Wanneer is het tijd om een oude garagepoort te vervangen?

Een garagepoort wordt vaak veel gebruikt, waardoor het onvermijdelijk is dat er slijtage optreedt. Om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren door een defecte garagepoort, is het belangrijk om de poort op tijd te vervangen. Er zijn een aantal signalen die je in het oog moet houden:

 • Schade: schade kan de werking en de veiligheid van de garagepoort in het gedrang brengen. Als de schade niet meer te repareren valt, is het tijd om de poort te vervangen
 • Werking: als de poort niet meer soepel opent of de motor krijgt het moeilijk, dan zijn er waarschijnlijke één of meerdere onderdelen versleten. In sommige gevallen volstaat het om enkel de onderdelen te vervangen.
 • Stijl: wanneer de poort niet meer bij de stijl van het huis past, kan je er uiteraard voor kiezen om een nieuwe garagepoort te plaatsen.

Gemiddelde levensduur

Een standaard garagepoort gaat makkelijk 20 jaar mee of zelfs langer. De levensduur van de poort wordt bepaald door soort garagepoort, hoe vaak de poort gebruikt wordt en het onderhoud. Regelmatig onderhoud zoals de veren smeren zal de levensduur significant verlengen. 

Verleng de levensduur van je poort met advies op maat
Contacteer vrijblijvend experten uit jouw buurt
arrow Ontvang offertes

Vervangen of herstellen?

Vooraleer je aan vervangen denkt, overweeg je best de mogelijkheid om de garagepoort te herstellen. Soms is het voldoende om een onderdeel te vervangen of herstellen (zie verder). Is de garagepoort versleten of beschadigd, dan zit er niets anders op dan een nieuwe te plaatsen.

Verouderde garagepoort

Tips bij de keuze van een nieuwe garagepoort

1. Kies het juiste type garagepoort

De keuze voor een nieuwe garagepoort begint bij het type poort. Er zijn verschillende soorten garagepoorten: sectionaalpoorten, kantelpoorten, schuifpoorten, rolpoorten, … Hou enerzijds rekening met de stijl van je huis, maar anderzijds ook met je budget.

2. Welk materiaal is ideaal? 

De meest gekozen materialen voor garagepoorten zijn aluminium, hout, metaal (staal) of pvc. Elk materiaal heeft zijn eigen specifieke kenmerken:

 • Houten garagepoorten zijn duurzaam en ideaal voor een landelijke look, maar vereisen ook meer onderhoud.
 • Aluminium poorten zijn licht en duurzaam. Ze gaan tot 25 jaar mee, maar ze zijn niet goedkoop.
 • Metalen garagepoorten zijn het goedkoopst en vergen weinig onderhoud, maar ze zien er vaak erg ruw uit.

3. Vergeet de isolatie niet!

Oude garagepoorten bestaan vaak uit een stalen plaat zonder enige vorm van isolatie. Zeker bij een inpandige garage heeft dit een negatief effect op de temperatuur in de aangrenzende kamers.

Daarom heeft huidige generatie poorten extra geïsoleerde panelen en een verbeterde afdichting rondom de poort, waardoor er weinig of geen koudebruggen zijn. Heb je een verwarmde garage (bijvoorbeeld om in te sporten)? Vraag dan zeker naar bijkomende isolatiemaatregelen.

4. Hoe je kosten kan besparen

Een oude garagepoort vervangen blijft een serieuze investering. De prijs van een nieuwe garagepoort ligt al snel boven de 2.000 euro. Toch zijn er enkele manieren om geld te besparen:

Vergelijk gratis offertes
Vind de beste installateur op maat van jouw budget

5. (Op)meten is weten

Het lijk een evidentie, maar controleer of de gewenste garagepoort in de garage past. Er moet voldoende ruimte zijn boven de garagepoort en aan de zijkanten. Anders kan het zijn dat de poort tegen het plafond schrapt als je hem opent. Daarom is het belangrijk om de garage goed op te meten vooraleer je een nieuwe garagepoort kiest.

glazen sectionaalpoort

Onderdelen van garagepoort vernieuwen

In plaats van de volledige garagepoort te vervangen kan het soms volstaan om één of meedere onderdelen te vernieuwen. We sommen enkele mogelijkheden op:

Slot

Wie de garagepoort extra wil beveiligen, kan ervoor kiezen om het slot van de garagepoort te vervangen. Zeker als de poort een eenvoudig cilinderslot heeft. Kies daarom zeker voor een slot met kerntrekbeveiliging. 

