Zonnepanelen reinigen: Hou uw zonnepanelen in topconditie

Geniet u al enkele jaren van uw zonnepanelen? Laat ze dan toch eens nakijken. Dankzij een kort onderhoud profiteert u van tal van voordelen. Meer weten? Vraag raad aan onze specialisten in het onderhoud van zonnepanelen.

Verhoogde energieproductie
Het rendementsverlies van vuile zonnepanelen kan oplopen tot 25%. Een korte reiniging behoudt de productiviteit van uw zonnepanelen en laat u weer fors besparen op uw energiefactuur.
Voorkom schade
Ophopend vuil kan op termijn uw zonnepanelen beschadigen.
Vraag hulp aan een erkende vakman
Je zonnepanelen laten reinigen door erkende vakmannen zorgt ervoor dat ze tegelijkertijd de staat van je panelen kunnen nagaan.

Een zonnepaneel is een paneel dat een deel van de straling van de zon vangt en omzet in elektrische of thermische energie aan de hand van fotovoltaïsche cellen.

De zonnepanelen – of ze nu fotovoltaïsch zijn (en dus elektrische stroom produceren) of thermisch zijn (en dus warmte produceren), zijn een ongelooflijke bron van hernieuwbare energie en bieden ons de mogelijkheid om toegang te hebben tot energetische onafhankelijkheid: eigen gebruik van de geproduceerde elektriciteit, productie van sanitair warm water, zonne-energie, wederverkoop van zonne-energie enz…

Het is eveneens zo dat zonnepanelen een regelmatig onderhoud verdienen, zelfs al kunnen ze op natuurlijke wijze gereinigd worden door de regen. Dit is nodig om een optimale werking te behouden. Wij raden u aan om minstens één keer per jaar een grondig onderhoud te doen.

Een beroep doen op een specialist voor de reiniging van de zonnepanelen

Opgelet, het reinigen van zonnepanelen lijkt op het eerste gezicht een eenvoudige handeling, maar toch is er een extreme waakzaamheid geboden, zowel ten opzichte van de fotovoltaïsche installatie als ten opzichte van de persoon die de reiniging uitvoert. De gevolgen van een fout kunnen al snel catastrofaal worden! Het risico op beschadigen van de glazen is inderdaad reëel: strepen, kleine krassen en breuk zijn maar al te vaak het gevolg van een reiniging die slecht uitgevoerd werd. En wanneer uw dak steil is of moeilijk te bereiken is, dan is de handeling gevaarlijk en riskeert u om te vallen.

Ook om elk drama te vermijden, raden wij u aan om een beroep te doen op een specialist. Vooral wanneer het oppervlak van de panelen die moeten gereinigd worden groot is of wanneer de helling van uw dak sterk is. Kijk in eerste instantie na of het onderhoudscontract van de installateur soms dit type dienstverlening omvat. Is dit niet het geval, dan raden wij u aan om een beroep te doen op een reinigingsfirma die gespecialiseerd is in fotovoltaïsche zonne-installaties. Deze specialisten beschikken inderdaad over uitrusting en procedures die aangepast zijn, zoals een mand, roterende borstel, borstel met telescopische steel, reiniging met zuiver water, onder controle houden van het debiet en de hoeveelheid water enz… Ze kunnen bovendien overgaan tot routinecontroles en een eventueel defect van de omvormer opsporen.

Om u te helpen bij het kiezen van de betrouwbare specialist aan wie u de reiniging van uw zonnepanelen in alle rust kunt toevertrouwen, stellen wij u voor om vrijblijvend tot wel 5 gratis offertes te vergelijken.

Studies bewijzen het: de vervuiling van zonnepanelen zorgt voor een jaarlijkse daling van het rendement van 3 tot 16%!

Bovendien is het zo dat het noodzakelijk is om de zonnepanelen minstens één keer op het jaar te (laten) reinigen als u de hoeveelheid fotovoltaïsche energie die door uw zonnepanelen geproduceerd wordt wenst te optimaliseren.

