Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een apparaat dat de warmte van de zon met behulp van thermische zonnepanelen opvangt en gebruikt om water, dat in een watertank zit, op te warmen. Met een zonneboiler op het dak bespaar je tot 50 % energie op de productie van warm leidingwater.

Zonneboiler

Waarom een zonneboiler kopen?

Is een zonneboiler kopen de moeite waard? Er zijn zowel voor- en nadelen aan zonneboilers verbonden. Daarom is het belangrijk om alle troeven en nadelen af te wegen:

Voordelen of troeven

 • Bespaar energiekosten: met een zonneboiler op het dak kan je tot 60% besparen op jouw energiekosten voor warm water. Een zwembad verwarmen met zonnecollectoren is bijvoorbeeld een goed idee.

 • Zonneboilers zijn goed voor het milieu: ze verbruiken namelijk geen fossiele brandstoffen. De CO2-uitstoot van jouw huis kan tot 500 kilogram per jaar worden verminderd.

 • Stijging van de woningwaarde: als je in de toekomst je huis wilt verkopen of verhuren, kan je een hogere prijs vragen.

 • Aantrekkelijke subsidiemogelijkheden: met een zonneboiler die door een erkende installateur is geïnstalleerd, kan je een premie krijgen tot 2.750 euro.

Nadelen of minpunten

 • Zonneboilers zijn vrij groot en nemen veel plaats in. Voorzie dus zeker voldoende ruimte.

 • Om efficiënt gebruik te maken van zonneboilers, moeten de zonnecollectoren op het zuiden gericht zijn. De zuidwestelijke of zuidoostelijke richting is heel geschikt. Andere richtingen zijn ook mogelijk, maar hou dan rekening met een mogelijk rendementsverlies.

 • Andere warmtebronnen zijn nog nodig. Tijdens periodes met weinig zonlicht heb je altijd extra verwarming nodig voor warm water. Dit geldt natuurlijk voor het verwarmen van de woning. Om de woning volledig te verwarmen is een cv-ketel of warmtepomp met een klassieke boiler nodig.
Zonneboiler prijs

Prijs zonneboiler

De prijs van een zonneboiler varieert door het merk en de productiecapaciteit. Zonneboilers kosten in 2024 gemiddeld € 4.000 à € 6.000 (inclusief btw en plaatsing). In ons land is er een btw-verlaging naar 6% voor de installatie van zonneboilers vanaf 1 april 2022.

Aantal personen Boilerinhoud Richtprijs (incl. btw en plaatsing)
1 – 2 150 l € 3.500 – 4.500
3 – 4 250 l € 5.000 – 6.000
5 – 6 350 l € 6.500 – 7.500

De prijs is vooral afhankelijk van het aantal personen in huis en dus van het volume van het voorraadvat. Hoe groter het gezin, hoe meer collectoren er nodig zijn en hoe meer je moet investeren. Je verdient de investering wel terug door het lagere energieverbruik om warm sanitair water te produceren.

Hoe groot moet mijn zonneboiler zijn?

Een goed uitgangspunt is om ongeveer op 50 liter per persoon te tellen. Als het een gezin van 4 personen is, kies je dus het beste voor een standaard zonneboiler met een inhoud van 200 liter. Voor een exacte berekening vraag je best een zonneboiler offerte op maat aan.

Premies voor een zonneboiler

Voor een zonneboiler krijg je in 2024 een premie van € 550 / m² van je netbeheerder. Het maximumbedrag van deze zonneboiler premie is € 2.750, wat 40 % van het factuurbedrag is. De installatie moet wel door een erkend installateur gebeuren.

Sinds 1 juli 2022 kan je deze premie niet meer aanvragen bij Fluvius. Vanaf 1 oktober 2022 kan je de premie aanvragen via mijnbouwpremie.be. Wil je deze premie tussen 1 oktober en 31 december 2022 aanvragen via mijnbouwpremie.be? Dan mogen de facturen die je nodig heeft voor jouw aanvraag niet ouder zijn dan 27 maanden. Heb je vóór 1 juli 2022 een premie aangevraagd? Dan kan je de status van jouw aanvraag altijd volgen in Mijn Fluvius.

Rendement en terugverdientijd

Het rendement en terugverdientijd van je zonneboiler spelen een grote rol in het antwoord en hangen van verschillende factoren af.