Veren: trekveer en/of torsieveer

De veren houden de garagepoort in balans tijdens het openen en sluiten. Is de veer gesprongen of gebroken, dan zal de poort enorm zwaar aanvoelen of volledig vast zitten.

Zodra de veren slechter presteren, moet je ze eigenlijk zo snel mogelijk laten vervangen. Anders dreig je extra schade te veroorzaken, waardoor je de volledige poort moet vervangen. Er bestaan twee soorten garagepoortveren: trekveren en torsieveren. Vooral de torsieveren staan onder hoge spanning en laat je best door een ervaren monteur vernieuwen.

Veer garagepoort

Afstandsbediening

Een kapotte afstandsbediening is vervelend, maar gelukkig geen reden om een automatische garagepoort te vervangen. Je vraagt best een nieuwe afstandsbediening bij de installateur. Een alternatief is een universele handzender. 

Panelen

Een paneel van een sectionale garagepoort dat beschadigd is, kan in principe vervangen worden. Dit is echter geen eenvoudige klus. Bovendien is het beter om het volledige deurblad te vervangen in plaats van één paneel. De kleur van de panelen vervaagt na verloop van tijd en door een enkel paneel te vernieuwen heb je sowieso met een kleurverschil te maken.

Garagepoort vervangen door raam en/of deur

Gebruik je de garage eigenlijk niet meer voor de wagen? Dan is de poort vervangen door een raam en/of deur een interessant alternatief. Je krijgt meer licht in de ruimte en je kunt de garage omvormen tot een extra leef- of hobbyruimte.

Garagepoort laten vervangen: offertes vergelijken

Wil je een garagepoort aan de beste prijs-kwaliteit? Vul ons formulier in en wij brengen je in contact met verschillende installateurs uit je buurt. Vergelijk hun prijzen en vind de beste oplossing voor jouw garage.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?
3*. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?
4*. Wanneer wenst u het project op te starten?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Hoelang gaat de motor van een garagepoort mee?

De motor van een garagepoort is een van de meest essentiële onderdelen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe lang een motor meegaat voordat hij vervangen moet worden. Gemiddeld gezien gaat de motor van een garagepoort ongeveer 10 jaar mee. Echter, dit hangt af van de kwaliteit van de motor en de hoeveelheid gebruik.

Wat kost een nieuwe garagepoort plaatsen?

Wie zijn oude garagepoort laat vervangen door een nieuwe, moet rekenen op een budget van minstens 2.000 euro (incl. btw en installatie). Om de kosten te drukken kan je ervoor kiezen om de oude poort zelf te demonteren. 

Hoe moet je een garagepoort demonteren?

Een garagepoort kan je perfect zelf demonteren. Het vereist enige voorbereiding en nauwkeurigheid. Volg de volgende stappen:

 1. Heb je een elektrische garagepoort, schakel dan eerst de stroom uit.
 2. Open de garagepoort volledig en plaats wiggen onder de poort om te vermijden dat de poort plots sluit.
 3. Verwijder de veren.
 4. Verwijder het poortblad. Laat de poort zakken en zorg dat alle beugels en moeren losgemaakt worden. Dit doe je best met z’n tweeën. 
 5. Verwijder eventuele bouten die het frame van de poort aan de muur bevestigen. Meestal gaat om meerdere bouten.
 6. Verwijder het frame en de geleiders.

Vergeet niet om alle veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. Draag handschoenen, veiligheidsschoenen en verwijder de poort niet alleen. Ben je niet zeker van je zaak? Dan kan je altijd de installateur vragen om de oude garagepoort te verwijderen.

Garagepoort
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Garagepoort