Waarom een oude veranda renoveren?

Er zijn tal van redenen om tot het renoveren van een bestaande veranda over te gaan. Denk maar aan volgende zaken:

 • Gebrekkige isolatie: je veranda wordt te warm in de zomer en is te koud in de winter. Slechte isolatie kan de isolatiewaarde van de rest van de woning beïnvloeden.
 • Vochtproblemen: schimmels, condens en vochtplekken uit een verouderde veranda kunnen zich verspreiden over de rest van je woning.
 • Schade, slijtage en defecten: de verandaprofielen, het dak of de zijwanden zijn aan vervanging toe.
 • Nieuwe look: het is gewoon tijd voor een upgrade van de uitstraling van je veranda.
Een man is bezig met het renoveren van de fundering en vloer van een oude houten veranda.

Kostprijs: Wat kost een renovatie van een oude veranda?

Wat kost een renovatie van een oude veranda precies? Hoeveel je betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren:

 • Staat van je veranda. Hoe ingrijpender de renovatie en hoe slechter de staat van je veranda, hoe hoger het prijskaartje.
 • Te vervangen onderdelen. Gaat het om een enkele zijwand, of moet het hele dak vernieuwd worden? 
 • Type en ontwerp. Laat je een bestaande open overkapping ombouwen tot een gesloten veranda, of omgekeerd?
 • Wanden, deuren en ramen. Kies je voor een nieuwe vaste wand, of vervang je een oude wand door een handig schuifraam?
 • Gebruikte materialen. Welke materialen verwerk je in de veranda? Ga je voor budgetvriendelijk pvc, of prijzig staal? Kies je voor goedkoop enkel glas, of isolerend hoogrendementsglas?
 • Isolatie. Wordt de veranda geïsoleerd?
 • Vraagprijs van de verandabouwer. De ene verandabouwer is de andere niet. Welke tarieven hanteert je verandaspecialist?

Benieuwd naar de kosten voor de renovatie van jouw veranda? Vergelijk offertes via het formulier onderaan deze pagina of druk op onderstaande knop.

Tijd voor een renovatie van je veranda?
Vraag ervaren verandabouwers om advies en verken de mogelijkheden
arrow Ontvang offertes

Veranda renoveren of veranda afbreken?

Is het nodig om de veranda volledig af te breken en opnieuw op te bouwen, of is het de moeite waard om de oude veranda in ere te laten herstellen?

Je veranda renoveren kan als … : voorwaarden

De belangrijkste onderdelen van je veranda zijn de fundering en de dragende structuur. Zolang de draagstructuur in goede staat verkeert en de fundering stevig genoeg is, is het mogelijk om de oude veranda te renoveren.

Veranda’s ouder dan 30 jaar beschikken vaak over een gebrekkige fundering. Laat je verandaspecialist nakijken of het mogelijk is om de oude fundering te behouden.

Ook oude pvc profielen zijn vaak niet stevig genoeg: nieuwere pvc profielen zijn aanzienlijk steviger en van hogere kwaliteit.

Vuistregel: Als je veranda binnen de laatste 20 jaar geplaatst werd, is het doorgaans mogelijk om de veranda te renoveren. Belangrijk is dat de veranda vakkundig en correct gebouwd werd. Oudere veranda’s, of veranda’s die niet correct geplaatst worden, laat je best nakijken door een veranda-expert.

Een renovatie van een oude veranda is doorgaans goedkoper dan het volledig afbreken en vervangen van de veranda. Houd er wel rekening mee dat een renovatie met zwaardere materialen een grotere draagkracht van de fundering en draagprofielen kan betekenen. Een verandabouwer bekijkt of de oude structuur behouden kan worden.

Een oude, verwaarloosde veranda die toe is aan renoveren: afgebladerde verf, een scheve vloer en een defecte omheining.

Optie 1: Veranda laten vervangen door aanbouw

Een eerste, ingrijpende optie: een volledige renovatie waarbij je de huidige veranda ombouwt tot een heuse aanbouw. Zo’n aanbouw loopt over in je woning, is volledig gesloten en goed geïsoleerd. Een volwaardige extensie van je woning, dus.

Voor het bouwen van een nieuwe aanbouw moet je in de meeste gevallen een bouwvergunning aanvragen. Informeer je bij de gemeente naar de lokale wetgeving.

Je oude veranda in een nieuw jasje?
Vergelijk opties en prijzen op maat

Optie 2: Renovatie van de zijwanden

Zijn fundering, het dak en de dragende structuur nog in prima staat? Dan kun je ervoor kiezen de oude zijwanden te laten vervangen of herstellen. Je hebt keuze uit heel wat leuke materialen: denk aan hout, pvc en polycarbonaat of glas.

Toch liever een open terrasoverkapping? Dan kun je (een deel van) de oude zijwanden van een gesloten veranda gewoon laten verwijderen.

Een oude veranda die na het renoveren beschikt over nieuwe, dubbele beglazing. In de veranda staat een zetel met kussens. De ramen geven uit op een knusse, groene tuin.

Optie 3: Renovatie verandaglas

Beschikt je veranda nog over enkele beglazing of is het glas beschadigd? Dan kan het interessant zijn om die te laten vervangen door dubbel of hoogrendementsglas. Zulke beglazing heeft een aanzienlijk hogere isolatiewaarde

Je hebt keuze uit verschillende soorten beglazing. Denk niet enkel aan glas, maar ook aan kunststof. Zowel glas als transparant kunststof zijn verkrijgbaar in getinte of heldere uitvoeringen, matte of glanzende afwerkingen, en verschillende gradaties van transparantie.

Optie 4: Dak van de veranda laten renoveren

Via het dak van je veranda kan ontzettend veel warmte verloren gaan. Met beschadigde dakplaten valt regen moeiteloos naar binnen en ontsnapt kostbare warmte. Bovendien is het niet veilig om onder een beschadigd dak te zitten. Laat beschadigde dakbedekking daarom zo snel mogelijk vervangen.

Een oud dak vervangen en laten isoleren? Kies bij voorkeur voor een plat dak, al dan niet met lichtstraat. Zulke daken vallen veel beter te isoleren dan hellende daken of koepeldaken.

Kan jouw oude veranda wat liefde gebruiken?
Vergelijk gratis offertes voor kleine en grote renovaties
arrow Ontvang offertes

Optie 5: Oude veranda laten isoleren

Wil je meer comfort in de veranda? Dan is het interessant om je oude veranda te laten isoleren of oude isolatie te laten vervangen door nieuwe, betere isolatie.

Vraag een verandaspecialist naar de mogelijkheden.

Optie 6: Kleine ingrepen en renovaties

Een nieuw laagje verf, nieuwe afsluitrubbers bij de ramen of deuren, voegwerk of dakgoten herstellen … Een veranda renovatie hoeft lang niet altijd groot, ingrijpend of kostbaar te zijn. Kleine herstellingen en een beetje liefde maken soms een wereld van verschil.

Een oude veranda die waarschijnlijk volledig afgebroken en vervangen moet worden: renoveren is allicht niet meer mogelijk.

Een oude veranda afbreken en een nieuwe veranda plaatsen is nodig in de volgende situaties

Soms is een renovatie van je veranda niet voldoende. Dat is het geval wanneer: 

 • De fundering niet meer stevig genoeg is om het gewicht van de veranda te dragen (al dan niet na een renovatie met bijvoorbeeld zwaardere materialen of zwaarder glas).
 • De profielen van de veranda en/of de dragende structuur niet meer te redden valt: roest en houtrot kunnen het einde van je veranda betekenen.
 • Je een volledig nieuw model wilt laten bouwen. Denk aan een andere vorm, een ander soort veranda of volledig nieuwe materialen.
 • De veranda bijna volledig bestaat uit raampartijen (glazen (schuif)wanden, (schuif)deur en glazen dak) die vervangen moet worden. Zo’n glazen constructie volledig vervangen, betekent vaak dat je ook de profielen en funderingen in de grond moet vervangen. 

Een veranda volledig laten afbreken, is een drastische keuze. Een verwaarloosde veranda renoveren is misschien aanvankelijk goedkoper, maar kan in de loop der jaren voor hogere kosten zorgen. Een verandaspecialist bekijkt wat mogelijk is met jouw veranda.

Wat kost een nieuwe aluminium of houten veranda laten bouwen?

Een volledig nieuwe veranda laten bouwen kost je rond de 1.000 à 1.600 euro per vierkante meter, exclusief de kosten voor het afbreken en verwijderen van de oude veranda. Een veranda in aluminium (met thermische onderbrekingen) is doorgaans iets duurder dan een houten veranda.

Er zijn een aantal factoren die de prijs voor je nieuwe veranda beïnvloeden:

 • Complexiteit van de afbraak van de oude veranda
 • Oppervlakte en omvang van de nieuwe veranda
 • Type veranda: open, halfopen of volledig gesloten
 • Isolatie en afwerking
 • Gebruikte materialen

Vergelijk offertes voor jouw project via het formulier onderaan deze pagina.

Een aluminium veranda na een ingrijpende renovatie.

Benieuwd hoeveel een renovatie van jouw veranda kost? Vergelijk opties en offertes op maat

Is het dringend tijd voor een upgrade van je oude veranda, of wil je een volledig nieuwe, moderne veranda laten bouwen? Twijfel je nog of jouw veranda al dan niet te renoveren valt? Of, heb je vragen over het juiste materiaal, de opties en de mogelijkheden voor je huidige veranda?

Vul onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis vrijblijvende offertes op maat en mag rekenen op deskundig advies van professionele verandabouwers. Zo weet je in enkele klikken precies waar je aan toe bent en hoeveel je project zal kosten.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Veranda
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Veranda