Veranda: geniet het hele jaar van uw tuin

In België zijn veranda’s erg populair. Dat komt door onze korte winters en lange tussenseizoenen. Bovendien is de glazen kamer van weleer geëvolueerd tot een volwaardige leefruimte. Zo geniet u het hele jaar door op een comfortabele manier van het buitengevoel. Droomt u ook van een veranda? Dan bent u op de juiste plaats. Op deze pagina ontdekt u alles wat u moet weten om uw verandaproject waar te maken aan de beste prijs.

Extra leefruimte
Een veranda is een uitstekende manier om uw woning uit te breiden meer leefruimte te creëren.

Het hele jaar genieten van een buitengevoel 
Wanneer de weersomstandigheden niet ideaal zijn om buiten te vertoeven, kunt u in uw veranda toch genieten van uw tuin.

Geen bouwvergunning meer nodig
Voor een constructie van max. 40 m² die voor 75% uit glas bestaat, hoeft u geen bouwvergunning meer aan te vragen.

Een veranda is vandaag de dag bij veel gezinnen niet meer weg te denken uit het hele woongebeuren. Je maakt er niet alleen je woning ruimer mee, je optimaliseert ook nog eens de lichtinval en je komt in rechtstreekse verbinding met de tuin te staan. Wie tekent daar nu niet voor?

Wat zijn de veranda prijzen?

Speel je misschien met het idee om een veranda te plaatsen, maar heb je geen flauw idee welk prijskaartje hieraan vasthangt? Wel, de prijs hangt natuurlijk af van verschillende factoren. Je moet enerzijds rekening houden met het materiaal waaruit de veranda gebouwd moet worden en de totale oppervlakte die ze in beslag gaat nemen en anderzijds zijn de voorbereidende werken en de moeilijkheidsgraad van de effectieve werken een belangrijke graadmeter in de prijsbepaling.

Soorten veranda

Soort veranda Prijs
Open veranda Vanaf € 875 – € 2.500
Standaard veranda Vanaf € 7.500
Maatwerk veranda Vanaf € 20.000

Een open veranda is de goedkoopste optie. Een eenvoudige houten open veranda heeft u al vanaf € 875. Een open veranda met meer luxe vanaf € 2.500, exclusief plaatsingskosten.

Een standaard prefab veranda is ook nog budgetvriendelijk. Reken op een prijs vanaf € 7.500 voor 12 m².

Materiaal veranda

Materiaal Prijs per m²
PVC € 1.275 – € 1.400
Hout € 1.150 – € 1.550
Aluminium € 1.200 – € 1.600
Smeedijzer € 1.500 – € 1.700
Dubbel glas € 65
Hoogrendementsglas € 80 – € 90

Prijs veranda: welke afmetingen kiezen?

De prijzen van veranda’s variëren naargelang de oppervlakte. Een miniveranda met een oppervlak van 6m² kost tussen €2000 en €12000, in functie van het gebruikte materiaal en het model. Ga je met de standaardveranda voor een iets groter oppervlak van om en bij 12m², dan bedraagt de kostprijs tussen €6000 en €25000. Bij grote veranda’s met een oppervlak van 20m² en meer schommelen de prijzen tussen €15000 en €55000.

Veranda vs. terrasoverkapping

Een terrasoverkapping is, zoals het woord eigenlijk al aangeeft, een soort van open veranda die dienst doet als afdak voor je terras. Het is een uitstekend alternatief voor een echte veranda aangezien je op die manier het echte buitengevoel kan behouden en veel minder diep in de geldbuidel moet tasten.

Wat betreft terrasoverkapping, heb je verschillende mogelijkheden:

  • Veranda met aanpalende terrasoverkapping
  • Omvormbare terrasoverkappingen
  • Bestaande terrasoverkapping omvormen tot veranda

Veranda met aanpalende terrasoverkapping

Als je voldoende ruimte ter beschikking hebt, is het misschien wel de meest interessante optie om voor een combinatie van veranda en terrasoverkapping te gaan. Zo kan je, als het vriest in de winter, lekker warm en gezellig in de veranda zitten en eens de lente de kop opsteekt, kan je je buiten installeren onder de terrasoverkapping. De overkapping is in de winter overigens een ideale plaats om je vuilniszakken neer te zetten.

Omvormbare terrasoverkappingen

Deze mogelijkheid is dan weer interessant als je beperkt zit in ruimte en 2 verschillende constructies wilt vermijden. Als je grote klapramen laat bouwen, kan je deze gebruiken als terrasoverkapping en als veranda.

Bestaande terrasoverkapping omvormen tot veranda

Als je al een terrasoverkapping staan hebt, is het uiteraard mogelijk om die te laten ombouwen tot een veranda. Je hoeft enkel 3 extra wanden te laten monteren, waarvan 2 aan de zijkanten en 1 aan de voorkant. Meestal gaat de wand aan de voorkant gepaard met een deur of schuifsysteem.

Waarom kiezen voor een veranda?

Door een veranda te laten plaatsen, breid je je woonruimte verder uit. En die extra woonruimte zorgt voor een waardestijging van je woning. Verder verkrijg je meer natuurlijke lichtinval. Tegenstanders van veranda’s zullen zeggen dat ze een inbreuk vormen op je privacy en dat het enkel warmer zal zijn bij goed weer, maar daar valt zeker een mouw aan te passen. Je kan je veranda altijd op zo’n manier oriënteren dat je buren en toevallige passanten geen kans meer hebben om binnen te gluren en een afzetting behoort ook tot de mogelijkheden. Als je je veranda laat voorzien van zonwering of zonwerende beglazing zal je automatisch minder last hebben van de hoge temperaturen.

Hoe veranda inrichten?

