Wat is een gascondensatieketel?

Bij condensatieketels verdwijnen de rookgassen voor een groot deel via de schoorsteen. Die gassen bestaan uit waterdamp. Een gascondensatieketel werkt veel zuiniger. Zo recupereert de condensatieketel automatisch gas.

In de gassen zit waterdamp, waarvan het systeem warmte gebruikt en energie haalt via het principe van condensatie. De warmtewisselaar geleidt de gassen. Met deze energie wordt je woning vervolgens verwarmd. Een gascondensatieketel haalt dus eigenlijk energie uit de rookgassen van zijn eigen verbranding.

Neem contact op met meerdere installateurs voor een gascondensatieketel

Ontdek hieronder enkele voor- en nadelen van een condenserende gasketel:

Voordelen

  • Condensatieketels op gas halen een hoog rendement van rond de 92 %. Het rendement van een condensatieketel kan tot 109 % gaan. Dit is te danken aan de condensatietechnologie. Dit maakt het systeem erg energie-efficiënt.
  • Het is een erg energiezuinige ketel. Het heeft een erg laag verbruik, zo’n 35 procent lager dan wanneer je een nieuwe cv-ketel aanschaft.
  • Dankzij de condensatietechnologie is een gascondensatieketel veel milieuvriendelijker dan een nieuwe cv-ketel. De CO2-uitstoot is een pak minder bij een gascondensatieketel.
  • Mogelijks krijg je een premie of belastingvermindering van de overheid of je netbeheerder. Het kan ook zijn dat je gemeente hier premies voor uitdeelt.
  • Een condensatieketel is te combineren met andere toestellen. Denk aan een warmtepomp of zonnepanelen.
  • Een gascondensatieketel neemt erg weinig plaats in.
  • Een nieuw toestel is snel geplaatst.

Nadelen

  • De prijs van een gascondensatieketel is hoger dan die van andere verwarmingsketels.
  • Je maandelijks te betalen bijdrage ligt niet vast. Je bent bij gascondensatieketels afhankelijk van de actuele aardgasprijzen.
  • Het kan zijn dat er extra werkzaamheden moeten plaatsvinden die niet nodig zijn bij een klassieke ketel. In bepaalde gevallen heb je een aanpassing aan je schoorsteen nodig of moet je een extra afvoerpijp bijplaatsen.

Gascondensatieketel

Prijs condensatieketel op gas

De prijs van een gascondensatieketel kan sterk verschillen. Er zijn enkele factoren die de prijs hevig kunnen beïnvloeden. Eén van de belangrijkste factoren is het vermogen van de condenserende gaswandketel. Hoeveel vermogen je huishouden nodig heeft, is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Vakmannen kunnen berekenen hoeveel vermogen jouw nieuwe condensatieketel op gas nodig heeft. Ze kunnen dus ook perfect inschatten hoeveel een nieuwe ketel zal kosten. In de meeste gevallen is dit een bedrag tussen de 1.500 en 4.000 euro. Hier moeten nog plaatsingskosten bijkomen.

Heb je graag al een idee hoeveel dit voor jouw huis zal kosten? Vraag gerust advies bij meerdere gespecialiseerde installateurs voor een gratis vrijblijvend vergelijk.

Ontvang vrijblijvende prijsvoorstellen voor de plaatsing van een gascondensatieketel

Premies voor een ketel op gas

Wie een gascondensatieketel wil installeren maakt ook aanspraak op interessante premies. Ontdek hieronder dewelke.

Mijn VerbouwPremie van de Vlaamse Overheid

Wie een renovatiepremie krijgt kan tussen de 25 en 50 procent van zijn factuur terugkrijgen voor het installeren van een gascondensatieketel. De voorwaarde is de het totaalbedrag voor je nieuwe gasketel minstens 1.000 euro bedraagt.

Wie zijn oude cv-ketel vervangt door een condenserende ketel kan van zijn netbeheerder 1.800 euro ontvangen. Het kan wel maximaal 40 procent van het totale factuurbedrag voor je gascondensatieketel zijn.

Andere premie-opties?

Check zeker of je gemeente, provincie of gewest nog subsidieregelingen hebben. Het is best mogelijk dat er nog andere opties zijn. Vakmannen uit de buurt hebben hier meestal kennis over, je kan het dus ook gewoon aan hen navragen.

Onderhoud gascondensatieketel

Vanaf je condenserende gasketel een vermogen heeft van 20 kilowatt of meer is een tweejaarlijks onderhoud verplicht in Vlaanderen. In Brussel is dit om de 3 jaar het geval. Onderhoud van de gascondensatieketel moet gebeuren door een erkende installateur. Er wordt dan gecontroleerd op de uitstoot van de verbrandingsgassen, de brander wordt gereinigd en indien nodig opnieuw ingesteld.

De prijs voor onderhoud van je gasketel? Tussen de 70 en 90 euro. Je kan ook kiezen voor een onderhoudscontract.

Interesse? Vergelijk snel en eenvoudig offertes

Oude ketel aan vervanging toe? Wil je weten wat de zuinigste verwarmingsketel is? nieuwe verwarmingsketel nodig en interesse in een gascondensatieketel? Het is niet makkelijk om te weten wat je nu juist nodig hebt. Daardoor is het sterk aangeraden beroep te doen op een vakman.

Er is ook heel wat verschil in modellen en merken van condensatieketels op gas. Vraag via het offerteformulier hieronder meteen meerdere offertes aan bij verschillende gespecialiseerde installateurs in jouw buurt. Zo kan je makkelijk en vrijblijvend prijsvoorstellen van verschillende soorten gascondensatieketels vergelijken. Ook kan je tot 30 procent besparen op de kosten. Het is makkelijk, gratis en geheel vrijblijvend.

Via onderstaand formulier ontvang je snel vrijblijvende prijsvoorstellen voor de plaatsing van een gascondensatieketel.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type condensatieketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Condensatieketel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Condensatieketel