Vloerverwarming is geen luxe, maar een onmisbaar onderdeel van het thermisch comfort van een woning, vooral tijdens strenge winters. Net als een elektrische kachel, een houtkachel en de centrale verwarming op gas of stookolie, zorgt ook vloerverwarming voor een aangename temperatuur in huis. Deze vorm van verwarming is direct in de vloer geïntegreerd, en daardoor discreet aanwezig in de woonomgeving. Hierbij vindt u een klein overzicht van de specifieke karakteristieken en de voordelen van vloerverwarming. Zij helpen u bij een gegronde keuze te maken die het best past bij uw behoeften.

Wat is het juist, vloerverwarming?

chauffage au sol

Zoals de naam aangeeft, is vloerverwarming een verwarmingssysteem dat zich in de vloer bevindt. De warmteafgifte gebeurt via het vloeroppervlak. Het verschil met de meer gekende verwarmingssystemen zoals een radiator, is dat vloerverwarming een grotere oppervlakte verwarmt en daarbij evenveel warmte aflevert.

De installatie van het systeem gebeurt in een laag met een thermische isolatie. Dat geheel wordt bedekt met een laag beton. Vloerverwarming wordt vaak aangewend bij nieuwbouw, maar in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is installatie ook mogelijk bij een renovatie. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met substantiële werken tijdens een bepaalde periode in de woning.

Vloerverwarming functioneert relatief simpel. Eens de isolatielaag is aangebracht, installeert men de verwarmingsbuizen op de betonnen vloerplaat waarvan de dikte perfect in staat is om het huis te ondersteunen. Men bedekt de verwarmingsbuizen vervolgens met een chape. Die chape verdeelt de warmte homogeen doorheen de ruimte. Anderzijds zorgt de chape ook voor een vlak oppervlak dat gemakkelijk kan worden bedekt met de uiteindelijke vloerbekleding. Deze techniek verwarmt enkel op het niveau van de begane grond en niet in de lucht. Zo vermijdt men energieverlies die wel aanwezig is bij de meer klassieke manieren van verwarmen.

Welk type vloerverwarming ook gekozen wordt, het verwarmingscircuit bestaat steeds uit buizen. Dit kunnen buizen uit koper, verknoopte polytheen of PER met een hoge warmtebestendigheid zijn. Deze leidingen transporteren vervolgens de warmte bij een lage temperatuur. Men moet vooral weten dat een vloer met verwarmingsbuizen voorzien moet worden van een randstrook met extra isolatie. Dit geldt voor alle wanden, tussenwanden en andere obstakels in de vloerverwarmde ruimte.

Voordelen van vloerverwarming

De voordelen van vloerverwarming zijn talrijk. Deze manier van verwarmen zorgt voor een aangename temperatuur in vergelijking met een verwarmingstoestel of radiator.

Als men de totale oppervlakte van de vloer gebruikt, dan produceert deze manier van verwarmen een constante warmte op elk moment, en de verwarming van de ruimte is ook meer regelmatig. U vermindert het energiegebruik op deze manier, dankzij de regelmatige verdeling van de warmte.

Vloerverwarming is excellent voor de gezondheid, want luchtcirculatie is quasi onbestaande. De verwarming gebeurt door de straling en niet door een luchtbeweging. Eens geïnstalleerd heeft uw vloerverwarming maar een minimum aan onderhoud nodig. Omdat dit systeem aan een lage temperatuur functioneert, is een aanzienlijke energiebesparing mogelijk.

Natuurlijk is deze manier van verwarmen ook interessant vanuit esthetisch oogpunt, want de verwarmingselementen zijn onttrokken aan het zicht en bevinden zich in de vloer. De oppervlakte van de vloer is dus belangrijk, en u bespaart door dit verwarmingssysteem heel wat ruimte zodat u meer plaats heeft voor uw meubilair. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

soorten vloerverwarming Prijs per vierkante meter
Hydraulische 25 tot 60 €
Elektrische 80 €
Zonne-energie 120 tot 160 €

De soorten vloerverwarming

Vandaag zijn diverse soorten vloerverwarming beschikbaar op de markt. Kosten en prijzen van de installatie zijn natuurlijk afhankelijk van verschillende parameters, namelijk het type ruimte, de oppervlakte, het type van isolatie dat wordt gebruikt, een installatie boven een kelder of op een verdieping, de manier van functioneren en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Men moet ook weten dat bij de prijs per vierkante meter de installatie van de apparatuur niet inbegrepen is.

Het is belangrijk om weten dat vloerverwarming maar een deel van de centrale verwarming van de woning is. Men moet ook rekening houden met de energieprestaties van het gebouw, inclusief de isolatie, het gemiddelde warmteverbruik van de bewoners en de gebruikte energiebron voor de vloerverwarming. Ter indicatie: verwarmen met biomassa kost 80 à 108 euro per ton biomassa, verwarmen met elektriciteit 230 à 260 euro/kWh. Kiest u voor verwarmen met aardgas dan kost het u ongeveer 0,064 euro/m³ gas.

