Houten garagepoorten in landelijke stijl

In principe kunnen landelijke garagepoorten uit elk type materiaal vervaardigd zijn, maar meestal kiest men voor hout. Hout heeft van nature een authentieke, rustieke uitstraling. Daardoor zijn houten garagepoorten uitermate geschikt om een landelijk karakter – de typische fermette stijl – in de verf te zetten.

Pastoriepoort: de poort in pastorijstijl

Een typisch voorbeeld van een houten, landelijke garagepoort is de pastoriepoort. Dit is een garagepoort met openslaande garagedeuren en is vaak groter dan een normale garagepoort. Het dankt zijn traditioneel en rustiek uiterlijk aan het gebruik van hout of imitatiehout voor de garagedeuren. Daarnaast zijn de verticale lijnen in de panelen ook zeer typisch. Soms worden er ruitjes toegevoegd om het landelijke karakter extra in de verf te zetten.

Dit soort poort kan je ook laten uitrusten met grote metalen hengsels en grendels, die het uiterlijk van een oude boerderijpoort benadrukken. Er wordt vaak gebruik gemaakt van natuurlijke kleuren zoals groen, bruin of zwart.

houten garagepoort in landelijke stijl
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Nadelen?

Bij de keuze voor een landelijke garagepoort in hout moet je wel rekening houden met enkele nadelen:

 • Onderhoud: Hout vergt onderhoud. De garagepoort moet regelmatig een nieuwe laag verf, beits of vernis krijgen, afhankelijk van je eigen voorkeur.
 • Vocht: Hout leeft. Het krimpt of zet uit als het in contact komt met vocht, wat tot scheuren of vervorming kan leiden. Daarom is regelmatig onderhoud zo belangrijk.
 • Prijs: een houten garagepoort is vaak duurder dan een garagepoort uit andere materialen.

Onderhoud landelijke garagepoorten in hout

Hout vereist meer onderhoud in vergelijking met andere materialen. Er zijn vier opties om je houten garagepoort in topconditie te houden:

 1. Laten vergrijzen: Bij een garagepoort uit hardhout of thermisch behandeld hout kan je de poort op een natuurlijke manier laten vergrijzen zonder behandeling.
 2. Gelijkmatige vergrijzing: Onder invloed van vocht en de zon kan de verkleuring van de poort helaas ongelijkmatig verlopen. Door de garagepoort met een semi-transparante en dampopen beits te behandelen bevorder je een egale vergrijzing. Let op, het beitsen moet wel ongeveer elke 6 maanden gebeuren.
 3. Oorspronkelijke kleur behouden: Hou je niet van vergrijst hout, dan moet je de poort met een transparante beits met UV-remmer of een kleurolie behandelen. Dit moet je ongeveer elke 3-4 jaar herhalen.
 4. Landelijke garagepoort schilderen: Als je een volledig nieuwe kleur wilt geven aan je garagepoort, kan je de garagepoort om de 3 à 4 jaar verven met een dekkende verf.
houten garagepoort schilderen

Prijs

Een landelijke garagepoort van standaard formaat kost gemiddeld tussen € 2.000 en € 4.000. De exacte kostprijs van de garagepoort hangt af van:

 • Materiaal: 
 • Afmetingen: standaard afmetingen zijn het goedkoopst. Verder geldt de vuistregel: hoe groter, hoe duurder.
 • Type garagepoort: sectionale poort, kantelpoort of rolpoort?
 • Extra’s zoals automatisatie, inbraakbeveiliging, …

Ga zeker eens langs bij verschillende plaatsers om hun garagepoort offertes te vergelijken. Elke garagepoort installateur heeft namelijk zijn eigen specialisatie, voorwaarden én prijzen. Vergelijken is dus de boodschap!

Vergelijk landelijke garagepoorten
Vergelijk verschillende landelijke garagepoorten en kies de beste voor jou. Vraag hier gratis offertes!
arrow Ontvang offertes

Alternatief: garagepoort in houtlook

Houtlook garagepoorten zien eruit als een gewone houten poort, maar zijn vervaardigd uit andere materialen zoals staal, aluminium of pvc. Ze zijn perfect voor wie zijn woning een traditioneel of landelijk uiterlijk wil geven, zonder het onderhoud en andere nadelen van een garagepoort uit echt hout. 

Door deze garagepoorten te schilderen of coaten ontstaat er een houtlook. Een andere mogelijkheid is gebruik te maken van een print of folie die een houtnerfpatroon imiteert. Een houtlook garagepoort is dus een betaalbaar en duurzaam alternatief voor een houten garagepoort.

landelijke garagepoort

Sectionale poort in landelijke stijl?

Als je een garagepoort wilt plaatsen met een landelijk karakter wilt, kan je uit verschillende soorten garagepoorten kiezen: sectionaalpoorten, kantelpoorten, openslaande garagedeuren, …

Een sectionale garagepoort bestaat uit verschillende panelen die horizontaal zijn opgehangen. Sectionaalpoorten combineer je meestal met een moderne stijl, maar door ze een houten afwerking te geven kan je ze een landelijke uitstraling geven. Groot voordeel van sectionale poorten is dat ze erg weinig ruimte innemen.

Kantelpoorten en vooral openslaande garagedeuren zijn een klassiekere optie die men vaak met landelijke huizen in fermette stijl associeert. Beide types garagepoorten hebben wel een belangrijk nadeel: ze nemen veel meer ruimte in wanneer ze open staan.

Offertes voor een landelijke garagepoort vergelijken

In principe kan elke soort garagepoort een landelijke uitstraling geven – alles hangt af van je persoonlijke voorkeur en de ruimte die beschikbaar is. Daarom raden wij aan om verschillende offertes te vergelijken en de voor- en nadelen af te wegen voordat je een keuze maakt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?
3*. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?
4*. Wanneer wenst u het project op te starten?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Garagepoort
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Garagepoort