Wat is het verschil tussen een klassieke veranda, een overkapping en een tuinkamer?

Een veranda en tuin- of buitenkamer worden vaak met elkaar verward. Toch hebben ze een aantal belangrijke verschillen:

  • Een veranda maakt deel uit van de woning. Een klassieke veranda is vaak, via een deur of opening, bereikbaar vanuit de woning zelf. Daarvoor wordt bijvoorbeeld een bestaande muur uitgebroken om de ruimte te vergroten.
  • Een tuinveranda maakt geen deel uit van de woning. Het is een afgesloten, aparte ruimte, een vrijstaand bijgebouw. Een tuinkamer geeft dus geen directe toegang tot de woning. Het staat als een vrij gebouw in de tuin.

Een overkapping kan tegen de woning of vrij in de tuin staan. Een overkapping heeft doorgaans ook geen wanden. Een vrijstaande overkapping wordt ook wel een pergola genoemd.

Waarom zou je een tuinveranda op maat laten bouwen?

De vele glazen wanden van een tuinkamer zorgen voor een aangename, warme omgeving met veel natuurlijk daglicht. De grote glaspartijen zorgen het hele jaar door voor een buitengevoel, waar je ook op regenachtige dagen van geniet.

De inrichting en stijl kan je helemaal zelf bepalen. Je creëert een extra leefruimte met een prachtig uitzicht.

Een vrijstaande tuinveranda uit hout in een tuin met hek.

Wat kost een tuinveranda?

Je rekent best op een budget van minimaal 3.500 euro voor een moderne tuinkamer met een oppervlakte van 10 m². De prijs zal omhoog gaan indien je extra’s toevoegt. Denk bijvoorbeeld aan glazen schuifwanden of een aangrenzend overdekt terras.

Een tuinveranda is vaak goedkoper dan een klassieke veranda. Dat komt omdat een tuinveranda geplaatst kan worden zonder breekwerken. Bovendien worden tuinveranda’s vaak niet geïsoleerd, aangezien ze geen deel uitmaken van de woning. Een niet-geïsoleerde tuinveranda zal geen invloed hebben op het comfort in of de isolatiewaarde van de rest van de woning.

De exacte kosten voor een tuinkamer zijn afhankelijk van:

  • Oppervlakte en omvang 
  • Materiaal
  • Type glas (enkel, dubbel of hoogrendement)
  • Afwerking
  • Isolatie
  • Accessoires zoals verlichting en zonwering
  • Vraagprijs van de verandabouwer
Benieuwd naar een prijs voor jouw verandaproject?
Vergelijk offertes op maat en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

Welk materiaal kiezen voor je losstaande veranda?

Wat de stijl van je tuinveranda betreft, zijn er heel wat mogelijkheden. Denk maar aan een moderne tuinkamer met strakke profielen en plat dak, of een klassieke orangerie met sierkammen en een puntdak.

Ook wat de vorm en kleur van je tuinkamer betreft heb je een ruime keuze. Met leuke extraatjes voeg je nog meer karakter toe aan je tuinveranda. Met glazen schuifwanden, airconditioning, terrasverwarming of verlichting werk je de tuinveranda af zoals jij dat wilt

Een belangrijke factor in het bepalen van de stijl van je tuinveranda, is het gebruikte materiaal. Je hebt keuze uit heel wat hoogwaardige materialen. De meest populaire opties op een rij:

1. Aluminium

Het meest gekozen materiaal voor een moderne tuinveranda is aluminium. Aluminium heeft een bijzonder lange levensduur, is erg stevig en bestand tegen temperatuurschommelingen. Bovendien vergen aluminium verandaprofielen bijzonder weinig onderhoud

Omdat aluminium zo stevig is, kun je kiezen voor een veranda met smalle, subtiele profielen met grote raampartijen. Ideaal voor het realiseren van een veranda in moderne, minimalistische stijl.

Een vrijstaande tuinveranda uit hout in een groene tuin met aangrenzend tegelterras.

2. Hout

Beoog je een eerder natuurlijke, landelijke look? Dan is een veranda in hout allicht de juiste keuze. Hout heeft een warme uitstraling, en een houten veranda gaat prachtig op in je tuin. 

Hout vergt wat meer onderhoud dan aluminium. Met de juiste behandeling mag je rekenen op een lange levensduur van je houten veranda. Kies steeds voor een houtsoort met een hoge duurzaamheidsklasse (I of II) en behandel de houten profielen om de 5 à 7 jaar met een laagje beits, vernis of lak.

3. Pvc

Pvc is een erg veelzijdig materiaal. Je hebt keuze uit ontzettend veel verschillende kleuren, designs en imitatielooks. Bovendien is pvc een bijzonder onderhouds- en budgetvriendelijk materiaal.

Daartegenover staat dat pvc een wat lagere draagkracht heeft dan hout en aluminium. Het resulteert vaak in wat bredere profielen en een meer uitgebreide draagstructuur. 

Verandabouwer gezocht?
Ontvang offertes en advies op maat

Waarvoor tuinkamers gebruiken? Enkele toepassingen

Een tuinveranda kent heel wat toepassingen. Een goed gebouwde tuinkamer is een echte uitbreiding van het bruikbare woonoppervlak en biedt een heleboel leuke mogelijkheden. Een overzicht met de opties:

Optie 1: Extra woonruimte

Een extra keuken, slaapkamer, kantoorruimte of speelruimte voor de kinderen? Het kan allemaal! Met de juiste aankleding en goede isolatie gebruik je de tuinveranda het hele jaar door, precies zoals jij dat wilt.

Optie 2: Relaxruimte

Even ontsnappen aan de drukte? Met de juiste aankleding tover je de tuinveranda om tot een heuse relaxruimte. Stap binnen en geniet van het prachtige uitzicht op je tuin en de rust van de natuur

Met wat extra ingrepen maak je van de tuinveranda een sauna of poolhouse. Hoe je de relaxruimte ook aankleedt: ontspanning is gegarandeerd.

Een tuinveranda die fungeert als poolhouse naast een zwembad in een groene tuin.

Optie 3: Geïsoleerde ruimte voor feestgelegenheden

Grote familiefeesten? Puberende feestbeesten in huis? Of, gewoon nood aan extra ruimte om gasten te ontvangen? Met wat kleine ingrepen wordt een tuinveranda een heerlijke locatie voor kleine en grote feestjes. 

De tuinkamer staat los van de woning, waardoor je binnenshuis geen hinder ondervindt van het feestgedruis. Heerlijk als je jonge kinderen niet wilt wekken wanneer het ‘s avonds gezellig laat wordt, of als je tieners de kans wilt geven om vrienden uit te nodigen zonder daarmee de rust in huis te verliezen.

Kies voor isolerend glas om geluidshinder te beperken.

Wat zijn de regels voor een overkapping of tuinkamer?

Je veranda kan onderhevig zijn aan meldings- of vergunningplicht  als de oppervlakte groter is dan 40 vierkante meter.

De wetgeving verschilt van gemeente tot gemeente. Vraag daarom op voorhand na of jouw nieuwe veranda al dan niet meldings- of vergunningsplichtig is. 

Een tuinveranda met aangrenzend overdekt terras in felgroen hout met een wit dak tegen de witte omheining van een groene tuin.

Extra info, advies en prijzen nodig? Vergelijk gratis meerdere offertes

Heb je vragen over het bouwen van een nieuwe tuinveranda? Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw project? Of, wil je graag advies inwinnen bij een ervaren verandabouwer? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat en professioneel advies van vakspecialisten.

Op die manier kun je snel en eenvoudig prijzen vergelijken, informatie inwinnen en de ideale oplossing vinden voor jouw project. 

.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Zijn Douglas tuinveranda’s van goede kwaliteit?

+
Douglas is een naaldhoutsoort die zich prima leent voor buitenshuis gebruik. De houtsoort is dus zeker een goede keuze voor het bouwen van een houten veranda. Let goed op de behandeling van het hout en werk samen met een verandabouwer voor de beste resultaten.

Wat is de goedkoopste overkapping?

+
De meeste overkappingen worden in hout, pvc of aluminium geplaatst, met pvc als goedkoopste optie. Vergelijk offertes via bovenstaand formulier om te besparen op je nieuwe veranda.

Hoe kan je besparen op de aankoop van een tuinveranda?

+
Om de aankoop van een tuinveranda zo voordelig mogelijk te maken, vergelijk je best offertes van verschillende installateurs. Zo vind je een tuinveranda op maat van jouw budget.
Veranda
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Veranda