Jouw gevel heeft een belangrijke functie bij het droog en warm houden van jouw woning. Daarnaast is het ook nog eens het visitekaartje van het huis. Als jouw gevel er oud en vervallen uitziet is die niet alleen slecht voor het wooncomfort, maar ook de indruk die mensen van jouw woning krijgen zal aanzienlijk dalen. Daarom is een gevelrenovatie op zo’n moment een goed idee.

Een van de materialen waarmee je jouw gevel kan laten renoveren is crepi. Wat is crepi precies en waarom zou je kiezen voor crepi gevelbekleding? Hoe wordt een gevelrenovatie met crepi uitgevoerd en met welke prijs moet je rekening houden? Je leest er hier alles over.

Prijzen crepi gevel

Zonder isolatie betaalt u voor een crepi gevel gemiddeld 40 tot 80 euro per vierkante meter. Die prijs van een crepi gevel is onder andere afhankelijk van de te bewerken oppervlakte, de mate van afwerking en de dikte ervan. Daarnaast speelt ook de moeilijkheidsgraad van de opdracht een grote rol. Die factor zal bepaald worden door het type huis dat moet bepleisterd worden.

Wie zijn woning tegelijkertijd ook wil isoleren, betaalt gemiddeld meer dan twee keer zoveel per vierkante meter. Opnieuw is die prijs afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grote isolatieschil en soort isolatie. We raden u echter aan om niet te besparen op isolatiekosten: achteraf ziet u gegarandeerd het verschil terug op uw energiefactuur. Bovendien verhoogt een degelijke isolatie de waarde van uw woning met een aanzienlijk bedrag.

Crepi gevel

Prijs crepi met isolatie

Als je jouw bestaande gevel laat renoveren is het verstandig om deze ook direct te laten isoleren. Zo verhoog je eenvoudig het wooncomfort en zul je aanzienlijk kunnen besparen op je energierekening. Maar wat is voor isolatie en crepi de prijs waar je rekening mee moet houden? Voor het laten plaatsen van crepi zonder isolatie kun je uitgaan van een prijs tussen de €40,- en €80,- per vierkante meter.

De prijs is afhankelijk van de afmetingen van de gevel, de dikte van de pleisterlaag, de uiteindelijke afwerkingslaag en de uurprijs van de vakman. Voor crepi met isolatie kun je rekenen op €100,- tot €140,- per vierkante meter. Dit is onder meer afhankelijk van de dikte van de isolatielaag en het soort isolatiemateriaal. Maar ook of je kiest voor synthetische pleister of minerale pleister speelt zeker een rol. Voor de minerale sierpleister betaal je over het algemeen net iets minder dan voor de siliconen gebonden crepi.

Soorten crepi

Minerale crepi

Het gebruik van minerale crepi zorgt voor een ruwere uitstraling dan wat het resultaat met een crepi op siliconenbasis. Het voordeel van minerale sierpleister is dat die heel dik wordt aangebracht, waardoor oneffenheden in de originele laag van de gevel niet meer zichtbaar zijn. Toch is minerale sierpleister gevoeliger voor vuil. Daarnaast wordt minerale crepi ook wel krabpleister genoemd. Bij die soort crepi is het namelijk mogelijk om een patroon in de oppervlaktelaag van de gevel aan te brengen aan de hand van een speciale krabtechniek.

Crepi op siliconenbasis

Siliconenpleister ook een soort gevelbepleistering daarentegen zorgt voor een meer egale uitstraling van uw gevel. Dat zorgt er echter voor dat vuil veel sneller opvalt dan bij een ruwe uitvoering. Gelukkig is het bij siliconenpleister toegestaan om de muur met een hogedrukreiniger (op lage druk) schoon te maken. Minerale crepi heeft dat voordeel niet. Siliconenpleister is dan weer minder kleurvast, maar wel elastischer dan minerale crepi. Dankzij die eigenschap loopt uw gevel minder kans op scheuren.

Hoe wordt crepi aangebracht op jouw gevel?

Crepi aanbrengen op een gevel is een nauwkeurig en specialistisch werkje. Als je dit nog nooit gedaan hebt, kan er veel fout gaan. Daarom is het verstandig om dit aan een vakman uit te besteden.

Om de juiste vakman te vinden voor jouw gevelrenovatie met crepi, is het slim om verschillende offertes op te vragen. Zo weet je zeker dat je de beste prijs-/kwaliteitsverhouding krijgt. Als je eenmaal de beste professional voor jouw klus gevonden hebt, zal deze in een paar stappen de crepi op je gevel gaan aanbrengen.

Goede voorbereiding

Voordat de vakman kan beginnen met het aanbrengen van de crepi, zullen er een aantal voorbereidingen moeten worden getroffen. Alle materialen zullen worden klaargezet en de omgeving zal worden afgedekt. Ook ramen en deuren moeten beschermd worden met folie.

crepi gevel

Beginnen in de hoeken

Als de voorbereidingen zijn getroffen, zullen er hoekprofielen worden geplaatst. Dit zijn geleiders voor het pleistermateriaal. Daarnaast zorgen de hoekprofielen ook direct voor versteviging en voorkomen ze vochtproblemen in de toekomst.

