Veranda: geniet het hele jaar van jouw tuin

In België zijn veranda’s nog altijd enorm populair. Dat komt door onze korte winter en lange tussenseizoenen. Bovendien is de glazen kamer van weleer geëvolueerd tot een volwaardige leefruimte (leefveranda) en woonruimte (woonveranda). Zo geniet je het ganse jaar op een comfortabele manier van het buitengevoel.

1. Extra leefruimte

Een veranda als aanbouw, of beter: aan je huis is een uitstekende manier om je woning uit te breiden en om meer ruimte te creëren.

2. Het hele jaar genieten van een buitengevoel

Één van de vele voordelen is dat je er zelfs van je tuin en het buitenleven kan genieten wanneer de weersomstandigheden niet ideaal zijn om buiten te vertoeven.

3. Geen bouwvergunning meer nodig

Voor een constructie van maximaal 40 m² die voor 75 % uit glas bestaat, hoef je geen bouwvergunning meer aan te vragen. Een meldingsplicht voor je veranda volstaat.

veranda bouwen

Wat zijn de veranda prijzen?

Speel je met het idee om een veranda te plaatsen, maar heb je geen flauw idee van het prijskaartje? Wel, de prijs van een veranda hangt natuurlijk af van verschillende factoren. Je moet rekening houden met het materiaal waaruit ze gebouwd worden en de totale oppervlakte. Daarnaast zijn er de voorbereidende werken en de moeilijkheidsgraad van de effectieve werken een belangrijke graadmeter in de prijsbepaling.

Prijs naargelang de soorten

Soort Prijs
Open veranda € 875 – 2.500
Standaard veranda Vanaf € 7.500
Maatwerk veranda Vanaf € 20.000

Een open veranda is de goedkoopste optie. Een eenvoudige houten open versie heb je al vanaf 875 euro. Een open aluminium veranda vanaf 2.500 euro, exclusief plaatsingskosten.

Een standaard prefab model is ook nog budgetvriendelijk. Reken op een prijs vanaf 7.500 euro voor 12 m².

Op zoek naar een specialist?Vraag advies en prijzen aan vakmannen

Kostprijs naargelang het materiaal

Materiaal Prijs per m²
Pvc € 1.275 – 1.400
Houten veranda € 1.150 – 1.550
Aluminium veranda € 1.200 – 1.600
Smeedijzeren € 1.500 – 1.700
Dubbel glas € 65
Hoogrendementsglas € 80 – 90
Op zoek naar een specialist?Vraag advies en prijzen aan vakmannen

Welke afmetingen kiezen voor je veranda?

De prijzen van veranda’s variëren naargelang de oppervlakte. Een kleine veranda kopen met een oppervlak van 6 m² kost tussen 2.000 en 12.000 euro, in functie van het gebruikte materiaal en het model. Ga je met de standaardveranda voor een iets groter oppervlak van ongeveer 12 m², dan bedraagt de kostprijs tussen 6.000 en 25.000 euro. Bij grote veranda’s met een oppervlak van 20 m² en meer schommelen de prijzen tussen 15.000 en 55.000 euro.

Veranda’s versus terrasoverkappingen

Een terrasoverkapping is, zoals het woord eigenlijk al aangeeft, een soort van open veranda die dienst doet als afdak voor je terras. Het is een uitstekend alternatief voor een echte veranda aangezien je op die manier het echte buitengevoel kan behouden en veel minder diep in de geldbuidel moet tasten.

Wat betreft terrasoverkapping, heb je verschillende mogelijkheden:

Optie 1: Veranda’s met aanpalende terrasoverkapping

Als je voldoende ruimte ter beschikking hebt, is het misschien wel de meest interessante optie om voor een combinatie van veranda en terrasoverkapping te gaan. Zo kan je, als het vriest in de winter, lekker warm en gezellig in de veranda zitten en eens de lente de kop opsteekt, kan je je buiten installeren onder de terrasoverkapping. De overkapping is in de winter overigens een ideale plaats om bijvoorbeeld je vuilniszakken neer te zetten.

Optie 2: Omvormbare terrasoverkappingen

Deze mogelijkheid is dan weer interessant als je beperkt zit in ruimte en 2 verschillende constructies wilt vermijden. Als je grote klapramen laat bouwen, kan je deze gebruiken als terrasoverkapping en als veranda.

Optie 3: Bestaande terrasoverkapping omvormen tot veranda’s

Als je al een terrasoverkapping hebt staan, is het uiteraard mogelijk om die te laten ombouwen tot een veranda. Je hoeft enkel 3 extra wanden te laten monteren, waarvan 2 aan de zijkanten en 1 aan de voorkant. Meestal gaat de wand aan de voorkant gepaard met een deur of schuifsysteem.

terrasoverkapping

Waarom kiezen voor een veranda?

Door een nieuwe veranda te laten plaatsen, breid je je woonruimte verder uit. En die extra woonruimte zorgt voor een waardestijging van je woning. Verder verkrijg je meer natuurlijke lichtinval. Tegenstanders van veranda’s zullen zeggen dat ze een inbreuk vormen op je privacy en dat het enkel warmer zal zijn bij goed weer, maar daar valt zeker een mouw aan te passen.

Je kan je veranda altijd op zo’n manier oriënteren dat je buren en toevallige voorbijgangers geen kans meer hebben om binnen te gluren en een afsluiting behoort ook tot de mogelijkheden. Als je de veranda uitrust met een zonwering of zonwerende beglazing zal je automatisch minder last hebben van de hoge temperaturen.

