Prijs gasverwarming: hoeveel kost een complete cv-installatie op gas?

Voor een complete cv-installatie op aardgas bij een gemiddelde woning, ligt de kostprijs tussen de 8.000 en 13.500 euro, exclusief btw.

Om een goed idee te krijgen van de prijs van gasverwarming, hou je best rekening met de kostprijs van de installatie, de gemiddelde prijzen van aardgas en het onderhoud.

Een installatie op gas bestaat uit twee grote onderdelen: de gasketel en de verwarmingselementen (radiatoren). De gasketel zal zorgen voor de omzetting naar warm water en de verwarmingselementen geven die warmte af aan de gewenste ruimte. Hieronder geven we een overzicht van de verschillende kosten.

1. Gasketel plaatsen

De kostprijs van een gasketel wordt bepaald door de complexiteit van de regelingen en het gewenste vermogen. De prijs, inclusief de plaatsing, ligt gemiddeld tussen 1.500 en 4.000 euro.

2. Verwarmingstoestellen op gas

Op het gebied van warmteafgifte voor je gasverwarming kan je kiezen voor vloerverwarming, radiatoren of convectoren. De kostprijs van je gasverwarming zal afhangen van het benodigde vermogen, het aantal ruimtes maar ook je esthetische voorkeuren.

Voor een gemiddelde woning van 150 m² mag je rekenen op 3.500 tot 5.000 euro voor de kost van materiaal. Bij de plaatsing van leidingen kan er nog eens 1.500 tot 3.000 euro bijkomen. Wil je graag weten wat je precies zal betalen? Vraag gerust een offerte op maat.

aardgasverwarming

3. Gasprijs per m³

Welke variabelen bepalen je aardgasfactuur zoal? De aardgasfactuur bestaat uit drie onderdelen:

  • Energieprijs (prijs/kWh): de aardgasprijs kan schommelen afhankelijk van verbruik, jouw woonplaats en de energieleverancier.
  • Heffingen: hierbij hebben we het bijvoorbeeld over de btw, de federale bijdrage en de energiebijdrage. De heffingen staan los van de leverancier van de aardgas.
  • Netwerkkosten: tarieven voor transport en distributie.

Aardgas kan je niet opslaan en aankopen wanneer de prijzen laag komen te staan. Maar je kan wel kiezen voor een vast of variabel tarief voor aardgas. Bij zo’n vast tarief betaal je een vaste prijs voor de aardgas gedurende de volledige looptijd van je contract.

Dit geeft je wat meer zekerheid en zorgt ervoor dat de facturen eenvoudiger vergelijkbaar zijn. Bij een variabel tarief verandert de prijs regelmatig. Dit is omdat het de evolutie van de marktprijzen volgt.

Onderhoud en keuring gasverwarming

Het onderhoud van jouw cv-installatie is verplicht voor zowel particulieren als bedrijven. De centrale stooktoestellen op gas moeten twee keer per jaar een onderhoudsbeurt krijgen.

Hou er rekening mee dat dit uitgevoerd moet worden door een erkend technicus. Zo blijft jouw gasverwarming optimaal functioneren en verleng je de levensduur van de verwarming.

De volgende onderhoudsregels zijn alleen van toepassing op centrale verwarming. Het onderhoud omvat het volgende:

  • Reiniging en controle van de rookgasafvoer.
  • Controle van de verluchting en de aanvoer van verbrandingslucht.
  • Controle van de algemene staat van de gasketel.
  • Controle van de verbrandingswaarden.

Voor een centrale verwarming op aardgas met een vermogen van 20 kilowatt of meer, geldt het volgende:

  • Twee keer per jaar verplicht onderhoud.
  • Onderhoud moet uitgevoerd worden door een erkend technicus gasvormige brandstof.
  • Je ontvangt een reinigingsattest en een verbrandingsattest. Hierop moet de naam, het erkenningsnummer en de handtekening van de erkende technicus vermeld staan.

Heb je een centrale verwarming met een vermogen van minder dan 20 kilowatt? Dan ben je niet verplicht om het een onderhoudsbeurt te geven, maar het wordt wel aangeraden.

De prijs voor een onderhoud kost gemiddeld 100 tot 170 euro, exclusief btw.

gaswandketel

Verwarmen op gas: voordelen

Er bestaan verschillende soorten verwarming zoals bijvoorbeeld elektrische verwarming en verwarming op basis van stookolie of mazout. Wat zijn de voordelen van een gasverwarming?

Heel veel woningen zijn voorzien van een verwarming op gas. Gasverwarming is namelijk een zuinige en relatief goedkope optie. Aardgas is ook eenvoudig te combineren met hernieuwbare energie.

Gas is een fossiele brandstof. Dit wil zeggen dat we het op lange termijn niet meer zullen gebruiken. Toch biedt gas nog tal van voordelen die zeker onze aandacht verdienen.

Eerst en vooral is aardgas relatief goedkoop. De installatiekosten zijn niet hoog en de installatie zelf vraagt ook niet veel onderhoud. Ook is aardgas minder vervuilend als je het vergelijkt met andere fossiele brandstoffen, zoals steenkool. De reden daarvoor is omdat er bij de verbranding minder gassen vrijkomen.

Aardgasketel

Hoe efficiënt is verwarmen op gas?

Uiteraard wil je graag op de meest efficiënte manier jouw woning verwarmen. Hieronder lees je enkele tips die hierbij kunnen helpen:

1. Met een gascondensatieketel

Heb je reeds een gasketel, maar is die al enkele jaren oud of wil je een nieuwe gasketel? Dan kies je best voor een gascondensatieketel. Deze ketel recupereert de warmte in de waterdamp van de verbrandingsgassen.

2. Combineer gasverwarming en groene energie

Zonneboiler

Combineer de gascondensatieketel met een zonneboiler en zonnecollectoren. Zo help je mee aan een groenere toekomst.

Warmtepomp op gas

Er zijn ook warmtepompen op aardgas. Bij deze soort verwarming draait het niet om de compressor op elektriciteit, maar om de gasbrander die de druk in het systeem zal verhogen om de temperatuur te doen stijgen.

Hybride systeem

Dit systeem is de combinatie van een gascondensatieketel en een warmtepomp. Kan de warmtepomp niet voldoen aan de warmtevraag? Dan zal de condensatieketel inspringen.

Dit systeem evalueert zelf de hele tijd beide systemen en schakelt ook over naar de meest efficiënte optie op dat bepaald moment.

Brandstofcel

Dit is een combinatie van een gascondensatieketel en een brandstofcelmodule. Die kan gelijktijdig warmte en elektriciteit opwekken en verbruikt daarbij tot 40 % minder energie ten opzichte van de gewone gascondensatietechniek.

Wanneer de warmte die de brandstofcel produceert niet volstaat, dan zal de geïntegreerde gascondensatieketel inspringen. De brandstofcel is vooral interessant voor een een- of tweegezinswoning.

Interesse in een verwarming? Vraag professioneel advies en vergelijk gratis offertes

Aarzel zeker niet om via onderstaand offerteformulier professioneel advies en offertes te vragen. Op die manier kan je makkelijk prijzen en diensten vergelijken. Ontvang de eerste prijsvoorstellen al binnen enkele dagen na je aanvraag.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Verwarmingsketel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Verwarmingsketel