Wat is de digitale meter?

De digitale meter is een elektronische meter die de opgewekte energie en het verbruik van elektriciteit afzonderlijk registreert. Op die manier kan exact berekend worden hoeveel elektriciteit eigenaars van zonnepanelen produceren en verbruiken.

Als je beslist om te bouwen of te verbouwen en bijgevolg een nieuwe elektriciteits- of gasmeter aanvraagt, dan krijg je automatisch een digitale meter. Heb je een terugdraaiende teller? Dan zal deze vervangen worden door een digitale energiemeter.

Indien je de digitale meter hebt, zal je ook geen prosumententarief meer hoeven te betalen aan je netbeheerder.

 

Is een digitale meter verplicht?

Eigenaars van zonnepanelen zijn door de beslissing van de Vlaamse overheid verplicht om over te stappen naar de digitale meter. Er worden vanaf juli 2019 enkel nog maar slimme meters geplaatst, waardoor de analoge meter geleidelijk aan zal verdwijnen.

Digitale meter weigeren, ja of nee?

De digitale meter weigeren is geen optie. Als je op een plan aan het broeden was om de digitale meter op een creatieve manier te slim af te zijn om zo je klassieke meter te behouden, dan is de conclusie helaas dat dit geen mogelijkheid is.

Er bestaat namelijk geen enkele manier om de digitale meter te omzeilen, weigeren is simpelweg verboden.

Wanneer krijg ik hem?

80% van de digitale meters dienen tegen 31 december 2024 geplaatst te zijn. Ten laatste op 1 juli 2029 moet elk gezin en elke kmo die zonnepanelen bezit ermee uitgerust zijn. De verantwoordelijke voor het uitrollen van de digitale meters is Fluvius.

Fluvius komt automatisch digitale meters plaatsen bij:

  • Klanten die zonnepanelen hebben geïnstalleerd en aangegeven bij Fluvius of die een nieuwe meter aanvragen omwille van verbouwingswerken
  • Eigenaars van zonnepanelen met een klassieke meter die na 1 juli 2019 hebben geplaatst
  • Gezinnen met een klassieke meter die na 1 juli 2019 een budgetmeter toegewezen hebben gekregen
  • Iedereen met een defecte meter
  • Gezinnen waar de verbruiksmeters vervangen moeten worden naar aanleiding van straatwerken

Bij de volgende doelgroepen kwam netbeheerder Fluvius proactief langs ten laatste eind 2022:

  • Gezinnen met zonnepanelen voor 1 juli 2019 (voor eind 2022)
  • Iedereen met een actieve budgetmeter voor 1 juli 2019 (voor eind 2021)
  • Iedereen met een ‘slimme meter’ uit een van de vorige proefprojecten (voor eind 2021)

Elke klant waarbij een digitale meter gezet wordt, krijgt op voorhand een persoonlijke verwittiging. Via je EAN-code, terug te vinden op je factuur, kan je te weten komen wanneer precies dat zal zijn.

Slimme meter

Wat kost de digitale meter?

Als eigenaars van zonnepanelen een uitnodiging van Fluvius hebben gekregen om de virtueel terugdraaiende teller te vervangen, dan is de installatie van de digitale meters volledig gratis.

Als je zelf beslist dat je een digitale meter wilt hebben, dan betaal je hier momenteel 72,54 euro voor. Het financiële plaatje is een van de aspecten dat absoluut in acht genomen moet worden.

Omwille van het feit dat de digitale meters voor de zonnepanelen stelselmatig ingevoerd worden, betekent dat ook dat de kosten gespreid zullen worden.

Uit berekeningen blijkt dat een gezin met een gemiddeld verbruik op jaarbasis 12,6 euro meer zal betalen voor elektriciteit en 16,4 euro meer voor aardgas.

Die extra kosten worden evenwel ruim voldoende gecompenseerd dankzij het inzicht dat je verwerft in je energieverbruik. Dat inzicht laat je toe verstandiger om te gaan met aardgas en elektriciteit, met als gevolg dat je fors kan besparen op je energiefactuur.

Laat je je terugdraaiende teller voor eind 2025 vervangen door een digitale budgetmeter? Dan heb je recht op een eenmalige premie.

Maak van je digitale meter een slimme meter

De slimme meter telt de afname en de injectie van elektriciteit apart van elkaar. De afname is gelijk aan de energie die afgenomen wordt van het elektriciteitsnet.

De injectie is gelijk aan de stroom die je op het elektriciteitsnet ‘injecteert’. Het centrale systeem trekt de injectie van de afname af en het verschil levert het eindtotaal op.

