Wanneer heb je een asbestkeuring nodig voor jouw woning?

Als je jouw woning of gebouw wilt verkopen, dan is vanaf 23 november 2022 een asbestattest verplicht voor gebouwen die voor 2001 zijn gebouwd. Tegen 2032 moet elke eigenaar van een woning of gebouw. Voor gebouwen waar mensen werken, is dit al verplicht sinds 1995. Op deze manier kunnen de nieuwe eigenaars weten waar asbest aanwezig is in het gebouw en hoe ze ermee kunnen omgaan.

Ook bij verhuur ben je als eigenaar verplicht om een kopie van het asbestattest aan de (nieuwe) huurders te bezorgen.

Deze maatregelen maken deel uit van het Vlaamse asbestafbouwbeleid. De Vlaamse Regering wil alle aanwezige asbest in Vlaamse gebouwen, gebouwd voor 2001 in kaart brengen. Door het opsporen en verwijderen van asbest in slechte staat, streeft de regering ernaar Vlaanderen tegen uiterlijk 2040 asbestveilig te maken.

Is een asbest attest verplicht in Vlaanderen?

Een asbestattest is verplicht wanneer je een bestaand gebouw bezit die vóór 2001 werd gebouwd en deze wilt overdragen aan een nieuwe eigenaar. Dit geldt voor constructies die groter zijn dan 20 m² of deel uitmaken van een groter bouwkundig geheel.

Een asbest staaltje

Hoe verloopt een asbestkeuring? Stappenplan

Een asbestkeuring bestaat uit verschillende stappen om een grondige inventarisatie uit te voeren. Hieronder vind je een kort overzicht van het stappenplan:

Stap 1: aanvraag indienen

Om te starten met de asbestkeuring, vul je het aanvraagformulier volledig in. Zodra je aanvraag is ontvangen, gaat deze verwerkt worden. Eens deze verwerkt is, word je gecontacteerd om een afspraak te maken.

Stap 2: vooronderzoek

Voordat de deskundige ter plaatse komt, voeren ze een vooronderzoek uit. Ze vragen en bestuderen belangrijke documenten, zoals bouwtekeningen en andere relevante informatie. Op deze manier zijn ze goed voorbereid op het plaatsbezoek.

Stap 3: plaatsbezoek

Tijdens het plaatsbezoek zal de deskundige het gebouw grondig onderzoeken op de aanwezigheid van asbesthoudende of -verdachte materialen en toepassingen. Als er schadelijke materialen worden gevonden, worden deze opgenomen in het rapport. Indien nodig nemen ze stalen om de mogelijke aanwezigheid van asbest te bevestigen.

Niet-destructieve inventarisatie

Bij een niet-destructieve inventarisatie worden er geen structurele wijzigingen aangebracht aan het gebouw. De deskundige onderzoekt het materiaal visueel of neemt stalen op een niet-destructieve manier.

Destructieve inventarisatie

Bij een destructieve inventarisatie gebeuren er structurele wijzigingen. Dit betekent dat er bijvoorbeeld kleine openingen of gaten worden gemaakt om toegang te krijgen tot verborgen materialen om dan stalen te nemen.

Stap 4: oplevering attest

Op basis van de resultaten van het laboratoriumonderzoek verwerkt de deskundige alle verzamelde informatie in een gedetailleerd asbestattest. Dit attest wordt vervolgens per e-mail naar je verzonden. De oplevering van het attest duurt over het algemeen niet lang en je ontvangt het binnen een afgesproken termijn.

Zit je nog met vragen?Vraag hier offertes aan en ontvang gratis advies.

Wat kost een asbestonderzoek?

Onderstaande tabellen geven jou een beter beeld van de prijs voor een asbestkeuring

Type woningPrijs
Studio€445
Appartement€495
Gesloten bebouwing€595
Halfopen bebouwing€595
Open bebouwing€695
Niet-residentieel€3-5 per m²
Prijs per type woning
Asbest wordt getest
OnderzoekGemiddelde kosten (incl. btw)Aanvullende informatie
Type 0€ 100 – € 200Bij een type 0 onderzoek wordt er visueel gekeken naar materialen die mogelijk asbest bevatten en direct zichtbaar zijn.  De resultaten van dit onderzoek kunnen niet gebruikt worden om een asbestsanering te starten. Het biedt alleen inzicht in mogelijke asbestverdachte materialen.
Type A€ 300 – € 400Als je gaat slopen, heb je een asbestinventarisatie nodig. Deze inventarisatie ontvang je na een type A onderzoek. Hierbij worden stalen genomen van materialen die mogelijk asbest bevatten. Op basis van dit onderzoek ontvang je een gedetailleerd overzicht van eventuele asbesthoudende materialen in het gebouw.
Type B€ 650 – € 1.500Bij het type B onderzoek wordt er destructief onderzoek uitgevoerd, waarbij er dingen kapot gemaakt moeten worden om de aanwezigheid van asbest te inventariseren. Dit wordt alleen uitgevoerd wanneer er sterke vermoedens zijn van asbest in verborgen materialen.
Prijs per type onderzoek

Bijkomende info nodig? Vul het offerteformulier in en ontvang advies op maat van experten

Het aanvragen van offertes biedt jou de mogelijkheid om vragen te stellen aan verschillende experts en om meer te weten te komen over het proces van asbestkeuring. Op deze manier kan je een weloverwogen beslissing nemen en zorg dragen voor een veilige omgeving.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type asbestattest of asbestinventaris wenst u?
2*. Over welk type gebouw gaat het?
3*. Wanneer zou u willen starten met de inventaris?
4*. Wenst u ook een EPC certificaat?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Hoe vraag ik een asbest attest aan?

+
Je moet een gecertificeerde asbestdeskundige inventarisatie (ADI) inschakelen. Op de website van OVAM vind je een lijst met bedrijven die bevoegd zijn om een asbestinventarisatie uit te voeren voor het attest.

Wat is het Actieplan Asbestafbouw?

+
Het actieplan Asbestafbouw heeft als doel om tegen 2034 de meest risicovolle asbesttoepassingen te verwijderen uit Vlaamse gebouwen en woningen. Ze streven naar een veiligere leefomgeving zonder asbestvezels.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen