Wat zijn de standaardafmetingen van een garagepoort?

De standaard afmetingen van een garagepoort zijn 2,5 meter breedte op 2,25 meter hoogte. Voor kleine, grote of lage garages zijn er steeds oplossingen op maat mogelijk. 

Breedte

Een standaard garagepoort is gemiddeld 2,5 meter breed. De meeste auto’s zijn namelijk 1,8 tot 2 meter breed en wilt voldoende ruimte om het portier te openen en te sluiten. Reken op minstens 30 cm afstand aan weerszijden van de wagen.

De breedte van de poort wordt grotendeels bepaald door het aantal wagens dat in de garage tegelijk kan parkeren. De dagmaatbreedte van de standaarmaten lopen van 2250 mm (2,25 meter) tot 5000 mm (5 meter). Dubbele garagepoorten zijn meestal 5 tot 6 meter breed. 

Hoogte

De meeste garagepoorten hebben een hoogte van 2,25 meter. Andere maten voor de hoogte van een standaardpoort gaan van 1900 mm (1,9 meter) tot 2800 mm (2,8 meter). Wens je een nog hogere garagepoort, dan zal je die op maat moeten laten maken. 

afmetingen garagepoort

Hoe meet je een garagepoort op?

Een garagepoort opmeten is niet zo moeilijk. Het enige wat je nodig hebt, is een rolmeter en iets om te noteren. Volg de volgende stappen:

  1. Meet de opening van de garage van muur tot muur. Dit is de breedte van de poort.
  2. Meet de hoogte van de opening – van onderdrempel tot de bovenkant. Dit is de hoogte van de garagepoort.
  3. Meet de afstand tussen de opening van de garage en de zijwanden aan de binnenzijde van de garage. Doe dit aan zowel de linker- als de rechterkant. Je hebt minstens 10 cm aan beide kanten van de garagepoort nodig.
  4. Meet de afstand tussen de bovenkant van de garagepoort en het plafond van de garage. Ook hier moet je minstens 10 cm speling hebben.
  5. Controleer ten slotte de diepte van de garage. Bij een standaard garagepoort heb je minstens 3 meter diepte nodig. Anders zou het poortblad tegen het plafond schrapen.

garagepoort opmeten

Garagepoorten voor kleine garages

Bij een kleine garage is de ruimte extra kostbaar. Daarom is het aangewezen om plaatsbesparende poort te kiezen, zoals een sectionale garagepoort of een rolpoort. Vermijd kantelpoorten, want door de rotatie van het poortblad neemt deze extra veel ruimte in.

Magnumpoorten: dubbele poort voor grote garages

Ben je op zoek naar een poort voor een garage waar twee auto’s naast elkaar geparkeerd kunnen staan? Dan heb je een extra brede poort nodig. Fabrikanten noemen dit soms ook dubbele garagepoorten of magnumpoorten.

De standaardbreedte van een magnumpoort is 5 meter, terwijl de hoogte standaard 2,5 meter is. Wie andere maten wenst, heeft maatwerk nodig en dat betekent natuurlijk een meerkost. 

Garagepoorten voor lage garages

Net als bij kleine garages moet je opletten met de keuze van het soort garagepoort bij zeer lage garages, zeker als je een automatische poort wenst.

Als er minder dan 10 cm ruimte tussen de bovenkant van de poort en het plafond van de garage is, dan is een kantelpoort plaatsen uitgesloten. Meestal kiest men voor een sectionale garagepoort bij lage garages.

Standaard afmetingen of garagepoort op maat kopen?

Standaard afmetingen garagepoorten zijn de meest voorkomende en goedkoopste optie op de markt. Ze zijn vaak snel leverbaar in verschillende stijlen en materialen, perfect voor mensen die snel een nieuwe garagepoort nodig hebben.

Zoek je een garagepoort met specifieke maten of een poort die aan al jouw wensen voldoet, dan kies je beter voor een garagepoort op maat. Het spreekt voor zich dat op maat gemaakte garagepoorten duurder zijn dan standaardpoorten. Stel jezelf dus de vraag wat voor jou het belangrijkst is: budget, esthetiek, …

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?
3*. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?
4*. Wanneer wenst u het project op te starten?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Wat is de dagmaat van een garagepoort?

+
Met de dagmaat – of openingsmaat – van een garagepoort bedoelt men de afmetingen van de opening van de garage. Concreet gaat het om de breedte en hoogte van de opening, de beschikbare ruimte aan de zijkanten en het plafond en eventueel de diepte van de garage.

Op basis van de dagmaat bepaalt de garagepoort installateur de bestelmaat van de garagepoort bepaald. Dit zijn de afmetingen van de garagepoort zelf.  

Hoe hoog is een standaard garagepoort?

+
De standaard garagepoort is gemiddeld tussen 2,12 en 2,25 meter hoog. Rij je met een hoge wagen (bestelwagen, SUV, …), dan is het mogelijk om een hogere poort te plaatsen. Bij een standaardpoort kan je tot maximaal 3 meter hoogte gaan.  

Hoe breed is een sectionaalpoort?

+
Een sectionaalpoort heeft een breedte van 2,5 tot 6 meter. De breedte van een sectionale poort hangt af van het aantal voertuigen dat in de garage moet kunnen parkeren. Voor één voertuig is 2,5 meter voldoende, maar voor 2 voertuigen moet je rekenen op 5 à 6 meter.

Garagepoort
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Garagepoort