Welk materiaal kies je voor het dak van je overkapping?

De materiaalkeuze van je verandadak is afhankelijk van je persoonlijke smaak en voorkeuren. Ontdek hieronder de verschillende types en opties voor het dak van een veranda.

1. Glazen dakplaten voor je veranda

Wil je graag extra veel lichtinval en een groter ruimtegevoel creëren? Dan is een glasdak de ideale oplossing voor jouw situatie. Je kan bij een glazen dak voor een veranda kiezen voor houten of aluminium raamkozijnen.

Wanneer je voor een glazen verandadak kiest, heb je keuze uit verschillende soorten glas. Aan elk type glas zijn meerdere voordelen verbonden. We lijsten de troeven per type graag voor je op.

Glasdak zorgt voor aangenaam klimaat in de veranda

Optie 1: Isolerend hoogrendementsglas bij een glasdak

Wens je een extra goede thermische en akoestische isolatie? Kies dan voor hoogrendementsglas voor je glazen verandadak. Deze glassoort biedt een veel betere isolatie dan standaard enkel of dubbel glas.

Dit type glas is ideaal wanneer je van je veranda een extra relaxzone of leeshoek wil maken. Hoogrendementsglas laat ongeveer de helft minder licht door dan andere soorten. Dat is dan weer beter voor het comfort van je ogen.

Optie 2: Gelaagd glas bij een glasdak

Standaard of gewoon glas is niet geschikt voor een verandadak. Het breekt of barst gemakkelijk, waardoor dit heel gevaarlijk is. Daarom laat je beter gelaagd glas plaatsen.

Gelaagd glas heeft een beschermende functie. Door de extra stevigheid van het glas, zorgen vallende voorwerpen en takken niet voor barsten in het glas. Het glas is dus niet zo makkelijk breekbaar. Het heeft ook een inbraakvertragende werking.

Aan het gelaagd glas is een speciale folie toegevoegd. Die folie zorgt ervoor dat wanneer het glas toch zou breken, de glasscherven aan de folie blijven plakken en niet naar binnen vallen in de veranda. Het voorkomt alvast gevaarlijke situaties.

Op zoek naar een veranda-expert op maat van jouw budget?
Vergelijk gratis offertes op maat en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

2. Polycarbonaat verandadak of kunststofplaten

Polycarbonaatplaten zijn een budgetvriendelijker alternatief voor een glasdak. Net zoals glas creëer je met dit type verandadak extra veel lichtinval. Wanneer je kiest voor kunststofplaten kan je kiezen voor volledig transparante of voor Opale platen.

Transparante platen creëren een glaseffect. Wel moet je met dit type platen opletten in de zomer. Wanneer de zon tijdens de zomer weer de hele dag op de platen schijnt, kan de veranda extra warm worden. Dit effect is minder bij Opale platen.

De populariteit van kunststofplaten is sterk gedaald de laatste jaren. Dat komt doordat ze heel wat lawaai maken wanneer er regen of hagel op valt. Ook zijn deze platen niet altijd even zonbestendig en kan er verkleuring optreden.

3. Leien of dakpannen

Wens je graag een mooie overgang tussen je woning en je veranda? Met leien of dakpannen maak je jouw veranda een volwaardig deel van je woning. Op die manier kan je dezelfde dakbedekking voor je veranda als je woning kiezen.

Een veranda met leien of dakpannen samen met de woning, oogt als een mooi geheel. Esthetisch gezien is het magnifiek.

Verder kan je dit daktype volledig isoleren, zo creëer je een volwaardige extra kamer aan je woning. Wel moet jouw dakconstructie stevig zijn, want dakpannen of leien zijn een stuk zwaarder in vergelijking met een glasdak.

dakpannen lopen door van huis naar veranda

4. Zinken verandadak

Een zinken verandadak heeft een ontzettend lange levensduur. Dit type materiaal is geschikt voor verandadak renovaties, bijvoorbeeld ter vervanging van golfplaten of oude beglazing. Zink is een heel licht materiaal. De plaatsing voor een zinken verandadak verloopt snel en eenvoudig.