Hydraulische vloerverwarming

Hydraulische vloerverwarming is de meest voorkomende vorm van vloerverwarming. Die geniet ook de voorkeur van zowel particulieren als professionals. Men brengt de verwarmingsbuizen aan op de betonplaat en de vloerisolatie. In dit netwerk van buizen circuleert het warme water onder de vloer, om op die manier een homogene warmte af te geven. In de meeste gevallen wordt hydraulische vloerverwarming geïnstalleerd in een chape die de vloer ondersteunt.

Meerdere energiebronnen zijn compatibel met deze verwarmingsoplossing, zoals gas, het condensatiesysteem of warmtekrachtkoppeling of meer conventionele warmtepompen. Hydraulische vloerverwarming biedt meerdere voordelen. Deze manier van verwarmen zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing. De ruimtes in de woning worden niet gevuld met radiatoren zoals bij een klassieke verwarming en de mogelijkheid bestaat om sanitair warm water te produceren. Bepaalde installaties zijn zelfs in staat om de ruimte te koelen tijdens warme periodes. Wat betreft de prijzen voorziet u best een budget van 25 à 60 euro per vierkante meter voor de installatie. Die prijzen variëren in functie van de installatie en de warmtekracht van de generator.

Elektrische vloerverwarming

Elektriciteit drijft de elektrische vloerverwarming aan. Het systeem functioneert door een verwarmingskabel die geïnstalleerd is over de gehele oppervlakte van de vloer. Deze oplossing is bijzonder praktisch bij een renovatie. De verwarmingsbuizen zijn dus niet meer dan kabels die uitgerust zijn met een elektrische weerstand met enkele geleider, dubbele geleider of zelfregulerende geleider. Zij worden apart gehouden of bevestigd aan een frame.

U heeft bij deze manier van verwarmen de keuze tussen een elektrische vloerverwarming of een verwarming met een accumulatie (accumulatieverwarming). U houdt er best rekening mee dat elektrische vloerverwarming vooral ideaal is als bijkomende verwarming in delen van het huis die niet constant moeten verwarmd worden, zoals een garage, een hobbyruimte of de badkamer. Naast het feit dat deze vorm van vloerverwarming gemakkelijk te installeren is, is ze ook toegankelijk omdat ze geen grote investeringen vraagt.

U heeft geen nood aan een nieuwe verwarmingsketel of extra leidingen. Dit type vloerverwarming kost ongeveer 80 euro per vierkante meter, maar dat bedrag varieert afhankelijk van het gekozen model. Wees u bewust dat de kost van deze verwarming afhankelijk is van de tarieven van de elektriciteit van uw energieleverancier.

Vloerverwarming op zonne-energie

Zoals de naam al doet vermoeden, functioneert deze vloerverwarming met zonne-energie, meer bepaald met zonnepanelen geplaatst op het dak van uw woning. Om de onregelmatigheid van de zonne-energie te compenseren, dient u vloerverwarming op zonne-energie te combineren met andere verwarmingstechnieken.

Een warmtepomp of een verwarmingsketel zijn perfect om de uren zonder zon op te vangen. De vloerverwarming op zonne-energie bestaat uit een buizencircuit dat een koelvloeistof bevat. Dit circuit wordt voorzien van energie door de zonnepanelen. U heeft geen nood aan een opvangplek voor het warme water, omdat de koelvloeistof direct geïnjecteerd wordt in het circuit dat in de vloer is geïnstalleerd. Een bijkomende manier van verwarming wordt best voorzien in huis, omdat vloerverwarming op zonne-energie slechts kan voorzien in 40 tot 60% van de normale warmtebehoefte van een woning. De gemiddelde prijs voor deze installatie kost tussen de 120 en 160 euro per vierkante meter.

Welk type vloerbekleding voorzien bij vloerverwarming?

Verschillende soorten vloerbekleding zijn mogelijk bij vloerverwarming. Om optimaal te profiteren van de geproduceerde warmte, is het belangrijk een bekleding te voorzien die de warmte goed kan verdelen, zoals tapijt, massief hout of laminaat, beton en zelfs enkele materialen van plastic. Vermijd best materialen die te veel isoleren, om de transmissie van de warmte te vergemakkelijken.

Waarom kiezen voor vloerverwarming?

Vloerverwarming is een voor de hand liggende keuze voor diegenen die hun hele vloeroppervlakte willen benutten om bijvoorbeeld meubels op te zetten. U kunt ook kiezen voor dit type van verwarming als u op zoek bent naar een oplossing met een relatief lage energiekost die tegelijkertijd zorgt voor een aangenaam thermisch comfort in huis.

Waarom beroep doen op een professional bij het installeren van vloerverwarming?

Wij raden aan om vloerverwarming te laten installeren door een professional. U geniet onder andere van professioneel advies over de keuze van de verschillende materialen en het ideale model dat het meest beantwoordt aan uw noden en uw budget. De installatie gebeurt dan ook volgens de regels van de kunst en vooral met respect voor de van toepassing zijnde reglementen.

Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u vloerverwarming?
2*. Wanneer wenst u van start te gaan met de installatie?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw Gegevens
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .

Vakmannen in België