Wat kost een veranda bouwen?

Veranda kopen? Handig om te weten is natuurlijk hoeveel het kost om een veranda te bouwen. Exacte prijzen geven is moeilijk. De prijs van het bouwen van een veranda is namelijk afhankelijk  van diverse factoren. Zo kan de prijs verschillen naargelang de oppervlakte, het materiaal en de moeilijkheidsgraad van de voorbereidingswerken.

Onderstaande tabel geeft je toch een idee van de huidige richtprijzen:

Soort verandabouw Minimum richtprijs Maximum richtprijs
Houten verandabouw € 15.000 € 25.000
Aluminium verandabouw € 10.000 € 25.000
Pvc verandabouw € 10.000 € 25.000
Glazen dak € 35 /m² € 65 /m²
Polycarbonaat dak € 15 /m² € 20 /m²
Plat EPDM verandadak € 30 /m² € 75 /m²
Verandadak uit betonnen dakpannen € 25 /m² € 40 /m²
Verandadak uit kunstleien € 65 /m² € 75 /m²
Op zoek naar een specialist?
Vraag prijzen op maat aan erkende vakmannen

Welke soort veranda plaatsen?

Voor je een veranda bouwt, bepaal je best eerst wat voor veranda je graag wil. We onderscheiden 3 verschillende soorten bestaande veranda’s:

Type 1: Open veranda

Een open veranda staat los van je woning en heeft geen muren. Open veranda’s worden als overkapping van tuinen of terrassen gebruikt. In principe is het eerder een pergola. Het voordeel van een open veranda is dat je droog zit bij regenweer en dat het je buitenmeubelen beter beschermt.

Type 2: Leefveranda

Een leefveranda of woonveranda is eigenlijk een uitbreiding van je bestaande woning. Een ruimte van je huis wordt groter gemaakt. Plafond en vloer worden daarbij doorgetrokken naar de veranda.

Vaak is een leefveranda een verlengde van de keuken. Zo creëer je extra ruimte voor een eettafel. Je kan het ook gebruiken als extra zitruimte, een alternatief van de woonkamer.

Tip: Laat je veranda isoleren en geniet ook tijdens de koude wintermaanden van het buitgevoel in je veranda.

Type 3: Veranda als aanbouw

Een andere optie is het plaatsen van een veranda als aanbouw. Een veranda als aanbouw is meestal van de woning gescheiden via een schuifdeur. Zo krijg je een extra aparte ruimte in je huis.

Dit soort veranda wordt meestal niet geïsoleerd. De ruimte wordt vaker gebruikt in de zomer dan in de winter.

veranda bouwen

Materialen voor verandabouw

Veranda’s worden in diverse materialen gebouwd. Een gespecialiseerd bedrijf voert verandawerken in 3 verschillende materialen uit. Zo zijn er aluminium veranda’s, houten veranda’s en veranda’s van pvc. Elk materiaaltype van de soorten veranda’s heeft zijn eigen kenmerken, en voor- en nadelen.

Optie 1: Aluminium

Een veel gebruikt materiaal is aluminium. Aluminium veranda’s zijn stevig. Hierdoor gaan ze erg lang mee en kunnen ze grote glaspartijen dragen. De profielen kunnen bovendien heel slank uitgewerkt worden. Dit draagt bij tot de moderne en stijlvolle uitstraling van de aluminium veranda.

Een kwalitatieve verandabouw van aluminium is ook heel onderhoudsvriendelijk. Wel is het gevoelig voor krassen. Qua isolatie is een aluminium veranda de beste optie.

Optie 2: Hout

Ook hout is een veelgebruikt materiaal bij het bouwen van veranda’s. Het is het ideale materiaal voor wie van een landelijke stijl houdt.

Je interieur snel beu? Houten veranda’s zijn erg makkelijk te schilderen en te herschilderen. Daarnaast heeft hout een goed isolatievermogen. Wel vereist een houten veranda iets meer onderhoud dan de alternatieven. Hout is ook niet bestand tegen rotting en verkleuring door onder andere de zon.

Optie 3: Pvc

De laatste optie is een veranda in pvc. Pvc heeft ook heel wat troeven. Zo is het eerst en vooral de goedkoopste oplossing. Een Pvc veranda is ook erg onderhoudsvriendelijk en in elke RAL-kleur te verkrijgen.

Een veranda gemaakt van pvc heeft wel dikke profielen nodig om het gewicht van de grote glaspartijen aan te kunnen. Dit materiaal is minder stevig dan hout of aluminium. Pvc veranda’s ogen iets minder elegant dan andere alternatieven.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies aan vakmannen

Opties voor de afwerking van het dak

Ook wat betreft de afwerking van het dak van de soorten veranda’s heb je heel wat keuze. Er wordt onderscheid gemaakt in platte of hellende daken, en het soort materiaal. Zo zijn er daken uit glas, polycarbonaat of hetzelfde materiaal als het dak van je woning. Wil je graag veel licht doorlaten? Dan is een verandadak in glas of polycarbonaat aangeraden.

Is een vergunning verplicht?

Het is altijd een goed idee om je bij je gemeente hiernaar te informeren

Vaak moet je bij veranda’s kleiner dan 40 m² en met een maximum hoogte van 4,5 m geen of slechts een vereenvoudigde aanvraag indienen.

Of je een vergunning nodig hebt om een veranda te bouwen is afhankelijk van waar je woont. Dit kan verschillen van gemeente tot gemeente.

Op zoek naar een verandabouwer? Vind plaatsers in jouw regio en vergelijk gratis offertes

Wil je graag een veranda bouwen en ben je dus op zoek naar een verandabouwer? Via het formulier hieronder vraag je gratis vrijblijvende offertes aan bij plaatsers van veranda’s in jouw regio. Zo verzeker je jezelf van een goede service.

Vergelijk gratis prijzen, kies de beste gedetailleerde prijsofferte en vind de geschikte vakman en oplossing voor jouw project. Vakmannen komen graag naar jouw toe.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Veranda
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Veranda