Optioneel: aanbrengen van isolatie

Als je ervoor gekozen hebt om de gevel direct buitenaf isoleren, zullen nu de isolatieplaten aan de gevel gelijmd worden.

Een goede basis

Op de gevel, of op de isolatieplaten, wordt nu een wapeningsnet aangebracht. Deze bedekt eventuele gaten en scheuren en zorgt ervoor dat de crepi egaal kan worden aangebracht.

Aanbrengen van de crepi

Nu is het tijd voor het daadwerkelijk aanbrengen van crepi. Afhankelijk van de soort crepi die je kiest wordt het in één of in drie lagen aangebracht. Minerale crepi wordt in één dikke laag aangebracht. Siliconen crepi wordt meestal in een basislaag, een hechtingslaag en de siliconen crepi-laag aangebracht.

Nette afwerking

Na het aanbrengen van de crepi moet het natuurlijk nog allemaal netjes afgewerkt worden. Sowieso zullen alle naden bij ramen en deuren afgedicht worden met kit. Daarnaast kun je kiezen voor een afwerking met een gevelplint of waterkerende eigenschappen. Deze zorgen er allebei voor dat de onderkant van de gevel goed beschermd wordt tegen vuil en optrekkend vocht. De gehele gevel beschermen tegen opstijgend vocht is mogelijk door een afwerking met hydrofuge. Een vakman kan je goed adviseren over de mogelijkheden in jouw situatie.

Crepi gevel

Onderhoudstechnieken crepi gevel

In de loop der tijd zal jouw gevel vuil worden. Dus wil je natuurlijk graag weten hoe je een crepi gevel kunt reinigen. Siliconen crepi mag met een hoge drukspuit gereinigd worden, maar doe dit wel altijd heel voorzichtig. Een minerale crepi reinigen mag niet met de hogedrukspuit gedaan worden, omdat je het pleisterwerk dan eenvoudig kunt beschadigen. Om zeker te weten dat de gevel niet beschadigd raakt, kun je ook altijd een professioneel reinigingsbedrijf inschakelen.

Waarom kiezen voor crepi gevelbekleding?

Crepi gevelbekleding heeft veel voordelen. We zetten er een aantal voor je op een rijtje.

  • Nette en egale afwerking
  • Goede bescherming tegen doorslaand vocht
  • Keuze uit veel kleuren
  • Past bij elke woning
  • Relatief goedkope optie

Je kan trouwens ook je oude gevelbekleding vernieuwen.

Spuitkurk vs crepi: waarvoor kies je?

Er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden voor het bepleisteren van je gevel. Een daarvan is spuitkurk. Hoe weet je of je beter voor spuitkurk of crepi kunt kiezen? Crepi heeft ten opzichte van spuitkurk één heel groot voordeel. Spuitkurk kan namelijk enkel op een egaal oppervlakte gespoten worden. Scheurtjes of barsten worden dus niet gecamoufleerd, waardoor je met crepi een veel egaler resultaat zult krijgen.

Kan ik een crepi gevel schilderen?

Als jouw crepi gevel vervuild is, of als je gewoon toe bent aan een andere kleur, is het mogelijk om de gevel te schilderen. Kies hiervoor verf op basis van acryl of silicaat. Goede kwaliteit verf is van belang, want hoe meer lagen je moet aanbrengen, hoe minder goed de gevel kan ademen. Je kan voor zowel lichte als donkere kleuren kiezen.

Een goede grondlaag is ook belangrijk. Bij een gevel met vochtproblemen moet je extra voorzichtig zijn met het schilderen, omdat dit de problemen kan vergroten. Crepi dat is afgewerkt met hydrofuge mag de eerste vijf jaar niet geschilderd worden met een watergedragen verf. Let hier dus altijd goed op.

Crepi kleuren: dit zijn de meest populaire keuzes

Crepi is beschikbaar in heel veel verschillende kleuren. Een van de meest populaire opties is nog steeds wit, maar ook andere kleuren worden steeds populairder. Witte crepi heeft als nadeel dat het snel vuil wordt, terwijl donkerdere kleuren sneller hun kleurintensiteit verliezen. Om de juiste kleur te kiezen moet je rekening houden met de kleuren van je deuren en kozijnen.

Houd er ook rekening mee dat de kleur op de gevel vaak wat lichter uitvalt dan wat je op de kleurstaal ziet. Laat verder je fantasie de vrije loop en creëer de gevel van je dromen.

Vraag advies aan een erkende gevelspecialist!

Zoals je ziet komt er bij het aanbrengen van crepi op je gevel nog behoorlijk veel kijken. Daarom is het verstandig om altijd advies te vragen aan een erkende gevelspecialist. Gespecialiseerde vakmannen weten alles over de verschillende soorten crepi en kunnen jou perfect adviseren over het soort crepi, de gewenste afwerking en de kleurkeuze. Bovendien garandeert ze een correcte uitvoering. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen die je kan vergelijken en zo weet je ook nog eens zeker dat je nooit teveel betaalt. Zo geniet jij binnenkort van een perfect uitziende crepi gevel!

Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 22 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelwerken