Wat heb je nodig om een veranda te plaatsen?

Een eenvoudige open veranda beschikt over een dak ondersteund door een dragende structuur. In principe heb je dus niet meer nodig dan dat: een dragend frame, bijvoorbeeld uit aluminium of hout, en een transparant of opaak dak, bijvoorbeeld uit golfplaten of glas. 

Gesloten of deels open veranda’s vertrekken vanuit hetzelfde principe: een verandadak met een dragende structuur. Door zijwanden toe te voegen, bijvoorbeeld houten frames met grote ramen of een pvc frame met schuifwand, sluit je de veranda af.

Welk materiaal gebruik je voor de frames, draagstructuur en zijwanden?

Een overzicht van mogelijke materialen en hun voordelen.

De juiste materialen kiezen?
Win advies in bij een verandaspecialist

1. Aluminium

Aluminium is een bijzonder stevig, licht en duurzaam materiaal. Met aluminium kun je vrij grote afstanden overkappen. Ideaal dus voor het frame van een ruime veranda.

Daarbij komt dat aluminium één van de meest budgetvriendelijke opties is. Het materiaal heeft ook weinig onderhoud nodig. Je neemt het frame om de zoveel maanden even af met wat lauwwarm water en een schone doek. Let wel op met (diepe) krassen: die krijg je niet zomaar weggewerkt.

Voor moderne veranda’s, al dan niet in afwijkende vormen, is aluminium een uitstekende keuze. De grote draagkracht van het materiaal maakt het mogelijk om met smalle, discrete profielen te werken.

Hypermoderne veranda in verschillende materialen (glas en staal) tegen een moderne houten woning in het bos.

Aluminium profiel met thermische onderbreking 

Voor een gesloten aluminium veranda kies je best voor aluminium profielen met thermische onderbrekingen. Dat zijn profielen met isolerende luchtkamers die tussen de koude buitenkant en de warme binnenkant van het profiel zitten.

De luchtkamers vormen een isolerende barrière tussen de koude buitenkant (buitenzijde van de veranda) en de warme binnenkant (in de veranda) van het profiel. 

Uitvoeringen met meerdere thermische onderbrekingen (en dus meer dan 1 luchtkamer) zijn ideaal voor een nog hogere isolatiewaarde.

Voordelen aluminium

  • Budgetvriendelijk 
  • Goed bestand tegen vocht
  • Duurzaam
  • Licht
  • Stevig
  • Goed voor grote overspanningen en smalle profielen
  • Thermische onderbreking mogelijk voor betere isolatiewaarde
  • Perfect voor moderne en minimalistische veranda’s
  • Verkrijgbaar in coatings in tal van kleuren en steel look

Wat kost een dichte of open aluminium veranda?

Reken op een startprijs van 1.200 à 1.500 euro per vierkante meter.

Een open aluminium veranda (zonder beglazing) is natuurlijk goedkoper. Reken op een startprijs van 120 tot 160 euro per vierkante meter.

Jouw aluminium veranda voor de beste prijs?
Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

2. Hout

Hout is een warm, natuurlijk materiaal. Net als aluminium is hout zeer stevig en stabiel, en geschikt voor het overspannen van grote afstanden. Een grote houten veranda behoort dus zeker tot de mogelijkheden.

Een groot voordeel van hout? Het materiaal is van nature isolerend. Bij een goede plaatsing is de kans op koudebruggen bovendien erg klein.

Daartegenover staat dat hout een minder onderhoudsvriendelijk materiaal is. Je maakt houten profielen om de zoveel tijd schoon met water en een mild reinigingsmiddel. Om de 5 à 10 jaar moet het hout behandeld worden.

Klassieke, volledig houten veranda waarin geen andere materialen werden verwerkt. Onder de veranda hangt een hangmat en staat een rieten loungeset.

Prijs houten veranda

De prijs voor een houten veranda is sterk afhankelijk van de gekozen houtsoort. Voordelige opties zijn thermowood (thermisch verduuzaamd hout), eikenhout en vurenhout. Houtsoorten als teak en wengé zijn bijzonder duur, maar hebben van nature een hoge duurzaamheid én zijn zeer goed bestand tegen vocht en temperatuurschommelingen.

