Zonnepanelen

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

De beste zonnepanelen : Alles wat u moet weten

Energiezuinig wonen is in onze huidige samenleving gewoonweg een pure noodzaak. De mogelijkheden zijn gelukkig uiteenlopend. Het opwekken van groene, duurzame energie via zonnepanelen is een belangrijke stap. Ook in 2021 is bewezen dat het plaatsen van zonnepanelen de moeite loont. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.

De voordelen van zonnepanelen


Zonnepanelen nog nooit zo goedkoop

Zonnepanelen zijn hot! Maar waarom? Dat energie tegen 2030 dubbel zo duur zal zijn is alvast een reden... maar niet de enige. Zonnepanelen waren namelijk nog nooit zo goedkoop. Sinds 2017 is de prijs van zonnepanelen met zo'n 30% gedaald en tot 60% in vergelijking met 10 jaar geleden. Een installatie die in het verbruik van een gemiddeld gezin voorziet betaalt u nu gemiddeld €6.400. Een buitenkansje, toch?

Rendement zonnepanelen beter dan spaarrekening
Belgen zijn goed in sparen. Bij een gemiddeld rendement van zonnepanelen staat de opbrengst echter gelijk aan een spaarrente van zo'n 6%. Een onmogelijke zaak als u weet dat de huidige spaarrentes onder 1% liggen. U leest het dus goed, zonnepanelen plaatsen is een slimme investering.

1 op 9 Vlamingen heeft al zonnepanelen

Dat 1 op de 9 woningen in Vlaanderen al zonnepanelen op zijn dak heeft, is dus niet verwonderlijk. Met zo'n 16.863 nieuwe installaties in 2017 (wat neerkomt op een totaal van 323.375 installaties) levert Vlaanderen zo'n 2.339 megawatt aan zonne-energie op... en hier mogen we best fier op zijn.

Rendement zonnepanelen: Wat brengt het u op?

Soorten zonnepanelen

Over het algemeen presteren monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen het best. Met monokristallijne zonnepanelen kan u namelijk rekenen op een rendement van 15%. Polykristallijn zonnepanelen volgen op de voet met een rendement dat ongeveer 4% lager ligt.

Tenslotte sluiten amorfe zonnepanelen de rij met een rendement van 5%. Deze zijn echter een stuk goedkoper in aanschafprijs. 

Oppervlakte

Kunt u uw zonnepanelen niet naar het zuiden richten, dan kan de oppervlak van het dak ervoor zorgen dat u nog genoeg stroom genereert om uw jaarlijks verbruik te dekken. Hoe meer zonnepanelen u plaatst, hoe hoger uw rendement uiteraard zal zijn.

Oriëntatie

Zonnepanelen gericht naar het zuiden leveren het beste rendement. Plaats u uw zonnepanelen naar het zuidwesten, dan moet u al rekenen op een rendementsvermindering van zo'n 5%. Zonnepanelen gericht naar het noorden leveren gewoonlijk een rendement van 85%. Hoe uw zonnepanelen dus ook georienteerd zijn, de rendabiliteit blijft. Maar afhankelijk van de oriëntatie kan de terugverdientijd wel iets langer zijn.

Hellingsgraad

Om een optimaal rendement te kunnen garanderen dienen zonnepanelen naar het zuiden gericht te worden op een hellingshoek van 36°. Hoewel dit op een plat dak eenvoudig in te stellen is, kan dit bezwarend zijn bij hellende daken. Gelukkig hebben de meeste schuine daken een hellingshoek van 35°. Zo ziet u maar.... aan alles is gedacht.

Hou er wel rekening mee dat het rendement van zonnepanelen met 10% kan dalen bij schuine daken waarvan de hellingshoek zich niet tussen de 30° en 40° bevindt.

Ligging

Zonnepanelen moeten zoveel mogelijk licht kunnen opnemen. Plaats zonnepanelen zodoende niet in de schaduw van objecten zoals lantaarnpalen of bomen. Hoewel dit enkel een tragere terugverdientijd heeft als gevolg, vermijdt u dit liever


Zonnepanelen prijs: Dit is wat u betaalt in 2021

Zonnepanelen zijn vandaag de dag voor ieder gezin toegankelijk geworden. Premies worden niet meer toegekend. Dit is dan ook de reden waarom de prijs in de laatste jaren drastisch gedaald is. Hieronder geven we u een overzicht van de richtprijzen per zonnepaneel. Deze berekening werd gemaakt op basis van een gemiddeld jaarverbruik.

