Waarom je zonnepanelen schoonmaken?

Je zonnepanelen schoonmaken zal je jezelf achteraf in geen geval beklagen. Propere zonnepanelen leveren namelijk een aantal voordelen op waar je enkel maar wel bij kan varen.

Beter rendement

Zonnepanelen reinigen brengt in de eerste plaats een beter en optimaal rendement met zich mee. Als je niet op tijd en stond tot de reiniging van je zonnepanelen overgaat, werkt dit ontegensprekelijk een rendementsverlies in de hand.

Langere levensduur

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen wordt geraamd op zo’n 35 à 40 jaar. Wil je de jouwe van diezelfde levensduur verzekeren of zelfs nog van een langere levensduur, zorg er dan zeker voor dat je je zonnepanelen elk jaar eenmalig laat reinigen.

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio!

Kosten om zonnepanelen te laten kuisen

Op gemiddelde basis schommelt de prijs voor zonnepanelen schoonmaken tussen 100 en 150 euro. Merk op dat er geen vaste prijs bestaat voor zonnepanelen reinigen, simpelweg omdat niet iedereen in het bezit is van hetzelfde aantal zonnepanelen.

De bereikbaarheid van de zonnepanelen heeft ook een invloed op het prijskaartje. Als je voor de reiniging een hoogtewerker nodig hebt, spreekt het voor zich dat dat het kostenplaatje in de hoogte zal stuwen. Een aantal vakmannen hanteert een vast prijstarief dat afgestemd is op het aantal panelen of het type woning. In onderstaande tabel verwerf je een concreet beeld over die tarieven.

Wat is de kostprijs voor het laten reinigen van zonnepanelen in 2023?

De volgende tabel geeft je al een idee van prijs om je zonnepanelen te laten reinigen door gespecialiseerde vaklui naargelang het aantal panelen op je dak of een andere constructie.

Aantal panelen Prijstarief
10 panelen 75-80 euro
15 panelen 85-90 euro
20 panelen 100-115 euro

Ook volgens het type woning durven de prijzen variëren, zoals je kan zien in onderstaande tabel.

Type woningPrijstarief
1 verdieping40 euro + 1 tot 2 euro per paneel
2 verdiepingen50 euro + 1 tot 2 euro per paneel

Zelf zonnepanelen wassen of laten reinigen?

Het wijst zichzelf uit dat zelf zonnepanelen kuisen voordeliger is dan ze laten reinigen. De enige actie die je moet ondernemen is investeren in schoonmaakmateriaal. Een schoonmaakset met alles erop en eraan voor zonnepanelen reinigen koop je al aan voor nog geen 100 euro.

Wees jezelf er evenwel van bewust dat zonnepanelen reinigen de nodige vaardigheid vergt. Als je totaal geen weet hebt waar je mee bezig bent, is de kans groot dat je schade berokkent aan de zonnepanelen doordat je geen gebruik maakt van de juiste producten, materialen en technieken.

Bovendien kan het op een erg gevaarlijke klus uitdraaien als de zonnepanelen niet op een bereikbare plaats liggen. In die gevallen is het beter om de eer aan jezelf te laten en de helpende hand van gespecialiseerde firma’s in het leven te roepen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Zonnepanelen zelf reinigen

Met zonnepanelen zelf reinigen gaan logischerwijs zowel voor- als nadelen gepaard. We zetten alle voor- en nadelen van zelf zonnepanelen kuisen hieronder op een rijtje voor jou.

+ Je betaalt geen kosten aan arbeiders

– Het is noodzakelijk om te investeren in schoonmaakmateriaal

– Zonder voorkennis is er een grote kans dat je schade toebrengt aan de zonnepanelen

– Je kan de zonnepanelen niet schoonmaken op moeilijk bereikbare plaatsen

– Je loopt het risico om tijdens de kuiswerken van het dak te vallen

Hoe zonnepanelen reinigen: stappenplan

Als je na het doornemen van de voor- en nadelen gesterkt bent in de gedachte dat je de reiniging van je zonnepanelen op eigen houtje tot een goed einde kan brengen, geven we je graag onderstaand stappenplan mee.

Stap 1: Voorbereiding

De eerste stap bestaat uit de voorbereidingswerken. Die houden in dat je de zonnepanelen dient uit te schakelen en de aanwezige vervuiling in de vorm van bladeren, takken en dergelijke dient te verwijderen.

Stap 2: Reiniging

Aansluitend kan je overgaan tot zonnepanelen reinigen. Hiervoor hanteer je best een zachte borstel die geen krassen maakt, die je bevestigt aan een telescoopsteel. Schuurmiddelen zijn volledig uit den boze. Nadien monteer je een compatibele slang aan tuinslang en zachte borstel. Haal geen hogedruk plantenspuit of een soortgelijk toestel boven, aangezien dit enkel maar schade kan veroorzaken. Het kuisen zelf gebeurt met een speciaal reinigingsmiddel.

Bij voorkeur reinig je de panelen met osmosewater, een vorm van puur water dat geen stoffen als kalk, nikkel, zout en dergelijke bevat. Osmosewater laat verder geen strepen achter en garandeert je dus letterlijk een vlekkeloos resultaat. Agressieve schoonmaakproducten, allesreiniger en regenwater zijn ten zeerste af te raden.

