Een elektrische garagepoort maakt het openen en sluiten van je garage eenvoudiger dan ooit. Geen gesjouw meer met een zware deur, en geen gehannes met een ketting of een hendel. Een elektrische garagepoort doet het werk voor je, en je kunt hem bedienen met een afstandsbediening, een muis, of zelfs met je stem.

De voordelen van een elektrische poort

Elektrische garagepoorten zijn een handige en gemakkelijke optie voor veel huiseigenaren. In plaats van te moeten uitstappen uit de auto om de poort te openen en dicht te doen, kun je dit gemakkelijk doen met een druk op de knop van een afstandsbediening.

Dit is niet alleen gemakkelijker en sneller, maar het kan ook veiliger zijn, vooral als je in een donkere of slechtverlichte omgeving woont.

motor van een automatische garagepoort

Welke soorten elektrische garagepoorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten elektrische garagepoorten beschikbaar, waaronder rolluikpoorten, sectionaalpoorten en kantelpoorten.

Elektrische rolpoort

Rolluikpoorten bestaan uit één stuk materiaal dat rond een as rolt wanneer het open- of dichtgaat. Ze zijn gemakkelijk te installeren en goedkoop, maar bieden minder ruimte binnen de garage dan andere types.

Automatische sectionaalpoort

Sectionale poorten zijn opgebouwd uit verschillende panelen of secties die verticaal naar boven of naar beneden bewegen wanneer het open- of dichtgaat. Ze bieden meer ruimte binnen de garage dan een kantelpoort, maar zijn duurder en moeilijker te installeren.

Elektrische kantelpoorten

Kantelpoorten zijn de meest traditionele en populaire soorten elektrische garagepoorten. Ze bestaan uit één stuk dat horizontaal over de opening van de garage beweegt wanneer het open- of dichtgaat. Ze bieden de meeste ruimte binnen de garage en zijn gemakkelijk te bedienen, maar kunnen duurder zijn en vereisen meer ruimte voor de beweging van de poort

Hoe werken automatische garagepoorten?

Hoe elektrische garagepoorten werken is vrij eenvoudig. Ze gebruiken een kleine motor om de poort te openen en te sluiten, die wordt aangestuurd door een afstandsbediening of een knop aan de muur van de garage. De motor beweegt de poort langs de rails of het geleidingssysteem dat is geïnstalleerd aan het plafond of aan de muur van de garage.

Sommige elektrische garagepoorten hebben ook sensoren die ervoor zorgen dat de poort stopt en teruggaat als er iets in de weg komt tijdens het openen of sluiten. Dit is een belangrijke veiligheidsfunctie die helpt om ongelukken te voorkomen

Kan je een bestaande garagepoort automatiseren?

Het is perfect mogelijk om een bestaande garagepoort te automatiseren door een elektrische motor te installeren. Laat wel goed controleren of de bestaande poort geschikt is voor automatisering. In sommige gevallen zijn er aanpassingen nodig zijn, zoals het versterken van de structuur of het aanpassen van het geleidingssysteem.

Zijn er veel aanpassingen nodig? Dan moet je jezelf de vraag stellen of het niet beter is om onmiddellijk een nieuwe elektrische poort te kopen. Vraag bij twijfel twee offertes van de garagepoort installateur aan – één voor het automatiseren en één voor het plaatsen van een nieuwe poort.

elektrische garagepoort openen met afstandsbediening

Opties

Er zijn veel kenmerken en opties beschikbaar voor elektrische garagepoorten, afhankelijk van het merk en het type. Sommige poorten hebben bijvoorbeeld een automatische open- en sluitfunctie, waarbij de poort op afstand geopend en gesloten kan worden zonder dat je de afstandsbediening hoeft te gebruiken.

Andere poorten hebben een automatische vergrendelfunctie, waardoor de poort na het sluiten automatisch vergrendeld wordt om ongewenste indringing te voorkomen. Er zijn ook verschillende materialen en kleuren beschikbaar voor elektrische garagepoorten, zodat je de poort kunt kiezen die het beste bij je huis en je persoonlijke stijl past.