Doorheen het jaar zijn er een groot aantal zaken die zich kunnen afzetten op uw panelen en zorgen voor vervuiling: mossen, assen van de open haard, stofdeeltjes, dode bladeren, pollen, uitwerpselen van vogels, zand, fijn stof in de lucht enz… Deze ophoping van vuil verhindert dat de zonnestralen de panelen kunnen bereiken en dit kan gevaarlijk zijn voor de goede werking van de zonnecellen.

Bovendien is het onderhoud het moment om eventuele anomalieën (beschadiging of slijtage) vast te stellen en op die manier de levensduur van uw uitrusting te verlengen.

Het is redelijk eenvoudig om te weten te komen wanneer de zonnepanelen gereinigd moeten worden.

Het gezond verstand en de visuele inspectie zullen uw eerste bondgenoten zijn bij deze taak. Ligt uw dak vol bladeren die de herfstwind daar gedeponeerd heeft? Of ligt het dak bedekt met een prachtige laag sneeuw? Dan is het dringend tijd om uw dak te ontdoen van deze laag die u verhindert om het licht van enkele mooie zonnige dagen zo goed mogelijk te laten renderen.

Denk er ook aan om regelmatig de monitoring te consulteren. Die zal u precieze informatie geven over uw productie van elektriciteit. U zult zo kunnen detecteren of er een verlaging van efficiëntie is doordat uw zonnepanelen vervuild zijn.

Het is logisch: het reinigen van de zonnepanelen zal moeten gebeuren wanneer de temperatuur van de panelen niet te hoog is. Kies dus voor een reinigingsbeurt in het begin van de ochtend.

Wenst u uw zonnepanelen te (laten) reinigen op regelmatige basis, één keer per jaar, dan is het meest geschikte seizoen daarvoor de lente. Dit zal u de kans geven om de pollen en het vuil die zich tijdens de winter opgestapeld hebben, te verwijderen en op die manier de panelen voor te bereiden om tijdens de zomer maximaal van de zonneschijn te profiteren.

Woont u in een zone die meer onderhevig is aan allerlei vormen van vervuiling, dan kunt u overwegen om een tweede reiniging te laten gebeuren in de herfst, om dan tijdens de winter het rendement van uw fotovoltaïsch systeem te optimaliseren.

Het is absoluut noodzakelijk om enkele eenvoudige regeltjes te respecteren om te zorgen voor een reiniging die efficiënt is en geen risico inhoudt voor het oppervlak van uw zonnepanelen.

Bega niet de fout om water te gebruiken dat te koud of te warm is samen met detergenten. Dit zou voor onherstelbare schade zorgen.

En aangezien de kalk die aanwezig is in kraantjeswater zorgt voor de vorming van witte strepen, verkiest u best het gebruik van onthard water (voor hen die uitgerust zijn met een waterontharder) of gedemineraliseerd water of regenwater.

Wees op uw hoede om geen breuk of krassen te veroorzaken op het oppervlak met een scherp voorwerp zoals een schuurspons, of slechter nog, een breekmes. Kies liever voor een zacht doekje, een spons of een schuimrubberen wisser. In elk geval mag u niet te hard en niet te lang wrijven.

Uiteraard is het volledig verboden om op de panelen te lopen, op straffe van breuk. Omwille van dezelfde reden moet u absoluut vermijden om een hogedrukreiniger van het type Kärcher te gebruiken.

Vergeet tot slot de omvormer niet. Dit essentiële onderdeel heeft tot taak de gelijkstroom die door de fotovoltaïsche modules geproduceerd wordt, om te zetten in wisselstroom, die identiek is aan de stroom die uit uw stopcontact komt. Als uw installatie uitgerust is met micro-omvormers, dan worden die beschermd door de panelen waaronder ze geïnstalleerd zijn en hebben ze geen reiniging nodig. Als uw zonne-installatie echter over een string omvormer beschikt, let er dan op dat er zich geen stof opstapelt errond. Denk er dus aan om het lokaal waarin hij zich bevindt goed te verluchten en stofzuig regelmatig de luchtingangen en ventilatoren.

Beschrijf uw project
1*. Hoeveel zonnepanelen wenst u te laten reinigen?
2*. Waar liggen de zonnepanelen?
3*. Wanneer wenst u de zonnepanelen te laten kuisen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw Gegevens
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .

Vakmannen in België