Massief hout voor de garagepoort

Houten sectionaalpoorten vertrekken altijd vanuit een metalen frame waarop de houten bekleding komt. Zo kan het hout ‘leven’ en kan de sectionaalpoort optimaal blijven werken. Zonder metalen frame zou het krimpen en uitzetten van het hout onder invloed van de luchtvochtigheid tot scheuren kunnen leiden.

Voordelen

Hout zorgt niet alleen voor een sectionaalpoort die er warm en authentiek uit ziet, maar biedt ook andere voordelen:

  • Hout heeft een lange levensduur
  • Je hebt de keuze uit verschillende houtsoorten, stijlen, kleuren, modellen, …
  • Hout is makkelijk te bewerken. Wil je de garagepoort in een andere kleur? Dan kan je die perfect overschilderen.
  • (Hard)hout is van nature een uitstekende isolator. Bij een verwarmde garage blijft extra isolatie langs de binnenkant wel aangewezen. 

Nadelen

Helaas zijn houten sectionaalpoorten gemiddeld de duurste van alle mogelijke materialen. Verder moet je de hout regelmatig onderhouden en is het een zwaar. Wil je een automatische sectionaalpoort in hout? Dan zal je een krachtige motor moeten voorzien. 

Hoeveel kost een houten sectionaalpoort?

De prijzen voor een houten sectionaalpoort variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en de gekozen opties en afwerkingen. Over het algemeen liggen de prijzen tussen de 2.500 en 5.000 euro voor een houten sectionaalpoort. Daarmee zijn ze gemiddeld iets duurder dan sectionale poorten uit pvc of aluminium.

Hoe lang gaat een sectionale poort in hout mee?

Een houten sectionaalpoort heeft een gemiddelde levensduur van 20 tot 25 jaar, afhankelijk van de kwaliteit van het gebruikte hout en de blootstelling aan de natuurelementen. Regelmatig onderhoud kan de levensduur van houten poorten significant verlengen.

moderne sectionaalpoort in hout

Welk hout gebruiken om een sectionale garagepoort te bekleden?

Voor sectionale poorten wordt er over het algemeen hardhout gebruikt. Hardhout is niet alleen sterk en veerkrachtig, maar ook erg duurzaam, onderhoudsvrij en isolerend. Daardoor is het ideaal voor buitenschrijnwerk in het algemeen en garagepoorten in het bijzonder.

Populaire houtsoorten zijn afrormosia, Afrikaans padouk, afzelia, ceder, iroko, ipé, … 

Padouk / Padoek

Padouk of padoek is zeer duurzaam hout dat makkelijk 25 jaar meegaat en daarom duurzaamheidsklasse 1 heeft. Het heeft een typische rode kleur die na verloop van tijd vergrijst, indien ze onbehandeld blijft. Padouk-hardhout komt enkel voor in West-Afrika en groeit niet in bossen maar in afzonderlijke bomen. Daarom ligt de prijs van padouk erg hoog.

Afrormosia

Afrormosia is duurzaam tot zeer duurzaam hout (duurzaamheidsklasse I-II) dat in West- en Midden-Afrika groeit. Het heeft een levendige textuur en goudbruine kleur, die mooi zal vergrijzen indien onbehandeld. Afrormosia gaat gemiddeld 25 jaar of langer mee. Net als padouk is het wel relatief duur.

Afzelia

Net als padouk en afrormosia is Afzelia hout eveneens afkomstig uit Afrika. Het is één van de meest duurzame houtsoorten (duurzaamheidsklasse I) en lichtoker tot bruinrood van kleur. Afzelia gaat ook minstens 25 jaar mee. Qua prijs is mogelijk de goedkoopste van de drie, al zal het verschil klein zijn.

Is thermowood een optie?

Thermowood wordt gemaakt van inheems, minder duurzaam hout dat door middel van een verhittingsproces een hogere duurzaamheidsklasse krijgt. Qua duurzaamheid valt het dan te vergelijken met hardhout. Thermowood is een milieuvriendelijk alternatief voor (geïmporteerd) hardhout, maar het blijft minder sterk dan hardhout. Het is bijvoorbeeld gevoeliger voor krassen.  

Voorbeelden zijn thermo ayous, thermo essen, thermo grenen, …

houten sectionaalpoort met verticale panelen

Onderhoud van sectionale poorten

Hout leeft: het krimpt, zet uit en zal na verloop van tijd vergrijzen. Daarom komt er bij houten garagepoorten altijd onderhoud kijken. In principe zijn er drie mogelijkheden om het hout van je sectionaalpoort in topconditie te houden:

1. Egaal laten vergrijzen

Onder invloed van het zonlicht en vocht vergrijst een houten sectionaalpoort als je deze niet behandelt. Meestal vergrijst de onderkant van de poort sneller dan de bovenkant, waardoor de vergrijzing niet gelijkmatig verloopt.

Om dit te vermijden kan je de poort behandelen met een semi-transparante en dampopen beits. Dit wordt idealiter om het half jaar herhaald, afhankelijk hoe snel de vergrijzing verloopt.

2. Kleur behouden dankzij transparante beits

Wil je de oorspronkelijk kleur van de houtsoort behouden, moet je de poort behandelen met een dampopen, transparante beits met UV-remmer of een voedende kleurolie. Dit moet je om de 3 à 4 jaar herhalen, afhankelijk van de blootstelling aan vocht en zonlicht.

3. Poort schilderen

Houten garagepoorten schilderen in de kleur naar wens is de derde en laatste optie. Grote voordeel is dat je in principe de keuze hebt uit alle mogelijke kleuren. Na 3 à 4 jaar zal de verf beginnen afbladderen en zal je de poort opnieuw moeten verven.

Houten sectionaalpoort in het wit geschilderd
Houten sectionaalpoort in het wit geschilderd

Hout, pvc of aluminium?

Houten garagepoorten bieden een warme en gezellige uitstraling, maar ze zijn duur en zullen (mooi) vergrijzen indien onbehandeld. Kunststof of aluminium hebben enkele belangrijke voordelen:

  • Sectionaalpoorten in pvc of aluminium zijn vaak goedkoper dan hout
  • Ze zijn lichter, waardoor ze een minder krachtige motor vereisen
  • Ze zijn beschikbaar in elke kleur naar keuze, waaronder houtlook 

Prijs opvragen voor een sectionaalpoort uit hout

Wie een nieuwe sectionaalpoort laat plaatsen, raden we aan om één of meerdere installateurs te raadplegen. Zo ben je zeker dat de poort correct wordt geïnstalleerd en goed functioneert.

Bespreek je specifieke situatie met de installateurs en zij werken een offerte op maat uit een houten sectionaalpoort. Vergelijk de voorstellen en vind de beste sectionaalpoort voor jouw huis.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?
3*. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?
4*. Wanneer wenst u het project op te starten?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Garagepoort
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Garagepoort