Voordelen hout

  • Warme, natuurlijke uitstraling
  • Natuurlijk product
  • Goede isolatie
  • Duurzaam met voldoende onderhoud
  • Stevig en stabiel: ideaal voor grote overspanningen
  • Goed bewerkbaar
  • Met een laag verf, vernis of beits bezorg je de veranda een volledig nieuwe uitstraling
  • Bruikbaar in zowel moderne als klassieke ontwerpen

3. Pvc

Voor kleine budgetten is pvc de ideale oplossing. Het materiaal is vrij goedkoop (en goedkoper dan aluminium) en gaat toch vrij lang mee. Pvc heeft van nature een prima isolatiewaarde, maar isoleert minder goed dan bijvoorbeeld hout. Je hebt keuze uit profielen in alle mogelijke kleuren en imitatielooks.

Daartegenover staat dat pvc niet bijzonder sterk is. Voor grote overspanningen zijn meerdere en dikkere steunprofielen nodig. 

Pvc is onderhoudsvriendelijk en zal, zelfs na jaren blootstelling aan felle zon, niet snel verkleuren

Een volledig gesloten veranda uit 2 materialen: pvc en glas.

Pvc met metalen kern voor grotere overspanningen

Liever geen dikke pvc profielen? Voor een hogere prijs kun je kiezen voor pvc profielen met metalen kern. Ideaal voor veranda’s met grote raampartijen zonder onderbrekingen. Hou er wel rekening mee dat die profielen even prijzig of zelfs prijziger kunnen zijn dan aluminium profielen.

Voordelen pvc

  • Budgetvriendelijk
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Relatief lange levensduur
  • Licht
  • Goed bestand tegen vocht
  • Verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren en verschillende imitatielooks
  • Perfect voor kleine veranda’s en veranda’s met kleinere raampartijen
Je veranda aan de beste prijs?
Ontdek de leukste opties voor jouw budget

4. Staal

Staal is een minder doordeweeks materiaal, maar biedt wel heel wat interessante voordelen. Het materiaal is ontzettend sterk en heeft een grote draagkracht. Perfect voor grote overspanningen met eindeloze raampartijen.

Het materiaal vergt relatief weinig onderhoud. Een paar keer per jaar neem je de stalen profielen af met een neutraal schoonmaakmiddel. 

Het plaatsen van een stalen veranda is dan ook vrij duur: enerzijds ligt de materiaalkost wat hoger, anderzijds vergt het bouwen van een stalen veranda wat tijd, kennis en expertise.

Voorzie je de stalen profielen van meerkamerprofielen voor een betere isolatie? Dan betaal je een hogere prijs.

Een moderne veranda of terrasoverkapping uit 2 materialen: staal en glas.

Voordelen stalen veranda

  • Ontzettend sterk en grote draagkracht
  • Perfect voor grote overspanningen en grote raampartijen
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Stoere, industriële uitstraling
  • Geschikt voor zowel minimalistische als meer klassieke ontwerpen
Op zoek naar de juiste materialen voor jouw veranda?
Ontvang gratis vrijblijvend advies van verandaspecialisten
arrow Ontvang offertes

5. Steen

Steen kan perfect gecombineerd worden met grote raampartijen en kan eenvoudig voorzien worden van isolatiemateriaal. Ook leidingen en elektrische bedrading werk je gemakkelijk weg in een stenen verandamuur. Je hebt keuze uit verschillende soorten stenen, zoals leien, breuksteen en klassieke baksteen.

Een veranda of terrasoverkapping uit verschillende materialen, waaronder steen.

Materialen voor transparant veranda dak of transparante zijwanden

Een klassieke veranda beschikt over heel wat transparante elementen of beglazing. Je hebt de keuze tussen glas en polycarbonaat.

