Orangerie versus veranda: wat is het verschil?

Het verschil tussen een orangerie en een klassieke veranda kan verwarrend zijn. Namen worden soms willekeurig door elkaar gebruikt. Niet onlogisch: er zijn veel gelijkenissen. 

Een ouderwetse orangerie wordt nu een serre of tuinkamer genoemd. Het is een glazen aanbouw waarin je planten tijdens de koude wintermaanden bewaart. Daar zijn ze beschermd tegen lage temperaturen en vorst.

Een moderne of hedendaagse orangerie kan een soort woonveranda of leefveranda zijn. Orangerie is nu eerder een term voor een bepaalde verandastijl. Kenmerkend voor de orangeriestijl zijn de kleine of lange, smalle raampartijen, de opstaande koepel en de klassieke uitstraling

Buitenkant van een orangerie aanbouw met kenmerkende lange, smalle ramen en opstaand koepeldak.

Wat kost een orangerie?

Er is geen vaste prijs voor een orangerie. Mik op een startprijs van 1.350 à 1.550 euro per vierkante meter.

Hoeveel je betaalt voor een orangerie aanbouw is afhankelijk van verschillende factoren:

 • Oppervlakte. Hoe groter de orangerie, hoe hoger de kosten.
 • Gebruikte materiaal. Ga je voor hout of aluminium, dubbel glas of hoogrendementsglas?
 • Moeilijkheidsgraad van de voorbereidingswerken en installatie. Moet er eerst een oude veranda of aanbouw worden afgebroken? Moet de grond worden voorbereid?
 • Afwerking. Denk aan isolatie, verwarming, ventilatie en verlichting.
 • Tarief van de verandabouwer. Elke verandaspecialist hanteert zijn of haar eigen tarieven.
Prijzen vergelijken voor jouw nieuwe orangerie?
Ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat
arrow Ontvang offertes

Welk materiaal kies je best voor de orangerie aanbouw?

Een orangerie is een fijne ruimte met veel natuurlijk licht. Je kunt verschillende materialen gebruiken om een orangerie te bouwen. De meest gebruikte materialen zijn hout en aluminium, steeds in combinatie met grote raampartijen. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen.

Binnenaanzicht van een houten orangerie aanbouw met zonwering. De orangerie loopt over in de living van de woning.

1. Hout

Hout wordt vaak gebruikt bij het bouwen van oranjerieën en veranda’s. Er zijn heel wat geschikte houtsoorten. Veel mensen kiezen voor een tropische hardhoutsoort zoals wengé en teak. Dat zijn ontzettend duurzame, stabiele en harde houtsoorten die van nature goed bestand zijn tegen vocht.

Nu zijn tropische hardhoutsoorten vrij prijzig. Budgetvriendelijkere houtsoorten zijn bijvoorbeeld thermowood (thermisch gemodificeerd hout dat door een hittebehandeling verduurzaamd wordt), ceder of eikenhout. Zulke houtsoorten zijn minder prijzig, maar beschikken over uitstekende technische eigenschappen.

Een houten orangerie heeft een warme, natuurlijke uitstraling. Ideaal voor woningen in landelijke stijl, of als verzachtend contrast voor een strakke, moderne woning. Daarbij komt dat hout van nature isolerend werkt. 

2. Aluminium

Aluminium is het ideale materiaal voor meer moderne of minimalistische orangerieën. Vanwege de hoge stevigheid kun je de orangerie probleemloos voorzien van lange, smalle profielen.

Tip: Kies voor aluminium profielen met thermische onderbreking voor optimale isolatie. Dergelijke profielen bestaan uit 2 aluminium platen waartussen een luchtkamer zit. Die luchtkamer vormt een barrière tussen de koude buitenkant en de warme binnenkant van het profiel.

Voorts heeft aluminium een lange levensduur en een hoge onderhoudsvriendelijkheid. Waar je hout periodiek moet behandelen om een lange levensduur te garanderen, vergt aluminium nagenoeg geen onderhoud.

Droom je van een orangerie met een stoere, industriële uitstraling? Kies dan voor aluminium met steel look. Zulk aluminium heeft het uitzicht van staal. Perfect voor een robuust ogende orangerie.

Interieur van een orangerie aanbouw met aluminium raamprofielen. In de orangerie staan verschillende planten en een witte tuinstoel.

Zonwering veranda

Zonwering in je nieuwe veranda is belangrijk. Zonwering dient 2 functies:

 • Fel zonlicht tegenhouden.
 • Oververhitting in de orangerie of veranda voorkomen.

De zonwering kan langs de buiten- of binnenkant van de orangerie geïnstalleerd worden. Langs de binnenkant zal de zonwering je vooral beschermen tegen fel zonlicht, en wordt de zonwering minder snel vuil

Langs de buitenkant wordt de zonwering wat sneller vuil, maar biedt die wel een optimale bescherming tegen zowel fel zonlicht als oververhitting. Een buitenzonwering helpt je het dak (en eventueel de zijwanden) van de orangerie te beschermen tegen vuil.

Er zijn verschillende soorten zonwering. Veel mensen kiezen voor screens: die kunnen subtiel worden verwerkt in de orangerie of veranda. Je hebt keuze tussen elektrisch en manueel bediende screens, verschillende kleuren, designs en graden van transparantie.

Ook met lamellen en rolgordijnen houd je het tijdens de zomer lekker koel in de orangerie. Een minder energiezuinig, maar efficiënt alternatief is het plaatsen van een airconditioning systeem.

Jouw orangerie aan de beste prijs?
Ontvang en vergelijk offertes op maat.

Voordelen van de orangerie aan je huis

Waarom zou je een orangerie laten plaatsen?

 • Je woning stijgt in waarde.
 • Je hebt een extra ruimte die je het hele jaar door kunt gebruiken.
 • Met de juiste aankleding wordt de orangerie een extra salon, eetruimte (met grote, gezellige eettafel) of atelier.
 • Ook een moderne orangerie is geschikt voor het kweken en telen van planten, groenten en fruit
 • Een orangerie krijgt heel wat natuurlijk licht binnen.
 • Met optimale isolatie kan de orangerie bijdragen aan de isolatiewaarde van je woning.
Interieur van een moderne orangerie aanbouw op tegels met verschillende planten, een wit ijzeren stoeltje en een wit rieten stoeltje.

Interesse in een orangerie aanbouw? Vind verandabouwers en vergelijk gratis offertes

Interesse in een orangerie aanbouw? Doe dan beroep op de kennis en expertise van een verandabouwer. Hij of zij overziet het volledige project: van het ontwerp van jouw droomorangerie tot het correct en duurzaam verwezenlijken van het project.

Op zoek naar de juiste partij? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten. Zo vind je in een handomdraai een oplossing die past bij jouw noden, wensen én budget!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Veranda
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Veranda