Hoeveel kost een veranda in hout?

Voor een houten veranda mag je al snel rekenen op een kostprijs van ongeveer 1.500 euro per m². Daarbij zijn de installatiekosten nog niet meegerekend. In totaal kost een houten veranda je gemiddeld tussen 15.000 en 45.000 euro.

De kosten van een houten veranda zijn afhankelijk van een aantal factoren. De prijs wordt onder meer bepaald door de grootte en de oppervlakte van je nieuwe veranda. Bovendien heeft het soort beglazing dat je wenst te plaatsen een invloed op de uiteindelijke prijs. Ook de moeilijkheid of complexiteit van de werken of voorbereidingswerken bepaalt deels de prijs.

Voor een exacte prijs kan je op elk moment een vrijblijvende offerte aanvragen via ons offerteformulier.

Ontvang gratis offertes op maat van jouw budget
Vergelijk 1 of meerdere offertes en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

Voordelen en nadelen van een houten veranda

Voordelen

Eén van de voordelen van het installeren van een houten veranda is dat het een natuurlijke en tijdloze uitstraling heeft. Bovendien past het bij elke woonstijl, of het nu landelijk of modern is. Hout heeft een goede isolatiewaarde op zowel thermisch als akoestisch vlak. Daarnaast voorkom je met hout elke vorm van condensatie

Over hout kan gezegd worden dat het een goede prijs/kwaliteitsverhouding heeft. Dat komt omdat hout een langere levensduur kent dan andere materialen voor dezelfde prijs. Tenslotte is het materiaal ook te bewerken. Als je de kleur van het hout beu bent, kan je het zonder problemen overschilderen.

Stevige houten veranda

Nadelen

Het gebruik van hout voor je veranda kan ook nadelen hebben. Zo is het noodzakelijk het hout regelmatig te onderhouden. Hout is niet bestand tegen rotting en verkleuring. Af en toe zal je het moeten laten vernissen, lakken, beitsen …

Bovendien kunnen de dunne houten profielen het zware gewicht van grote glasplaten niet dragen. Daardoor zijn dunne houten profielen minder geschikt voor glazen veranda’s.

Houten geïsoleerde veranda

Zelf een houten veranda maken: hoe begin je eraan?

Als je een beetje handig bent met klussen, dan kan je een houten veranda al snel zelf in elkaar steken. Je kan ervoor kiezen het ontwerp volledig zelf te maken, of een bouwpakket aan te kopen. 

Ben je niet zo zeker dat je zelfgemaakte veranda stevig, waterdicht en mooi gaat zijn? Neem dan het zekere voor het onzekere en schakel een ervaren installateur in. Zo ben je zeker dat je tientallen jaren kan genieten van je op maat gemaakte veranda.

Voor de meer ervaren doe-het-zelver: stappenplan

Weet je precies wat je van je veranda verwacht en ben je goed in het tekenen en uitwerken van je eigen plannen? Dan kan je, mits je beschikt over voldoende helpende handen, je eigen veranda in elkaar steken.

We geven je hieronder een duidelijk stappenplan voor het bouwen van een veranda aan huis.

Stap 1: maak een plan

Bij deze stap moet je jouw gedachten er goed bijhouden. Exacte afmetingen zijn nodig om later niet voor verrassingen te komen staan. 

Meet eerst uit waar je de veranda precies wilt en ga daarna verder met alle andere afmetingen. Maak hiervan een gedetailleerde bouwtekening. Bedenk wat de benodigde materialen zijn en zorg dat je ze tot de laatste schroef neerschrijft. 

Bepaald gereedschap zal je niet aankopen, maar kan je huren. 

Vergeet ook niet dat niet elke materiaalsoort even makkelijk is om mee te werken. Grote kans dat glasplaten op een dak krijgen en daar vastmaken veel zwaarder is dan je denkt. 

Bouwtekening om veranda zelf in elkaar te steken

Stap 2: teken de afmetingen uit

Nu je de plannen exact uittekende, is het tijd de afmetingen over te zetten op jouw muur en de grond. Zo kan je zien hoe groot de veranda echt zal worden.

