Verschil werking condenserende en niet-condenserende ketels

Condsenserende ketels zijn, in België, al een tijdje de norm. Niet-condenserende ketels mogen nog gebruikt worden, maar als je een oude ketel laat vervangen, kun je geen nieuwe niet-condenserende ketel plaatsen. Hoe komt het dat condenserende ketels zoveel zuiniger zijn? En waarom mag je geen nieuwe, niet-condenserende ketels meer plaatsen?

Een nieuwe, witte en compacte gascondensatieketel in een kleine witte boilderruimte.

Werking niet-condenserende ketel: energieverlies en laag rendement

Een klassieke, niet-condenserende ketel zet brandstof (bijvoorbeeld gas of stookolie) via verbranding om in warmte. Daarbij ontstaan verbrandingsgassen en waterdamp. Bij een niet-condenserende ketel worden de gassen en de waterdamp afgevoerd via een schoorsteen of afvoerpijp.

Daarbij gaat natuurlijk best wat energie verloren, waardoor het rendement van zo’n ketels laag ligt. Je verspilt steeds een deel van de energie die je inzet om het water op te warmen. Om die energieverspilling tegen te gaan, moet je nu kiezen voor een zuinigere verwarmingsinstallatie, zoals een condensatieketel of warmtepomp.

De juiste ketel voor jouw woning?
Ontvang deskundig advies op maat en vindt de zuinigste oplossing.
arrow Ontvang offertes

Hoe werkt een condensatieketel?

Een gascondensatieketel (of andere condensatieketel) zet, net als de klassieke ketel, brandstof om in warmte via een verbrandingsproces.

Het grote verschil? De condenserende ketel zal de gegenereerde rookgassen en waterdamp niet afvoeren, maar wel  tactisch gebruiken. De gascondensatieketel haalt de warmte uit de gassen en geeft die door aan het verwarmingscircuit van je woning.

Om de warmte te recupereren, koelt de condensatieketel de dampen en gassen af met een warmtewisselaar. Het gas koelt af, en de waterdamp wordt weer vloeibaar (met andere woorden, de damp condenseert). Tijdens het condenseren komt nog meer warmte vrij.

Op die manier wordt zoveel mogelijk warmte (en dus de ingezette energie) gerecupereerd, en niet verspild

Is een gascondensatieketel een hoogrendementsketel?

Condensatieketels behoren tot de categorie hoogrendementsketels. Elke condensatieketels is dus een hoogrendementsketel, maar niet elke HR-ketel is een condensatieketel.

Een hoogrendementsketel zal ook de warmte uit verbrandingsgassen en waterdamp hergebruiken. Een gewone, niet-condenserende HR-ketel behoudt daarbij de hoge temperatuur van het rookgas.

In een condensatieketel daalt de temperatuur van het rookgas tot onder het dauwpunt. De waterdamp wordt vloeibaar (en condenseert dus). Daarbij wordt nog meer warmte opgewekt, waardoor de condensatieketel een nog hoger rendement behaalt.

Een installateur met baard in een grijs t-shirt met zwarte streep, blauwe handschoenen en blauwe overall installeert een witte gascondensatieketel tegen een witte wand.

HR-ketel of condensatieketel op gas of mazout

Condensatieketels en andere hoogrendementsketels kunnen werken op gas of mazout. In de praktijk is het niet meer toegestaan om een ketel op mazout of stookolie te laten installeren als je woning is aangesloten op het gasnet.

In een woning waar een gasaansluiting niet mogelijk is, mag je momenteel nog wel een HR- of condensatieketel op stookolie of mazout laten installeren.

Bij ingrijpende energetische renovaties en nieuwbouw mogen geen ketels op mazout of stookolie meer geïnstalleerd worden.

Alternatief: warmtepomp of warmtenet

Bouw je een nieuwe woning of voer je een ingrijpende energetische renovatie uit? Dan is een warmtepomp of warmtenet momenteel de beste optie. Zo’n warmtepomp behaalt al snel een rendement hoger dan 100 procent.

Warmtepomp laten installeren na energetische renovatie

In een slecht-geïsoleerde woning met een lage energie-efficiëntie plaats je beter niet meteen een warmtepomp. Om het meeste uit je warmtepomp (en de bijhorende investering) te halen, is het ten stelligste aanbevolen om je woning eerst aan te passen.

Voorzie in een eerste fase optimale isolatie. Laat daarna zuinige lagetemperatuurverwarming installeren. Denk aan vloerverwarming, muurverwarming of aangepaste radiatoren.

Na die ingrepen heeft een warmtepomp pas écht zin.

Wat zegt de wet?

Voor nieuwbouwwoningen is het aansluiten van minstens een hybride warmtepomp momenteel al verplicht. Sinds 1 januari 2022 mag je geen stookolieketel meer plaatsen in nieuwbouwwoningen. Vanaf 2025 wordt het zelfs verboden om een nieuwbouwwoning aan te sluiten op het gasnet.

Een warmtepomp (een nog zuiniger alternatief op de gascondensatieketel) tegen de witte gevel van een energie-efficiënte woning.

Welke gascondensatieketel kiezen?

Er zijn verschillende gascondensatieketels op de markt. Je hebt niet enkel de keuze uit verschillende merken en aanbieders, maar ook uit heel wat modellen, vermogens en energielabels.

Benieuwd welke gascondensatieketel het meest geschikt is voor jouw woning en gezin? Een vakspecialist gaat samen met jou op zoek naar het beste model binnen jouw budget.

Prijs: Wat kost een condensatieketel op gas?

