Wat is een woonveranda?

Een woonveranda wordt ook wel een leefveranda genoemd. Deze volwaardige aanbouw kan op allerlei manieren volledig geïntegreerd in je woning.

Door het plaatsen van een woonveranda creëer je extra ruimte die je het hele jaar door kan gebruiken. Deze extra ruimte kan je naar wens inrichten.

Een leefveranda bestaat vooral uit glas en heeft goede isolatiekenmerken. Daardoor kan je er in alle seizoenen volledig van genieten.

De extra sfeervolle ruimte kan je ook volgens je eigen stijl en voorkeuren inrichten. Zo kan je er het hele jaar door heerlijk genieten.

Wat kost een woonveranda? 

Het prijskaartje van deze traditionele veranda hangt af van verschillende factoren. De oppervlakte, het soort beglazing, het materiaal van de profielen enzovoort spelen een rol bij de opmaak van de prijs.

Gemiddeld bedragen de kosten voor een woonveranda van ongeveer 20 vierkante meter 25.000 tot 35.000 euro.

Hierbij moet je ook de kosten van de fundering, verdere afwerkingen en de inrichting bijrekenen. Die zijn niet inbegrepen in het bovenstaande prijskaartje.

Op zoek naar een specialist?Vraag advies en prijzen aan vakmannen

Welke materialen kiezen?

1. Profielen

Er bestaat een ruime keuze aan profielen die je kan kiezen voor je woonveranda. Je hebt de keuze tussen pvc, hout of aluminium. Elk type profiel heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is erg belangrijk om het profieltype te kiezen dat het best bij je situatie past.

Pvc is het goedkoopste materiaal, maar minder aangeraden omwille van een lagere isolatiegraad. Terwijl een goede isolatie vereist is.. Hout is niet bestand tegen rotten en vraagt dus meer onderhoud.

Het meest aanbevolen materiaal is aluminium. Dit is wel de duurste oplossing. Het is een ijzersterk materiaal en kan zware gewichten aan. Zo creëer je wel een mooi eindresultaat.

2. Soort beglazing

Niet enkel het type profielen is belangrijk voor de kwaliteit van de traditionele aanbouw. Het type beglazing speelt ook een grote rol. Een woonveranda bestaat typisch uit hele grote raampartijen.

Wil je je privacy optimaliseren? Kies dan voor mat glas. Wanneer je veranda naar het zuiden gelegen is en veel zonlicht krijgt, kies je beter voor zonwerend glas. Zo wordt de warmte deels buiten gehouden.

Door de grote hoeveelheid raampartijen in de traditionele veranda is het belangrijk dat het gebruikte type glas goed isoleert. Isolatieglas wordt ook wel hoogrendementsglas genoemd. Er bestaan twee verschillende soorten isolatieglas.

 • HR++ hoogrendementsglas: Dit type dubbel isolatieglas is gevuld met argon. Voor optimale isolatie wordt het glas afgewerkt met een coating die isolerend werkt.
 • HR+++ hoogrendementsglas: Dit soort triple isolatieglas is gevuld met krypton of argon. Deze beglazing heeft een extreem isolerend effect.
nieuwe veranda plaatsen

Voordelen en nadelen van een woonveranda

Het plaatsen van een traditionele veranda levert heel wat voordelen op. Wel zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. We lijsten ze graag voor je op.

Voordelen

 • Extra ruimte
 • Een ruimte met meer natuurlijk licht
 • Volledig geïntegreerd in je woning
 • Waarde van de woning stijgt
 • Het hele jaar door genieten van de natuur
 • Snelle plaatsing
 • Vormt een mooi geheel met de leef- en woonruimte

Nadelen

 • Sterke fundering nodig om vochtproblemen te vermijden
 • Goede isolatie nodig: tegen de opwarming in de zomer en afkoeling in de winter
 • Prijs kan snel oplopen
Op zoek naar een specialist?Vraag professioneel advies aan vakmannen

Belangrijke aandachtspunten bij het plaatsen van een woonveranda?

Bij het plaatsen van een woonveranda moet je letten op veel aspecten. Je zal veel tijd doorbrengen in je leefveranda. Het maken van doordachte keuzes is dus noodzakelijk.

 • Het is belangrijk dat de fundering sterk genoeg is om verdere problemen te voorkomen. Daarom vraag je best raad aan een gespecialiseerde verandabouwer.
 • Koudebruggen mogen in geen geval doorgelaten worden, anders ontstaat er warmteverlies. Het is belangrijk dat er thermisch onderbroken profielen zijn. Om warmte te behouden in je woonveranda kan je centrale verwarming laten plaatsen.
 • Niet te koud in de winter en voldoende fris in de zomer wordt als ideaal gezien. Het is belangrijk dat oververhitting wordt vermeden. Je kan dit makkelijk vermijden door het plaatsen van zonwering.
 • Het is belangrijk dat er goede ventilatie heerst binnen de veranda. Daarom laat je best een ventilatiesysteem plaatsen. Zo ben je zeker van de correcte plaatsing. Anders kunnen er vochtproblemen ontstaan.
Schuifraam op maat

Interesse om een woonveranda te plaatsen? Vergelijk gratis meerdere offertes 

Wil jij ook extra wooncomfort? Of heb je zin om in de winter het gevoel te hebben dat je buiten zit? Wil je graag een woonveranda plaatsen? Vraag dan via onderstaand formulier gratis vrijblijvende offertes en professioneel advies. Zo wordt prijzen vergelijken kinderspel en vind je het type woonveranda dat het best bij jouw situatie past.

Na akkoord van de offerte kan je snel en eenvoudig jouw droomveranda bestellen en laten plaatsen door je verandabouwer naar keuze.

Nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren via onderstaand formulier. We helpen je graag verder.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Veranda
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Veranda