Op zoek naar een specialist?Vraag professioneel advies

Hoe inrichten? Enkele aandachtspunten

Dat is iets dat volledig afhangt van je persoonlijke smaak, je eigen wensen en de stijl waarin je huis gebouwd is. Je kan gaan voor een moderne veranda, maar evenzeer opteren voor een veranda in landelijke stijl voor een warme sfeer. Moderne veranda’s zijn veeleer opgebouwd uit materialen als hout, pvc en aluminium veranda’s. Bij landelijke veranda’s komt daar nog de optie van smeedijzer bij.

leefveranda-min.jpg

Materialen voor veranda’s

Zoals net al aangehaald zijn hout, pvc, aluminium en smeedijzer de materialen waaruit een veranda opgebouwd kan worden. Een glazen veranda is bijvoorbeeld het mooist met profielen uit aluminium (aluminium veranda). Een houten veranda past dan weer bij elk soort woning, maar daaraan is een duurder prijskaartje verbonden. Pvc is over het algemeen het goedkoopste materiaal en smeedijzer het duurste. Smeedijzer en aluminium zijn stevige en duurzame materialen met lange levensduur.

Wat betreft beglazing en dakbedekking, heb je verschillende opties. Isolatieglas, meestal in de vorm van hoogrendementsglas, is het meest populair. Hoogrendementsglas kan gecombineerd worden met een geluidswerende laag of een zonwerende of zelfreinigende coating. Hoogrendementsglas bestaat in de vormen HR+, HR++ en HR+++. HR+ is een spouw gevuld met droge lucht, HR++ wordt opgevuld met een edelgas zoals argon.

Op zoek naar een specialist?Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Extra afwerkingen naar keuze

Ventilatie systemen

Ventilatiesystemen kunnen essentieel zijn om vochtproblemen tegen te gaan. Natuurlijke ventilatie gebeurt aan de hand van een open raam of een dakvenster, en ventilatieroosters zitten in de veranda ingebouwd. Mechanische ventilatie bestaat uit roosters en een afzuig unit in het dak. De verluchting kan manueel of automatisch geregeld worden en je spaart er heel wat energie mee uit.

Zonwering, bescherming tegen de zon

Het doel van zonwering is oververhitting in de zomer vermijden. Je hebt de keuze uit zowel buiten- als binnenzonwering.

Het grote voordeel aan buitenzonwering is dat je binnen geen ruimte verliest en dat het inkomende zonlicht volledig tegengehouden wordt. De meest voor de hand liggende optie bij buitenzonwering zijn screens. Die zijn beschikbaar in glasvezeldoek of polyesterdoek en bezorgen je geen hinderlijke reflecties en houden schadelijke UV-stralen buiten.

Binnenzonwering neemt meer plaats in beslag en het zonlicht komt eerst binnen vooraleer het kan tegengehouden worden, maar is makkelijker schoon te maken. Bij dit type heb je de keuze uit verschillende soorten gordijnen en lamellen. Zonwering kost gemiddeld tussen 100 en 200 euro per m².

Verlichting naar keuze

Ook verlichting speelt een belangrijke rol. Tegenwoordig is led-verlichting de verlichting bij uitstek. Het is energiezuinig en gaat bovendien lang mee. De meest gebruikte vorm ervan zijn de dimbare inbouwspots. Met de led-verlichting sla je 2 vliegen in 1 klap. De verlichting is niet enkel functioneel, maar ook sfeervol.

orangerie

Veelgestelde vragen

1. Heb ik een bouwvergunning nodig?

Voor een veranda (een constructie van maximum 40 m² die voor minstens 75 % uit glas bestaat) heb je geen bouwvergunning meer nodig.

2. Hoe kan ik mijn veranda verwarmen?

Er zijn verschillende opties voor het verwarmen van je veranda op koude winterdagen:

  • Bestaande cv-leidingen doortrekken naar je veranda
  • Een pelletkachel plaatsen
  • Een warmtepomp installeren

3. Kan een veranda goed geïsoleerd worden?

Om jouw veranda zo goed mogelijk te isoleren en vocht te vermijden kan je de volgende maatregelen nemen:

  • Pvc en hout isoleren het beste. Kies je voor aluminium veranda’s of stalen profielen? Voorzie deze dan van een thermische onderbreking.
  • Kies voor hoogrendementsglas, zo beperk je het warmteverlies tot 80 %.
  • Overweeg een plat dak. Een puntdak verliest meer warmte omdat het een grotere oppervlakte heeft.
  • Zorg best voor een vochtkering en isolatie tegen de woning. Zo vermijd je een koudebrug en condensatieproblemen.

4. Wat is het verschil tussen een aanbouw en een veranda?

Een aanbouw is een uitbreiding van de leefruimte en bestaat uit muren en ramen. Hiervoor is er meestal een stedenbouwkundige vergunning nodig. Een veranda daarentegen bestaat voor 75 % uit glas en geeft meer een buitengevoel.

Heb je interesse om een eigen veranda te laten plaatsen? Vraag gratis en vrijblijvend offertes!

We geven je graag de volgende goede raad mee: vraag vrijblijvend advies aan een vakman en vergelijk zoveel mogelijk offertes om een concreet beeld te krijgen van de beste deals voor je nieuwe veranda.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Veranda