Een gascondensatieketel kost zo’n 1.500 tot 4.000 euro, exclusief plaatsing. Voor de installatie mag je rekenen op een extra kost van 200 tot 500 euro. Belangrijke prijsbepalende factoren zijn:

  • Merk en model
  • Vermogen
  • Tarief van de installateur
  • Complexiteit van de plaatsing

Benieuwd naar een prijs op maat? Vul het formulier onderaan deze pagina in of druk op onderstaande knop en ontvang gratis en vrijblijvende offertes op maat.

Jouw gascondensatieketel aan de beste prijs?
Ontvang offertes en vergelijk opties, prijzen en voorwaarden.
arrow Ontvang offertes

Premies en subsidies voor condensatieketel energielabel A

Vroeger kon je voor de installatie van een nieuwe gascondensatieketel gebruik maken van de Mijn VerbouwPremie. Sinds 1 november 2023 is dat niet meer mogelijk.

Liet je voor die tijd een gascondensatieketel (met energielabel A) plaatsen en ligt de eindfactuurdatum uiterlijk op 31 oktober 2023? Dan kun je de premie voor die installatie nog tot en met 31 oktober 2024 aanvragen.

Ook de Fluvius premie voor beschermde afnemers werd stopgezet op 1 juli 2022.

Btw

Als je woning ouder is dan 10 jaar én je de gascondensatieketel laat installeren door een erkend technicus, betaal je geen 21 procent, maar 6 procent btw. Dat verlaagde btw-tarief geldt op zowel de aanschaf als de installatie van de ketel.

Verplicht onderhoud condenserende gasketel

In Vlaanderen moet je een condenserende ketel met een vermogen van minstens 20 kilowatt om de 2 jaar laten onderhouden door een erkend technicus. Dat onderhoud kost gemiddeld 70 à 90 euro.

Veel installateurs werken met een onderhoudscontract. Wie zo’n contract afsluit, betaalt vaak lagere kosten per onderhoud.

Een man in wit t-shirt, blauwe overall en gele veiligheidshelm controleert en onderhoudt een gascondensatieketel in een witte ruimte.

Voor- en nadelen gascondensatieketel

Waarom kies je wel of niet voor een gascondensatieketel?

Voordelen

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een gasketel met condensatie?

Hoog rendement

Condenserende gasketels hebben, dankzij de condensatietechnologie, een rendement van 90 procent of hoger. Dat betekent dat je meer warmte uit je geld haalt.

Lager energieverbruik

Door over te schakelen op een condensatieketel verlaag je je energieverbruik met 35 procent of meer

Milieuvriendelijk

Dankzij de condensatietechnologie is het mogelijk je CO2-uitstoot en je gasverbruik te verlagen. Daarmee verklein je jouw ecologische voetafdruk.

Verdien je investering snel terug

Een gascondensatieketel vergt een investering die je vrij snel terugverdient. Dankzij de zuinigheid en energie-efficiëntie van de achterliggende condensatietechnologie bespaar je heel wat op gas, waardoor de investering zichzelf binnen de kortste keren terugbetaalt.

Benieuwd naar jouw investering?
Vergelijk offertes voor gascondensatieketels en bespaar.

Vlotte plaatsing

Een nieuwe gascondensatieketel kan meestal geïnstalleerd worden zonder (grote) aanpassingen

Combinaties voor nog meer energiebesparing

Je gascondensatieketel breidt je zonder problemen uit met een zonnepaneelinstallatie of warmtepomp. Zo geniet je nog meer voordelen, en een nog lager energieverbruik.

Verhoog de efficiëntie van je ketel met een buffertank!

Lange levensduur

Een gascondensatieketel gaat zo’n 20 jaar mee. Door je gascondensatieketel regelmatig te laten nakijken en onderhouden, verzeker je een optimale levensduur van het toestel.

Nadelen

Een nieuwe gascondensatieketel kent ook enkele nadelen

Zo ben je voor de terugverdiening van je investering deels afhankelijk van de (variabele) gasprijzen

Daarnaast is een gascondensatieketel wat duurder dan een gewone verwarmingsketel. Het lage rendement van traditionele verwarmingsketels maakt de investering in een zuinigere condensatieketel wel de moeite waard. Het lage verbruik zorgt voor een relatief korte terugverdientijd.

Tot slot zal het in sommige gevallen nodig zijn om bepaalde aanpassingen uit te voeren aan de warmwaterinstallatie. Een extra afvoerpijp plaatsen of de huidige schoorsteen aanpassen, kan de installatiekosten wat opdrijven.

Een man in geruit hemd installeert een nieuwe gascondensatieketel.

Gascondensatieketel laten installeren of vervangen? Vergelijk prijzen en opties

Wil jij genieten van de vele voordelen van een gascondensatieketel? Ben je op zoek naar de ideale condensatieketel voor jouw woning? Of ben je op zoek naar andere energie-efficiënte manieren om je water en woning op te warmen? Vul dan onderstaand formulier in.

Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en persoonlijk advies van specialisten. Zo kun jij je opties verkennen, prijzen vergelijken en de ideale oplossing vinden voor jouw woning!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type condensatieketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Wat is de meest zuinige HR-ketel?

+
Hoogrendementsketels recupereren de warmte-energie uit de waterdamp die opgewekt wordt bij het opwarmen van het je leidingwater. Condenserende HR-ketels doen dat op de meest zuinige manier.

Er zijn verschillende factoren die bepalen welke specifieke ketel het meest zuinig is voor jouw woning. Een installateur helpt je in je zoektocht naar het meest efficiënte model voor jouw huishouden.

Welke cv-ketel is het zuinigst met gas?

+
Condenserende hoogrendementsketels op gas zijn het zuinigst.
Condensatieketel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Condensatieketel