Dat is iets dat volledig afhangt van je persoonlijke smaak en de stijl waarin je huis gebouwd is. Je kan gaan voor een moderne veranda, maar evenzeer opteren voor een veranda in landelijke stijl. Moderne veranda’s zijn veeleer opgebouwd uit materialen als hout, PVC en aluminium. Bij landelijke veranda’s komt daar nog de optie van smeedijzer bij.

Materialen

Zoals net al aangehaald zijn hout, PVC, aluminium en smeedijzer de materialen waaruit een veranda opgebouwd kan worden. Een glazen veranda is bijvoorbeeld het mooist met profielen uit aluminium. Een houten veranda past dan weer bij elk soort woning, maar daaraan is een duurder prijskaartje verbonden. PVC is over het algemeen het goedkoopste materiaal en smeedijzer het duurste.

Wat betreft beglazing en dakbedekking, heb je verschillende opties. Isolatieglas, meestal in de vorm van hoogrendementsglas, is het meest populair. Hoogrendementsglas kan gecombineerd worden met een geluidswerende laag of een zonwerende of zelfreinigende coating.

Hoogrendementsglas bestaat in de vormen HR+, HR++ en HR+++. HR+ is een spouw gevuld met droge lucht, HR++ wordt opgevuld met een edelgas zoals argon. Een spouw is een muur die bestaat uit 2 evenwijdige delen, met een binnen- en een buitendeel. Bij hoogrendementsglas moeten de ruiten evenwel voorzien worden van een speciale isolerende coating. De u-waarde van het glas ligt tussen 1,1 en 1,3 en laat weinig warmte door. Voor de gemiddelde prijs van HR++, met een dikte van 4mm, mag je rekenen vanaf €35 per m². Dikker glas kost nog meer, tot wel €65 per m², en de prijs van gelaagd glas loopt zelfs op tot €75 per m².

Bij HR+++ zijn er 3 glasbladen in plaats van 2 aanwezig, die gescheiden worden door een spouw gevuld met argon of krypton. HR+++ wordt voornamelijk gebruikt bij passiefwoningen. Het nadeel is dat je er speciale raamprofielen voor moet gebruiken.

Extra afwerkingen

Ventilatiesystemen kunnen essentieel zijn om vochtproblemen tegen te gaan. Er zijn 3 mogelijke manieren om je veranda te ventileren:

  • Natuurlijke ventilatie
  • Ventilatieroosters
  • Mechanische ventilatie

Natuurlijke ventilatie gebeurt aan de hand van een open raam of een dakvenster en ventilatieroosters zitten in de veranda ingebouwd. Mechanische ventilatie bestaat uit roosters en een afzuigunit in het dak. De verluchting kan manueel of automatisch geregeld worden en je spaart er heel wat energie mee uit.

Het doel van zonwering is oververhitting in de zomer vermijden. Je hebt de keuze uit zowel buiten- als binnenzonwering. Het grote voordeel aan buitenzonwering is dat je binnen geen ruimte verliest en dat het inkomende zonlicht volledig tegengehouden wordt. De meest voor de hand liggende optie bij buitenzonwering zijn screens. Die zijn beschikbaar in glasvezeldoek of polyesterdoek en bezorgen je geen hinderlijke reflecties en houden schadelijke UV-stralen buiten. Binnenzonwering neemt meer plaats in beslag en het zonlicht komt eerst binnen vooraleer het kan tegengehouden worden, maar is makkelijker schoon te maken. Bij dit type heb je de keuze uit verschillende soorten gordijnen en lamellen. Zonwering kost gemiddeld tussen €100 en €200 per m².

Ook verlichting speelt een belangrijke rol. Tegenwoordig is LED-verlichting de verlichting bij uitstek. Het is energiezuinig en gaat bovendien lang mee. De meest gebruikte vorm van LED-verlichting zijn de dimbare inbouwspots. Met de LED-verlichting sla je 2 vliegen in 1 klap. De verlichting is niet enkel functioneel, maar ook sfeervol.

Veelgestelde vragen over veranda’s

1. Heb ik een bouwvergunning nodig?

Voor een veranda (een constructie van maximum 40 m² die voor minstens 75% uit glas bestaat) heeft u geen bouwvergunning meer nodig.

2. Hoe kan ik mijn veranda verwarmen?

Er zijn verschillende opties om uw veranda te verwarmen:

3. Kan een veranda goed geïsoleerd worden?

Om uw veranda zo goed mogelijk te isoleren en vocht te vermijden kunt u de volgende maatregelen nemen:

  • Pvc en hout isoleren het beste. Kiest u voor aluminium of stalen profielen? Voorzie deze dan van een thermische onderbreking.
  • Kies voor hoogrendementsglas, zo beperkt u het warmteverlies tot 80%.
  • Overweeg een plat dak. Een puntdak verliest meer warmte omdat het een grotere oppervlakte heeft.
  • Omdat een veranda doorgaans tegen een bestaande constructie wordt gebouwd, zorgt u best voor een vochtkering en isolatie tegen de woning. Zo vermijdt u een koudebrug en condensatieproblemen.

4. Wat is het verschil tussen een aanbouw en een veranda?

Een aanbouw is een uitbreiding van de leefruimte en bestaat uit muren en ramen. Hiervoor is er meestal een stedenbouwkundige vergunning nodig. Een veranda daarentegen bestaat voor 75% uit glas en geeft meer een buitengevoel.

Heb je interesse om een veranda te zetten, dan geven we je graag de volgende goede raad mee: vraag zeker advies aan een vakman en vergelijk zoveel mogelijk offertes om een concreet beeld te krijgen van de beste deals.

Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
3*. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .privacy charter
bedrijven in andere regio's