Op basis van de aftekeningen kan je een fundering leggen. Je kan beton storten, maar eigenlijk is een stevige tegelvloer vaak al meer dan voldoende. De constructie zal wat wegen, dus je moet wel zeker zijn dat er niets kan verzakken.

Gezien je zal werken met houten palen is het belangrijk in het achterhoofd te houden dat dit niet zo goed samengaat met vocht. Zorg er daarom zeker voor dat de houten pilaren niet rechtstreeks op de grond geplaatst worden. Plaats de palen daarom op een betonvoet of een andere houten palenfundering

Heb je het plaatsen van een veranda onderschat?
Roep op elk moment de hulp van een specialist in
arrow Ontvang advies en offertes op maat

Stap 3: plaats de gevelbalk en de steunpilaren

De gevelbalk zal met behulp van slagpluggen aan de gevel vastgezet worden. Zorg dat dit zeker waterpas is, anders zal je volledige veranda scheef staan.

Plaats daarna de steunpilaren op de fundering. Zorg dat de pilaren allemaal op dezelfde hoogte komen.

Stap 4: verstevig met dwarsbalken

Nu kan je horizontale dwarsbalken bevestigen op de pilaren zodat alle losse staanders met elkaar verbonden zijn. Deze houten planken moeten dezelfde afmetingen hebben als de steunpilaren. 

Zorg ervoor dat de gevelbalk minstens 40 cm hoger komt dan de uiteinden van de steunbalken. De hellingshoek zorgt dat je een optimale afwatering krijgt. De dikte van de balken moet gelijk zijn aan die van de gevelbalk.

Heb je graag extra stevigheid? Installeer dan schoren.

Schoren om dak extra te verstevigen

Stap 5: maak het geraamte van het dak

Nu de basisconstructie afgewerkt is kan je beginnen aan het geraamte van het dak. De eerste stap is het leggen van balken vanaf de gevelbalk naar de dwarsbalk die je steunpilaren verbindt. Hoeveel balken je legt, hangt vooral af van je toekomstige dakbedekking.

Voor een glazen dak moet je op het geraamte ook nog profielen bevestigen.

Stap 6: werk het dak af

Wanneer je klaar bent met het geraamte en de eventuele profielen begint het échte dakwerk: de dakbedekking plaatsen. Vooral bij deze stap zal je extra handen nodig hebben.

Stap 7 (optioneel): werk de wanden van de veranda af

Kies je ervoor de veranda volledig of gedeeltelijk dicht te maken? Dan is dit het moment om daar aan te werken. 

Met beschutting ben je nog beter beschermd tegen weersinvloeden en kan je zo goed als het hele jaar gebruik maken van de veranda.

Wanden maken voor extra bescherming tegen weersinvloeden

Stap 8: afwerking

De laatste stap is een leuke, dat is de afwerking. Hier krijgt je veranda een persoonlijke toets.

Zorg voor een goed afwateringssysteem, eventueel een schaduwdoek tegen de zon en verlichting. Een goede waterafvoer is belangrijk om eventuele vochtproblemen te voorkomen en je kan opgevangen water gebruiken om planten water te geven.

Persoonlijke toets aan veranda geven tijdens afwerking

Simpel bouwpakket van overkapping in hout

Een eigen bouwplan tekenen en de juiste materialen voorzien is niet zo makkelijk als het lijkt. Daarom kan een bouwpakket aankopen een veilige stap zijn.

Eigenlijk zijn de stappen die je moet overlopen bij het installeren van het bouwpakket hetzelfde als wanneer je een eigen plan maakt. Het grote verschil is stap 1.

Stap 1 in het geval van een bouwpakket zal voornamelijk het uitpakken van het pakket en het controleren van de inhoud zijn. Doe dit zeker voor je begint met bouwen. Mis je materialen, dan kan je hier nu nog voor zorgen.

Is de fundering in orde en zijn alle materialen aanwezig? Dan kan je beginnen met het plaatsen van de gevelbalk en steunpilaren.

Houten overkapping met bouwpakket

Speel op safe: laten zetten door een professional

Hoeveel voldoening het ook mag geven om je houten veranda zelf in elkaar te zetten. Als het niet goed gebeurt, blijft dat leuke gevoel niet lang hangen. Bouwwerken vereisen een bepaalde vakkennis. Het is bijgevolg vaak interessanter om een professional in te schakelen. 

Naast de zekerheid dat je een degelijke, stevige aanbouw krijgt, kan je de veranda ook perfect aanpassen aan jouw wensen. Een specialist weet al snel wat de mogelijkheden zijn en weet vaak beter dan jij wat je zou kunnen missen, ook al denk je er zelf niet aan. 

Kom in contact met experten uit jouw buurt
Werk samen met een professional en installeer de veranda van jouw dromen
arrow Ontvang gratis offertes

Hoe groot mag een houten veranda zijn zonder vergunning?

Een veranda bouwen mag nooit vrijgesteld zijn van een vergunning of van een meldingsplicht. Met meldingsplicht werken is uiteraard minder complex in vergelijking met bouwvergunningen. 

Je hebt geen vergunning nodig als voldaan is aan de volgende voorwaarden:

  • Kleiner dan 40 m²
  • Bestaat minstens 75 % uit glas
  • De kroonlijsthoogte is maximaal 3 meter
  • De nokhoogte is maximaal 4,5 m
  • Het verandert de functie van het gebouw niet
  • In de zijtuin minstens 3 meter van de perceelgrens en in de achtertuin 2 meter

Wat is het beste hout voor een veranda?

Voor de bouw van je houten veranda heb je keuze uit verschillende houtsoorten. Je kan je daarvoor baseren op de uitstraling en/of de duurzaamheid van het hout. De meest gebruikte houtsoorten zijn de tropische en de Europese:

  • Tropische houtsoorten zijn iets duurder, maar hebben een langere levensduur en een hoge weerstand. Ze kunnen onbehandeld worden geïnstalleerd en vertonen vormvastheid. Enkele voorbeelden zijn merbau en mahonie.
  • Europese houtsoorten zijn goedkoper, maar vereisen een extra beschermende laag. Enkele voorbeelden zijn eik en meranti
Bewerk houten veranda voor langere levensduur

Alternatief: veranda’s in imitatiehout (aluminium of pvc)

Indien je op zoek bent naar een alternatief voor hout, zijn aluminium en pvc andere keuzes die je kunt overwegen. Ze zijn verkrijgbaar in alle kleuren.

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een houtlook. In dat geval krijg je een combinatie van de uitstraling van hout met de onderhoudsvriendelijke eigenschappen van aluminium of pvc.

Op zoek naar een specialist?
Ontdek welk materiaal past binnen jouw budget

Hoe onderhoud je een houten veranda?

Om de levensduur van houten veranda’s zo lang mogelijk te maken, is regelmatig onderhoud van groot belang. Daarom is een jaarlijks onderhoud sterk aan te raden. Het is bijvoorbeeld belangrijk om je houten veranda te voorzien van een beschermende bovenlaag, bij voorkeur iedere vijf jaar. Zo voorkom je rotting en verkleuring van het hout.

Afhankelijk van het soort hout is het aan te raden het te laten oliën, beitsen en lakken. Als je daar zelf niet toe in staat bent, is het beter om beroep te doen op het advies en het vakmanschap van een professional.

Op zoek naar plaatsers van houten veranda’s in jouw regio: vergelijk gratis offertes 

Wil je een moderne veranda plaatsen of twijfel je nog? Vraag via ons offerteformulier gratis advies en ontvang tegelijk 1 of meerdere vrijblijvende offertes voor houten veranda’s. Zo kan je prijzen gemakkelijk vergelijken en vind je de juiste verandabouwers in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Veranda
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Veranda