Wat is een zonneboilercombi?

De zonneboilercombi is uniek in zijn vermogen om als zonneboiler verwarming en warmwaterproductie te combineren.

Het toestel bestaat uit zonnecollectoren, een groot voorraadvat, een pomp en een geïntegreerde cv-brander.

Zonneboilercombi of cv zonneboiler?

Een combizonneboiler zorgt dus niet alleen voor warm water, maar verwarmt ook je huis. Daarnaast bestaat er ook de zonneboiler cv (of cv zonneboiler). Wat is het verschil?

De zonneboiler cv gebruikt geen geïntegreerde brander – zoals de zonneboilercombi – maar een bestaande verwarmingsketel om het sanitair water bij te warmen.

Werking zonneboiler verwarming

De verschillende soorten zonneboilers werken volgens hetzelfde principe. Een zonneboiler voor warm water én verwarming is niet anders, op één uitzondering na. Hoe werkt een combizonneboiler nu precies?

Stap 1: Zonnecollectoren vangen warmte op

Bij een zonneboiler begint alles met de zonnecollector. Deze ligt op het dak en gebruikt zonne-energie om op te warmen. Daarna geven ze die warmte af aan een speciale vloeistof in het leidingensysteem.

Stap 2: Leidingensysteem & Voorraadvat

Het leidingensysteem vervoert de collectorvloeistof van de zonnecollectoren naar het voorraadvat, en terug. Dat voorraadvat staat dicht bij de zonnecollectoren zodat er weinig warmte verloren gaat.

In het voorraadvat – een groot buffervat – geeft de collectorvloeistof zijn warmte af. Het warme water is nu klaar voor gebruik.

Stap 3: Naverwarming (indien nodig)

Wanneer de temperatuur van het sanitaire water in het voorraadvat niet hoog genoeg is, is er extra verwarming nodig. Bij een gewone zonneboiler gebeurt dit via een externe cv-ketel.

Bij een zonneboilercombi is er een geïntegreerde cv brander die automatisch wordt ingeschakeld om het sanitair water bij te warmen.

Stap 4: Temperatuur bepalen

De temperatuur wordt bepaald door het regelingssysteem. Dit elektronisch systeem zorgt ervoor dat het water in de boiler op het juiste moment rondgaat.

Bekijk en vergelijk vakmannen

zonneboiler verwarming

Hoe een zonneboiler als verwarming gebruiken?

Omdat er in België niet altijd voldoende zonlicht is (bijvoorbeeld in de winter of tijdens bewolkte dagen), moet je een zonneboilercombi steeds combineren met een ander type centrale verwarming.

De meeste geschikte combinaties met een zonneboiler zijn:

  • Vloerverwarming
  • Lage temperatuur radiatoren

Beide verwarmingssystemen werken namelijk aan lage temperaturen (20 tot 40 °C). Deze temperaturen kan een zonneboiler perfect zelf (voor)verwarmen.

Combineer je een zonneboiler met een gewone verwarmingsketel, dan is de temperatuur van het cv water te hoog (60 tot 70 graden °C) en moet de naverwarming steeds bijspringen. Dit doet het rendement sterk afnemen.

Een andere toepassing is het gebruik van de zonnecollectoren voor de verwarming van het zwembadwater.

Zonneboiler verwarming

1. Zonneboiler met vloerverwarming

Vloerverwarming heeft een hoog rendement en geeft veel wooncomfort. Het gebruik van een zonneboiler is hiervoor ideaal.

Vloerverwarming werkt op een lage temperatuurtoevoer. Je vloer moet wel opengebroken worden voor de leidingen.

Vergelijk verschillende installateurs van zonneboilers

2. Werk met lage temperatuur radiatoren

Een normale standaardverwarming werkt met cv-water op hoge temperaturen. Dit kost veel energie en zorgt voor een lager rendement van je zonneboiler.

Het alternatief is lage temperatuur radiatoren. Ze werken op dezelfde manier als klassieke radiatoren, maar de temperaturen liggen lager.

Is een zonneboiler als verwarming(sondersteuning) interessant?

Het verwarmen van het water van je verwarming met een standaard zonneboiler is niet interessant als je gewone radiatoren hebt. De temperaturen zijn te hoog voor de zonnecollector.

Heb je verwarming op lage temperatuur is het gebruik van een zonneboilercombi wel aangewezen. De temperaturen van het cv-water zijn lager waardoor de zonneboilercombi het cv-water kan voorverwarmen.

Alternatieven voor zonneboilercombi

1. Zonneboiler cv

Een alternatief voor een zonneboilercombi is om een klassieke zonneboiler aan de centrale verwarming te koppelen. De naverwarming gebeurt dan via een externe verwarmingsketel.

Via een externe cv-ketel

Met een zonneboiler kan je het water van je cv-brander voorverwarmen. Dan moet de centrale verwarming minder energie (vaak fossiele brandstoffen) verbruiken om het huis op te warmen.

Laat wel een installateur checken of je cv-ketel bestand is tegen de instroom van warm water.

2. Combinatie zonneboiler met warmtepomp

Een alternatief voor de centrale verwarming is een warmtepomp bij je zonneboiler plaatsen. Ook dit werkt op zonne-energie. Een warmtepomp is duur, maar je bespaart wel veel energie.

Een zonneboiler als verwarming gebruiken: vergelijk gratis offertes

Beslist om een zonneboiler voor je warm water te kopen?

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen van vakmannen. Vraag advies, vergelijk prijzen en kies een erkend installateur voor een zonneboiler!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wilt u een zonneboiler installeren?
2*. Waar wenst u de panelen (collectoren) te plaatsen?
3. Wanneer wenst u de installatie van de zonneboiler?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Zonneboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonneboiler