Welke modellen kan je kopen?

Een overzicht met de verschillende modellen en hun unieke eigenschappen:

Een bakstenen woning met een aanbouw, een van de mogelijke modellen van een veranda. De veranda beschikt over grote raampartijen, een dak met dakpannen, een regengoot en een klein dakraam.

Optie 1: Een vaste veranda in aanbouw 

Een vaste veranda in aanbouw vormt een mooie extensie van je woning. Zo’n veranda loopt naadloos over in je bestaande woning, en wordt een volwaardige extra kamer. Ontwerpgewijs past de veranda perfect bij je woning: eenzelfde stijl, en een gelijkaardig soort dak- en gevelbedekking

Zulke veranda’s zijn goed geïsoleerd, beschikken over de nodige ventilatie, en kunnen het hele jaar door gebruikt worden als extra leefruimte. Met een veranda in aanbouw vergroot je de bruikbare oppervlakte van je woning. 

Altijd comfortabel buiten zitten in een veranda op maat?
Verken jouw opties en vergelijk vrijblijvende prijsvoorstellen
arrow Ontvang offertes

Optie 2: Een gesloten veranda of tuinkamer

Een gesloten veranda vormt, net als de vaste veranda in aanbouw, een soort extensie van je woning. Het grote verschil met een aanbouw is dat een gesloten veranda qua stijl wel zal verschillen van je woning. De gesloten veranda of tuinkamer is een aparte ruimte, waarin je tegelijkertijd binnen- en buitenshuis bent.

Gesloten veranda’s of tuinkamers beschikken vaak over grote ramen, schuifwanden en andere elementen waarmee je de omgeving naar binnen brengt. Je geniet in alle comfort van je tuin, ook op koudere dagen. Want zo’n gesloten veranda biedt net als een aanbouw een optimale bescherming tegen de elementen

Een tuinkamer kan geïsoleerd en geventileerd worden, maar dat is niet altijd het geval.

Een gesloten veranda, een van de modellen waar je het hele jaar comfortabel in vertoeft. De veranda beschikt over grote ramen, een glazen dak en een eigen deur.

Optie 3: Terrasoverkapping

Een terrasoverkapping is een open veranda. De veranda bestaat uit minstens een verandadak, draagconstructie en eventueel enkele (al dan niet schuifbare) zijwanden om de wind buiten te houden. Met een overkapping geniet je ook op regenachtige dagen optimaal van je terras.

Optie 4: Intrekbare veranda

Een intrekbare veranda tover je in een mum van tijd om tot een open terrasoverkapping. Dit modulaire model bestaat uit een vaste terrasoverkapping en uitschuifbare, draaibare of andere mobiele zijwanden

Op koude dagen sluit je de intrekbare veranda af en geniet je van een extra comfortabele woonruimte. Op warme dagen open je de veranda om optimaal te genieten van je omgeving en toch enigszins beschut te zijn tegen de zon en een eventuele regenbui.

Nood aan deskundig advies?
Stel je vragen aan een verandaspecialist

Optie 5: Pergola

Een pergola bestaat enkel uit een verandadak (met de nodige draagconstructie). Dit model is eenvoudig, praktisch en een relatief budgetvriendelijke optie.

Pergola’s bieden allerlei leuke opties. Je kunt de pergola tegen je woning zetten en zo een open terrasoverkapping creëren. Een pergola kan ook vrijstaand zijn en op een afstandje van je woning staan: zo creëer je een extra lounge in je tuin.

Tot slot kun je deze modellen ook voorzien van één of meerdere mobiele wanden, om bijvoorbeeld op winderige dagen wat extra bescherming te voorzien.

Een ruime, vrijstaande pergola uit hout, een van de open veranda modellen. Onder de pergola staan een houten tafel en een zestal tuinstoelen.

Optie 5: Vrijstaande veranda

Een leuk laatste model model is de vrijstaande veranda. Waar een klassieke veranda tegen het huis wordt geïnstalleerd, zet je een vrijstaande veranda op een plek naar keuze in de tuin. Zo’n vrijstaande veranda of overkapping kan open, deels open of volledig gesloten zijn en biedt heel wat interessante mogelijkheden.

Tussen welke materialen kan je kiezen voor verandabouw? 

Al die verschillende modellen kun je (laten) vervaardigen uit een heel resem aan materialen. Een overzicht met enkele populaire mogelijkheden en hun kenmerken:

Houten terrasoverkapping

Hout is een stevig, natuurlijk en goed bewerkbaar materiaal. Het heeft een warme uitstraling en is van nature isolerend, ideaal voor zowel gesloten als open veranda’s. Met beits, vernis, lak of verf kies je helemaal zelf hoe het eindresultaat er uitziet.

Houd er wel rekening mee dat niet elke houtsoort geschikt is voor buitenshuis gebruik. Een houten frame vraagt bovendien periodiek onderhoud om houtrot en verkleuring tegen te gaan.

Een moderne pergola tegen de gevel van een woning in een tuin op houten vloer. Onder de pergola staat een zwarte tafel met stoelen. Tegen de gevel onder de veranda staat een ingebouwde houten bank met witte kussens.

Kunststof overkapping aan huis

Kunststof is een zeer flexibel én budgetvriendelijk materiaal. Pvc of ander kunststof vergt nagenoeg geen onderhoud en gaat over het algemeen lang mee. 

Bepaalde soorten kunststof hebben bovendien een goede isolatiewaarde, waardoor je het ook ‘s winters warm kunt houden in een gesloten kunststof veranda.

Houd er rekening mee dat pvc en ander kunststof minder stevig is dan andere materialen, zoals aluminium of hout. Voor grote overkappingen kies je beter voor een materiaal met een hogere draagkracht. Voor een eerder kleine veranda is kunststof dan weer wel een goede optie.

Vragen over verandamaterialen?
Stel ze aan 1 of meerdere experten tegelijk

Metalen veranda: aluminium of staal

Aluminium en staal zijn ontzettend stevig en duurzaam. Ze lenen zich prima tot het opbouwen van grote verandaconstructies.

Met aluminium kun je bovendien heel wat richtingen op: het materiaal is licht en kan eenvoudig verwerkt worden tot meer afwijkende constructies en vormen. Denk maar aan een bol dak of kromme wanden.

Daartegenover staat dat metaal, en met name aluminium, wat gevoeliger is voor krassen. Daarbij komt dat aluminium en staal een eerder moderne uitstraling hebben, wat voor meer klassieke of landelijke woningen enkele esthetische uitdagingen met zich mee kan brengen.

Een aanbouw uit aluminium met grote glazen ramen, een van de veranda modellen die een echte extensie vormt van de woning. In de veranda staan een houten tafel, witte stoelen met metalen poten en een houten bank.

Welke keuze maak je voor het dak?

Er zijn verschillende materialen die je kunt verwerken tot een volwaardig dak voor je veranda of overkapping. De meeste veranda’s worden, met oog op een goede afwatering, voorzien van een licht hellend dak, maar ook een plat dak behoort tot de mogelijkheden.

Voor een goede lichtinval wordt meestal gekozen voor een transparant materiaal. Dat geldt dubbel voor veranda’s die tegen de woning geplaatst worden. Een opaak dak zou daar de lichtinval in huis stevig kunnen belemmeren.

Een overzicht met de mogelijkheden:

1. Veel licht met glazen daken

Een glazen dak is een klassieke keuze. Een glazen dak (gecombineerd met glazen wanden of een open constructie) zorgt voor een open gevoel en een optimale lichtinval

Voor een gesloten veranda kies je, met oog op een goede isolatie, voor hoogrendementsglas. Zulk glas bestaat uit 2 glaslagen waartussen stilstaande lucht (HR+ glas) of edelgas (HR++ glas) zit.

Voor open veranda’s volstaat enkel- of dubbelglas. Kies bij voorkeur voor een stevige glassoort.

Jouw veranda voor de beste prijs?
Verken de opties binnen jouw budget en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

2. Goedkoper alternatief: polycarbonaat

Polycarbonaat is niet alleen aanzienlijk goedkoper, maar ook tot 250 keer slagvaster dan glas. Polycarbonaat is een licht, flexibel stevig en budgetvriendelijk soort kunststof.

Je hebt de keuze uit platte kanaalplaten en golfplaten, verschillende kleuren en graden van transparantie

Daarbij komt dat je met polycarbonaat gemakkelijk grote afstanden kan overspannen. Glas heeft over het algemeen een meer uitgebreide dragende constructie nodig.

Een mogelijk nadeel van polycarbonaat? De akoestiek. Bij neerslag kan een dak uit polycarbonaat een trommelend geluid produceren, dat door sommigen als storend wordt ervaren.

Een vrijstaande pergola met witte pilaren en een melkwit polycarbonaat dak in houten frame. Onder de open veranda staat een loungeset met grijze kussens en een bijzettafeltje met vaas.

3. Zonwerend dak

Hét grote nadeel van lichtdoorlatende verandadaken, is dat de veranda’s op zonnige dagen stevig kunnen opwarmen. Daarom wordt vaak gekozen voor een zonwerend dak. Er zijn verschillende manieren om je veranda te beschermen tegen oververhitting:

  • Screens. Dit zijn vaste of mobiele doeken van bijvoorbeeld glasvezel of gesloten acryl. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen: verschillende kleuren en designs, en een manuele of elektrische bediening.
  • Semi-transparant glas of polycarbonaat. Met een dak uit semi-transparant en/of donkergekleurd glas of polycarbonaat zal je veranda aanzienlijk minder snel opwarmen. Een populaire optie is een dak uit melkwit polycarbonaat.
  • Zeil of doek. Een verandazeil of doek zal een deel van de warmte buitenhouden. Je hebt keuze uit verschillende kleuren en designs, en verschillende opties bij het monteren van de doeken.
  • Opaak dak. Je hoeft natuurlijk niet te kiezen voor een lichtdoorlatend dak. Met een houten, aluminium, pvc of zelfs leien dak zal een veranda zelfs op zonnige dagen niet al te zeer opwarmen. Voor open verandaconstructies zonder zijwanden of losstaande pergola’s is dat een mooie oplossing. Staat de veranda tegen je woning? Houd dan rekening met de belemmerde lichtinval.
Steeds comfortabel in je veranda?
Win advies in bij een verandaspecialist

Plaats je zelf of laat je de veranda plaatsen?

