Hoe werkt de Ikea zonnepaneel aanbieding?

Het merk biedt met zijn Ikea SOLSTRÅLE gamma een compleet pakket zonnepanelen aan tegen een betaalbare prijs.

 • 370 Wp monokristallijne fotovoltaïsche zonnepanelen – deze zonnepanelen profiteren van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van fotovoltaïsche zonne-energietechnologie. Hun homogene siliciumsamenstelling maakt een vol vermogen mogelijk.
 • Een centrale omvormer – dit is een onderdeel van fotovoltaïsche systemen die gelijkstroom omzetten in wisselstroom.
 • Ikea werkt samen met Svea Solar. De Installatie en configuratie van de zonnepanelen gebeurt door haar partner Svea Solar.

Het SOLSTRÅLE aanbod wordt voorgesteld als een kant-en-klare oplossing die zich aanpast aan je gebruikelijke verbruik, alsook aan de positie en oriëntatie van je woning. Het wordt aangeboden in samenwerking met Svea Solar.

Het SOLSTRÅLE plus aanbod is niet beschikbaar in België.

Ontvang gratis offertes

Welke zonnepanelen gebruikt Ikea & wat is Svea Solar?

Het SOLSTRÅLE-aanbod is momenteel beschikbaar in 9 landen, waaronder België. Voor elk land van distributie werkt IKEA samen met een lokale fotovoltaïsche installateur. In België werkt Ikea voornamelijk samen met Svea Solar.

SVEA Solar levert duurzame energie oplossingen en is de vaste partner van IKEA voor zonne-energie. Het is een betrouwbaar bedrijf met interessante garanties. Met de Ikea zonnepanelen produceer je hernieuwbare energie. De Ikea zonnepanelen passen perfect op de meeste hellende daken. Dankzij de zonnecalculator kan je berekenen hoeveel zonne-energie Ikea zonnepanelen op je dak opleveren.

Svea Solar Ikea staat in voor de optimalisatie, installatie en configuratie van je zonne-installatie. Dit gebeurt in 4 stappen:

 1. Svea Solar Ikea stelt samen met jou de beste oplossing vast om jouw fotovoltaïsche installatie te optimaliseren. Daartoe houdt Svea Solar rekening met de aard van jouw dak, de oriëntatie, de helling en het zonlicht.
 2. Ikea SOLSTRÅLE installeert panelen om zonne-energie op te vangen.
 3. Svea Solar configureert jouw fotovoltaïsche productiesysteem, sluit het aan op het elektriciteitsnet en stelt het in werking. Svea Solar zet ook, samen met jou, jouw opvolgingsinstrumenten op voor de geproduceerde elektriciteit.
 4. Svea Solar is dan verantwoordelijk voor de dienst na verkoop.

Zoals je ziet, is het zonnepanelen merk Svea Solar je eerste aanspreekpunt tijdens het hele leveringsproces, maar het is ook je eerste aanspreekpunt bij eventuele moeilijkheden na de installatie.

installatie zonnepanelen van Ikea family

Wat is de garantie op zonnepanelen van IKEA ?

In een fotovoltaïsche installatie worden verschillende onderdelen geïnstalleerd: zonnepanelen, connectoren, omvormer, enzovoort. Elk van deze onderdelen heeft zijn eigen garantie, naast de algemene prestatiegarantie.

Elk van deze onderdelen heeft zijn eigen garantie, naast de algemene prestatiegarantie. Deze wettelijke garanties zijn verplicht. Zij vallen onder het Europese en Belgische recht.

De garanties van het SOLSTRALE-paneelaanbod vinden niets nieuws uit en beperken zich tot de gebruikelijke garanties, namelijk :

 • De prestatiegarantie van 25 jaar – alle zonnepanelen hebben deze garantie. De Ikea zonnepanelen moeten dus na 25 jaar ten minste 84,5% van hun basisprestaties leveren.
 • De 12-jarige fabrieksgarantie op de aangeboden monokristallijne panelen.
 • De garantie van 6 jaar op het zonnesysteem, die alle onderdelen van de systemen dekt.
 • 10 jaar fabrieksgarantie op jouw omvormer.

IKEA’s rol in het aanbod van panelen is om op te treden als contactpersoon voor Svea Solar in het geval van een storing.

zonnepanelen Ikea

Hoe kan ik Ikea fotovoltaïsche panelen bestellen?

Het grootste voordeel van het aanbod van IKEA is het vereenvoudigde bestelsysteem.

Het bestellen van SOLSTRÅLE zonnepanelen gebeurt in drie stappen:

 1. Je past het SOLSTRÅLE paneelaanbod rechtstreeks aan op de IKEA website met behulp van de simulator. IKEA zal je dan een aanbod doen dat past bij jouw situatie.
 2. Zodra de aanbieding gevalideerd is, kan je jouw gegevens via IKEA naar de Svea Solar partner sturen. Je ontvangt dan je offerte van Svea Solar.
 3. Zodra de offerte is goedgekeurd en je factuur is uitgereikt, duurt het 4-6 weken voordat je installatie door Svea Solar is geïnstalleerd en klaar is voor gebruik.

Na die tijd kan je profiteren van jouw hernieuwbare energieproductie en beginnen met het verlagen van jouw elektriciteitsrekening. Om tot zelfconsumptie te komen, zal moeten worden geïnvesteerd in een opslagbatterij (beschikbaar als optie).

De snelheid van het proces en de eenvoud ervan zijn geweldig! Maar hoe zit het met de kosten?

Zonnepanelen op maat laten installeren?

Wil je zonnepanelen van Ikea op je dak laten plaatsen? Wij helpen je graag daar bij! Vraag advies aan specialisten voor een offerte op maat.

Ontvang gratis advies

En de prijs? Wat kosten zonnepanelen bij IKEA in België?

De prijs voor zonnepanelen van IKEA ligt tussen 5.600 euro tot 15.600 euro. De reden waarom het bereik zo groot is, komt omdat er met verschillende factoren rekening moet worden gehouden, zoals het type panelen, de omvormer of micro-omvormers, de installatiekosten, de toevoeging van een thuisbatterij, enz.

Toen de onderneming haar aanbod presenteerde, was het de bedoeling de fotovoltaïsche elektriciteitsproductie voor iedereen toegankelijk te maken. Maar hoeveel kosten fotovoltaïsche installaties in België? Heeft IKEA echt een revolutie teweeggebracht in de prijs van zonnepanelen?

In werkelijkheid daalt de prijs voor het installeren van zonnepanelen voortdurend. Sinds 2017 is deze met 30 % gedaald en nu de elektriciteitsprijs de pan uit rijst, is de verkoop in de afgelopen 10 jaar met 60 % gestegen!

zonnepaneel prijs

Voorbeeld

Laten we ter verduidelijking het voorbeeld nemen van een gezin van 4 personen, dat 3.500 kWh/jaar verbruikt, wat volgens de CREG (federale regulator van de Belgische energie-industrie) het gemiddelde verbruik van een gezin is.

Dit verbruik moet worden teruggebracht tot 4.000 kWh/jaar om volledig gedekt te zijn. De investering die dit gezin moet doen voor het installeren van fotovoltaïsche zonnepanelen is geraamd op 6.000 tot 9.500 euro.

Is een SOLSTRALE-aanbod van IKEA, rekening houdend met deze informatie, prijstechnisch gezien echt interessant?

Laten we in de onderstaande tabel de vergelijking van het SOLSTRALE-aanbod en het aanbod van de installateur Svea Solar zonder IKEA bekijken, die aangepast is op basis van een gezin van 4 personen. Op die manier kunnen we zien of het al dan niet de moeite loont om via een tussenpersoon als IKEA te gaan.

Merk Aantal panelen op je dak Prijs Productie per jaar
Ikea 16 6.750 euro 6.004 kWh
SVEA Solar (niet via IKEA) 14 5.968 euro 5.254 kWh

Ook al is het IKEA aanbod betaalbaar, toch kan er een marge bespaard worden door rechtstreeks bij een installateur te bestellen. Bovendien wordt het aantal benodigde zonnepanelen enigszins opgedreven door de IKEA simulator.

Op onze website kan je onze online vergelijker gebruiken om de aanbiedingen van verschillende installateurs in jouw buurt te vergelijken. Ontvang tot 5 gepersonaliseerde offertes, gratis en zonder verplichting.

Vraag advies aan onze experts

Een aanbod dat moet worden aangevuld met een Ikea thuisbatterij

Naast de zonnepanelen van Ikea, heeft Ikea ook een thuisbatterij op de markt gebracht. Dat is een batterij die de opgewekte zonne-energie die niet wordt gebruikt opslaat voor een latere moment. Het aanbod van hernieuwbare energie wordt dus uitgebreid met de lancering van thuisbatterijen.

Zo een batterij bij Ikea verhoogt met andere woorden het zelfverbruik van de door jou opgewekte energie. Dit maakt jouw installatie van fotovoltaïsche panelen bijzonder rendabel. Hoe meer zelf opgewekte energie je verbruikt, hoe interessanter de investering.

Het versnelt ook de terugverdientijd van jouw PV-installatie en bevrijdt je van prosumer-tarieven of mogelijke wijzigingen in belastingen en wetgeving. Bovendien kan je rekenen op een premie van de Vlaamse overheid.

De opslagbatterij is beschikbaar voor IKEA Family leden tegen een voorkeurtarief, variërend naargelang de opslagcapaciteit. Voor IKEA Family leden is dat tussen 4.050 en 8.730 euro voor batterijen van 5 tot 15 kWh.

zonnepanelen Ikea family

Profiteer van de Belgische premies voor fotovoltaïsche panelen

Elk gewest heeft zijn eigen steunbeleid om de toegang tot fotovoltaïsche zonne-energie te vergemakkelijken en/of zelfconsumptie aan te moedigen. Door het plaatsen van panelen kom je in aanmerking voor deze steun.

De onderstaande tabel geeft je een overzicht van de beschikbare steun. Wees je ervan bewust dat de gemeenten soms hun eigen hulp-, bonus- en leenbeleid hebben.

Brussel
 • Groenestroomcertificaat: tot 900 euro per jaar
 • De Brusselse groene lening: premie tot 25.000 euro (afhankelijk van de totale prijs)
Vlaanderen
 • Premie: tot 1.500 euro, afhankelijk van de grootte van jouw installatie
Wallonië
 • Prosumententarief: 100 % terugbetaald tot 2022
 • Premie voor het installeren van een dubbele debietmeter
 • Lening: ‘Rénopack’ (renteloos, 0 %)

Conclusie: een aanbod om in overweging te nemen

In 2020 presenteerde IKEA, een Zweeds bedrijf dat in Nederland is gevestigd, zijn aanbod van monokristallijne SOLSTRALE-panelen met deze video:

We sommen hieronder de voor- en nadelen van het aanbod van IKEA op.

Voordelen

 • IKEA is een vertrouwde partner en er is korting voor IKEA Family leden.
 • Het is een vereenvoudigd bestel- en installatieproces.
 • Nog een voordeel is dat het een snelle levering en installatie heeft.
 • De IKEA-simulator geeft je een duidelijk beeld van de prijs voordat je een offerte aanvraagt.
 • Het vermogen van het systeem is goed, de panelen hebben een goede opbrengst.

Nadelen

 • Het SOLSTRÅLE-aanbod omvat, in tegenstelling tot SOLSTRÅLE Plus, alleen een centrale omvormer
 • Als een zonnepaneel defect raakt, kan dit gevolgen hebben voor de hele keten van energieproductie.
 • De levensduur van een centrale omvormer is ongeveer 10 jaar, in vergelijking met 20 jaar voor micro-omvormers.
 • Het SOLSTRÅLE Plus-aanbod is niet meer beschikbaar in België.
 • Hoewel de door IKEA aangeboden tarieven in de lage marge liggen, zijn ze volledig marktconform.
 • Hoewel de naam IKEA geruststellend is, is het niet jouw belangrijkste contact. Het merk fungeert slechts als tussenpersoon.
 • Svea Solar kan een beroep doen op onderaannemers voor het installeren van panelen. Ook al blijft Svea Solar jouw belangrijkste contactpersoon en bieden zij after-sales service aan, Svea Solar installeert niet noodzakelijk de fotovoltaïsche panelen.

Ontvang offertes voor zonnepanelen installatie

Ben je geïnteresseerd in hernieuwbare zonne-energie? Wil je zonnepanelen op het dak van je huis installeren en offertes vergelijken van installateurs in jouw regio? Overschakelen op zonne-energie is nog nooit zo eenvoudig geweest.

Vul het onderstaand formulier in en ontvang al binnen enkele dagen de eerste prijsoffertes op maat.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen