Prijs installatie € 10.000 – 15.000 € 4.000 – 6.000
Energiekosten / stookkosten (30 jaar) € 17.000 – 20.000 € 32.000 – 38.000
Onderhoud en service (30 jaar) € 5.200 € 4.100
Hoofdverwarming? Ja Ja
Milieuvriendelijk? Nee Nee
Totale kostprijs (30 jaar) 32.200 – 40.200 euro 40.100 – 48.100 euro

Tips om de ideale centrale verwarming te kiezen

Het is belangrijk de juiste verwarmingsinstallatie te kiezen. Gebruik deze 3 tips:

Tip 1: Verwarmingsinstallatie voor nieuwbouw vs renovatie

Het is van belang dat je ervoor zorgt dat je jouw woning toekomstbestendig bouwt. Heb je een nieuwbouw is het aangeraden om voor een warmtepomp te kiezen. Dit is niet het goedkoopste systeem, maar wel een duurzame en rendabele installatie.

Ook als je ervoor kiest om een renovatie te doen, is het belangrijk toekomstgericht te denken. Je verwarmingsinstallatie dient lang mee te gaan.

Als je in een dichtbebouwd gebied woont, kan het zijn dat er binnenkort een warmtenet langs je huis loopt. Deze zaken zijn moeilijk te voorspellen. Als je hierop voorbereid wil zijn, is het aangeraden voor lage temperatuurverwarming te kiezen, zoals vloer- of wandverwarming.

Verwarmingsinstallatie systeem

Tip 2: Kies het juiste moment om de verwarmingsketel te vervangen

Traditionele verwarmingsketels doen zo’n 15 jaar dienst. Dit kan verschillen afhankelijk van hoe goed de systemen onderhouden zijn. Naarmate de jaren vorderen wordt het rendement van de verwarmingsinstallatie lager. Na 15 jaar is het aan te raden je verwarmingsinstallatie te vernieuwen.

Je hebt het minste budget nodig voor een condensatieketel. De beste oplossing op vlak van duurzaamheid is kiezen voor een warmtepomp. Er is ook een hybride systeem mogelijk.

Daarnaast is het aangewezen je bestaande installatie in de zomermaanden te vervangen. Installateurs hebben dan meer tijd.

Tip 3: Zoek een betrouwbaar verwarmingsinstallatie bedrijf

Je wil natuurlijk geen problemen ondervinden en een lange tijd gesetteld zijn als je een nieuwe verwarmingsinstallatie plaatst. Daarom is het aangewezen een ervaren installateur te contacteren. De juiste verwarmingsinstallatie bij het juiste bedrijf maakt het verschil.

Zo verzeker je jezelf van een correcte plaatsing en kwaliteit op lange termijn. Bij twijfel: vraag naar referenties en het erkeninngsnummer van de installateur.

Verwarmingsinstallatie offertes aanvragen

Besloten om je bestaande installatie te vervangen door een nieuwe verwarmingsinstallatie? Wat is nu de juiste verwarmingsinstallatie voor jouw situatie? Vul onderstaand formulier in en vraag zo snel, gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan van verschillende vakmannen en vind de beste oplossing.

Zo kan je prijzen van installateurs vergelijken, krijg je een correct zicht op de prijzen en verzeker je jezelf van een correcte installatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Verwarmingsketel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Verwarmingsketel