Wel heeft een zinken verandadak een stevig prijskaartje. De vele voordelen compenseren het prijskaartje en zorgen ervoor dat deze investering zich makkelijk terugverdient.

Nog niet zeker welke dakbekleding past bij jouw project?
Contacteer experten in jouw buurt en ontvang advies op maat
arrow Ontvang gratis offertes

5. EPDM rubber dak

Wens je graag een plat en onderhoudsvriendelijk verandadak? Dan is een EPDM rubber dak de beste oplossing. EPDM is een soort rubber. Ontdek hieronder de verschillende voordelen van een verandadak uit EPDM.

Voordelen van een EPDM-verandadak

  • Waterdicht
  • Scheurt niet bij extreme temperaturen
  • Lange levensduur
  • Weinig tot geen onderhoud nodig
  • Eenvoudig te herstellen met behulp van zelfklevende folie

Wat zijn de prijzen van een verandadak?

De dakconstructie is een heel belangrijk aspect van je veranda. Wil je graag veel lichtinval of heb je liever een gesloten dak? Wil je een optimaal geïsoleerde veranda? Er zijn diverse opties mogelijk.

Onderstaand schema geeft je een mooi overzicht van de verschillende daktypes en bijhorende richtprijzen:

Daktype Richtprijs
Glasdak € 35 – 65 per vierkante meter
Polycarbonaat platen € 15 – 20 per vierkante meter
Dakpannen € 25 – 65 per vierkante meter
Leien € 65 – 100 per vierkante meter
Zinken dak € 70 – 95 per vierkante meter
EPDM rubber dak € 30 – 75 per vierkante meter
Op zoek naar een vakman?
Vergelijk gratis offertes op maat van jouw budget

Moet mijn verandadak geïsoleerd worden?

Wanneer je kiest voor een gesloten verandadak, dien je goed na te denken over de isolatie van de dakplaten. Best kies je voor dakplaten die volledig langs de binnenkant en buitenkant zijn afgewerkt.

Isolerende dakplaten bestaan uit twee platen met tussenin een isolerende kern. De isolerende kern kan uit verschillende materialen bestaan zoals kurk. Kurk biedt vele voordelen. Zo is dit materiaaltype bestand tegen rotten, brand, druk en insecten. Dit type materiaal is dus zeker interessant wanneer je voor een gesloten verandadak met isolatie kiest.

Isolatie belangrijk in de winter

Vind verandabouwers in jouw regio: vergelijk vrijblijvende offertes en vraag professioneel advies

Wens je graag verschillende daktypes voor een veranda te vergelijken? Ben je benieuwd naar de prijs voor jouw toekomstige verandadak? Vraag via onderstaand formulier gratis professioneel advies en vrijblijvende offertes.

Op die manier kan je makkelijk prijzen vergelijken en vind je de beste oplossing voor jouw droomproject. Bovendien kom je snel en eenvoudig in contact met de beste vakmensen in jouw buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ook interessant om te weten

Welke platen zijn een goedkope dak overkapping?

+
Polycarbonaatplaten worden gezien als een goedkope variant op een glasdak. Doordat de platen zo licht van gewicht zijn, kunnen ze heel wat lawaai maken bij regen of hagel. Ze zijn daarnaast niet altijd zonbestendig en kunnen verkleuren. Als voordeel is het zo goed als niet breekbaar en is het bestand tegen extreme temperatuurverschillen.

Hoeveel soorten dakbedekkingen zijn er voor een veranda?

+
Er zijn veel verschillende soorten dakbedekking mogelijk. De bekendste soorten zijn dakpannen, een glasdak, een rieten dak, een zinken dak en polycarbonaatplaten. Die zijn voornamelijk populair bij een hellen dak. Een plat dak is beter met bitumen, pvc of EPDM.

Is bitumen een goede dakbedekking voor een plat dak?

+
Bitumen, ook wel bekend als roofing of dakleer, is een goedkope dakbedekking die perfect op een plat dak geplaatst kan worden. 
Veranda
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Veranda