Hoe werkt een automatische garagepoort?

Een automatische of elektrische garagepoort werkt eigenlijk op dezelfde manier als een manuele garagepoort, met dat fundamentele verschil dat de beweging van de poort wordt aangedreven door een elektrische motor in plaats van je eigen kracht.

Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met meerdere specialisten in jouw regio.

Garagepoortopener

De motor – ook wel de garagepoortopener genoemd – hangt meestal in het midden van de garage aan het plafond. Met een afstandsbediening, een drukknop of via een app wordt de elektrische motor geactiveerd om de garagepoort te openen of te sluiten

Ketting

De poort is verbonden met de motor via een metalen rail met een ketting of riem. De ketting brengt dus de energie van de garagepoortopener over op het poortsysteem.

Veer

De veer van de garagepoort bewaart het evenwicht en de balans, zodat de poort gelijkmatig opent en sluit. Zeker bij een automatische poort is het van cruciaal belang dat de spanning op de veer goed ingesteld. Anders gaat de garagepoort veel te snel of te traag en zal de veer snel slijten.

garagepoortopener

De voordelen van een automatische poort

Er zijn verschillende voordelen van een automatische garagepoort. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

  1. Gemak: een automatische garagepoort is bedienbaar met een afstandsbediening. Dit maakt het makkelijk om in en uit te rijden zonder uit te stappen of een handmatige poort te openen.
  2. Veiligheid: een automatische garagepoort kan worden afgesloten met een afstandsbediening of een code, waardoor het moeilijker is voor ongewenste indringers om toegang te krijgen tot uw garage.
  3. Tijdwinst: geen tijd verspillen met het handmatig openen en sluiten van de poort.

Welke soorten automatische garagepoorten bestaan er?

Er zijn verschillende soorten automatische garagepoorten. Alle automatische garagepoorten kunnen worden aangedreven door verschillende soorten motoren, zoals een kettingaandrijving, een schroefaandrijving of een directe aandrijving. Elk heeft zijn eigen unieke voordelen en nadelen.

Dit zijn de meest bekende soorten automatische poorten:

1. Automatische sectionale poort

Deze garagepoort bestaat uit verschillende secties of lamellen die horizontaal in de garage zijn opgeborgen. Bij het openen van de poort worden lamellen naar boven getrokken en langs het plafond opgeborgen. De automatische sectionaalpoort is een van de meest populaire garagepoorten dankzij zijn gebruiksgemak en design opties.

2. Elektrische rolpoort

Een rolpoort rolt op en af in een cilinder boven de opening van de garage. Dit is een andere populaire keuze vanwege hun compactheid en de besparing van ruimte.

3. Automatische schuifpoort

Een automatische schuifpoort zwaait niet open, maar – verrassing – schuift langs de zijkanten van de garageopening. Ze zijn ideaal voor garages waar er geen ruimte is om het poortblad langs het plafond te hangen.

4. Automatische kantelpoort

Deze poorten hebben een traditioneel ontwerp waarbij de poort verticaal wordt opgehaald en naar beneden komt. Dit type poort is meestal zwaar en vereist meer ruimte dan de andere soorten.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Verstuur je aanvraag en krijg prijsvoorstellen en advies op maat van deskundigen.
arrow Ontvang offertes

Tips om de juiste poort te kiezen

Bij de aankoop van een automatische garagepoort zijn er verschillende keuzes die gemaakt moeten worden. Zo moet je kiezen welke bediening je wilt. Je kan kiezen voor een afstandsbediening, een muurschakelaar of een smartphone-app. Vaak kan je ze ook combineren. 

Een tweede element waar je rekening mee moet houden, zijn de afmetingen van de poort. Deze moeten aangepast zijn aan de grootte van de garageopening. Als het enigszins mogelijk is, kies dan een garagepoort met standaard maten. Dat scheelt veel op de eindfactuur.

Verder moet je goed overwegen uit welk materiaal de garagepoort zal bestaan. De meeste garagepoorten zijn gemaakt van hout, staal, aluminium of kunststof. Elke materiaalsoort heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Een houten garagepoort bijvoorbeeld geeft je woning een rustieke en authentieke uitstraling, maar het is niet de goedkoopste optie. 