Glas

Glas is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Je hebt onder meer de keuze tussen:

  • Enkelglas, dubbelglas en hoogrendementsglas. Hoe beter je de veranda wilt isoleren, hoe belangrijker het is om te kiezen voor minstens dubbel-, maar bij voorkeur hoogrendementsglas. Langs grote raampartijen kan heel wat warmte verloren gaan. 
  • Gehard glas en veiligheidsglas. Zeker in een omgeving waar takken op het verandadak of tegen de zijwanden kunnen vallen, is gehard glas of gehard veiligheidsglas een goede optie.
  • Gekleurd of helder. Glas kan volledig helder zijn, maar ook voorzien worden van een kleur naar keuze.
  • Transparant of semi-transparant. Om felle zonnestralen buiten te houden, is glas met een lagere transparantie een interessante optie.
Een gezellige veranda in verschillende materialen, waaronder hout en glas. In de veranda ligt een houten vloer en staat een lange houten tafel met houten zitbankjes. De veranda geeft uit op een groene weide.

Verandadak met lichtstraat

Een volledig glazen dak is kwetsbaar en vrij prijzig. Ook isolatiegewijs is een glazen dak niet altijd de interessantste optie.

Daarom kiezen mensen wel eens voor een gesloten verandadak (bijvoorbeeld met dakplaten, hout of EPDM) met een lichtstraat. Dat is een glazen strook die door het gesloten dak loopt, en zo toch wat licht binnenlaat in de veranda.

Een lichtstraat valt beter te isoleren en beschermt je veranda tegen zowel koude als oververhitting.

Jouw veranda in handen van een pro?
Vergelijk het aanbod van experts in jouw buurt

Polycarbonaat

Polycarbonaat is een budgetvriendelijk alternatief op glas. Voor gesloten en geïsoleerde veranda’s is polycarbonaat echter minder geschikt. Het materiaal is minder isolerend.

Het grootste voordeel van polycarbonaat? De hoge slagvastheid en veiligheid. Het materiaal is tot maar liefst 250 keer slagvaster dan glas van eenzelfde dikte. Bij grote impact zal polycarbonaat ook niet splinteren, zoals glas, maar scheuren of barsten.

Je hebt keuze uit golvende polycarbonaatplaten en platte kanaalplaten.

Ook met polycarbonaat kun je een lichtstraat in je verandadak plaatsen.

Optie: Zonwering

Grote glazen ramen kunnen resulteren in oververhitting op warme, zonnige dagen. Om de zon op zulke dagen buiten te houden en te voorkomen dat het onaangenaam warm wordt in de veranda, kun je een zonwering laten plaatsen.

Een alternatief is zonwerende beglazing. Vraag je verandaspecialist naar de mogelijkheden.

Een moderne vrijstaande veranda of pergola naast een zwembad uit staak en met zonwerend lamellendak.

Welke materialen zijn het beste voor je veranda? Aandachtspunten

Hoe kies je nu het juiste materiaal? Enkele aandachtspunten.

  • Afmetingen. Hoe groter de veranda, hoe steviger de profielen moeten zijn. 
  • Uitstraling en stijl. Ga je voor een houten veranda in klassieke stijl, of plaats je een minimalistische overkapping uit aluminium of staal tegen je moderne woning?
  • Functie van de veranda en het model. Wil je de veranda het hele jaar door gebruiken? Dan kies je voor een gesloten veranda. Wil je enkel wat bescherming tegen regen? Dan is een deels of volledig open veranda de juiste optie.
  • Isolatie. Wordt de veranda een volwaardige extra leefruimte? Dan kies je best voor materialen met een hoge isolatiewaarde, of materialen die je gemakkelijk van isolatie kunt voorzien.

Nieuwe open of gesloten veranda kopen en professioneel laten plaatsen? Vergelijk offertes

Tijd voor een renovatie van je oude veranda? Of, wil je een volledig nieuwe veranda laten bouwen? Dan doe je best beroep op een professionele verandabouwer. Hij of zij geeft je persoonlijk advies en gaat mee op zoek naar de juiste materialen en het juiste ontwerp.

Daarnaast helpt een verandaspecialist je met het realiseren van een duurzame, veilige en comfortabele veranda die precies aansluit bij jouw noden en wensen.

Wil je graag persoonlijk advies of een richtprijs voor je project? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo zet je een belangrijke stap dichter bij de verwezenlijking van je project.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Veranda
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Veranda