Stap 3: Borstelen

Eens het kuisen achter de rug is, breekt de derde en laatste stap aan: zonnepanelen borstelen. Neem je toevlucht tot een speciale krasvrije en zachte borstel om je zonnepanelen te ontdoen van het laagje vuil dat achtergebleven is.

Telescopische steel

Een uitschuifbare telescoopsteel of telescopische wisser is zeer handig om zonnepanelen op een (hoog) dak te reinigen. Door zonnepanelen telescopisch te reinigen hoef je dus niet per se op het dak te klimmen, wat het reinigen veel veiliger maakt.

We benadrukken nogmaals dat je zeker geen spons of regenwater mag gebruiken, maar dus wel een krasvrije borstel en osmosewater. Dit soort water geeft het beste resultaat. 

Telescoopsteel zonnepanelen reinigen

Schade?

Je hebt er enkel en alleen maar baat bij dat je elk risico op schade in de mate van het mogelijke afwendt. Als je het echt niet vertrouwt om je zonnepanelen zelf te reinigen, kan je steeds zelfreinigende zonnepanelen aanschaffen of de taak gewoon uitbesteden aan professionals met de nodige ervaring en vakmanschap. Zelfreinigende zonnepanelen maken, zoals het letterlijk zegt, zichzelf schoon.

Zonnepanelen laten schoonmaken

Schoonmaakbedrijven van zonnepanelen inschakelen voor je zonnepanelen heeft zowel voor- als nadelen: 

– Er zullen arbeidskosten in rekening gebracht worden

+ Je kan op je beide oren slapen dat de reiniging op een correcte manier uitgevoerd zal worden

+ Je hoeft niet te investeren in schoonmaakmateriaal

+ Het risico op beschadiging van de zonnepanelen wordt tot een minimum beperkt en de zonnepanelen zullen vooraf ook gecontroleerd worden op eventuele beschadigingen of defecten die reeds aanwezig zijn

+ Je loopt geen risico om van het dak te vallen aangezien je het niet zelf moet betreden

Hoe vaak moet je zonnepanelen reinigen?

In seizoenen als de herfst en de winter moeten zonnepanelen niet echt onderworpen worden aan een reiniging. In deze periodes van het jaar valt er doorgaans veel regen, waardoor vuil automatisch weggespoeld zal worden. Wel moet je vermijden dat vallende bladeren op de zonnepanelen blijven liggen. Omdat ze door opstapeling het zonlicht zouden kunnen dwarsbomen.

In de winter heb je de meeste kans dat je zonnepanelen bedolven geraken onder een laag sneeuw. Met de telescoopsteel verwijder je de sneeuw en laat je toe dat het zonlicht je zonnepanelen opnieuw kan bereiken eens je de zonnepanelen schoonmaakt. Verticaal geplaatste zonnepanelen zullen vatbaarder zijn voor sneeuw dan zijn horizontaal geplaatste zonnepanelen.

Het volstaat om zonnepanelen een keer per jaar te reinigen. Het ideale moment daarvoor is het begin van de lente, wanneer de dagen terug langer worden en de dagelijkse zonuren terug toenemen. De toevloed aan zonuren is een cruciale factor waarom je zonnepanelen op dat moment al gekuist moeten zijn.

Zonnepanelen reinigen met kraanwater of regenwater?

Het is aangeraden om regenwater of gedemineraliseerd water te gebruiken om je zonnepanelen te reinigen. Dat komt omdat leidingwater redelijk hard is en hierdoor hardnekkige vervuiling niet zal weg zijn.

specialist reinigt zonnepanelen

Zonnepanelen laten schoonmaken: prijzen vergelijken

Om zelf een optimaal beeld te krijgen van de prijzen die in omloop zijn voor zonnepanelen laten schoonmaken, kan je steeds gebruik maken van onze gratis offertedienst. Je kan namelijk in onbeperkte mate offertes opvragen en ze met elkaar vergelijken. Op die manier zal je beter in staat zijn om de beste oplossing voor jouw situatie te kiezen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel zonnepanelen wenst u te laten reinigen?
2*. Waar liggen de zonnepanelen?
3*. Wanneer wenst u de zonnepanelen te laten kuisen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen: 

Hoe worden zonnepanelen best gereinigd? 

+
Zonnepanelen reinig je best met osmosewater en een zachte borstel. Osmosewater is puur water dat ervoor zorgt dat je zonnepanelen na de reiniging geen resten vuil of strepen vertonen. Reinig je zonnepanelen niet met een hogedrukreiniger. 

Wat kost het om zonnepanelen te laten reinigen?

+
De gemiddelde prijs voor het laten reinigen van zonnepanelen ligt tussen de 100 en 150 euro. De prijs varieert afhankelijk van je hoeveelheid zonnepanelen en de bereikbaarheid om ze schoon te maken. 

Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

+
Het is voldoende om je zonnepanelen 1 keer per jaar schoon te maken. Een goed moment hiervoor is het begin van de lente. In de lente en de zomer nemen je zonnepanelen namelijk het meeste zonlicht op. 

Wat levert zonnepanelen schoonmaken op?

+
Je zonnepanelen schoonmaken levert een rendement op dat 3 tot 5 procent hoger ligt. 

Is het zinvol om zonnepanelen schoon te maken?

+
Het is zeker zinvol om zonnepanelen schoon te maken. Vuile zonnepanelen vangen minder zonlicht op en zorgen bijgevolg voor een lagere opbrengst. 
Bedrijven voor Zonnepanelen laten reinigen