Waarom is het asbestattest verplicht bij verkoop: regelgeving

Het asbestattest is verplicht bij de verkoop van een woning in Vlaanderen vanwege de regelgeving die is opgesteld om de gezondheid en veiligheid van mensen te waarborgen.

Asbest werd in het verleden veelvuldig gebruikt in de bouw van woningen vanwege de goede isolerende en brandwerende eigenschappen. Echter, inzichten in de gevaren van asbestgebruik zijn veranderd en het is nu bekend dat blootstelling aan asbestvezels ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals longkanker, asbestose en mesothelioom.  

Asbestinspectie nodig?
Vraag advies en vergelijk offertes op maat!

1. Asbestattest bij verkoop woning

Het asbestattest is bedoeld om potentiële kopers te beschermen tegen de risico’s van asbestbesmetting. Het attest geeft informatie over de aanwezigheid van asbesthoudende materialen in de woning en moet worden opgesteld door een erkende asbestdeskundige na een grondige inspectie van het pand. Door het asbestattest verplicht te stellen, wil de overheid potentiële kopers in staat stellen geïnformeerde beslissingen te nemen bij de aankoop van een woning.

gezondheid thuis

2. Asbestinventarisattest bij verkoop appartement

Naast het asbestattest bij de verkoop van een woning, is er ook een verplicht asbestinventarisattest bij de verkoop van een appartement. Dit attest geeft informatie over de aanwezigheid van asbesthoudende materialen in de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw. 

3. Moet je een asbestinventaris aanvragen bij een schenking?

Bij een schenking is het niet verplicht om een asbestinventaris aan te vragen. Het verplichte attest is specifiek van toepassing bij de verkoop van een woning of appartement.

Wie stelt het attest op? Doe beroep op de diensten van een asbestdeskundige

Bij het opstellen van het asbestattest bij de verkoop van een woning of appartement moet men een beroep doen op de diensten van een erkende asbestdeskundige. Deze deskundige voert een grondige asbestinventarisatie uit, waarbij het gebouw zorgvuldig wordt geïnspecteerd op de aanwezigheid van asbesthoudende materialen.

Wat gebeurt er bij een asbestinventarisatie?

Bij een asbestinventarisatie worden verschillende aspecten gecontroleerd, zoals isolatiemateriaal, dakbedekking, leidingen, vloerbedekking, plafonds, wanden en andere constructiedelen. De deskundige beoordeelt niet alleen de aanwezigheid van asbest, maar ook de staat ervan en de mogelijke risico’s voor de gezondheid. Het gedetailleerde rapport van de asbestinventarisatie vormt de basis voor het opstellen van het verplichte asbestattest.

Destructieve versus niet-destructieve inventarisatie bij verkoop

Het is belangrijk om te vermelden dat er twee benaderingen zijn bij asbestinventarisatie: destructieve en niet-destructieve inventarisatie:

  • Bij destructieve inventarisatie worden er monsters genomen door materiaal te bemonsteren of te verwijderen, wat soms schade aan het gebouw kan veroorzaken.
  • Bij niet-destructieve inventarisatie worden er visuele inspecties uitgevoerd en kunnen er monsters worden genomen zonder schade aan het gebouw aan te richten.

Hoeveel kost een asbestcertificaat: prijs

De prijs voor het opstellen van een asbestattest is niet vastgelegd in de wetgeving en kan variëren per asbestdeskundige. Over het algemeen ligt de kostprijs voor een asbestattest voor een gemiddeld huis in België tussen de 500 en 600 euro, met hogere prijzen voor grotere gebouwen. 

Verschillende factoren bepalen de prijs van het asbestattest, zoals de omvang van het te inspecteren gebouw of terrein, de ouderdom en renovatiegraad van het pand, het aantal monsternames en labo-analyses, en eventuele aanvullende onderzoeken zoals:

  • een asbestinventarisatie conform de Codex wow.
  • destructief onderzoek in werkzones.
  • extra monsternames of labo-analyses. 

Vergelijk gratis 1 of meerdere offertes en bespaar kosten

Het aanvragen van gratis en vrijblijvende offertes en het ontvangen van gratis advies is een waardevolle stap om kosten te besparen en de beste oplossing te vinden. Het vergelijken van offertes biedt de mogelijkheid om inzicht te krijgen in de prijzen en tarieven die verschillende bedrijven hanteren. Door deze informatie te vergelijken, kun je de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden en mogelijk geld besparen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type asbestattest of asbestinventaris wenst u?
2*. Over welk type gebouw gaat het?
3*. Wanneer zou u willen starten met de inventaris?
4*. Wenst u ook een EPC certificaat?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Wie moet asbest verwijderen: koper of verkoper?

+
De verplichting om asbest te verwijderen ligt in principe niet bij de koper of verkoper, maar bij de eigenaar van het pand. Het asbestattest is bedoeld om de aanwezigheid van asbest in het gebouw in kaart te brengen, maar het verplicht de verkoper niet om het asbest te laten verwijderen vóór de verkoop. Potentiële kopers kunnen terughoudend zijn om een pand te kopen waarin asbest aanwezig is. Het is echter aan de verkoper en de koper om hierover onderlinge afspraken te maken tijdens het verkoopproces.

Wat is de kostprijs van een OVAM asbestdeskundige?

+
De prijs van een inspectie door een OVAM asbestdeskundige zal tussen 300 en 600 euro (exclusief btw) liggen. Hoe meer asbestverdachte toepassingen en staalnames nodig zijn, hoe hoger de kostprijs. Daarnaast wordt er een retributie van 50 euro in rekening gebracht voor de afgifte van het asbestattest. Voor het verkrijgen van een geldig asbestattest is in de meeste gevallen een visuele inspectie door de asbestdeskundige voldoende.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen