Hoeveel wegen asbestgolfplaten per m2?

Naast het vormen van een gezondheidsrisico, brengt het verwijderen van asbestgolfplaten ook een logistieke uitdaging met zich mee vanwege hun aanzienlijke gewicht. Het gewicht van de platen is een belangrijke factor bij het bepalen van de kosten voor verwijdering en afvoer. Een gemiddelde asbestgolfplaat van 1 m² weegt ongeveer 12 kilogram, wat neerkomt op ongeveer 15 kilogram per vierkante meter. Dit aanzienlijke gewicht betekent dat er speciale voorzorgsmaatregelen en apparatuur nodig zijn om de platen veilig te hanteren en te verwijderen zonder dat er vezels vrijkomen die een risico voor de gezondheid kunnen vormen.

Gemiddeld weegt een asbestgolfplaat van 1 m2 ongeveer 12 kilogram, wat overeenkomt met zo’n 15 kg per vierkante meter.

asbest golfplaten

Hoe groot zijn asbest golfplaten: afmeting

Asbest golfplaten komen in verschillende afmetingen voor, maar over het algemeen hebben ze een specifieke set afmetingen die vaak voorkomen. Deze afmetingen bepalen de fysieke eigenschappen van de platen en spelen een rol bij het hanteren, transporteren en verwijderen ervan.

  • De lengte van asbest golfplaten is doorgaans 3 meter, waardoor ze voldoende dekking kunnen bieden op daken en andere oppervlakken. Deze lengte zorgt ervoor dat de platen efficiënt kunnen worden geïnstalleerd en dat er minder naden of overlappingen nodig zijn, wat de kans op lekkages vermindert.
  • De breedte van asbest golfplaten is meestal 1 meter. Deze breedte zorgt voor een goede balans tussen installatiegemak en structurele stabiliteit. Bovendien maakt de breedte het mogelijk om snel een groot oppervlak te bedekken, waardoor het installatieproces efficiënter wordt.
  • Wat betreft de dikte van de platen, varieert dit meestal rond de 6 mm. Deze dikte biedt de nodige sterkte en duurzaamheid om de weersomstandigheden te weerstaan en de structurele integriteit van het dak te behouden.
  • Een ander belangrijk aspect van asbest golfplaten is de golfhoogte, die typisch varieert tussen 36 en 57 mm. Deze golfhoogte zorgt voor de kenmerkende vorm van de platen en speelt een rol in de waterafvoer en het voorkomen van ophoping van vuil of bladeren.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in en kom in contact met erkende asbestdeskundigen uit jouw regio.
arrow Ontvang offertes

Speelt gewicht een rol bij het verwijderen van asbestplaten?

Het gewicht van de platen kan verschillende consequenties hebben voor het verwijderingsproces.

Een van de belangrijkste overwegingen bij het verwijderen van asbestplaten is het risico dat ze breken onder hun eigen gewicht, vooral als ze niet hechtgebonden zijn. In dergelijke gevallen is het essentieel om een professional in te schakelen die over de juiste expertise en uitrusting beschikt om de verwijdering veilig uit te voeren.

Bovendien is het belangrijk om te weten dat het vochtig maken van asbestplaten tijdens het verwijderingsproces het gewicht kan verhogen. Dit wordt gedaan om de verspreiding van asbestvezels te minimaliseren en de blootstelling aan gevaarlijke vezels te verminderen.

Het begrijpen van de rol van gewicht bij het verwijderen van asbestplaten is essentieel voor een veilige en effectieve verwijdering. 

asbest golfplaten op dak

Extra info nodig? Vraag advies en ontvang tegelijk vrijblijvende offertes op maat

Ontvang deskundig advies en vrijblijvende offertes op maat voor een probleemloze verwijdering van asbest golfplaten. Bespaar tijd en moeite door extra informatie en professioneel advies in te winnen. Maak gebruik van de expertise van specialisten om ervoor te zorgen dat jouw asbestverwijderingsproject veilig en efficiënt wordt uitgevoerd.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen