Voordelen veranda of overkapping dichtmaken

De zijkanten (en voorkant) van een veranda, pergola of overkapping afdichten, biedt heel wat leuke voordelen.

 • Hoger gebruikscomfort.
 • Bescherming tegen wind en weersinvloeden. 
 • De optie om ook ’s winters buiten te zitten en gezellige zomeravonden te rekken.
 • Warmte van een eventuele terrasverwarmer wordt beter vastgehouden.
 • Voor veranda’s: overgangswarmte tussen binnen- en buitenshuis, met een lagere energierekening tot gevolg.
Een veranda dichtmaken met hout en glas. De veranda is afgewerkt met een betegelde vloer. In de buitenkamer staan stijlvolle, stoffen zetels, een tafel en verschillende grote kamerplanten.

Mag je een overkapping of veranda dichtmaken?

Als de veranda, pergola of terrasoverkapping aan de achterkant van je woning staat, heb je doorgaans geen vergunning nodig. Je mag de veranda gewoon laten dichtmaken.

Als de overkapping naast of voor je woning staat en dus zichtbaar is in het straatbeeld moet je de gemeente raadplegen. Het kan dat je voor die ingreep een vergunning nodig hebt. 

Jouw veranda laten dichtmaken door een professional?
Win gratis advies in en vergelijk vrijblijvende offertes op maat
arrow Ontvang offertes

Hoe maak je een veranda of overkapping winddicht?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het dicht maken van een overkapping. Je kunt enkel de zijwanden afsluiten, 1 enkele zijwand afsluiten, of zowel de zijwanden als de voorkant van de overkapping dicht maken.

Zijkanten of zijwand

Door de zijkanten van de overkapping dicht te maken, houd je heel wat wind, regen en koude buiten. Met één of twee zogenaamde zijspieën of zijwandjes maak je van een open overkapping een halfgesloten buitenruimte

Verder in dit artikel vind je een overzicht met geschikte materialen voor de wanden van je veranda of overkapping.

Voorkant 

Wil je van een open veranda een heuse buitenruimte maken? Dan laat je ook de voorkant van de veranda dichtmaken. Op die manier kun je het hele jaar comfortabel buiten vertoeven. 

Je kunt de voorkant van je veranda op verschillende manieren dichtmaken, bijvoorbeeld met een:

 • Schuifdeur
 • Wand met deur
 • Schuifwand
 • Ritsscreen

Benieuwd naar andere opties of op zoek naar de ideale oplossing? Vraag specialisten om advies via het formulier onderaan deze pagina. 

Hoe kun je de zijkant en voorkant van een open veranda of overkapping dichtmaken? Materialen

Een zijspie, zijwand of voorwand kan uit verschillende materialen bestaan. Met die materialen werk je jouw overkapping, terras of veranda stijlvol af.

Buitenaanzicht van een veranda. De eigenaars hebben de veranda laten dichtmaken met glas en aluminium. Vanuit de veranda schijnt warm, gelig licht op het gras en een boom in de tuin.

1. Bestaande veranda afsluiten met glas

Met een glazen veranda mag je rekenen op een optimale lichtinval. Je hebt keuze uit verschillende soorten glas en uitvoeringen. Denk onder meer aan transparant, opaak of gekleurd glas. Qua uitvoering kan je opteren voor:

 • een glazen wand
 • een glazen schuifwand
 • een glazen vouwwand
 • een glazen schuif-en-draaisysteem

Let op met zon en warmte

Een zuidelijk georiënteerde glazen veranda met volledige lichtinval kan op zonnige dagen stevig opwarmen. Voor veel mensen is dat een nadeel, maar er zijn verschillende oplossingen.

Met een afdichting van polycarbonaat houd je bijvoorbeeld wat licht en warmte buiten. Of werk de zijspie af met warmtewerende screens.

2. Goedkoop veranda dichtmaken met doek of zeil

Een budgetvriendelijke en sfeervolle optie? Je veranda dichtmaken met een verandazeil of -doek. Een verandazeil of -doek bevestig je op koudere dagen rondom de veranda. Op warmere dagen maak je de afdichting eenvoudig weer los

Zijaanzicht van een veranda die de eigenaars hebben laten dichtmaken met hout en een canvas zeil. De veranda geeft uit op een open vlakte. Op de houten verandavloer staan houten klapstoeltjes met groene canvas zittingen en een houten tafel.

3. Overkapping dichtmaken met screens

Een screen is een licht- en warmtewerend doek. Het doek is voorzien van kleine gaatjes, waardoor een screen ook een ventilerende functie kan hebben.

Je kan jouw veranda dichtmaken met screens alleen, of een glazen veranda voorzien van screens om licht en warmte buiten te houden . 

Screens zijn verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen. Je hebt bijvoorbeeld keuze uit:

 • diverse kleuren
 • manueel bediende of elektrisch verstelbare screens
 • projectiedoek
 • prints
 • uiteenlopende gradaties van transparantie 
Een veranda die de eigenaars hebben laten dichtmaken met screens en houten latjes. In de veranda staan houten zetels met witte kussens, een bijzettafeltje, een voetenbankje, een geel plastic krukje en twee kamerplanten.

4. Zijkant overkapping dichtmaken met aluminium

Ook met aluminium kun je de zijkanten en voorkant van je veranda of overkapping dichtmaken. Aluminium heeft een bijzonder lange levensduur. Bovendien heb je keuze uit heel wat verschillende uitvoeringen, zoals aluminium lamellen, schuifwanden en draaiwanden. 

Zit jij straks ’s zomers én ’s winters in je buitenkamer?
Vergelijk het aanbod en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

5. Veranda dichtmaken met hout

Met houten wanden houd je een overkapping warm, windvrij en gezellig. Bovendien biedt dergelijke afsluiting je optimale privacy

Breng licht in je houten veranda

Een volledig met hout afgesloten veranda kan vrij donker zijn. Met houten schuifpanelen kies je zelf wanneer je de veranda afsluit en wanneer je het zonlicht binnenlaat. En dat zonder in te boeten op de robuuste uitstraling van een volledig houten veranda!

Ook een afscheiding van houten lamellen zal regen en wind deels weren zonder het zonlicht volledig te blokkeren.

Een houten veranda, dichtgemaakt met houten sidings en groene doeken. In de veranda staan zwarte kuipstoelen, een bijzettafeltje, een blauw met wit gestreept matje, enkele kamerplanten en een decoratieve bol.

Veranda professioneel laten afwerken? Vergelijk offertes op maat

Wil jij je overkapping of veranda omtoveren tot een fijne plek waar je het hele jaar door gezellig buiten kunt zitten? Ben je op zoek naar een oplossing die past bij je woning, tuin, wensen en budget? Of wil je graag de prijzen voor de verschillende soorten wanden vergelijken?

Vul dan onderstaand formulier in. Ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat én persoonlijk advies van specialisten. Zo vind jij binnen de kortste keren de ideale oplossing voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Veranda
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Veranda