Slimme meter en zonnepanelen

Werking digitale meter

De digitale meter registreert de opgewekte energie en het verbruik van elektriciteit afzonderlijk van elkaar. Op die manier kan exact berekend worden hoeveel elektriciteit eigenaars van zonnepanelen produceren en verbruiken. Daarop zullen ze gewone nettarieven moeten betalen, zoals iedereen

Het oude systeem van de terugdraaiende tellers creëerde een oneerlijke situatie. Eigenaars van zonnepanelen moesten uitsluitend het verschil tussen opgewekte en afgenomen stroom betalen (prosumententarief), terwijl dit bij gezinnen zonder zonnepanelen nog steeds de volle pot bedroeg.

 

Digitale meter in combinatie met zonnepanelen, warmtepomp, warmtekrachtkoppeling of kleine windmolen

De Vlaamse regering geeft een retroactieve investeringspremie voor mensen die zonnepanelen hebben en hun terugdraaiende teller moeten laten vervangen door een digitale meter. Mensen met een warmtepomp en zonnepanelen krijgen een bijkomende retroactieve premie.

Deze premie staat dus los van de premie die je krijgt voor zonnepanelen. Ook mensen met een kleine windmolen of warmtekrachtkoppeling krijgen een bijkomende retroactieve premie.

Retroactieve investeringspremie

Eigenaars van zonnepanelen die een terugdraaiende teller hebben, moeten deze nu vervangen door een digitale meter. Daardoor kunnen ze een retroactieve investeringspremie aanvragen.

Dat is een premie die in één keer uitbetaald wordt. De premie wordt berekend aan de hand van het geïnstalleerd piekvermogen van de panelen. De eigenaar krijgt een vaste vergoeding per kWp (kiloWattpiek).

Wie het piekvermogen niet kan aantonen, kan de premie aanvragen aan de hand van het omvormervermogen. Hou er wel rekening mee dat het bedrag voor het omvormervermogen lager gaat liggen dan dat van het piekvermogen.

Groenestroomcertificaten

Als je zonnepanelen hebt, krijg je in sommige gevallen een groenestroomcertificaat als je een bepaalde hoeveelheid elektriciteit via zonne-energie opgewekt hebt.

Installaties die goedgekeurd zijn na 14 juni 2015 met een omvormervermogen dat kleiner is of gelijk aan 10 kW, krijgen geen groenestroomcertificaten.

Sinds 2021 ontvangen ook panelen met een omvormervermogen groter dan 40 kW geen groenestroomcertificaten meer. Je komt dan wel in aanmerking voor een call voor groene stroom. Als je al groenestroomcertificaten ontving, blijf je deze uiteraard wel behouden.

Einde zonnepanelen premie

De Vlaamse regering heeft in het begrotingsakkoord van september 2023 besloten de premie voor zonnepanelen vervroegd stop te zetten. In plaats van 1 januari 2025 is de einddatum van de premie nu 1 januari 2024.

In de analyse van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) werd duidelijk dat de premie voor oversubsidiëring zorgde. Door de premie vervroegd af te schaffen, kan de regering tot wel 50 miljoen euro besparen.

Bovendien is het duidelijk geworden dat een investering in zonnepanelen zonder een premie nog steeds interessant en rendabel is. De energietransitie zal niet afremmen door de premie vervroegd stop te zetten. 

Wil je de premie voor zonnepanelen nog ontvangen? Dan laat je best zo snel mogelijk zonnepanelen installeren en keuren. Zorg ervoor dat de keuringsdatum nog in 2023 ligt. Het is namelijk niet de besteldatum, maar de keuringsdatum die bepaalt of je de premie krijgt. 

Hoe lang het keuren duurt, hangt af van het bedrijf, hoeveel materiaal ze op voorraad hebben en de drukte. Bij sommige aannemers duurt dit meerdere maanden, bij andere enkele weken. Via ons offerteformulier kom je in contact met specialisten die je op voorhand meedelen of ze alles voor 2024 in orde kunnen brengen. 

Digitale meter aanvragen

Hoe

Het is weldegelijk mogelijk zelf een digitale meter aan te vragen. Dit kan je doen bij jouw netbeheerder.

Wel worden er sinds 2019 geleidelijk aan overal in Vlaanderen al digitale meters geplaatst. Het kan dus handig zijn eerst te checken wanneer jij aan de beurt komt voor je besluit er zelf één te bestellen.

Kostprijs

Een digitale meter aanvragen kost 88,5 euro, inclusief btw.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen