Zonneboiler: warm water dankzij de zon

Een warme douche nemen op een milieuvriendelijke manier? De zonneboiler is het ecologisch alternatief voor een boiler. De zonnecollectoren vangen de warmte op en verwarmen het water. Interesse? Wij brengen je snel en eenvoudig in contact met zonneboiler specialisten.

Bespaar geld en energie
Met een zonneboiler verwarm je eenvoudig en milieuvriendelijk een groot deel van het warm water dankzij de gratis zonnewarmte. De kosten voor warm water dalen met 50% dankzij een zonneboiler.
Ecologisch
Door gebruik te maken van de zonnewarmte draag je ook je steentje bij voor een beter milieu. Zonneboilers stoten immers veel minder CO2 uit dan een energiecentrale of zelfs een verwarmingsketel.
Premie voor een zonneboiler
De groenestroomcertificaten voor zonnepanelen zijn al lang afgevoerd, maar voor een zonneboiler krijg je nog steeds een premie van 550 euro per van de netbeheerder. Het maximumbedrag van de premie is 2.750 euro of 40% van het factuurbedrag.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een apparaat dat de energie van de zon gebruikt om het water, dat in de ??watertank zit, op te warmen. Het gebruik van een zonneboiler kan een besparing betekenen van niet minder dan 50% op uw gebruikelijke energierekening.

Deze installatie bestaat o.a. uit een opslagtank met fotovoltaïsche zonnecollectoren. Zonne-energie is onuitputtelijk en bovendien ook nog gratis, wat een aanzienlijke daling van uw energiefactuur betekent. De warmte van de zonnestralen wordt via kanalen naar de warmwatertank geleid.

Hoe werkt een zonneboiler ?

Op het dak van het huis, tuinhuis of ergens anders, worden sensoren geïnstalleerd, bij voorkeur op de zuidgevel omdat die kant meestal de meeste uren zon krijgt.

Er bestaan verschillende soorten installaties met elk hun eigen voordelen en eigenschappen: vlakke plaatcollectoren, vacuümbuiscollectoren en thermische zonnetegels of zonnepanelen. De zonne-energie wordt opgevangen door de warmteoverdrachtsvloeistof en omgezet in warmte. Dit noemen we thermische zonne-energie. De warmte komt in contact met het hydraulische circuit, dat gevuld is met water of warmteoverdrachtsvloeistof. Deze vloeistof wordt verwarmd en circuleert verder naar de warmtewisselaar. Daar wordt het water opgewarmd. Na het afkoelen verlaat de warmteoverdrachtsvloeistof de tank om weer in het circuit terecht te komen en opnieuw te worden verwarmd in de zonnecollectoren.

De tank is ontworpen om de temperatuur van het water ook ’s nachts of op momenten waarop de zon niet schijnt, op peil te houden. Wanneer er voldoende warm water is, zal een regelaar ervoor zorgen dat het apparaat in pauze gaat. Vanaf het moment dat er warm water wordt gebruikt, komt er opnieuw koud water in de tank en begint het circuit het water terug te verwarmen. Dit systeem kan helaas niet voldoen aan al uw warmwaterbehoeften, omdat er teveel periodes met te weinig zonlicht zijn. Daarom is het belangrijk om een ??tweede boiler te installeren en aan te sluiten op het net.

Wat kost een zonneboiler ?

De investering is afhankelijk van het aantal mensen in huis en de plaats waar de boiler wordt geplaatst. Het volume van de tank hangt af van de hoeveelheid water die doorgaans gebruikt wordt door u en uw gezinsleden. Ook hangt de grootte van de collectoren af ??van de plaats waar ze zullen worden geïnstalleerd, omdat een regio met veel zonneschijn een kleinere zonneboiler vereist dan een regio die minder zonne-uren heeft. Zo heeft u minstens 6 m² nodig op een plek met weinig zon, terwijl slechts 3 m² hetzelfde rendement haalt op een plaats waar de zonnestralen makkelijk bij kunnen. De opslagtank kan variëren van 200 tot 300 liter. De prijs van het apparaat varieert daardoor tussen 4000 en 7000 €, inclusief materiaal en installatie. Aarzel niet om een ??offerte aan te vragen op onze pagina.

U kunt echter wel een financiële tegemoetkoming ontvangen waardoor u deze investering makkelijker kunt bekostigen. In Vlaanderen heb je een zonneboiler premie. De datum van uw eindfactuur bepaalt voor welk jaar u een premie kunt aanvragen. Als u meerdere facturen heeft dan geldt de datum van de eindfactuur. Als uw eindfactuur in 2020 valt, vraagt u dus de premie in 2020 aan.De installatie moet geplaatst worden door een gecertificeerd aannemer. Enkel dan kunt in aanmerking komen van een premie van maximaal 2750 euro per geplaatste installatie en maximaal 40% van het factuurbedrag. Het bedrag van deze premie varieert en is afhankelijk van het belastbare inkomen van het gezin. Voor beschermde afnemers wordt de premie en het maximumbedrag met 20% verhoogt.

Soorten zonneboilers

Monoblock boilers

Dit systeem is het meest eenvoudige en omvat één of meerdere zonnepanelen en een hoger geplaatste warmwatertank. Het water dat in de panelen circuleert, zorgt rechtstreeks voor warm water voor huishoudelijk gebruik. Zodra de zon het heeft opgewarmd, staan de moleculen in het water minder dicht bij elkaar en loopt het rechtstreeks in de tank, zonder dat er een pomp nodig is. Dit systeem is echter meer geschikt voor warme landen.

Terugloop boilers

Dit blijft een eenvoudig systeem waarbij de watertank van de zonnecollectoren kan worden gescheiden, mits de panelen lager geplaatst werden dan de tank. Als het water eenmaal is verwarmd door de collectoren, wordt het lichter en stijgt het automatisch door de kanalen naar de warmwatertank. Wanneer het water daarentegen koud wordt, is het zwaarder en stroomt het terug door de kanalen naar de panelen waar het opnieuw wordt verwarmd. Het nadeel hiervan is dat dit systeem niet echt geschikt is voor regio’s met doorgaans lage tot gemiddelde temperaturen omdat er gebruik wordt gemaakt van vorstgevoelig leidingwater.

Boilers met geforceerde circulatie

De warmteoverdrachtsvloeistof, die bestand is tegen vrieskou, circuleert in de tank door een warmtewisselaar (een soort spoel), die ervoor zorgt dat ze gescheiden wordt van het leidingwater. Een pomp zorgt voor de overdracht tussen de panelen en de warmwatertank, zonder dat de warmteoverdrachtsvloeistof in contact komt met het leidingwater. Hiervoor zijn twee afzonderlijke circuits nodig. De ene verwarmt de vloeistof in de panelen en de andere voert het warme water naar de kranen.

Zelflozende boilers

Dit systeem bestaat uit het leeg maken van de zonneboiler wanneer deze niet gebruikt worden (door gebrek aan zonlicht). In dit geval stopt de circulatie tussen de panelen en de tank en wordt het circuit geleegd. Hiervoor moet de tank altijd lager worden geplaatst dan de zonnecollectoren. Het systeem start automatisch weer op wanneer er weer genoeg zonneschijn is.

Lexicon voor een zonneboiler

Soorten zonnecollectoren:

  • Vloestofcollectoren:
    • Vlakkeplaatcollectoren: Een vlakkeplaatcollector bevat een absorberplaat, dat het hart is van de collector. De plaat bestaat uit aluminium of koper. Deze absorberplaat ligt in een isolerende bak, zo neemt deze meer warmte op en verliest deze geen warmte aan de omgeving. Daarnaast stijgt de temperatuur van de absorber.
    • Vacuümbuiscollectoren: Dit paneel bestaat uit naast elkaar geplaatste buizen uit dubbel glas. De ruimte tussen dat glas is vacuüm getrokken.
  • Luchtcollectoren:
    • Een luchtcollector wordt vaak gebruikt voor industriële doeleinden. De warme lucht dat opgenomen wordt door de collector, wordt meteen het gebouw in geleid om te verwarmen. Hierbij kan geen warmte worden opgeslagen in tegenstelling tot zonnecollectoren in een zonneboiler.

Voordelen van een zonneboiler

Het belangrijkste en meest opvallende voordeel is de besparing op uw energiefactuur. Een zonneboiler kan namelijk de energierekening met wel 75% verlagen. Bovendien dekt het 40% tot 70% van de behoefte aan warm water. Het tweede voordeel is het ecologische aspect, omdat de gebruikte hulpbron 100% natuurlijk is, er geen broeikasgassen ontstaan en slechts heel weinig afval produceert.

U zal bijna geen elektriciteit meer gebruiken van het net om uw huis te voorzien van warm water. Bovendien vergt dit systeem zeer weinig onderhoud en is de energie, die de zon produceert, onuitputtelijk.

Kortom, een zonneboiler is de toekomst als het gaat om energiebesparing. Het vereist uiteraard een investering maar die kan grotendeels worden gecompenseerd door het aanvragen van de gepaste premie.

Beschrijf uw project
1*. Waarom wilt u een zonneboiler installeren?
2*. Waar wenst u de panelen (collectoren) te plaatsen?
3*. Wanneer wenst u de installatie van de zonneboiler?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .

Vakmannen in België