De terugverdientijd zal afhangen van:

 • Prijs van de installatie
 • Premies
 • Jaarlijkse energiebesparing

Het rendement van de zonneboiler hangt af van volgende factoren:

 • Oriëntatie zonnecollectoren
 • Isolatie van je woning
 • Type of soort collectoren
 • Afstand van een zonnecollector ten opzichte van het voorraadvat
 • Gebruik van de zonneboiler
 • De seizoenen
Zonneboiler rendement

Heb je een vergunning nodig?

In Vlaanderen is een zonneboiler installeren vergunningsvrij als je een plat dak hebt en de installatie niet hoger is dan 1 meter boven de dakrand. Als je een hellend dak hebt, moet de installatie geïntegreerd zijn in het hellende dakvlak. 

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hoef je geen vergunning aan te vragen voor een installatie die niet vanaf de openbare ruimte zichtbaar is.

Net zoals in Vlaanderen heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig als de installaties in de daken geïntegreerd zijn. Hou er wel rekening mee dat bij een geklasseerd gebouw een vergunning aanvragen altijd verplicht is.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit fotovoltaïsche zonnecollectoren op het dak om de warmte van de zon op te vangen en zo water te verwarmen. De werking van de zonneboiler is gebaseerd op:

 • Zonnecollector(en) die de zonne-energie opvangen;
 • Een pomp met leidingen;
 • Een voorraadvat (van gemiddeld 80 tot 300 liter water);
 • Een naverwarmer (vaak een combiketel).

Werking

Een zonnecollector vangt het zonlicht op, waardoor de speciale vloeistof in de collector opwarmt (tot wel 90 °C). De warme vloeistof wordt naar het voorraadvat gepompt, waar een warmtewisselaar de warmte van de vloeistof overbrengt naar het water in het vat.

Het opgewarmde water stroomt dan naar een naverwarmer. Zeker in de winter is het water vaak niet warm genoeg en is er een naverwarmer nodig om de gewenste temperatuur te bereien. Meestal gebeurt dit door een verwarmingsketel, die de temperatuur van het warm water tot minstens 60 °C doet stijgen.

Soorten zonneboilers

Je hebt keuze uit vier verschillende soorten zonneboilers. Zo heb je tegenwoordig de standaard zonneboiler, compacte zonneboiler, Cv- zonneboiler en een zonneboilercombi.

1. Klassieke zonneboiler

Een klassieke zonneboiler heeft een los voorraadvat en een collector van 3 tot 7 m². Het water wordt in een collectorvat gepompt, dat vervolgens het warme water via de warmtewisselaar en waterleidingen leidt.

Dit proces is niet voldoende om een volledige woning te voorzien van sanitair warm water. Je zal dus nog een klassieke verwarmingsketel nodig hebben.

Zonneboiler voordelen

2. Compacte zonneboiler

Bij dit type zonneboiler wordt het water rechtstreeks verwarmd in een geïsoleerde collector. Het toestel heeft dus geen apart voorraadvat, wat een voordeel is, aangezien dit niet veel plaats inneemt op het dak.

Een compacte zonneboiler is echter ook niet genoeg om een volledig gezin van vier personen te voorzien van warm sanitair water, dus zal je hierbij ook nog een afzonderlijke naverwarmer nodig hebben.

3. Cv-zonneboiler

Als je geen fan bent van een afzonderlijke naverwarming, dan is de centrale verwarming-zonneboiler iets voor jou. Bij een cv zonneboiler is er een extra warmtewisselaar.

Deze is dan aangesloten op de centrale verwarmingsketel en zorgt ervoor dat de temperatuur van het water constant blijft. Bij een cv-zonneboiler heb je dus geen naverwarming nodig.

vlakkeplaat zonnecollectoren - zonneboiler

4. Zonneboilercombi

Wil je een zonneboiler ook gebruiken als centrale verwarming? Dat kan perfect met een zonneboilercombi. Deze boiler heeft ook geïntegreerde gasbrander.

Het warme water dat zich in het voorraadvat bevindt, kan je gebruiken voor de centrale verwarming en het sanitaire water.

Op zoek naar zonneboiler installateurs?

Wil je gebruik maken van de warmte van de zon om warm water te produceren? Laat dan zeker een ervaren installateur de zonneboiler plaatsen. Zo ben je zeker van een correcte uitvoering.

Vraag via onderstaand formulier zonneboiler offertes van erkende installateurs aan. Wij brengen je in contact met erkende installateurs actief in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wilt u een zonneboiler installeren?
2*. Waar wenst u de panelen (collectoren) te plaatsen?
3. Wanneer wenst u de installatie van de zonneboiler?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Zonneboiler