Aantal zonnepanelen Gemiddelde jaarverbruik Vereiste wattpiek Richtprijs zonnepanelen
12 8.000 3.500 Wp € 6.100
16 10.000 4.700 Wp € 8.800
21 12.000 6.200 Wp € 10.900

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

1. Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen (of fotovoltaïsche panelen) bestaan uit lichtgevoelige cellen. Wanneer de cellen licht opvatten wordt een gelijkstroomspanning opgewekt die vervolgens door een omvormer omgezet wordt naar wisselstroom. Deze wisselstroom gaat door naar de meterkast die de opgewekte stroom doorgeeft voor eigen verbruik.

2. Heb ik nog recht op groenestroomcertificaten?

Nee, wie vandaag zonnepanelen plaatst krijgt geen groenestroomcertificaten meer. Dit is het gevolg van de verminderde kostprijs. Groenestroomcertificaten bestaan enkel nog voor grote installaties en voor elke installatie die plaatsvond voor 2013.

3. Heb ik een bouwvergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen?

De algemene regelt zegt dat er geen bouwvergunning nodig is voor het plaatsen van zonnepanelen. Hiervoor moet echter aan bepaalde voorwaarden voldoen worden:

- Zijn de zonnepanelen geïntegreerd in het dak?
- Liggen de zonnepanelen in dezelfde helling als het dak?
- Bij een hellend dak: Liggen de zonnepanelen slechts enkele centimeters boven het dak?
- Bij een plat dak: Liggen de zonnepanelen niet hoger dan 1 centimeter boven de dakrand?

4. Zonnepanelen en het prosumententarief: wat is dit?

Sinds 2015 betaalden eigenaars van zonnepanelen, met een vermogen onder de 10 kW met terugdraaiende teller, een prosumententarief . Opgewekte stroom die niet onmiddellijk verbruikt wordt, wordt namelijk terug geleverd op het elektriciteitsnet. De netbeheerder Fluvius rekent daarom aan elke prosument kosten aan voor hun werkelijke afname van het elektriciteitsdistributienet.

In januari 2021 schrapte het Grondwettelijk Hof het principe van de terugdraaiende teller en het daarbij aansluitende prosumententarief. De Vlaamse Regering heeft ondertussen een compensatieregeling uitgewerkt in de vorm van een retroactieve investeringspremie. Eigenaars van zonnepanelen die hun installatie plaatsten voor 31 december 2020 komen in aanmerking voor deze premie. Van 20 juli 2021 tot en met 19 januari 2022 kunnen zij deze premie aanvragen bij netbeheerder Fluvius. Het premiebedrag zal variëren naargelang het installatiejaar en andere factoren. Op die manier hoopt de Vlaamse Regering het beloofde rendement van 5 % door de investering in zonnepanelen enigszins te kunnen compenseren.

5. Moet ik mijn zonnepanelen onderhouden?

Zonnepanelen vangen regelmatig wat stof en veuiligheid op. Vallende bladeren, mos, enz. kunnen de zonnepanelen tot wel 25% slechter doen presteren.Het reinigen van zonnepanelen is dus ten sterkste aangeraden. Maak u echter geen zorgen, met een kostprijs tussen €100 en €150 bent u weer voor een jaartje gerust.

6. Hoe vind ik een betrouwbare zonnepanelenleverancier?

De juiste zonnepanelen-installateur kiezen is een belangrijke stap bij uw aankoop. Deze stap mag u dus niet licht opvatten. Bobex helpt u hierin verder. Vul ons formulier inen wij brengen jou in contact met de beste zonnepanelen-installateurs in jouw regio. Zij maken voor jou, gratis en vrijblijvend, een aantrekkelijke prijsofferte op. Heeft u nog steeds moeilijkheden bij het nemen van een keuze? Dan geven we graag deze 5 aandachtspunten mee die u zeker niet uit het oog mag verliezen.