Zonnepanelen

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

De beste zonnepanelen : Alles wat u moet weten

Energiezuinig wonen is in onze huidige samenleving gewoonweg een pure noodzaak. De mogelijkheden zijn gelukkig uiteenlopend. Het opwekken van groene energie via zonnepanelen is een belangrijke stap. Ook in 2019 is bewezen dat het plaatsen van zonnepanelen de moeite loont. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.

Nog nooit zo goedkoop
De prijs van zonnepanelen is de laatste 10 jaar met maar liefst 60% gedaald

Lage energiefactuur
Een doorsnee installatie levert om en bij de 500 euro per jaar.

Energie-onafhankelijk
Wie zijn eigen energie opwekt, denkt aan de toekomst.
Snel naar: Voordelen zonnepanelen | Rendement zonnepanelen | Prijs zonnepanelen | FAQ


De voordelen van zonnepanelen


Zonnepanelen: Dé 3 voordelen op een rijtje


Zonnepanelen nog nooit zo goedkoop

Zonnepanelen zijn hot! Maar waarom? Dat energie tegen 2030 dubbel zo duur zal zijn is alvast een reden... maar niet de enige. Zonnepanelen waren namelijk nog nooit zo goedkoop. Sinds 2017 is de prijs van zonnepanelen met zo'n 30% gedaald en tot 60% in vergelijking met 10 jaar geleden. Een installatie die in het verbruik van een gemiddeld gezin voorziet betaalt u nu gemiddeld €6.400. Een buitenkansje, toch?

Rendement zonnepanelen beter dan spaarrekening
Belgen zijn goed in sparen. Bij een gemiddeld rendement van zonnepanelen staat de opbrengst echter gelijk aan een spaarrente van zo'n 6%. Een onmogelijke zaak als u weet dat de huidige spaarrentes onder 1% liggen. U leest het dus goed, zonnepanelen plaatsen is een slimme investering.

1 op 9 Vlamingen heeft al zonnepanelen
Dat 1 op de 9 woningen in Vlaanderen al zonnepanelen op zijn dak heeft, is dus niet verwonderlijk. Met zo'n 16.863 nieuwe installaties in 2017 (wat neerkomt op een totaal van 323.375 installaties) levert Vlaanderen zo'n 2.339 megawatt aan zonne-energie op... en hier mogen we best fier op zijn.

Rendement zonnepanelen: Wat brengt het u op?

Zonnepanelen: Welke soorten zijn passend voor uw situatie

Over het algemeen presteren monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen het best. Met monokristallijne zonnepanelen kan u namelijk rekenen op een rendement van 15%. Polykristallijn zonnepanelen volgen op de voet met een rendement dat ongeveer 4% lager ligt.

Tenslotte sluiten amorfe zonnepanelen de rij met een rendement van 5%. Deze zijn echter een stuk goedkoper in aanschafprijs. 

Zonnepanelen: Welke oppervlakte is beschikbaar op mijn dak?

Kunt u uw zonnepanelen niet naar het zuiden richten, dan kan de oppervlak van het dak ervoor zorgen dat u nog genoeg stroom genereert om uw jaarlijks verbruik te dekken. Hoe meer zonnepanelen u plaatst, hoe hoger uw rendement uiteraard zal zijn.

Zonnepanelen: Welke oriëntatie kies ik het best?

Zonnepanelen gericht naar het zuiden leveren het beste rendement. Plaats u uw zonnepanelen naar het zuidwesten, dan moet u al rekenen op een rendementsvermindering van zo'n 5%. Zonnepanelen gericht naar het noorden leveren gewoonlijk een rendement van 85%. Hoe uw zonnepanelen dus ook georienteerd zijn, de rendabiliteit blijft. Maar afhankelijk van de oriëntatie kan de terugverdientijd wel iets langer zijn.

Zonnepanelen: Wat is de ideale hellingsgraad?

Om een optimaal rendement te kunnen garanderen dienen zonnepanelen naar het zuiden gericht te worden op een hellingshoek van 36°. Hoewel dit op een plat dak eenvoudig in te stellen is, kan dit bezwarend zijn bij hellende daken. Gelukkig hebben de meeste schuine daken een hellingshoek van 35°. Zo ziet u maar.... aan alles is gedacht.

Hou er wel rekening mee dat het rendement van zonnepanelen met 10% kan dalen bij schuine daken waarvan de hellingshoek zich niet tussen de 30° en 40° bevindt.