Ga je zelf aan de slag met het bouwen van je veranda, of reken je liever op de kennis en expertise van een specialist?

Zelf bouwen

Met de nodige handigheid, wat ervaring en een duidelijke visie op wat je precies van je veranda verwacht, kun je overwegen om zelf aan de slag te gaan. Met een kant-en-klaar verandapakket maak je het jezelf wat eenvoudiger.

Het bouwen van een eenvoudige vrijstaande terrasoverkapping kan voor een minder ervaren doe-het-zelver een toegankelijk project zijn. Een vaste veranda in aanbouw, met volwaardige isolatie en ventilatie? Zo’n project laat je beter over aan een expert.

Houd er rekening mee dat je best wat tijd en energie in het bouwen van een veranda steekt.

Ook kan een beoogde besparing tegenvallen. De aanschaf van het nodige materiaal (denk aan bijvoorbeeld een cirkelzaag en andere uitrusting waarover een professional beschikt), de kosten voor het rechtzetten van eventuele foutjes in de constructie en mogelijke beschadiging van andere delen van je woning, kunnen de kosten opdrijven.

Een houten veranda met glazen dak en zonwerend doek.

Laat de installatie over aan professionele verandabouwers

Ben je geen enthousiast doe-het-zelver, heb je geen tijd op overschot of wil je gewoon genieten van een professioneel resultaat? Dan besteed je het bouwen van je veranda best uit aan een specialist. Je mag rekenen op:

  • Persoonlijke begeleiding en advies. De specialist helpt je bij het ontwerpen van je veranda en het kiezen van de juiste materialen van de hoogste kwaliteit, binnen het door jouw opgestelde budget.
  • Professionele uitvoering van het project. Een professioneel gebouwde veranda gaat tientallen jaren mee. Plotse verzakkingen van het dak, een fout in de draagconstructie of een ander mankement? Daar hoef jij niet mee in te zitten.
  • Grote keuzevrijheid en ruimte voor creativiteit. Een ervaren verandabouwer realiseert met plezier jouw wildste verandadromen. Jij kunt gewoon je creativiteit de vrije loop geven.
  • Opties voor elk budget. Met een klein budget toch een mooie veranda laten bouwen? Dat kan! De verandaspecialist bekijkt samen met jou wat mogelijk is in het vooropgestelde budget.
  • Garantie. Gaat er toch iets mis? Dan mag je rekenen op garantie op de uitgevoerde werken en gebruikte materialen – een groot voordeel waar een doe-het-zelver niet op kan rekenen.

Wil je snel en eenvoudig prijzen op maat vergelijken? Heb je nood aan persoonlijk advies? Of heb je vragen over de verschillende mogelijkheden? Vul dan onderstaand formulier in.

Ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten. Zo ben je in enkele klikken dichter bij een oplossing die past binnen jouw budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ook interessant om te weten:

Prijs: Hoe duur is een veranda uit hout?

+
Een eenvoudige, open houten veranda bouwen, kan al voor 250 euro per vierkante meter. Afhankelijk van de gekozen houtsoort, het model van de veranda en de vraagprijs van de verandabouwer, kan de prijs makkelijk oplopen tot meer dan 2.500 euro per vierkante meter. Benieuwd naar de kosten voor jouw project? Vul bovenstaand formulier in en ontvang offertes op maat.

Wat kost een veranda inclusief montage?

+
Dat hangt af van meerdere factoren. Denk aan het ontwerp van de veranda, de gebruikte materialen, de vraagprijs van de verandabouwer en, niet onbelangrijk, de grootte van de veranda. Vergelijk offertes op maat via bovenstaand formulier voor een realistisch beeld op de kosten voor jouw project.

Hoe warm is het in een glazen veranda?

+
Hoe warm je veranda wordt, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de buitentemperatuur, de beschaduwing, het aantal uren zoninval en de aanwezigheid of afwezigheid van zonnewering. Een onbeschermde, zuidelijk gelegen veranda zal in de zomer stevig opwarmen en weinig comfort bieden.

Wat kost zelf een veranda bouwen?

+
Ook dat hangt af van verschillende factoren. Denk aan het gebruikte materiaal, de grootte van de veranda, het ontwerp en de afwerking.
Veranda
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Veranda