Hoe werkt een rolpoort?

Een rolpoort ziet eruit als een rolluik voor je garage – daarom ook de bijnaam garagerolluik. De poort wordt opgerold en neergehaald door middel van een ketting, een elektromotor of een ander mechanisme, afhankelijk van het type rolpoort.

Op zoek naar een specialist?
Kom gratis in contact met meerdere specialisten.

Verschil met een sectionale poort

Zowel de sectionale poort als de rolpoort zijn uitermate geschikt voor garages waar de ruimte beperkt is, maar ze werken volgens een ander mechanisme.

Een rolpoort bestaat uit kleine, stevige lamellen van zo’n 4 centimeter. Deze lamellen zijn in elkaar gehaakt en vormen zo het poortblad. De garagepoort rolt in één stuk op of neer langs rails aan het plafond die aan de bovenkant van de poort bevestigd zijn.

Een sectionale poort daarentegen bestaat uit verschillende delen of panelen die zijn verbonden met scharnieren. Deze delen bewegen naar boven en naar beneden langs verticale rails, en ze vouwen zich op terwijl ze naar boven bewegen.

rolpoort

Manueel vs elektrisch

Een manuele rolpoort moet met de hand worden geopend en gesloten, wat betekent dat je fysiek kracht moet uitoefenen om de poort te bewegen. Dit kan een nadeel zijn als je slecht te been bent of als de poort zwaar is. Een manuele rolpoort kan echter een goede keuze zijn als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke optie.

Een elektrische rolpoort kan gemakkelijk met een afstandsbediening of een drukknop worden geopend en gesloten. Die elektrische bediening maakt het veel gemakkelijker om de poort te gebruiken. Een elektrische rolpoort kan ook extra beveiliging bieden, zoals een ingebouwde alarmsysteem of een slot dat alleen met een code kan worden geopend.

Uiteindelijk hangt alles af van jouw specifieke situatie en behoeften. Het is raadzaam om verschillende opties te vergelijken en advies te vragen aan een professional voordat je een beslissing maakt.

Kan je een bestaande garagepoort motoriseren?

In de meeste gevallen is het mogelijk om een bestaande rolpoort te motoriseren. Dit kan echter wel afhankelijk zijn van het type rolpoort en de staat waarin deze verkeert. Het is een veel voorkomende upgrade die mensen doen om hun rolpoort makkelijker te openen en te sluiten.

Motor van de poort

Als je een bestaande rolpoort wilt motoriseren, is het belangrijk om een professionele installateur te raadplegen om ervoor te zorgen dat de motor correct en veilig wordt geïnstalleerd. Deze installateur zal ook in staat zijn om je te helpen bij het kiezen van de juiste motor voor jouw rolpoort en om ervoor te zorgen dat de motor goed aansluit op jouw bestaande rolpoort.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul ons offerteformulier in en krijg exacte prijsvoorstellen en aanbevelingen van professionals.
arrow Ontvang offertes

De prijs: wat kost een rolpoort?

Een rolpoort kost gemiddeld zo’n 1500 tot 2500 euro, afhankelijk van het formaat, het type rolpoort (elektrisch of manueel), de gebruikte materialen (pvc, aluminium, hout, …) en de plaats waar de rolpoort wordt geïnstalleerd.

moderne rolpoort - zwart

Waarop letten bij de aankoop van een rolpoort?

Er zijn een aantal belangrijke dingen waarop je moet letten bij de aankoop van een rolpoort, zoals:

  • De grootte en stijl van de poort: Zorg ervoor dat de poort die je koopt past bij de grootte en stijl van jouw huis of bedrijf. Kies dus steeds voor een garagepoort op maat.
  • De mate van beveiliging: Kies een rolpoort die voor jou veilig genoeg is. Dat gaat van een eenvoudige handmatige poort tot automatische inbraakwerende rolpoort met een afstandsbediening en sensoren. Inbraakwerende rolpoorten hebben extra stevige lamellen met een extra tussenlamel, zodat men het garage rolluik niet kan forceren. 
  • Het materiaal: Kies een rolpoort gemaakt van een materiaal dat sterk, duurzaam en gemakkelijk te onderhouden is. Populaire materialen voor rolpoorten zijn aluminium en PVC. Let wel: hoe steviger het type lamellen, hoe duurder.
  • De kostprijs van de garagepoort: Vergelijk verschillende offertes en prijzen voor rolpoorten om ervoor te zorgen dat je de beste waarde krijgt voor je geld.
  • Garantie en onderhoud: Controleer de garantie- en onderhoudsvoorwaarden die beschikbaar zijn voor de poort die je overweegt te kopen. Zo ben je er zeker van dat je de juiste ondersteuning krijgt als er problemen zijn.

Het is ook aan te raden om advies te vragen aan een professional voordat je een beslissing maakt, zodat je zeker weet dat je de juiste rolpoort kiest voor jouw situatie.

Onderhoud van een rolpoort

Over het algemeen vereisen rolpoorten niet veel onderhoud. Afhankelijk van het materiaal waaruit je rolpoort is gemaakt, kunt je het volgende doen om ervoor te zorgen dat je rolpoort in goede staat blijft:

  • Zorg ervoor dat de garagepoort regelmatig wordt gesmeerd met een waterafstotende olie om ervoor te zorgen dat hij soepel blijft werken.
  • Controleer regelmatig op slijtage of beschadigingen en vervang onderdelen zoals nodig is.
  • Maak rolpoorten regelmatig schoon met een milde zeep en een vochtige doek om vuil en stof te verwijderen.

Het is ook belangrijk om de handleiding van je rolpoort te raadplegen voor specifieke tips en om professioneel onderhoud te laten uitvoeren door een ervaren technicus als dit nodig is. Dit kan ervoor zorgen dat je rolpoort veilig en betrouwbaar blijft werken voor een lange tijd

garagerolluik

Aluminium of PVC rolpoort?

Aluminium en PVC zijn beide populaire materialen voor rolpoorten, en elk heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen.

Aluminium rolpoorten zijn sterk en duurzaam, en ze zijn gemakkelijk te onderhouden. Ze zijn ook relatief licht in gewicht, waardoor ze gemakkelijk te openen en te sluiten zijn. Een ander voordeel van aluminium garagepoort is dat ze niet roesten, wat betekent dat ze langer meegaan dan rolpoorten van andere materialen.

PVC rolpoorten zijn op hun buurt zeer betrouwbaar en vragen weinig onderhoud. Ze zijn ook licht, waardoor ze gemakkelijk te openen en te sluiten zijn. Een ander voordeel van PVC rolpoorten is dat ze beschikbaar zijn in een breed scala aan kleuren en stijlen, zodat je de rolpoort kunt kiezen die het beste bij jouw huis of bedrijf past.

Uiteindelijk is de beste keuze voor jou afhankelijk van je specifieke situatie en behoeften.

Een rolpoort op maat voor je garage

Een rolpoort plaatsen is altijd maatwerk. Het is van cruciaal belang dat deze perfect aansluit bij de afmetingen van je garage. Daarnaast is het ook belangrijk dat de rolpoort voldoet aan je wensen met betrekking tot design, materiaalkeuze en automatisering.

Wil je een exacte prijsberekening voor een rolpoort op maat? Vraag dan hier vrijblijvend offertes van garagepoort installateurs voor de ideale rolpoort voor jouw garage.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?
3*. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?
4*. Wanneer wenst u het project op te starten?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Garagepoort
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Garagepoort