Zonnepanelen: Bepaal een ligging buiten de schaduw van objecten

Zonnepanelen moeten zoveel mogelijk licht kunnen opnemen. Plaats zonnepanelen zodoende niet in de schaduw van objecten zoals lantaarnpalen of bomen. Hoewel dit enkel een tragere terugverdientijd heeft als gevolg, vermijdt u dit liever


Zonnepanelen prijs: Dit is wat u betaalt in 2019

Zonnepanelen zijn vandaag de dag voor ieder gezin toegankelijk geworden. Premies worden niet meer toegekend. Dit is dan ook de reden waarom de prijs in de laatste jaren drastisch gedaald is. Hieronder geven we u een overzicht van de richtprijzen per zonnepaneel. Deze berekening werd gemaakt op basis van een gemiddeld jaarverbruik.

Aantal zonnepanelen Gemiddelde jaarverbruik Vereiste wattpiek Richtprijs zonnepanelen
12 8.000 3.500 Wp € 6.100
16 10.000 4.700 Wp € 8.800
21 12.000 6.200 Wp € 10.900
Zonnepanelen: Bereken jouw winst met onze zonnepanelen calculator


VRAAG GRATIS OFFERTES AAN

Zonnepanelen: Vraag vrijblijvend en gratis offertes aan

Wil je advies over zonnepanelen voor jouw persoonlijke situatie? Wij brengen jou in contact met de beste zonnepanelen-installateurs in jouw regio.

Vergelijk gratis en vrijblijvend hun offertes en bespaar tot 30%

Vergelijk en bespaar!

Zonnepanelen: Getuigenis van een tevreden gebruiker


Vorig jaar liet ik nieuwe zonnepanelen plaatsen op mijn dak. Vandaag kan ik al bevestigen dat de investering zeker de moeite waard was.

Mijn dak steekt een beetje boven dat van de buren uit. Dit heeft ervoor gezorgd dat de 16 panelen die ik geplaatst heb al 70% van de stroom die ik verbruik.  

Karin Verdonck uit Dendermonde


Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Zonnepanelen (of fotovoltaïsche panelen) bestaan uit lichtgevoelige cellen. Wanneer de cellen licht opvatten wordt een gelijkstroomspanning opgewekt die vervolgens door een omvormer omgezet wordt naar wisselstroom. Deze wisselstroom gaat door naar de meterkast die de opgewekte stroom doorgeeft voor eigen verbruik.

Nee, wie vandaag zonnepanelen plaatst krijgt geen groenestroomcertificaten meer. Dit is het gevolg van de verminderde kostprijs. Groenestroomcertificaten bestaan enkel nog voor grote installaties en voor elke installatie die plaatsvond voor 2013.
De algemene regelt zegt dat er geen bouwvergunning nodig is voor het plaatsen van zonnepanelen. Hiervoor moet echter aan bepaalde voorwaarden voldoen worden:

- Zijn de zonnepanelen geïntegreerd in het dak?
- Liggen de zonnepanelen in dezelfde helling als het dak?
- Bij een hellend dak: Liggen de zonnepanelen slechts enkele centimeters boven het dak?
- Bij een plat dak: Liggen de zonnepanelen niet hoger dan 1 centimeter boven de dakrand?
Sinds 2015 betalen eigenaars van zonnepanelen, met een vermogen onder de 10 kW met terugdraaiende teller, een prosumententarief . Opgewekte stroom die niet onmiddellijk verbruikt wordt, wordt namelijk terug geleverd op het elektriciteitsnet. De regionale netbeheerder rekent daarom aan elke prosument kosten aan voor hun werkelijke afname van het elektriciteitsdistributienet.

Het bedrag van dit tarief ligt echter niet vast en hangt van de regio.
Zonnepanelen vangen regelmatig wat stof en veuiligheid op. Vallende bladeren, mos, enz. kunnen de zonnepanelen tot wel 25% slechter doen presteren. Het reinigen van zonnepanelen is dus ten sterkste aangeraden. Maak u echter geen zorgen, met een kostprijs tussen €100 en €150 bent u weer voor een jaartje gerust.
De juiste zonnepanelen-installateur kiezen is een belangrijke stap bij uw aankoop. Deze stap mag u dus niet licht opvatten. Bobex helpt u hierin verder. Vul ons formulier in en wij brengen jou in contact met de beste zonnepanelen-installateurs in jouw regio. Zij maken voor jou, gratis en vrijblijvend, een aantrekkelijke prijsofferte op. Heeft u nog steeds moeilijkheden bij het nemen van een keuze? Dan geven we graag deze 5 aandachtspunten mee die u zeker niet uit het oog mag verliezen.