Ten slotte zijn er tal van extra opties beschikbaar, zoals knelbeveiliging en ingewerkte verlichting.

automatische garagepoort

En de prijs?

De prijs van een automatische garagepoort hangt af van een aantal factoren, waaronder:

  • Type poort: Sectionaalpoorten, rolpoorten, schuifpoorten of kantelpoorten: elk type poort heeft zijn eigen prijsklasse.
  • Materiaal: Garagepoort prijzen variëren sterk afhankelijk van het materiaal waaruit de poort gemaakt is (hout, staal, aluminium of kunststof).
  • Afmetingen: De grootte van de poort kan ook van invloed zijn op de prijs. Grotere poorten zijn vaak duurder dan kleinere poorten.
  • Extra opties: Hoe meer opties je wenst, hoe duurder de garagepoort zal zijn.
  • Merk: Sommige merken zijn duurder dan andere.
  • Plaatsing: De installatie van de poort kan ook invloed hebben op de prijs, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en de werkuren. 

Vergelijk daarom verschillende offertes voor een automatische garagepoort en controleer ze goed op al deze factoren.

Wat kost een automatische garagepoort plaatsen?

Een gemiddelde prijs voor het plaatsen van een automatische garagepoort ligt rond de € 1.500 tot € 4.000, afhankelijk van de hierboven genoemde factoren.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat dit een richtprijs is en dat de kosten variëren per garagepoort. Het is het beste om offertes op te vragen bij verschillende garagepoort bedrijven voor een nauwkeurige prijsofferte voor jouw specifieke situatie.

Wat kost een bestaande garagepoort automatiseren?

De kosten voor het automatiseren van een bestaande garagepoort zijn lager dan het plaatsen van een volledig nieuwe garagepoort. Gemiddeld kost het automatiseren van een bestaande garagepoort rond de € 1.000 tot € 1.500.

Doe-het-zelf of professionele installateur inschakelen?

Een automatische garagepoort plaatsen is een complexe taak die veel technische vaardigheden vereist. Er zijn elektrische en mechanische componenten die correct geïnstalleerd moeten worden, en als er iets fout gaat, kan dit leiden tot gevaarlijke situaties of beschadiging aan de poort en de garage.

Het is daarom aan te raden om een gekwalificeerde vakman in te schakelen voor de installatie van een automatische garagepoort. Een professionele installateur zal de juiste tools en kennis hebben om de poort veilig en correct te installeren, en kan eventuele problemen snel oplossen. Bovendien zal een vakman vaak garantie geven op zijn werk, zodat je verzekerd bent dat de poort correct zal functioneren.

Je nieuwe garagepoort zelf plaatsen wordt enkel en alleen aanbevolen als je over een grote technische kennis en ervaring in elektriciteit en mechanica beschikt en het juiste gereedschap hebt.

automatische garagepoort installeren

Automatische garagepoort op maat: gratis offertes vergelijken

Over het algemeen is het het beste om een garagepoort installateur in te schakelen voor de installatie van een automatische garagepoort, zodat je zeker bent dat de poort veilig en correct geïnstalleerd is. Onze garagepoort installateurs bieden je advies op maat aan én een gratis prijsofferte.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?
3*. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?
4*. Wanneer wenst u het project op te starten?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Mijn automatische garagepoort opent niet, wat nu?

+
Opent je elektrische garagepoort niet? Controleer voor de zekerheid eerst of er geen stroompanne is. Als de indicatielichtjes niet branden, zit de motor zonder elektriciteit.

Is het geen stroompanne, dan zijn er nog 2 andere oorzaken. Ten eerste kan de veer van de poort gebroken zijn. De garagepoort gaat dan in ‘safety mode’ en kan niet meer geopend worden. Ten tweede kan er een probleem zijn met de metalen rail die de motor met de poort verbindt. In beide gevallen raadpleeg je best een technicus om de poort te herstellen.

Waar kan ik terecht voor de herstelling van mijn automatische garagepoort?

+
In een ideaal scenario kan je terecht bij de oorspronkelijke installateur van de garagepoort. Die kent de installatie het best en in sommige gevallen valt de schade ook nog binnen de garantie.

Is de installateur niet langer actief of is de installateur onbekend, dan ga je best op zoek naar een vakman die ervaring heeft met het repareren van garagepoorten van jouw merk.
Garagepoort
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Garagepoort