Elektrische garagepoort onderhouden en herstellen

Elektrische garagepoorten hebben er baat bij dat je ze regelmatig eens controleert. Dit kan je makkelijk zelf doen:

  • Controleren en vervangen van de batterijen in de afstandsbediening
  • Inspecteren van de bewegende onderdelen om te zien of er schade of slijtage is
  • Testen van de veiligheidssensoren om te zorgen dat ze correct werken.

Dit onderhoud kan helpen om ongelukken te voorkomen en de levensduur van de poort te verlengen. Is er toch schade aan de elektrische garagepoort? Dan laat je de garagepoort best herstellen door een vakman.

Mijn elektrische poort sluit niet meer, wat nu?

Als je elektrische garagepoort niet meer sluit, kan dit verschillende oorzaken hebben. Controleer eerst de volgende punten van de poort:

  1. Liggen er obstakels in de weg? Controleer de omgeving rond de poort en verwijder eventuele obstakels die ervoor zorgen dat de poort niet goed kan sluiten.
  2. Controleer de afstandsbediening. Het kan zijn dat de afstandsbediening niet goed werkt of dat de batterijen leeg zijn.
  3. Elektrische garagepoorten hebben vaak veiligheidssensoren die ervoor zorgen dat de poort stopt en teruggaat als er iets in de weg komt tijdens het sluiten. Als de sensoren niet goed werken, kan de poort niet sluiten.
  4. Check de motor.

Als je de oorzaak van het probleem niet kunt identificeren of als je niet zeker weet hoe je het moet oplossen, is het aan te raden om contact op te nemen met een professionele installateur. Zij kunnen het probleem opsporen en het op een veilige en efficiënte manier oplossen.

onderhoud van een elektrische garagepoort

Wat kost een elektrische garagepoort?

Gemiddeld ligt de prijs van een elektrische garagepoort tussen 2.000 euro en 3.000 euro. Een elektrische garagepoort is daarmee duurder in aanschaf dan een handmatig bedienbare garagepoort, maar je krijgt er wel een hoger wooncomfort voor in de plaats.

Factoren die de prijs van een elektrische garagepoort beïnvloeden

De kosten van een automatische garagepoort zijn wel afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type garagepoort, de afmetingen van de garagepoort, de aandrijving, de montage en de extra opties die je kiest:

Type garagepoort

De prijs van elektrische garagepoorten kan variëren afhankelijk van het type, zoals rolpoorten, sectionale poorten en kantelpoorten. Kantelpoorten zijn meestal de goedkoopste optie. Een sectionale poort met elektrische aandrijving bijvoorbeeld is ongeveer 50 tot 75% duurder dan een gelijkaardige kantelpoort.

Bekleding

De kostprijs van een garagepoort hangt ook af van het materiaal waaruit ze gemaakt zijn, zoals staal, aluminium, hout of pvc. Poorten gemaakt van staal en aluminium zijn over het algemeen duurder dan houten of kunststof poorten.

Afmetingen

Het is vrij logisch, maar hoe groter poort, hoe duurder. Grote elektrische garagepoorten vereisen meer materiaal en arbeid.

Extra opties

Sommige elektrische garagepoorten hebben extra functies, zoals automatisch openen, sluiten en vergrendelen, verlichting, extra veiligheidssensoren, en afstandsbedieningen met extra knoppen. Deze functies kunnen de prijs van de poort verhogen.

Installatiekosten

Ten slotte kunnen de kosten voor de installatie van een elektrische garagepoort de totale prijs beïnvloeden. Het is aan te raden om offertes op te vragen van verschillende installatiebedrijven om de beste prijs te vinden.

Goedkope elektrische garagepoort? Vergelijk gratis offertes

In conclusie zijn elektrische garagepoorten een handige en praktische keuze voor veel huiseigenaren. Ze bieden gemak, veiligheid en zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, materialen en kleuren. Door regelmatig onderhoud en veiligheidsinspecties uit te voeren, kun je ervoor zorgen dat je elektrische garagepoort altijd soepel en betrouwbaar werkt.

Als je op zoek bent naar een nieuwe garagepoort, overweeg dan zeker de opties voor elektrische poorten en wat ze voor jou en je huis kunnen betekenen. Ontvang hier gratis offertes van garagepoort installateurs uit jouw buurt!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?
3*. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?
4*. Wanneer wenst u het project op te starten?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Garagepoort
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Garagepoort